ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Agnita şi biserica Alţâna

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat Biserica evanghelică fortificată din Hosman am continuat periplul nostru pe valea Hârtibaciului. Următoarea oprire am făcut-o în localitatea Alţâna.

Nu a fost greu să găsim Biserica Evanghelică din localitate, am parcat maşina pe margine drumului şi am pornit spre poarta bisericii. Se pare că prima biserică de aici a fost construită în secolul al XIII-lea, era o bazilică romanică fară turn. Actuala biserică evanghelică a suferit multiple transformări gotice târzii şi păstrează una dintre cele mai valoroase piese liturgice atribuite acestui stil din Transilvania, o cristelniţă datată în anul 1404, cu inscriptia "Anno domini millessimo CCCCIIII tempore regis Sigismundi". Această cristelniţă a fost prelucrată în atelierele marelui mester Leonhardus, la fel ca mai toate cristelniţele din jurul Sibiului. Clopotniţa a fost construită în anul 1856, exact pe locul uneia demolate în 1853. Clopotniţa cea veche avea prevazute metereze şi o galerie de apărare. Turnul de azi are mai multe niveluri, clopotele aflându-se la cel de al treilea nivel. Marele clopot al bisericii are următoarea inscripţie ”o rex glorie veni cum pace”. În clopotniţă mai există un clopot, denumit "Clopotul Sfantului Ioan".

Fortificația este încercuită de un zid în formă ovală care măsoară pe diametru est-vest 75 metri, iar pe cel nord-sud 62 metri. Nu se știe exact când a fost construită, dar forma circulară a zidurilor indică secolul al XV-lea. Turnul de est, cu trei niveluri, a fost transformat în turn de poartă, cu o intrare boltită și cu o hersă (gratii). Ulterior a devenit un simplu depozit de alimente. Mai existau și alte turnuri spre vest, sud și nord, acestea din urmă prăbușindu-se în 1914.

Nu am zăbovit prea mult pe aici, am pornit mai departe, spre alte obiective turistice din zona văii Hârtibaciului. În Alțâna există și un muzeu etnografic al zonei Hâtibaciului, dar era închis când am fost noi.

Am ajuns în oraşul Agnita. Localitatea Agnita, a fost menționată pentru prima oară într-un document din 1280, este un oras al artelor traditionale, faimos datorită vechilor ghilde precum a tăbăcarilor, pantofarilor, croitorilor, tinichigiilor și olarilor, cu o economie semi-rurală. Şi aici am căutat cetatea cu Biserica Evanghelică fortificată. Am parcat maşina în apropierea centrului oraşului şi am pornit la pas spre biserică, am trecut un pod peste Hârtibaciu şi am ajuns la poarta cetăţii.

Am pătruns în interiorul fortificației trecând pe sub unul din cele patru turnuri ale cetății. Mai bine zis pe sub turnul dulgherilor. Turnul are o poartă cu gratii. Acum erau ridicate și am trecut ușor pe sub bolta porții.

Construcția cetății a început în secolul al XII-lea, prin construirea unei bazilici romanice. Pe parcursul secolelor următoare, datorită invaziilor turceşti, a fost necesară extinderea şi fortificarea acesteia. În 1466 este menţionată pentru prima dată biserica fortificată din Agnita, care a fost construită în stil gotic, cu elemente renascentiste şi baroce, fără turn. Cetatea, alcătuită dintr-o triplă incintă, a fost ridicată în mai multe etape, ajungând să aibă patru turnuri fortificate cu o curte interioară la sfârșitul secolului al XVII-lea. Cele patru turnuri de apărare au fost construite din piatră de râu și de carieră și au fost arondate breslelor meștesugarilor din vechea Agnită, aceștia aveau obligația de a le întreține, iar în cazul unui conflict armat de a apăra cetatea. Cele patru turnuri poartă următoarele nume: turnul dulgherilor, turnul croitorilor (astăzi face parte din clădirea vechii școli), turnul fierarilor și turnul cizmarilor. Toate breslele își țineau în turnul lor slănina agățată de bârne din lemn. Turnurile au câte cinci caturi, sunt prevăzute cu metereze mici, de unde se trăgea cu arme de foc asupra dușmanilor.

În anul 1600 trupe de mercenari au devastat comuna și au dat foc bisericii. Biserica a fost renovată începând cu anul 1614, când navei i s-a adăuguat și turnul cu ceas, denumit al olarilor. De-a lungul timpului biserica a beneficiat de unele reparații, care nu au dus la schimbarea aspectului exterior al ei, deci ea arată din anul 1614 așa cum o vedem noi astăzi.

În curtea fortificației se află vechea școală din Agnita dar și muzeul orășenesc. În muzeu sunt expuse obiecte specifice artei gotice (sculpturi, lăzi, obiecte de ceramică). Tot aici este și un mic parc, unde vă puteți relaxa la umbra copacilor stând pe o bancă.

Pe Valea Hârtibaciului mai sunt și alte monumente istorice și biserici fortificate cum ar fi cele din Nochrich sau Daia. De la Sibiu la Agnita ne-am intersectat de multe ori cu linia ferată cu ecartament îngust, dar nu am văzut să circule vreun tren prin zonă. Am aflat că de la Hosman la Cornățel (8 kilometri) ar funcționa o locomotivă cu abur, care circulă de două ori pe an, e nevoie de programare.

De la Agnita ne-am întors spre casă, trecând prin localitatea Dealul Frumos, care este centrul geografic al României. Vă recomandăm să faceți o excursie pe Valea Hârtibaciului, e plină de istorie şi peisaje frumoase.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 30.07.18 17:08:06
Validat / Publicat: 30.07.18 19:10:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGNITA [SB].

VIZUALIZĂRI: 1269 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 suntem la Biserica evanghelică fortificată
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64300 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[30.07.18 19:09:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Agnita și împrejurimi, AGNITA [SB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: La pas pe Valea Hârtibaciului]

zlatnaAUTOR REVIEW
[30.07.18 21:10:32]
»

@webmaster26: Ok.

tata123 🔱
[31.07.18 10:54:22]
»

@zlatna: Plaiurile transilvane sunt atât de frumoase, iar bisericile fortificate săsești constituie puncte de interes în multe localități. În 2016 am fost și eu la Agnita și am vizitat doar prin exterior biserica fortificată care nu era deschisă.

Am trecut și prin Dealu Frumos acolo unde pe o creastă de deal un panou ne anunță că ne aflăm în centrul geografic al României. Se pare că cercetările din ultimii ani au mutat acest punct undeva lângă orașul Făgăraș (vezi articolele: digi24.ro/stiri/actualita ... ilometri-368008 și transilvaniareporter.ro/r ... entrul-romaniei).

O vară frumoasă!

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.07.18 11:25:37]
»

@tata123: Și eu am auzit știrea legată de schimbarea centrului geografic al României, chiar erau supărați Sibienii pe acest fapt. (probabil Brașovenii sun bucuroși).

Monumentul de la Dealul Frumos există și acuma, nu am putut oprii pentru poze, eram în coloană și l-am văzut tâtziu, poate altădată o să oprim sau poate se ricică un alt monument în noul centru al țării.

O vară frumoasă și ție !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nelu73
[31.07.18 11:34:06]
»

Votat cu drag mai ales ca sunt din Agnita. Mai este de vizitat la Agnita muzeul din centrul orasului si aproape de Agnita la 25 km la Mihaileni cel mai mare canion din Romania dar care nu este foarte promovat. Canionul este format de albia unui râu si are o adancime de aproximativ 14 m. Vacante placute va doresc. !

zlatnaAUTOR REVIEW
[31.07.18 11:47:32]
»

@nelu73: Multumesc pentru vizită și vot.

Sunt foarte bune complectările dv. Nu știam de acest canion, păcat că nu e promovat.

Poate feceți dv. o vizită și ni-l prezentați și nouă.

Toate cele bune!

nelu73
[31.07.18 14:52:51]
»

@zlatna: Buna, am fost la canion o singura data, din marginea satului Mihaileni trebuie sa mergi pe jos can 800m pana ajungi. Totul este salbatic si absolut nimic amenajat. Sateni mi-au spus ca mai vin in general numai studenti și profesori de la facultatea de geologie de la Bucuresti. In mijlocul satului sunt puse niste sageti care indica directia spre canion. Am avut si foto dar nu le mai gasesc. O zi buna va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[01.08.18 11:32:42]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatnaAUTOR REVIEW
[01.08.18 12:08:03]
»

@webmaster: multumesc mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
nelu73, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Agnita și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072548866271973 sec
    ecranul dvs: 1 x 1