GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drumul nostru prin Turcia, trece din nou prin Izmir
De dimineata am servit ultimul mic dejun delicios de la Orion Beach Hotel. Apoi am strans bagajele, le-am multumit baietilor de la receptie si am promis ca vom reveni.
Ziua de azi nu ne-a permis o ultima balaceala in mare, deoarece fiind ea suparata toata noaptea, avea dimineata o fatza pamantie. Am pastrat amintirile cu ea limpede si albastra... si speranta sa o putem revedea.
Am pornit spre Izmir. Avem aproximativ 160 km de parcurs : Didim-Soke-Torbali-Izmir.
Am cumparat benzina, cu 7,15 TL/litru. (Pretul combustibilului a crescut in perioada cat am fost in Rhodos:l-am "lasat " cu 6,83 TL/litru si l-am gasit cu 7,15 TL/litru)
Drumurile excelente si destul de libere, ne-au permis sa ajungem in aprox. 2 ore la destinatie. Aici am primit imediat camera dubla rezervata si ni s-a prezentat "parcarea", care era un spatiu, pe un teren viran invecinat. Am lasat masina acolo si am pornit pe jos, sa exploram orasul. Urma sa ne luam revansa si pentru ziua in care am venit de la Canakkale si am avut probleme cu masina.
Veneam de la Didim, unde fusese furtuna, norii au mai zabovit si dimineata pe cer, dar pe masura apropierii de Izmir, cerul s-a inseninat si prietenul nostru, soarele, ne-a insotit tot restul zilei.
Am ajuns la bulevardul Ataturk Caddesi, care "merge"de-a lungul golfului.
De-a lungul istoriei, Izmir (Smirna) a fost un oras port, acum fiind al doilea dupa Istanbul.
Inima (Centrul) sau este KONAK MEYDANI.Dupa recentele restaurari, zona aceasta s-a transformat intr- un centru de recreere.Aici se afla Turnul cu Ceas, Cladirea Municipalitatii, Resedinta oficiala a Guvernatorului, Moscheea (Konak) Yali, statuia lui Hasan Tahsin, care a tras "primul glont"impotriva fortelor de ocupatie, in razboiul pentru Eliberare.
RESEDINTA GUVERNATORULUI a fost construita intre 1878-1872.Pe cladire este arborat steagul turcesc, marcand sosirea armatei turce, pe 9 septembrie 1922. Acest eveniment simbolizeaza eliberarea Izmirului si ii confera locatiei o mare importanta.
TURNUL CU CEAS este un simbol al Izmirului, fiind in zilele noastre un reper pentru intalniri.Turnul a fost proiectat de un arhitect francez, Charles Pere, in 1901. In constructia turnului s-au folosit elemente de legatura intre bucatile de piatra precum si baghete de fier, menite sa protejeze turnul, in caz de cutremur.
Mecanismul ceasornicului i-a fost daruit sultanului din acea vreme, Abdulhamit al II-lea, de catre Imparatul Wilhelm al Germaniei, ca simbol al prieteniei turco-germane.
Turnul are o instalatie de gaz, construita in interior, pentru ca in trecut, era utilizat ca sursa de iluminat noaptea.
MOSCHEEA YALI (KONAK) este o moschee micutza, construita in plan octogonal, in secolul al XVIII-lea.Este considerata una dintre cele mai "elegante"moschei din Izmir, pentru ca este decorata cu placi turcoaz, de faianta Kutahya.
Langa Moschee se afla BAZARUL KEMERALTI Izmir.Ca si in trecut, bazarul este un mare centru comercial.El ofera vizitatorilor o mare varietate de produse si servicii, de la obiecte facute de mana, cum ar fi vase ceramice, produse din lemn sau metal, carpete, covoare, produse din piele, pana la delicioasele produse alimentare egeene.
Noi am mai admirat putin obiectivele din piata, am imortalizat cate ceva si apoi am plecat mai departe. Cumparaturile le vom face mai tarziu.
KONAK PIER este acum un "shopping centre".Gustave Eiffel l-a proiectat, in biroul sau de la Paris.A fost construit intre anii 1875-1890, in perioada otomana.De la inceput, pana la mijlocul secolului al XX-lea, a fost cladire vamala. Apoi a fost restaurata si reproiectata, pentru a fi centru comercial si de recreere.Se afla aici restaurante, cafenele, cinematografe si peste 50 de magazine. Este faimos pentru constructia sa metalica (din otel).Se afla situat la o distanta nu prea mare de Centre de Afaceri sau Comerciale, cum ar fi Alsancak si Konak.
Pornim pe jos, pe langa mare, admirand constructiile noi, tramvaiele moderne, precum cele din orice metropola europeana, "treptele"cu gazon, pe care se afla oameni, odihnindu-se, marea cea mare si albastra...
Bulevardul Ataturk, are 3.5 km de promenada. Pornind din port, trece pe la Konak Pier si ne conduce spre cartierul Karatas unde se afla ultimul nostru obiectiv al zilei: Ascensorul (liftul) vechi: IZMIR TARIHI ASANSOR BINASI.
Ascensorul este una din principalele atractii turistice din Izmir.Un om de afaceri evreu,Nesim Levi, a construit acest lift in 1907, pentru a-i ajuta pe locuitorii din zona sa ajunga de pe coasta, pe deal si invers,(in loc sa urce sau sa coboare cele 155 de trepte). Liftul folosea un sistem de impingere hidraulica. Ulterior acest sistem a fost schimbat cu unul electric.Caramizile din care este construit "liftul" au fost aduse din Marsilia.Cu liftul, se urca gratis. Sus, imaginile sunt de vis:se vede golful, in toata splendoarea sa. Daca ai norocul sa fie si senin,pur si simplu ti se taie respiratia.Tot sus se afla un restaurant si un bar, la care, poti sa stai pe scaun si sa consumi ceva, in timp ce admiri privelistea :D.
Pentru noi este a doua oara cand "vizitam"acest "Asansoru". Prima data era in 2015. Aveam un GPS MIO, caruia i-am dat adresa (care s-a dovedit a fi cea de sus) si... am ajuns sus cu masina =))
Pentru ca doream sa vedem cum e cu liftul, am parcat masina, am admirat privelistea si... am coborat cu liftul. Evident ca dupa ce am inspectat zona de jos, am urcat inapoi, la masina =)) Acum, deja aveam experienta si am procedat corespunzator.
Pe stradutza de acces la ascensor, sunt multe localuri, de o parte si de alta.
Am pornit inapoi spre hotel, tot pe jos. Am iesit din cartierul Karatas, reintrand in cartierul Konak, si, apoi, pe partea dreapta a bulevardului Ataturk, admirand, din nou, frumoasele constructii ale "bogatasilor" din Izmir. La Konak Pier, am luat-o spre hotel Perla Arya (review separat).
Am avut o zi frumoasa si fructuoasa, dar am mai "lasat "cate ceva de vazut si data viitoare.
"Am 8500 de ani", spune Izmir, orasul lui Homer. "Va astept sa ma vizitati! "
Trimis de Dorina9 in 21.04.20 21:37:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dorina9:
”TURNUL CU CEAS este un simbol al Izmirului, fiind in zilele noastre un reper pentru intalniri.
Cred ca in orice oras este un ceas el devine loc de intalnire, in Bucuresti asa cum stii era Ceasul de la Universitate, binecunoscut de toata lumea, acum intrat in uitare. In Focsani este un loc care se numeste Ceasul Rau, nu mai stiu de ce a primit numele asta, insa la fel, e loc de intalnire, pentru ca e usor de identificat.
Frumos orasul Izmir, mi-a facut placere sa ma plimb prin el, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 De la Canakkale, la Izmir, un drum cu peripetii — scris în 26.03.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cu telefericul prin Izmir — scris în 11.01.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cu liftul prin Izmir — scris în 27.12.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Izmir –La pas pe promenada, prin bazar, cu ascensorul si cu feribotul — scris în 25.04.20 de senateo din PăULEşTI [PH] - nu recomandă
- Oct.2018 Spre Izmir — scris în 08.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Crampeie de Izmir — scris în 21.10.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2014 Poartă de intrare in Turcia - oras mai putin turistic — scris în 04.03.14 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ