ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul Tarancii Romane un obiectiv deosebit in Maramures

TIPĂREȘTE

Am vazut multe muzee in tara dar acesta mi s-a parut deosebit intrucat e dedicat femeii, acea femeie simpla dar inteleapta de la tara.

Muzeul e situat in Maramures satul Dragomiresti, este deschis din 2001 si consta practic intr-o casa veche din lemn si chirpici care a apartinut unei persoane numita Ileana Chis care a avut dorinta ca propria locuinta sa devina muzeu.

Muzeul e practic un omagiu adus femeilor de la tara care chiar daca in trecut nu aveau multa scoala erau un exemplu de educatie: fiind stalpul familiei si societatii, ea respecta si continua traditiile, crestea copiii si ii pregatea pentru viata, contribuia la dezvoltarea traditiilor prin creare de diferite obiecte si pastrarea diferitelor obiceiuri.

Muzeul cuprinde o casuta veche realizata din busteni rotunzi de molid, intrarea este bineinteles traditionala pe o poarta inalta de lemn frumos sculptata cu simboluri.

Pentru a vizita muzeul se plateste o banala taxa de 2 lei, veti fi intampinati de localnica Maria Zubascu cea care se ingrijeste de casa dar si de turistii ce pasesc in curtea Muzeului Tarancii. Doamna Zubascu o maramureseanca adevarata, puternica, hotarata, sociabila si buna pastratoare a traditiilor. Are darul povestirii, explicatiile ei sunt o adevarata lectie despre viata generatiile trecute, ne-a explicat cu rabdare rostul fiecarui obiect si de ce asa si nu altfel. Pe scurt va prezint si voua ideile principale:

-Casa simpla cuprinde o camera de locuit, o tinda si o camara, intre ele praguri inalte pentru a impiedica patrunderea frigului iarna si pentru a-i impiedica pe copiii mici sa iasa din casa. D-na Zubascu ne-a explicat ca femeile erau ocupate, mergeau la camp si uneori copiii ramaneau singuri acasa. Explicatia a fost revelatoare pentru mine, cand eram mica vedeam la tara case vechi cu praguri inalte si nu stiam de sunt asa.

-Din nici o casa nu lipsea cuptorul, patutul copilului, lavita, costumele populare

-Zestrea fetei care se gasea in fiecare gospodarie fie pe pat fie intr-o lada speciala continea cergi tesute, costume traditionale, stergare, perne, oale, toate acestea erau in grija mamei care de cand avea fete mici incepea si pregatea pe rand zestrea acestora

-Copacul cu oale pe care il veti observa in curtea multor maramureseni, in el sunt asezate toate oalele familiei, cu cat e mai mare nr acestora cu atat familia era mai bogata. Familiile care aveau fete de maritat aveau in varf oale rosii dupa nr de fete de maritat. Pe vremuri casele fiind mici nu era loc pentu dulap de oale asa ca mai bine sedeau afara in copac.

-Masa cu copturi, delicatese din aluat pregatite la cuptor, gatite in functie de evenimentele de peste an:colaci de Craciun si Anul Nou, stolnicul, pasca de Paste, cozonaci, prescuri la inmormantari, colacul mirelui la nunta.

-Chiar daca viata era simpla femeile gaseau modalitati de a impodobi casa cu stergare inflorate, frumos tesute, icoane, cergi tesute si fete de masa toate lucrate in casa.

-In curte este amenajat un grup statuar inchinat femeii, cioplit din lemn ce infatiseaza diferitele stadii din viata femeii: copila, fetiscana, femeie, mama, bunica. D-na Zubascu ne-a prezentat pe rand ce simtea si traia femeia in fiecare etapa a vietii, starea lor se poate citi pe chipurile cioplite.

-In curte se gaseste un foisor cu toate uneltele necesare intr-o gospodarie

Vizita acestui muzeu a fost experienta foarte puternica pentru mine, o femeie atat de simpla mi-a explicat viata femeilor din alte generatii intr-o maniera atat de logica, unele aspecte pe care le vazusem dar a caror insemnatate nu o cunosteam.

Merita sa-i treceti pragul!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 14.09.17 14:36:29
Validat / Publicat: 14.09.17 15:22:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IEUD [MM].

VIZUALIZĂRI: 1352 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Simplu dar autentic Muzeul Tarancii Romane
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[14.09.17 14:43:22]
»

@simplegirl: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mishu
[14.09.17 15:32:00]
»

@simplegirl: Ma bucur ca o persoana tanara ca tine a vizitat acest muzeu. L-am vizitat si eu in august dar inca nu am ajuns sa-l povestesc (cred ca mai am ceva episoade pana ajung si la acest muzeu). A fost un loc care mi s-a parut minunat iar gazda deosebita. Conteaza mult ca cine iti spune povestea sa o faca frumos si sa te asculti lucruri atat de minunate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
simplegirlAUTOR REVIEW
[14.09.17 15:37:28]
»

@mishu: Multumesc, asteptam de la tine un review cu informatii actualizate!

tata123 🔱
[15.09.17 11:59:04]
»

@simplegirl: Un muzeu deosebit, încântător prin poveștile și explicațiile doamnei care se ocupă de acest loc. Fără descrierile muzeografului cu har de la Dragomirești ar fi mai greu de înțeles simbolistica anumitor obiecte sau modul de desfășurare al unor ceremonialuri populare. Am avut norocul în Maramureș de a vedea într-o casă seculară de lemn multe din elementele prezentate în acest muzeu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, simplegirl, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Țărăncii Române [Dragomirești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050879955291748 sec
    ecranul dvs: 1 x 1