ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Minunea domnului Yong

TIPĂREȘTE URM de aici

Mi s-a părut curios cum chinezii, în simplitatea lor, scot dintr-o vioară trei sunete muzicale distincte, care însoţesc ţăranul - talpa ţării frământată de confruntări îndelungate cu vecinii mongoli, coreeni sau japonezi, din preistorie până în timpurile moderne. La rândul lor, istoria şi cultura urbană păstrează la fel de bine chipul chinezului legat de un peticel de pământ, chinuit de războaie şi de muncă. Un asemenea ţăran, pe nume Yong, este eroul unei povestiri ce avea să schimbe o parte din istoria Chinei.

În timp ce-şi ara pământul, prin septembrie 1974, dl. Yong a descoperit un războinic de teracotă, în mărime naturală, îmbrăcat în zale, cu o expresie a ochilor atât de naturală, încât omul a crezut că marele Buddha i-a trimis un mesager pe pământ. Au urmat câteva secvenţe dramatice pe care acesta le-a trăit până când şi-a anunţat familia, vecinii, tot satul, apoi autorităţile locale, judeţene şi centrale. Mai rămânea o singură necunoscută. Cine va avea curajul să-i spună minunea marelui Mao, care, asemenea împăraţilor chinezi, era considerat o zeitate pământeană? Până la urmă, cea de-a treia tânără soţie a Marelui Lider, singura care avea cu adevărat lipici la Mao, a pus mesajul pe masa acestuia, după ce micul dejun i-a fost servit în linişte. Marele Tovarăş nu putea fi abordat decât în rarele momente de bună dispoziţie.

Deşi se afla în plin război rece cu cei care astăzi invadează China cu investiţiile uriaşe de capital, preşedintele Mao şi-a făcut timp pentru ceea ce, spun apropiaţii săi, a şi intuit. Ordinul a fost clar şi răspicat: „Mai găsiţi câțiva soldaţi! ”

În prima zi de săpături s-au găsit încă trei… apoi 300… apoi 3.000… 6.000... 60.000 de soldaţi de teracotă ai Dinastiei Ming, însoţiţi de cai şi înarmaţi până-n dinţi. Coloanele de soldaţi ale unui regiment de războinici aflate deja în Muzeul Soldaţilor de Teracotă din Xian au depăşit, încă din primul an, faima renumitului Templu al Gâştei Sălbatice, aflat în apropiere.

Mă opresc în faţa unui soldat cu privirea focalizată pe capul unui duşman şi disting clar, amestecul de ură şi determinare din ochii lui, mult mai apropiată de expresia unui animal de pradă însetat de cruzime. Văd în ochii lor mii de gânduri rătăcite în gândul altor oameni.. Pielea lor de pergament, lucitoare și închisă, peste niște pomeți osoși ai maxilarului, umbrele din priviri, parcă trădează și o anumită teamă ca timpul să nu se mai oprească...Par a spune că forța și succesul sunt mai presus de morală...

Pe sub vocea pițigăiată a ghidului, însoțită de gesturi de preamărire, ochii mari şi bonomi ai chinezului de lângă mine, ce-şi priveşte cu admiraţie strămoşii, îţi mai atenuează ceva din fiorii care ţi se preling pe spate...

Zecile de milioane de turişti din ţară şi din străinătate au produs o explozie demografică pe care doar în China ţi-o poţi imagina: populaţia oraşului a crescut în următoarele trei decenii de 8 ori, la 23 de milioane de suflete. Economia Xianului a crescut exponenţial, aducând fiecărui locuitor din regiune un venit lunar de 400 USD.

Cât îl priveşte pe eroul nostru, dl. Yang, el duce o viaţă liniştită şi acordă autografe, contra cost, pe cărţile ce se vând ca pâinea caldă turiştilor. Nu că ar mai avea nevoie de bani. Din contră, el este fără îndoială unul dintre cei mai prosperi oameni din oraş. Contrar uzanțelor, guvernul maoist nu s-a limitat la diplome de erou naţional, ci i-a acordat o sumă record de 3 milioane de yoani.

Ca și când l-ar asculta pe Marele Confucius, cum că este bine să-ți păstrezi o bucățică de viață pentru mai târziu, la ieşirea din magazin, un văr primar de-al domnului Yong, un om uscățiv, tipul de om veșnic tânăr, co-autor la descoperirile ce au urmat, oferea turiştilor străini autografe de 100 USD pe carte... Sunt aproape convins că şi urmaşii lor vor publica versiuni noi, cu secretele încă nespuse ale eroilor de azi.

Ei știu deja că faima poate produce bani și apoi, banii nu-ți fac prieteni, ci... alți bani.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 02.03.18 16:02:28
Validat / Publicat: 02.03.18 17:45:06
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA

VIZUALIZĂRI: 1103 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Priviri blânde sau de oțel, în funcție de momentul istoric.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[02.03.18 19:55:45]
»

@glcitizen: Această descoperire arheologică a provocat admirație, mirare, dar și numeroase semen de întrebare. Aș îndrăzni să o număr, alături de Marele Zid Chinezesc, printre minunile Chinei, chiar ale Terrei. Am văzut la București în cadrul expoziției Comorile Chinei câteva modele de soldați din teracotă, chiar și un cal - sunt impresionanți. Mulțumim pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[03.03.18 10:23:23]
»

@tata123:

Si eu va multumesc. Stiu ca a fost declarat o minune a lumii de catre presedintele Jaques Chirac.

elviramvio
[04.03.18 14:21:04]
»

@glcitizen:

Ați fost atât de zgârcit în a ne povesti mai mult despre această măreață armată! Sunt enorm de multe semne de întrebare despre statui, simboluri, unicitatea fiecărui soldat rolul lor (de exemplu, fiecare soldat are o conformație unică a urechii, asemeni oamenilor, ca o amprentă). A opta minune a lumii, cum a numit-o un șef de stat francez, este doar o mică parte din ce a fost ascuns încă de la moartea imparatului (lucrarea aceasta a fost concepută de impărat când avea 14 ani, la 1 an de la urcarea pe tron). Sub acel deal sunt și resturile umane ale celor ce l-au însoțit, obligatoriu în mormânt, sute de mii de concubine, slujitori, constructori, etc., închiși de vii acolo iar peste toate fiind adus imediat pământ și plantați arbori. Și câte minuni vor mai apare când se va decoperta mormântul propriu zis despre care se spune că este înconjurat de râuri de mercur.

Am văzut un documentar prezentat de o televiziune franceză despre aceste locuri și mi-ar place să văd și soldații "pe viu".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[04.03.18 20:09:06]
»

@elviramvio:

Multumesc, elviranvio. ai tu dreptate, dar asta este diferenta dintre un review, care are menirea sa deschida doar niste punti, apetitul de turism sau curiozitatea. Go and see este invitatia mea.

Ce spui tu, de buna seama, poate fi obiectul unei carti sau al unui documentar mai amplu.

elviramvio
[04.03.18 20:20:14]
»

@glcitizen:

Ai promis! Astept carte!

Cat despre invitatie, dacă se poate o teleportare că dacă stau prea multe ore în avion...

Dar articolul mi-a plăcut. Stii, fiecare articol care-mi amintește de lecturi frumoase și interesante, îmi face plăcere. Din foarte multe motive.

O seară liniștită!

glcitizenAUTOR REVIEW
[05.03.18 08:38:32]
»

@elviramvio:

Multumesc. Vei avea o carte la Alba-Iulia. Cu dedicatie.

elviramvio
[05.03.18 08:57:07]
»

@glcitizen:

Multumesc mult, m-ai blocat!!!

mishu
[29.04.18 20:46:56]
»

@glcitizen: Zona Xi'an imi lipseste si am acest regret ca nu am ajuns (inca acolo) dar inca mai sper, asa incat acest articol mi-a oferit momente de placere deosebita.

Felicitari, votat cu mare drag.

glcitizenAUTOR REVIEW
[30.04.18 10:40:33]
»

@mishu:

Multumessc, Mishule.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, glcitizen, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Xian - soldații de teracotă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050318002700806 sec
    ecranul dvs: 1 x 1