GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La capătul vestic al Europei – Cabo da Roca și Ursa Beach
Dacă mergi la Lisabona sau la Sintra este musai să rezervi măcar o jumătate de zi pentru a merge la capătul vestic al Europei, acolo unde pământul se termină abrupt și se contopește cu oceanul.
Cum ajungi la Cabo da Roca? Simplu. Cu mașina, pe un drum frumos de-a lungul țărmului, preț de aproximativ 42 Km de la Lisabona. Dacă ești la Sintra, drumul este mai scurt, de aproximativ 18 Km.
Din Lisabona se poate ajunge și cu trenul pe care il poți lua din gara Cais do Sodre. Mergeți până in Cascais iar de aici luați autobuzul care vă lasă la Cabo da Roca.
Și din Sintra există un autobuz care merge până la Cabo da Roca.
Punctul cel mai vestic al Europei este marcat de un monument, la care se ajunge urcând pe Estrada Do Cabo da Roca, o șosea șerpuitoare, care urcă până pe promontoriul unde se află monumentul, la 140 m deasupra oceanului.
”Aici, unde pâmântul se sfârșește și incepe marea”, sunt versurile poetului Luis Camoes inscrise pe monumentul din piatră aflat in bătaia vâturilor. Pentru că trebuie să știți că aici vântul suflă cu putere dinspre ocean. Pâmântul se termină brusc, abrupt, jos valurile se izbesc de stâncile inalte inșirate de-a lungul țărmului, nu vezi decât imensitatea oceanului și linia stâncoasă a țărmului. După câteva fotografii lângă monument, care vor dovedi fără tăgadă ca ai fost acolo, poți să te plimbi pe cărăruile mici, să cauți cel mai protrivit unghi pentru a fotografia țărmul lovit de valuri, stâncile ascuțite care se ridică din ocean, sau farul aflat in imediata apropiere.
Se poate achiziționa și o diplomă care să ateste că ai fost la cel mai vestic punct din Europa, precum și alte suveniruri care se vând la singurul magazin aflat in apropierea monumentului.
La Cabo da Roca se află și un far a cărui lumină trimisă de pe un turn cu inălțimea de 22 metri se vede de la 46 Km de țărm. Farul Cabo da Roca se află pe un promontoriu la 165 m deasupra mării, funcționează din anul 1772, și era, la acea dată, al treilea cel mai vechi far de pe coasta Portugaliei. Forma actuală a farului datează din 1842.
După ce ai atins cel mai vestic punct al Europei și ai făcut fotografii din toate unghiurile cu monumentul și farul Cabo da Roca, poți pleca in mici drumeții in căutarea unor pitorești plaje.
Deși pare că numai de pe mare poți ajunge la țărm, sunt câteva plaje la care poți coborî, chiar dacă aceasta necesită un minim efort și uneori chiar puțin curaj.
Una din aceste plaje este Praia da Ursa, cea mai frumoasă plajă pe care am văzut-o. Traseul până la Praia da Ursa seamănă foarte mult cu un traseu montan. Nu există marcaje. Urmezi una dintre cărările formate intre ”plantele de gheață” și apoi, cu atenție, cauți drumul care coboară spre plajă.
Ce sunt ”plantele de gheață”? Sunt plante târâtoare, originare din Africa de Sud, cu frunze suculente și cu flori de diferite culori. Numite și Hottentot Fig sau Sour Fig, plantele au invadat multe țărmuri mediteraneene. Sucul acestor funze are proprietăți antiseptice și astringente, fiind utilizat pentru tratarea unor infecții sau a unor răni minore. Fructele plantei pot fi consummate crude, sub formă de gem sau folosite la diverse salate.
După ce treci de câmpurile de plante de gheață incepe aventura. Trebuie să găsești cea mai accesibilă cărare care coboară spre plajă. Drumul este greu dar peisajele care ți se deshid la orice pas te mobilizează și te fac să îți dorești să ajungi mai repede la plajă.
Praia de Ursa sau Ursa Beach este o plajă sălbatică, cu nisip foarte fin, udat de valurile puternice ale oceanului. Numele plajei vine de la una din cele două stânci uriașe din partea de nord a plajei, stâncă numită ”Rocha da Ursa”. Se spune că această stâncă, seamănă cu un urs cu puiul in brațe. Poate nu am găsit eu unghiul exact dar nu prea am văzut această asemănare.
Apa oceanului care udă această plajă este destul de rece, la sfârșitul lui august (atunci cînd am fost noi) abia atingând 19-20 grade C. Dar nu numai temperatura apei este cea care nu prea te indeamnă la inot, ci și curenții puternici și valurile mari. Poți face insă plajă liniștit pe nisipul fin. Plaja nu este pustie in lunile de vară dar nu este nici aglomerată. Ai loc suficient să stai intins pe nisip până apune soarele. Trebuie insă să ai ceva de băut și poate și ceva de mâncat, dacă iți propui să stai mai mult. Oricum, te lași greu dus de pe această plajă, fiecare parte a ei este un loc de vis, fiecare unghi este un loc care te indeamnă să zăbovești, să asculți valurile, să te intinzi pe nisipul fin.
Dacă vă gândiți să stați mai mult pe această frumoasă plajă, trebuie să luați in calcul și durata traseului la intoarcere, care ajunge la aproximativ o oră.
Este recomandabil să aveți incălțăminte sport, cu talpă antiderapantă, ca să nu alunecați pe stâncile lustruite de vânt și apă.
In final, repet. Dacă ajungeți in Lisabona, dați o fugă și la Cabo da Roca, la cel mai vestic punct al Europei, și faceți un mic efort și coborâți la Praia da Ursa, una din cele mai frumoase plaje. Sper ca fotografiile atașate să vă convingă.
Trimis de Mika in 09.01.20 00:09:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Cabo da Roca, SINTRA" (deja existentă pe sait)
@Mika: Imaginile cu plaja sunt spectaculoase! Iar drumul până acolo nu pare imposibil...
Am făcut o vacanță de o săptămână în Lisabona acum vreo 10 ani și, spre marea mea rușine, n-am ajuns la Cabo da Roca. Despre plaja asta a ursulețului nici nu aflasem, ce să zic?! Și oricum nu cred că m-aș fi aventurat, eram mult mai fricoasa pe vremea aia...
Oricum, un nou concediu în Portugalia este încă de atunci pe lista noastră.
@crismis: Categoric, drumul nu este imposbil, l-am văzut parcurs de persoane de toate vârstele și de toate greutățile . Un concediu in Porugalia merită fără indoială. Chiar mai multe. Și eu aș mai merge, mi-au mai rămas multe de văzut.
@Mika: multumesc pentru frumoasa si interesanta descriere. la inceputul lui iulie mi-am planificat sa merg si eu acolo
@tataye: Sper să vă fie de folos scrierile mele. Mai urmează. Călătorii frumoase.
@Mika: Din zapada lui decembrie am trecut la pantaloni scurti si la plaja. O plaja minunata si peisaje incantatoare. Felicitari, votat cu mare drag.
foarte frumos articol si deosebit de reusite fotografiile. Am si eu bilete rezervate pt inceputul lui iulie, insa am mari indoieli ca voi putea merge
@tataye: Mulțumesc. Sper să ieșim toți cu bine din acest impas, și să călătorim acolo unde ne dorim.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Cabo da Roca – spre vest până la capătul pământului — scris în 05.08.24 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Scurtă incursiune până la capătul lumii — scris în 27.05.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Cel mai vestic punct al Europei — scris în 03.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 4. Cabo da Roca & Muchaxos — scris în 12.07.18 de Bujie din PITESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Cabo da Roca - locul unde se termină Europa şi începe oceanul — scris în 31.03.18 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Cabo da Roca - Rufe puse la uscat in briza oceanului — scris în 01.04.13 de rodica1016 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Cabo da Roca – 'locul unde se termina pamantul si incepe marea' — scris în 17.07.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ