ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul Theodor Pallady sau „Cea mai veche casă din București” – Casa Melik

TIPĂREȘTE

Luna august e ceva mai relaxantă pentru Capitală, adică traficul e un picuț mai scăzut, oamenii sunt plecați în concediu, umblă parcă mai puține persoane pe stradă, vezi mai mulți turiști, chiar străini. Într-o astfel de zi am plecat la drum pe străzile vechiului București După ce am vizitat cea mai veche locuință păstrată în Municipiul Ploiești, Casa Hagi Prodan (vezi impresii), a venit rândul altui monument de arhitectură, cam de aceeași vechime, dar de data aceasta din urbea străbătută de râul Dâmbovița.

Acces și poziționare. Cea mai veche clădire cu rol de locuință păstrată în București se află în Cartierul Armenesc, o zonă cu străduțe pitorești și clădiri superbe. Adresa exactă este: str. Spătarului nr. 22, la câțiva pași de bulevardul Carol I ori Calea Moșilor. Locuri de parcare găsiți lângă trotuar, de-a lungul străzii. Se poate ajunge ușor cu mijloacele de transport în comun, stațiile fiind amplasate pe bulevardele menționate mai sus.

Program de vizitare și tarife. Instituția muzeală se află sub coordonarea Muzeului Național de Artă al României și funcționează după următorul program: de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00. Biletele de acces costă 10 lei/adult, elevii și studenții beneficiază de 75% reducere, iar pensionarii 50 % reducere. În prima zi de miercuri a fiecărui luni intrarea este gratuită. Nu se percepe taxă foto/video pentru amatori, condiția fiind efectuarea fotografiilor fără blitz. Am achiziționat un pliant de prezentare de la biroul muzeografului.

Istoria Casei Melik. Cercetătorii afirmă că această clădire este cea mai veche casă de locuit păstrată în București, ea fiind construită în preajma anilor 1760. Se pare că a aparținut unui boier care deținea chiar rangul de spătar, dregător cu atribuții militare, mai târziu polițienești; de la acesta ar proveni și numele de Ulița Spătarului.

Din perioada de început a construcției se păstrează elemente tradiționale românești (ceardacul închis, scara interioară, acoperișul), clădirea fiind realizată fără un proiect, eventual cu o mână de lucru calificată. După moartea dregătorului, un negustor armean achiziționeaza locuința cheltuind multe pungi cu bani. Noul proprietar efectuează prima renovare în 1822 schimbând și adăugând câte ceva la interior, dar planul general al casei rămâne neschimbat.

Prin moșteniri și căsătorii casa ajunge în posesia arhitectului Jacob Melik, școlit la Paris și membru în cercurile elitiste ale vremurilor. Astfel s-a implicat în problemele revoluționarilor de la 1848, sprijinind acțiunile lor, adăpostind personaje marcante ale Revoluției (Ion Heliade Rădulescu, C. A. Rosetti). Repercursiunile implicării lui Melik în aceste evenimente este exilul de 9 ani, timp în care publică lucrarea „L'Orient devant L'Occident”; soții Melik se întorc în casă în 1857 și pornesc un amplu proces de restaurare a locuinței.

După moartea arhitectului Jacob Melik (1885) soția acestuia întocmește un testament prin care casa este lăsată comunității armene cu scopul de a găzdui un azil de văduve și fete sărace. Acest lucru se va întâmpla după un groaznic incendiu care va distruge casa în anul 1913 și refacerea ei de către un moștenitor al familiei în 1920-1921, lucrări efectuate de arhitectul Paul Smărăndescu.

Anii comunismului aduc cedarea casei Melik și a grădinii de către comunitatea armeană în „curtea ” autorităților locale bucureștene și transformarea ei în muzeu în 1971, după o nouă restaurare.

Colecția Serafina și Gheorghe Răut. Muzeul înființat în casa Melik conține de fapt colecția de artă a familiei Răut, donată în anii '60 statului român. Gheorghe Răut, un om cu vechi vițe boierești, a ocupat funcția de director al filialei Băncii Marmorosch Blank din Paris. Alături de Gheorghe Răut locuiește la Paris o perioadă de timp pictorul Theodor Pallady. La începutul anilor '20 pictorul român era deja cunoscut, iar atelierul său parizian era plin de tablouri și schițe. Acestea vor rămâne prietenului Răut în anii '40 când Pallady revine în România și nu mai este lăsat să se întoarcă la Paris. În 1968 colecționarul Gheorghe Răut donează statului român cea mai mare parte a colecției sale de artă, mobilier și ceramică, inclusiv operele de artă rămase de la Theodor Pallady. Toate aceste lucrări vor constitui în 1971 „Muzeul Theodor Pallady” din Casa Melik – condiție expresă a familiei Răut pentru a efectua donația.

Vizita în muzeu. Privind în stânga și dreapta spre clădirile cochete ajung în fața numărului 22. Pe gard un panou ne oferă informațiile de bază. Pătrund în curtea încărcată cu vegetație și trec pe sub o arcadă de frunze – în capăt ne așteaptă clădirea seculară. O ușă din lemn, asemănătoare ca model porților de intrare în pivnițele țărănești, constituie accesul de azi în clădire. Anul „1822” este afișat deasupra ușii, e anul renovării efectuate de negustorul armean. În hol se află un mic birou al muzeografilor și supraveghetorilor, loc de unde se achiziționează biletele de intrare, personalizate.

Sala de la parter e spațioasă, două arcade o desparte de hol și de scara spre catul superior; tavanul e constituit din grinzi solide de lemn, pe jos o pardoseală de cărămidă. În 2009 a avut loc ultima renovare și reorganizare a parcursului muzeal din Casa Melik. Pe pereții sunt tablouri, iar frumoase piese de mobilier acoperind secolele al XVIII- al XIX-lea „îmbracă” încăperea.

O scară de lemn ne conduce către etaj, loc unde două încăperi centrale sunt mărginite pe ambele laturi de alte camere de dimensiuni mai mici. La etaj pardoseala e formată din lamele de parchet, iar o parte din tavan din casete de lemn cu model geometric. Trec încet prin fața pieselor de mobilier, bufetul de sorginte provincială franceză de la mijlocul secolului al XVII-lea atrâgându-mi atenție prin figurile sculptate. Dulapuri, comode, mese și scaune reprezentând diverse epoci și stiluri sunt așezate în încăperile casei. Mi-a plăcut paravanul pentru șemineu în stil Ludovic al XV-lea. Am privit și citit informațiile din dreptul tapiseriilor, statuetelor și pieselor decorative. În câteva vitrine se află obiecte de artă europeană și orientală – deosebit este ceainicul chinezesc cu capac din veacul al XIX-lea, sfeșnicul francez de secol al XVIII-lea, jardiniera din faianță din același veac ori ceasul de masă.

Într-una din încăperile mai mici sunt expuse o parte din desenele maestrului Theodor Pallady, colecția numărând circa 800 asemenea lucrări. Desenele colorate reprezintă peisaje citadine pariziene: biserici, clădiri, piețe și străzi. Lucrările expuse se schimbă periodic pentru a pune în valoare, treptat, întreaga colecție.

Pe pereți se află tablori reprezentând diverse școli de pictură și curente artistice; enumăr câțiva semnatari: Edmond Aman Jean, Edouard Vuillard, Lubin Baugin, Jean-Baptiste Camille Corot, Carolus-Duran, Victoriano Langlin, Alexandre Defaux, Manuel Alcazar. Alături de aceștia se află și câteva picturi ale unor maeștri români (de ex. Paul Verona).

Am ieșit câteva minute pe ceardacul, inițial deschis, apoi închis cu geamuri, care acoperă o latură a etajului. Parchet pe jos și tavan casetat deasupra; băncuțe cu pupitru pentru atelierele de artă plastică organizate pentru copii stau ordonate pe podea. O scară facilitează legătura cu terasa deschisă de la parter.

Grădina Casei Melik. Am poposit timp de circa 40 de minute în camerele răcoroase ale clădirii vechi de peste 250 de ani și în curtea muzeului. Numeroase flori de culori diferite împânzesc îngustele alei desfășurate în micuța grădină ce înconjoară casa. În mijlocul oceanului de verdeață se află statuia lui Theodor Pallady, operă sculpturală a lui Gheorghe Anghel. Bronzul ni-l arată pe pictor în mărime naturală șezând pe un scaun cu spătar înalt, privind pe deasupra florilor din grădina casei seculare. Mai multe bănci înconjurate de tufe de hortensii te îndeamnă la o clipă de reverie.

Vă recomand să vizitați cea mai veche clădire civilă din Capitală, un loc unde arta de pe toate meridianele și-a dat întâlnire. Arhitectură, artă, natură – toate se împletesc într-un colț liniștit al Bucureștiului, o zonă cu parfum de epocă. Cuvintele lui Theodor Pallady, „Nu sunt modern, sunt din toate timpurile”, ilustrează atât de bine universalitatea colecției de artă a familiei Răut. Mergeți cu sufletul deschis la Muzeul Theodor Pallady și veți descoperi un loc special.

Vacanțe frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.08.18 13:36:35
Validat / Publicat: 08.08.18 15:37:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1014 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Theodor Pallady sau Casa Melik din București.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[08.08.18 15:36:59]
»

@tata123: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Muzeul Theodor Pallady / Casa Melik, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.08.18 15:50:56]
»

@webmaster26: Poziționarea obiectivului pe hartă este corectă. Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion
[08.08.18 17:20:02]
»

@tata123: Unul din cele mai frumoase locuri din București, o oază de liniște și frumusețe. Felicitări pentru review!

mihaelavoicu
[08.08.18 20:51:31]
»

Un muzeu simplu și elegant, pe care l-am văzut cu mulți ani în urmă.

Mulțumesc pentru aducere aminte și multe felicitări pentru reviewurile deosebit de interesante!

webmaster
[09.08.18 06:32:12]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.08.18 11:17:24]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc. Sunt multe locuri frumoase aflate în apropierea casei pe care le „ocolim”, dar mai bine acum decât niciodată. Mi-a plăcut clădirea veche de peste 250 de ani și grădina plină de flori.

Cred că au și vizitatori, eu am fost în cursul săptămânii și după mine au mai sosit două tinere și un cuplu de turiști străini.

@mihaelavoicu: Într-adevăr o clădire elegantă pentru acele vremuri, iar exponatele care reflectă atâtea stiluri și epoci sunt interesante. Dar știi ceva? Parcă mai mult mi-a plăcut casa lui Hagi Prodan din Ploiești, din perspectivă arhitecturală și ca spirit. Mulțumesc.

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Theodor Pallady / Casa Melik:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076539993286133 sec
    ecranul dvs: 1 x 1