ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2017
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    TROVANTII de la COSTESTI – fiinte vii cu care impartim planeta

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Demult, pe vremea cand Sfarma-Piatra era prunc si scancea pentru ca ii dadea primul dintisor macinator de bolovani, planeta noastra era locuita de niste fiinte incredibile, rotunde, mari, puternice si intelepte. Ele traiau in comunitati cu multi membri iar cea mai placuta activitate a comunitatilor era sa inregistreze si sa memoreze istoria fiintelor extrem de grabite care treceau in viteza pe langa ele. Se distrau ascultand glasul lor pitigaiat, certurile lor, privind razboaiele pe care le creau din motive ridicole, asistand neputinciosi la durere si pierderi, la bucurii si petreceri. Nu intelegeau de ce fapturile ciudate care alergau in jurul lor se grabeau atat de tare si de ce traiau atat de putin. Memoria lor inregistrase multe, stiau tot despre toate si nimic despre multe. Nimeni nu reusise vreodata sa le afle secretul. Ei traiau intr-un alt timp, intr-o alta lume, intr-un alt spatiu. Pentru fiintele grabite sa moara, ele nu insemnau decat niste pietre ciudate aruncate gramada pe un camp… nemiscate.

    Intr-o buna zi, un grup de cercetatori s-au hotarat sa studieze creaturile. Din pacate au inteles atat de putine lucruri despre ele. Nu le-au intrebat spiritul ci s-au multumit sa le brazdeze trupul in cautarea unor raspunsuri fara sens. Cercetatorii au pierit in cateva clipe… atat li s-a parut lor ca a durat. Viata fapturilor misterioase tine o eternitate. Viata cercetatorilor, doar o secunda. Pe vremea cand i-au studiat i-au numit TROVANTI si au spus despre ei ca ar fi concretiuni grezoase. Nimeni nu stie ce ar putea insemna asta dar fiintele cele minunate s-au resemnat si au asteptat curioase deznodamantul. Au fost dezamagite sa afle ca fiintele grabite sa moara nu evoluasera inca pana la nivelul spiritual necesar unei comunicari logice asa ca s-au resemnat sa mai astepte si sa mai pastreze cateva secole tainele lor.

    Undeva pe un camp nisipos, la poalele unui deal de nisip de unde localnicii vin sa fure material pentru constructii cu camioane uriase, se odihnesc EI, TROVANTII cei nemuritori. O asociatie a reusit sa inscrie zona in cadrul ariilor naturale protejate si sa puna un soi de gard facut din jumatati de cauciucuri si o poarta. Tot e ceva desi nu reuseste sa ii protejeze de hotii de nisip pentru ca poarta e mereu deschisa si suficient de larga pentru a incapea un camion mare pe ea. Eu as fi facut o poarta mica si rezistenta, din piatra, cat sa treaca doi oameni prin ea si as fi platit un paznic. Cred ca banii luati de asociatia cu pricina au fost subtilizati dupa scarbosul obicei al romanilor.

    Sursa ziarul Adevarul si situl adevarul.ro:“Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din comuna Costeşti a fost înfiinţată în 2005, printr-o hotărâre de guvern, şi are o suprafaţă de un hectar. Zona protejată este de atunci în custodia Asociaţiei Kogayon, organizaţia nonguvernamentală de protecţie a mediului care numără aproximativ 200 de membri, toţi voluntari, şi a derulat până în prezent proiecte în valoare de peste 300 000 de euro. “

    Trovantii nostri cei seculari au niste particularitati incredibile:

    Cresc! La fiecare ploaie ei sunt fericiti si se hranesc asemenea plantelor din jur. Se spune ca ei pot creste cu 2-3 mm la 1000 de ani.

    Se misca! Fenomenul a fost pus de catre cei care i-au cercetat pe seama acestei cresteri care ar putea modifica centrul lor de greutate si i-ar ajuta sa se miste

    Se reproduc, “puiesc” in limbajul locului! Ei bine aceasta este o proprietate uimitoare. Multi dintre trovantii de la Costesti sunt plini de pui. Pe trupul lor exista mici concretiuni, un soi de bilute rotunjoare care cresc si la un moment dat cad pe pamant devenind trovanti independenti

    Stiu ca v-am uimit cu aceste afirmatii, dar in acest caz avem de-a face cu FIINTE vii ce impart planeta alaturi de noi. Nu putem sa mai consideram trovantii drept niste simple pietre ci trebuie sa ii privim ca pe niste fapturi la fel ca noi, care simt si traiesc la fel ca noi, doar ca in alta varianta a curgerii timpului. Pentru trovanti oamenii ar reprezenta ceea ce pentru oameni reprezinta Efemeridele, acele musculite care se nasc dimineata, se agita toata ziua, se reproduc, iar seara mor.

    Locuitorii din zona cred ca trovantii le poarta noroc si ii duc acasa, ii pun in curte sau in ghivecele cu flori si ii uda. Se spune ca daca ii iubesti si ii ingrijesti la fel ca pe flori, ei iti vor purta noroc si te vor proteja de rautate si ura. Ideal ar fi sa ii lasam acolo unde ii gasim, alaturi de familiile si de comunitatile lor.

    Haideti sa ii protejam, sa ii iubim si sa incercam sa nu ii ucidem asa cum am facut cu multe alte specii cu care am impartit planeta. Mergeti sa ii vizitati cu respect si cu admiratie, atingeti-i usor fara sa le faceti rau si incercati sa le ascultati povestile si sa le mangaiati spiritul cu prezenta voastra. Veti fi mai fericiti si mai norocosi dupa aceasta intalnire minunata!

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul film

    https://www.youtube.com/watch?v=JzyWHRvfai0


    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 02.10.17 11:40:00
    Validat / Publicat: 02.10.17 13:35:55
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în HOREZU

    VIZUALIZĂRI: 1600 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 alt grup de trovanti cu pui
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51300 PMA (din 39 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    19 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [02.10.17 13:36:36]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    liviu49
    [02.10.17 13:42:02]
    »

    @buterfly: Start vot! , cum ar spune @mishu. Voi reveni diseara cu un ecou, pentru ca vreau sa citesc articolul inca o data si sa scriu un ecou mai consistent.

    Vad ca nu te lasi de paranormale!

    Da-i inainte fara grija, ca nu degeaba esti Zana Fluturas!

    Numai bine si calatorii placute!

    Lucien
    [02.10.17 14:28:30]
    »

    Superb! Explicații care par fanteziste, dar de fapt sunt atât de profunde (în stilul inconfundabil...) și fotografii de nota zece.

    Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [02.10.17 14:31:39]
    »

    @buterfly: Am vizitat în această vară atât trovanţii pe care i-ai prezentat în acest articol, cât şi trovanţii aflaţi pe meleaguri buzoiene (cei de la Ulmet, Bozioru). Nu am avut însă timp până acum să scriu despre ei. Dacă ar fi să fac o comparaţie, aş zice că cei de la Bozioru sunt mai spectaculoşi! Poate şi pentru faptul că unii seamănă cu nişte ozn-uri gata, gata să îşi ia zborul de pe dealul pe care se află spre alte meleaguri!

    Am citit în urmă cu ceva timp că ar mai exista o zonă unde pot fi admirate astfel de pietre misterioase – undeva pe lângă satul Viişoara, în apropiere de Târgu-Ocna. În această toamnă am programul mult prea încărcat, însă vara viitoare cred că o să merg să-i caut şi pe aceia!

    Felicitări pentru articol! Mi-ai amintit de locuri frumoase pe care le-am vizitat şi noi în urmă cu câteva luni!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [02.10.17 14:44:16]
    »

    @webmaster26: multumesc webmaster!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [02.10.17 14:46:21]
    »

    @liviu49: multumesc pentru vizita si aprecieri! Te astept la drum de seara la un pahar de paranormale! Pai cum sa ma las?! Asta mi-e vocatia!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [02.10.17 14:48:22]
    »

    @Lucien: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pai cum puteam scrie altfel?!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [02.10.17 14:51:23]
    »

    @Crazy_Mouse: multumesc pentru vizita si aprecieri! Am vizitat si eu de vreo cateva ori trovantii din tara luanei, sunt diferiti. Aceia sunt nave spatiale in timp ce acestia sunt vii si fac pui. Drept sa-ti spun si aia din buzau fac pui. Cineva a gasit in nisip. Oricum toti sunt fenomenali. Nu am auzit de viisoara, daca ajungi, astept povesti si foto.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio
    [02.10.17 17:59:57]
    »

    @buterfly:

    Descrii o lume în care puțini cred. Eu da!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [02.10.17 19:59:20]
    »

    @elviramvio: multumesc pentru vizita si aprecieri! Crede cine trebuie!

    Rodel
    [02.10.17 20:57:06]
    »

    Foarte interesant!

    webmaster
    [02.10.17 21:06:07]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    CATAAS
    [03.10.17 08:06:27]
    »

    @buterfly: Oau! Si atat!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [03.10.17 08:44:43]
    »

    @Rodel: multumesc pentru vizita si aprecieri!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [03.10.17 08:46:43]
    »

    @webmaster: multumesc webmaster!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [03.10.17 08:48:45]
    »

    @CATAAS: multumesc pentru vizita si aprecieri!

    Zoazore
    [03.10.17 19:17:58]
    »

    @buterfly: Eu tind să compar trovanții cu perlele (evident, la o scară mult mai mare). Ca și perlele, și trovanții se nasc în jurul unui bob de nisip. Apoi cu amiobele: se nasc, trăiesc, se divid, se mișcă... Apoi cu coralii, care tot așa-și duc puii pe corp.

    Și, cum zici și tu, cred că au venit aici din alt timp, din alt spațiu și vor duce acolo istoria noastră!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [03.10.17 20:53:36]
    »

    @Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Atata timp cat nimeni nu le da importanta nu vom sti exact. Poate ca e mai bine asa

    Bujie
    [29.07.18 19:43:17]
    »

    Frumos! Si mie mi-a placut!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Bujie, buterfly*, CATAAS, elviramvio, liviu49, Lucien, Rodel, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trovantilor [Costești]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082535982131958 sec
    ecranul dvs: 1 x 1