ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Țării Crișurilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Sunt mulți ani de când vreau să ajung la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea deci, ajungând în oraș, am avut acest deziderat. Cum am obiceiul să plec târziu de la cazare, primul scop a fost să ajung la muzeu dar până acolo am pierdut multe ore pe drum că tot făceam ochii roată și tot mă opream că erau prea multe de văzut și aproape că puteam rata muzeul, atât m-am apropiat de ora închiderii.

Drumul nu era lung dar era plin de minunății. Harta nu seamănă cu terenul astfel că mă orientam aproximativ.

După multă întârziere am ajuns în intersecția unde locuiește muzeul.

Clădirea ce găzduiește muzeul este un palat imens cu 4 etaje peste parter, largă și imensă, în stil baroc, renascentist și se află într-o curte mare, plină de vegetație, cu un bazinaș pe aleea ce duce de la poartă către intrarea în clădire. Poarta de intrare în curte este barocă, cu arcadă deasupra intrării și cu elemente laterale decorative. Deasupra intrării în clădire sunt 4 basoreliefuri ample și spre sol coboară 4 coloane albe, ornamentate. Nu este nici un fel de pridvor la intrare și ușa, dispusă median pe fațadă, oferă acces către un hol larg, cu scări ample ce conduc spre sala cu recepția de unde procurăm bilete și către secțiunile clădirii. Pentru un etaj, biletul costă 15 lei pentru adult, oferă acces către expoziția cu științele naturii (până la peșteră ????) și, totodată, și la expoziția de la subsol cu patrimoniu recuperat. Pentru celelalte etaje se plătește suplimentar. M-am limitat la primul etaj și la subsol că și așa era timpul scurt.

Acum, pe la muzee, nu prea știu la ce să mă aștept. Unii muzeografi ignoră vizitatorul, alții sunt invazivi. Eu personal prefer să mă lase în legea mea că știu să mă uit și singură. Plus că nu vreau să deschid subiecte despre poze că cine știe ce idei au... Deci să mă lase în pace!

Am ajuns la etajul întâi, în hol. Dintr-o cameră a apărut un domn binevoitor. M-am prefăcut că nu îl văd și mă uitam ca curca-n lemne (de fapt, chiar erau lemne) la o barcă imensă, foarte lungă, scobită într-un trunchi mare de copac. Așa ceva am mai văzut și la muzeul de istorie din Ploiești, tot în hol că astea sunt prea lungi ca să încapă într-o cameră doar, la Ploiești avea nuanță mai ștearsă pe când aici, la Oradea, nuanța era mai strălucită. Presupun că era de la substanțele cu care a fost tratată. Omu’ se uita la mine și eu nu ziceam nimic. El era la stânga și eu am pornit la dreapta, prin holuri ca niște tuneluri și cu nișe luminate în pereți cu tot felul de imagini cu diverse vietăți. Mă făceam că plouă. Dar afară chiar ploua. Când am ajuns în încăperea din spate m-am pomenit cu domnul că venise pe alt culoar și s-a prezentat protocolar în fața mea. M-a întrebat pentru ce secțiune am bilet și a început să-mi prezinte exponatele fără să-i solicit.

Piesa forte a colecției era un mamut, preistoric – evident – ce avea scheletul înșirat pe pereți dar și pe o masă oblică care avea un ecran imens pe peretele alăturat unde rula un film cu personajul de pe masă, de pe vremea când trăia. Am fost informată că filmul a fost realizat de către un student din Oradea. Am întrebat dacă soția lui Poșme mai e la ei și-am aflat că restaurarea exponatelor o face chiar ea. Eu o știu de la evenimentele speo la care participam. Ultima dată am văzut-o la Moneasa, acum 5 ani. Anul ăsta n-a venit. De la Oradea a fost mereu participare masivă la evenimentele speo. Dealtfel, în continuarea secțiunii de științe naturale de la Muzeul Țării Crișurilor este amenajat un spațiu care vrea să imite Peștera Urșilor de la Chișcău. Domnul de la prezentare m-a informat că județul Bihor are, în perimetrul său, cel mai mare număr de peșteri, comparativ cu oricare alt județ. Dar desigur. M-a însoțit apoi la subsol la patrimoniu recuperat unde am găsit o colecție impresionantă și variată de exponate: tablouri, cristale, roci, vestimentație și multe altele. Mi-a părut rău că nu pot sta mult timp să le admir.

Așa cum am văzut – evident – și cum mi s-a și comunicat, prezentarea de la Muzeul Țării Crișurilor depășește orice alt muzeu din țară, chiar și Muzeul Antipa de la București, după cum afirmă chiar și delegați de la Antipa care vin la Oradea.

Am plecat de la muzeu profund impresionată și mi-am propus să revin.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mioritik in 18.11.23 00:20:31
Validat / Publicat: 18.11.23 08:51:51

VIZUALIZĂRI: 289 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Muzeul Țării Crișurilor, Oradea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.11.23 11:27:24]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Ţării Crişurilor:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075711965560913 sec
    ecranul dvs: 1 x 1