GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trovanți sunt în mai multe locuri din România. Cei mai cunoscuți sunt cei de la Costești, Vâlcea dar și cei din Buzău, cu două locații: Ulmet și Dealul Cămăruței. Se mai găsesc și pe Dealul Feleacului din Cluj. În Vâlcea sunt răspândiți pe lângă un afloriment ce arată că o pâlnie. E o rupere de pantă în argilă gălbuie și la eroziune se tot lasă la vale cantități argiloase, fie cu ploaia, fie gravitațional.
Trovanții apar din râpa gălbuie, argiloasă, se rostogolesc la vale și ajung să fie răspândiți prin jurul drumului argilos care se termină fix la baza conului aluvionar. Cum știm, sunt pietre rotunjite, cu aspect rugos, gălbui, ce cresc. Nimeni nu a reușit să explice asta. Dacă este măsurat diametrul unei pietre, se stabilește o valoare iar acel eșantion este inventariat iar după un interval de timp se reface măsurătoarea pe același eșantion, se constată că diametrul este mai mare. Nu s-au găsit explicații cum și de ce.
În schimb, dacă un trovant este spart, se oprește din creștere adică își păstrează dimensiunile constante în timp.
Par a fi ființe vii deși în spărtură se vede același aspect de rocă, neafișând ceva deosebit. Practic, sunt gresii pecipitate cu carbonat de calciu.
Zona trovanților de la Costești este rezervație naturală, cu o suprafață de câteva sute de metri pătrați. Este singurul muzeu din lume dedicat trovanților. Există un panou care explică faptul că am ajuns la muzeul trovanților însă accesul este liber. Cel mai adesea nu prea găsești populație prin preajmă, nici măcar în week end pentru că, deși este spectaculos, nu prea ai ce face în zonă pentru multă vreme, în maxim jumătate de oră iei la cunoștință cam tot ce este de văzut dar asta pentru că încă e frig afară. Când se încălzește, vin mai mulți.
La muzeul trovanților se ajunge pe DN67 de la Râmnicu Vâlcea spre Târgu Jiu.
Se spune că trovanții apără casa de spiritele rele. Localnicii obișnuiau să ofere ca și dar de nuntă tânărului cuplu trovanți de dimensiuni mai mici care să le protejeze gospodăria.
În zonele cu trovanții speranța de viață a locuitorilor este mai mare decât în alte zone respectiv, statistic, în România, cea mai mare speranță de viată este în zona Horezu, fapt atestat de primăriile localităților. Nu numai atât ci și starea de sănătate a locuitorilor este bună la vârste înaintate, ei fiind în putere.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
E o zonă frumoasă, deluroasă, la marginea drumului. Accesul este facil.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Distracția e însăși vizitarea muzeului.
Trimis de Mioritik in 03.04.22 17:16:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU. A mai fost în/la: La mănăstire
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.13789370 N, 24.06799210 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am auzit că trovantii de la Ulmet sunt cei mai încărcați energetic, sunt pietre vindecătoare și că e bine să-ți lipești fruntea de un trovant pentru o echilibrare electromagnetică. ????
@Mioritik????????: M-am oprit la „Muzeul Trovanților” de la Costești-Vîlcea de vreo trei ori de-a lungul anilor. Infrastructura s-a îmbunătățit destul de puțin, s-a pietruit parcarea de vis-a-vis și au apărut niște căsuțe de lemn, s-a amplasat un gard în partea dinspre șosea. De altfel, accesul în rezervație se face cu dificultate din cauza amplasamentului - direct din șosea, într-o curbă a DN67. Atenție la traversare!
Orice fenomen *ciudat atrage! Cât e adevăr și cât e poveste? Datele statistice arată că durata medie de viață în județul Vâlcea în anul 2020 era cea mai ridicată din țară: 81,22 ani. Or avea vreo influență „pietrele vii” ?
Numai bine! Călătorii frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Muzeul Trovanților - Costești — scris în 21.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Merita efortul — scris în 28.06.21 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Pietrele buclucașe de la Muzeul Trovanților — scris în 04.11.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 TROVANTII de la COSTESTI – fiinte vii cu care impartim planeta — scris în 02.10.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 La pas printre trovanții mari și mici (I) - Rezervația Naturală ”Muzeul Trovanților” de la Costești — scris în 13.12.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Muzeul bizar de la Costești — scris în 21.08.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Trovantii din Costesti si altele — scris în 08.05.16 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ