ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 07.02.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Muzeul tarancii romane - Dragomiresti

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Dragomiresti, una din cele mai mari comune ale judetului Maramures, asezata pe cursurile raurilor Iza si Baicu, pe drumul ce leaga Sighetul Marmatiei de Borsa.

Muzeul Tarancii Romane (eu i-as zice maramuresene, pt ca toate obiectele sunt specifice zonei), este punctul de atractie al zonei si este ceva unic in Romania.

Este deschis intr-o casa taraneasca, din lemn si chirpici, proprietate a unei localnice necasatorite si fara mostenitori, la rugamintea acesteia, dupa moartea ei acum cativa ani. Ghidul sau gazdoaia, cum se zice in zona, o femeie cu suflet pentru care bucuria de a avea turisti este atat de mare incat nu conteaza ora la care ajungi, daca nu este acolo se gaseste cineva care sa o anunte si vine de -ndata. Este foarte darnica in explicatii, spune tot ce vrei sa stii si tot ceea ce esti curios sa afli in ceea ce priveste obiceiurile, traditiile, curiozitatile zonei.

Inca de la intrarea in curtea mica, in partea dreapta este un ansamblu de statui, sculptate in lemn, care infatiseaza femeia in diverse ipostaze ale vietii. In mijlocul curtii, nelipsitul copac specific zonei, impodobit cu oalele din gospodarie. Oala rosie din varful copacului, face cunoscut faptul ca in familia respectiva exista fata de maritat. Am observat apoi in circuitul din Maramures ca acest obicei se mai pastreaza si azi.

In incinta muzeului obiecte ca fusul cu turgalau specific zonei care are o legenda: ca sa obtina iubirea unei fete, un baiat din sat a facut cadou acesteia un fus, spunandu-i ca daca va gasi piesa care odata scoasa din fus il destrama ei doi se vor desparti. Fata nu a gasit nici piesa respectiva, a inceput sa-l placa pe baiat si au ramas impreuna; obiecte specifice obtinerii tesaturii din canepa, in si lana; pomul cu oale; colaci specifici anumitor sarbatori si obiceiuri, masti folosite la diferite sarbatori de flacaii satului. ; zestrea necesara unei fete de maritat formata din cergi tesute la razboi, perne, cearceafuri, etc. in culori vii cu motive geometrice si florare specifice zonei Maramuresului; cuptorul utilizat pentru gatit dar si pentru dormit; modul interesant de a aseza oalele de lut pe grinda casei datorita spatiului mic al incaperilor; costumul popular specific fiecarei localitati din Maramures; artizanat.

Exista expozitie cu vanzare de obiecte de artizanat sau la cererea turistilor, pentru niste amintiri deosebite, se pot fotografia imbracati in costumele populare.

Muzeul este deschis zilnic, dupa cum am spus mai sus, indiferent de ora. (a nu se intelege ca si la miezul noptii), iar pretul de intrare este simbolic (era 1-2 ron ceva de genul asta).


[fb]
---
Trimis de zangela69 in 09.02.10 14:10:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6938 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zangela69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 masti folosite de flacaii satului la diverse sarbatori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1000 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[09.02.10 15:42:23]
»

mutat la Descopera Maramuresul (se potriveste de minune la aceasta sectiune).

mirelab
[09.02.10 16:18:59]
»

Este locul unde te simti mandru ca esti roman!

Nu mi-a fost dat sa intalnesc pana la aceasta DOAMNA un asa har al povestitului... parca si povestile lui Creanga palesc in fata dumneaiei. Rupeti-va macar cateva minute din timpul vostru si calcati-i odaia, sunt convinsa ca o sa va cucereasca!

Ce se va intampla cu muzeul "dupa" tanti Maria? Nu stim, dar este bine sa ne bucuram de Maramures cand inca mai exista astfel de oameni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[09.02.10 22:05:24]
»

la maramuresence acasa, merge un cantec de fecior, care sper sa-i placa lui zangela69, no va zic musai apasati doara pe sageata!

biancuta
[09.02.10 23:27:45]
»

Din pacate, traditiile populare se pierd din ce in ce mai mult. Imi place legenda fusului cu turgalau.

raluca l
[10.09.10 23:57:22]
»

Am fost zilele trecute la acest muzeu si m-a impresionat foarte mult. Pe noi ne-a intampinat sotul doamnei. Un sfert de ora in acest loc, in compania acestui om, a devenit cea mai importanta experienta pe care am trait-o in Maramures, alaturi, intr-un alt registru, de vizitarea Memorialului de la Sighet. Am aflat mai multe despre traditiile zonei decat in cele doua zile petrecute in Maramures luate la un loc. Am vazut portul local popular (fiecare sat din zona are costumul sau popular specific si cate o porecla) si de nunta, zestrea fetei, pomenile etc., pana si un premergator de lemn folosit in vremurile de demult, in care stateau copiii cat timp mamele isi faceau treaba si in care existau niste adancituri in care se punea mancarea copilului... toate povestile dublate de stilul inconfundabil presarat cu regionalisme al domnului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[30.06.15 11:42:27]
»

@zangela69 - Mutat în rubrica "Muzeul Țărăncii Române [Dragomirești], [ALTE LOCURI]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Țărăncii Române [Dragomirești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056340932846069 sec
    ecranul dvs: 1 x 1