ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena - Hârșova

TIPĂREȘTE URM de aici

Minivacanța în deltă și incursiunile care au urmat în orașele dunărene dobrogene ne-au prilejuit - pe lângă altele - cunoașterea unuia dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult pe care le-am văzut în ultima vreme.

Spuneam în articolul precedent - Popas la Hârșova - că mocanilor ardeleni li se datorează așezarea modernă de astăzi. Veniți în această parte a țării prin transhumanţă, stabilindu-se definitiv aici, aceștia au simțit nevoia să aibă un lăcaș al lor pentru rugăciune. În 1772 diplomatul polonez Orlik spunea: "Creştinii din oraşul Hârşova m-au rugat să stăruiesc la Constantinopol să li se permită să clădească o biserică."

Celor 16 familii de creştini ortodocşi care existau la Hârșova în 1854 li se alătură în următorii trei ani încă 35 de familii de ortodocși transilvăneni. Zona în care s-au stabilit, rămasă în memoria colectivă cu numele de "Varoş", era locuită numai de români. Nicolae Ţârca, și el ardelean la origine, venit în Hârşova în 1856, a sprijinit comunitatea românească de aici pentru ridicarea în Varoş a unei biserici. La îndemnul şi cu stăruinţa acestuia, în anul 1857 s-a ridicat - din chirpici, cu acoperiș din stuf - prima biserică românească din Hârșova. Lăcașul - al cărui hram era "Sfântul Nicolae" - a fost înzestrat de preotul slujitor Ioan Verzea - și el tot ardelean - cu icoane, cu cărţi de cult şi cu veştminte preoteşti aduse tot din Ardeal.

Cu trecerea timpului, în special după cucerirea independenței și alipirea Dobrogei la patria mamă, numărul românilor din Hârșova a crescut, așa încât, la sărbătorile mari, bisericuța din chirpici acoperită cu stuf se dovedea neîncăpătoare. Din donațiile credincioșilor, dar și cu sprijinul Prefecturii Constanța și al Casei Regale, în perioada 1904-1909 (după alte surse 1893-1904) s-a înălțat la Hârșova o nouă biserică. Cu o suprafață de 478 m², construcţia a fost executată după proiectele întocmite de o echipă de specialiști condusă de arhitectul Grigore Nicolau, iar realizarea construcției a fost încredințată inginerului D. Bănescu.

Biserica în stil bizantin, în formă de cruce, are temelie din piatră, pereți din cărămidă, pardoseală placată cu gresie și acoperiş de tablă. Lăcașul este unul dintre puținele din România înzestrat cu 7 turle. Acestea sunt dispuse astfel: una centrală - așezată pe naos, două principale - așezate simetric pe pronaos și patru mai mici care înconjoară turla centrală, toate prevăzute cu ferestre. Împrejmuirea executată de meșteri locali (fraţii Drumea) este din piatră şi fier.

Noul lăcaș, cu hramul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" a fost sfinţit la 8 septembrie 1909. Profanată în timpul primului război mondial (fiind transformată în adăpost pentru cai) biserica a fost resfințită în 1919.

Așa cum reiese din marea pisanie amplasată în pridvor, biserica a beneficiat în timp de mai multe reparații și îmbunătățiri, precum și de restaurarea picturii interioare.

În vârful dealului, în Str. Independenței, am oprit în marea parcare din fața Bisericii "Sfinții Împărați Constantin și Elena", aproape liberă atunci, noi ajungând acolo într-o zi obișnuită, din mijlocul săptămânii. Intrarea flancată de chipurile Sfinților Petru și Pavel, are deasupra icoana hramului - Sfinții Împărați Constantin și Eleana, iar în partea superioară pisania.

Pridvorul dreptunghiular, deschis și susținut de șase coloane, întâmpină cu fragmente biblice pline de învățătură: "Și când stați de vă rugați, iertați tot ce aveți asupra cuiva, ca și Tatăl vostru cel din ceruri să vă ierte vouă greșalele voastre" sau "Intra-voi în casa Ta sfântă Doamne, povățuiește și îndreptează calea mea".

Când am intrat, nu era nimeni în interior, așa încât am putut admira în tihnă frumoasa pictură interioară și cele câteva vitralii. Zâmbind, pe ușa altarului și-a făcut apariția cineva care ne-a întâmpinat cordial și ne-a povestit câte ceva despre lăcaș, înmânându-ne în cele din urmă un scurt istoric tipărit al bisericii. Ajutată de acest scurt istoric, în special pentru datele tehnice, precum și de fotografiile pe care - cu permisiune - le-am făcut în biserică, încerc să prezint interiorul.

Sfântul lăcaș este iluminat natural - prin cele 26 de ferestre împodobite cu vitralii și artificial - de un candelabru cu nu mai puțin de 72 de becuri.

Pictura - terminată în 1908 - a fost executată de pictorul ploieştean Toma Vintilescu. Pictorului italian Cantini i se datorează lucrarea "Lăsaţi pruncii să vină la mine" care se găseşte în pronaosul bisericii, pe partea stângă.

Pronaosul dreptunghiular, de mari dimensiuni (27,30 x 17,10 m) susţinut de 6 stâlpi masivi cu capiteluri ornate, are strane de o parte și de alta. În partea dreaptă identificăm câteva scene biblice: "Visul lui Iacob", "Sfânta Cuvioasă Marina", "Martira Ecaterina", "Convorbirea lui Iisus cu samariteanca la puţul lui Iacob" și "Rugăciunea din grădina Ghetsimani". Peretele sudic este iluminat de 3 ferestre, pe cea din mijloc fiind ilustrată "Sfânta Maria cu Iisus". Deasupra ferestrelor este reprezentată "Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos".

În partea stângă identificăm scenele: "Sfântul prooroc Ilie în pustietate", "Cuvioasa Paraschiva", "Sfânta martiră Elisaveta", "Mironosiţele la mormântul Domnului" și "Sfinții Cuvioşi Roman şi Ioan Damaschin". Tot pe această parte se găseşte şi amvonul. Iluminarea peretelui nordic se face tot prin 3 ferestre, pe cea din mijloc fiind înfățișată "Maica Domnului". Deasupra ferestrelor este picatată "Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim".

De o parte şi de alta a pronaosului se găsesc icoane laterale, pe partea dreaptă "Iisus Hristos", iar pe partea stângă "Maica Domnului".

Naosul este despărţit de pronaos printr-o deschidere largă. Are mai multe strane, dintre care două arhiereşti și este iluminat prin 6 ferestre. Pe partea dreaptă, fereastra din mijloc ilustrează pe "Sfântul Ioan Botezătorul", deasupra ferestrelor fiind pictată "Naşterea Domnului", iar pe partea stângă fereastra din mijloc înfățișează pe "Sfântul Ierarh Vasile", deasupra ferestrelor fiind pictată "Învierea Domnului". Dacă pronaosul este impodobit cu scene biblice, naosul este decorat cu tablouri înfățișând sfinți: "Sf. Doctor Cosma şi Sf. Doctor Pantelimon", "Sf. Martir Gheorghe şi Sf. Martir Teodor Tiron", "Sf. Martir Nichita Romanul şi Sf. Martir Dimitrie", "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Deasupra naosului se află turla centrală, reprezentând Pantocratorul - scenă cu Dumnezeu Tatăl binecuvântând. La baza acestei turle se află cei patru evanghelişti - Ioan, Luca, Marcu şi Matei, precum și cei patru profeţi - Ilie, Naum, Elisei şi Iona.

Altarul de formă semicilindrică, acoperit de o calotă semisferică, este dominat de chipul Maicii Domnului. Catapeteasma montată în 1908 este din lemn de stejar și a fost sculptată de meșterul Babic din București.

Culorile bine armonizate, bogăţia detaliilor, diversitatea fizionomiei personajelor, conferă tuturor picturilor din Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" - Hârșova o mare valoare artistică.

Trebuie să menționez că în biserică, undeva lângă peretele nordic, m-am oprit studiind câteva tablouri înfățișând preoți slujitori la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" - Hârșova, arestați și condamnați în timpul comunismului.

De asemenea, mai trebuie menționat că în 1998 au început ample lucrări de reparații. Noua pisanie menționează toate aceste lucrări, precum și persoanele sau instituțiile implicate. De reținut că în 2010-2011 când au fost finalizate lucrările de reparații exterioare, cele șapte turle au fost acoperite cu tablă aurită adusă din Ucraina. 6 mai 2012 este data resfințirii Bisericii "Sfinții Împărați Constantin și Elena" - Hârșova.

Dacă ajungeți la Hârșova, merită să faceți un popas la lăcașul din deal, un lăcaș cu adevărat frumos. Îl veți găsi cu ușurință pentru că zidurile sale albe și turlele aurii, strălucind în soare, sunt vizibile de departe.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.09.19 21:18:02
Validat / Publicat: 13.09.19 07:01:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1221 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hârșova - Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena. Fațada vestică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[12.09.19 21:49:51]
»

@All: Dedic acest articol colegei noastre @mihaelavoicu și în special cumnatei sale, o persoană care își trage rădăcinile din Hârșova și căreia - chiar și după 50 ani de la plecarea sa din oraș - veștile de la Hârșova îi trezesc nostalgice amintiri.

Stimată doamnă! Chiar dacă în urmă cu mulți ani ați cunoscut Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena", aflați că astăzi lăcașul este cu totul altul. Este frumos, atrăgător, iar dacă veți ajunge cândva la Hârșova, merită să-l vizitați.

webmaster
[13.09.19 07:00:34]
»

Mutat în rubrica "O zi în Hârșova, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (nou-creată pe sait)

--

Avem aici un caz aparte

- am creat rubrică nouă dedicată orașului Hârșova, odată cu apariția unuial doilea review de aici

- primul review, al aceleiași autoare, a fost publicat în rubrica generică ”hai hui prin Dobrogea”, unde mai aveam ”articole recente” - astfel că nu sa calificat pentru statutul IE+.

- odată cu apariția rubricii de față, va fi mutat aici

- rev de mai sus nu s-ar califica nici el în criteriile IE+, din pdv tehnic - pt că există deja celălalt articol, recent, în aceeași rubrică

Nu e, evident, corect, așa că până la potențiala clarificare tehnică a acestui set de reguli, rev de mai sus va fi selectat ca IE+ prin excepție de la regulă

webmaster
[13.09.19 07:01:21]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.09.19 17:29:36]
»

@iulianic:

Dedic acest articol colegei noastre @mihaelavoicu și în special cumnatei sale, o persoană care își trage rădăcinile din Hârșova și căreia - chiar și după 50 ani de la plecarea sa din oraș - veștile de la Hârșova îi trezesc nostalgice amintiri.

Dedicația cred că mi se potrivește și mie , pentru că m-am născut în Hârșova și am trăit acolo până am terminat clasa a IV-a. Așa încât, la peste 55 de ani de la plecarea din oraș și pentru mine veștile de la Hârșova trezesc nostalgice amintiri. Viața a vrut să nu mă mai întorc acolo decât ca trecătoare, rareori, în drum spre litoral, pentru că orașul este legat de cea mai nefericită întâmplare din viața mea: moartea tatălui meu, pe când aveam doar șapte ani. Dar îmi face plăcere să mai aflu vești despre acest oraș în care mi-am trăit copilăria timpurie și despre care am amintiri frumoase.

Biserica este foarte frumoasă și dacă pașii mă vor mai purta vreodată pe DE 2A (mai greu acum, când mergând spre Constanța, preferăm cu toții autostrada!), sigur voi face un popas la sfântul locaș. Mulțumesc pentru invitație și recomandare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[14.09.19 13:47:38]
»

@mariana. olaru: Ooo! Iată că fără să-mi dau seama, am mai făcut o dedicație. Îmi face plăcere să știu că sunt persoane care se bucură atunci când se scrie despre locurile în care și-au petrecut o bună parte din viață. Și eu tresar atunci când - pe AFA - apare câte un articol despre Neamț, " Ținutul meu de vis" cum l-am numit cândva, locul copilăriei mele.

Regret că - în cazul tău - articolul meu ți-a readus în memorie și amintiri triste. Pentru că, ce poate fi mai trist decât să-și pierzi părintele la o vârstă atât de fragedă?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Hârșova:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06096887588501 sec
    ecranul dvs: 1 x 1