ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni

TIPĂREȘTE

Într-un review postat în urmă cu puțin timp, vezi impresii, spuneam că la sfârșitul lunii iunie am făcut o plimbare de câteva zile prin Brașov și Odorheiu Secuiesc când am văzut mai multe obiective turistice din acea zonă. Vroiam să ajung în Ținutul Secuiesc, nu mai fusesem de ceva timp pe acolo, când am mai fost mi-a plăcut mult. Știu atât de bine să își pună în valoare obiectivele turistice atât cele naturale cât și umane. În programul făcut de acasă aveam și un muzeu unic în țara noastră și printre puținele din Europa.

Muzeul se află în Satul Crișeni, Kőrispatak pentru localnici, din Județul Harghita așezat de-a lungul Pârâului Cușmed. Este un sat mic, are mai puțin de 700 de locuitori, marea majoritate maghiari reformați, românii intrând la altele și ca naționalitate și ca religie. Se află pe Drumul Județean DJ136A la circa 40 kilometri de Odorheiu Secuiesc, de unde veneam noi, circa 50 kilometri de Târgu Mureș. Este cunoscut pentru cei 150 ani de confecționare a pălăriilor și a altor obiecte decorative din paie care a devenit o adevărată artă și, mai nou, prin Muzeul dedicat acestora.

Muzeul Pălăriilor de Paie, cum este el denumit, a fost înființat în anul 2001 de către familia Szőcs care producea pălării de paie încă de acum 150 de ani cu scopul de a conserva și prezenta arta și tehnica împletirii paielor, în special pălării dar și alte obiecte decorative din paie. Este amenajat într-o gospodărie tradițională, într-o casă veche de peste 125 de ani, cumpărată și renovată cu resurse financiare proprii de către Lajos Szőcs, Expoziția dezvoltată apoi permanent a ajuns la ce vedem noi astăzi.  

Muzeul are telefon, +4 0744 255 832, site, szalmakalapmuzeum.ro, cont pe FB fiind deschis zilnic între orele 9 și 20. Expoziția este foarte apreciată încât anual începând din 2001, în luna iulie, are loc Festivalului Pălăriilor de Paie din Crișeni, sărbătoarea întregii comunități.  

Vizita este gratuită dar se acceptă donații, noi am dat 20 de lei, pentru întreținerea Muzeului aflat în administrarea Asociației Confecționerilor Pălăriilor de Paie și pentru Păstrarea Tradițiilor.

De la cazarea din Odorheiu Secuiesc am plecat de dimineață pentru că pe drumul de întoarcere la Brașov, următoarea staționare, avem multe de văzut. Am ajuns la Muzeu pe la ora 9, ora deschiderii, Poarta secuiască cu stâlpi din lemn sculptat era încuiată, am făcut câteva poze timp în care a sosit și ghida muzeului care ne-a învitat să intrăm în curte și în muzeu.

Ne-am oprit în fața casei cu demisol și cerdac din lemn, cu pereții vopsiți în albastrul cerului de vară contrast puternic cu iarba verde din curte și am urcat scările în cerdacul unde ne aștepta ghida și ușa deschisă.

Am mers în Prima Sală în care sunt expuse peste 50 de tipuri de pălării confecționate și purtate în zonă, cunoscătorii știind din ce Regiune este fiecare pălărie sau purtător de pălărie și dacă Pălăriile sunt pentru bărbați sau femei. În Ardeal, ei știu și Naționalitatea purtătorului: românii poartă pălăria cu ornamentul pe partea stângă, ungurii pe dreapta, lucru important ca să știi cum să saluți, spunea ghida, spunea și Ioan Slavici cu mult timp în urmă. Pălăria dă informații și despre Vârsta purtătorului. Dacă pălăria are borul din spate în sus, înseamnă că purtătorul încă nu-i bătrân, iar dacă borul pălăriei este îndoit jos și în față și în spate, purtătorul este mai în vârstă și trebuie să-i arătăm respectul cuvenit. Pălăria arată și Bogăția purtătorului, un rând de împletitură pentru fiecare pogon de pământ, când Am Fost Acolo nu m-am gândit, dar acum mă întreb cum arătau pălăriile celor cu pământ puțin?!?! Sunt și pălării specifice anumitor Profesii: fermierii aveau pălării cu borurile mici, funcționarii purtau cilindri de paie, preoții aveau pălării mai mici. În Sala din Mijloc sunt expuse obiecte cu diverse utilizări, sacoșe, coșuri, tăvi sau folosite pentru decorări, ornamente pentru Pomul de Crăciun, covorașe, carpete și o Pălărie foarte mare. În A treia Sală este prezentată tehnica de fabricare a pălăriilor de la seceratul paielor până la pălăria gata de pus pe cap. Am văzut mai multe Fotografii care arată procesul de fabricație a pălăriilor, de la Paie, „secerat, cules, legat, depozitat” , la Pălărie, „împletit, cusut, presat și purtat” . Am văzut și diferite Calapoade folosite pentru a da calotelor forma dorită, Mașini de cusut din anii 1920, chiar și o Presă. Aici poate fi văzută și Pălăria „Gigant” înscrisă în Cartea Recordurilor ca „Cea mai mare pălărie din ţară” cu un diametru de 2 metri şi o greutate de 2,65 kg. La fabricarea ei s-a lucrat mai mult de 10 zile, s-au folosit 500 metri împletitură de paie, mai mult de 22.000 de fire de paie.

Expoziția se continuă pe o Terasă acoperită unde sunt expuse De toate din paie și alte Poze tematice. Aici poate fi văzută şi chiar probată Cea mai mare Pălărie purtabilă. Se poate purta și ca poncho mexican, iar când am pus-o pe cap, pot spune că am simțit ce înseamnă „Este pălăria prea mare” . Ghida ne-a spus că de atâta probat de turiști este refăcută cam la doi ani.

Am mers apoi în Curtea Muzeului, la Magazinul de suveniruri, obiecte din paie, pălării mai mari sau mai mici, decorațiuni, coșuri, suporturi pentru sticle, sticle îmbrăcate în paie. Am achiziționat și noi câteva decorațiuni din paie apoi am trecut pe la Locul de Aruncat Pălăriile, nu la gunoi sau reciclare ci pe capetele unor manechine din paie, și ne-am oprit la Chioșcul Km 0 în formă de Pălărie cu o mulțime de Indicatoare spre localitățile de unde au venit vizitatori la Muzeu și cu distanțele până la ele. Aceste indicatoare făcute la solicitarea turiștilor sunt confecționate și montate de administrația Muzeului. Am vrut să le număr, am renunțat dar sunt cred că undeva spre 500. Aici se află și o altă colecție nu realizată de om, ci de natură. Sunt peste 600 de Pietre șlefuite de vânt și apă, unele cu forme deosebite, o rață, un porumbel, chipuri umane, șepci și, normal, pălării.  

Aici ne-am despărțit cu mulțumiri reciproce de însoțitoarea noastră dar la poartă ne-am întâlnit cu domnul Szőcs cu care am stat mai mult de vorbă. Vorbea foarte bine românește fiind crescut de bunici la Sibiu unde a făcut și școala. Am aflat de ce nu se mai vorbește românește ci numai maghiara; la școală predarea se face în maghiară, româna este socotită limbă străină și se învață mai bine sau mai puțin bine ca orice limbă străină, acasă nu mai vorbesc limba română.

După o pauză mai mare de o oră porneam la drum, spre următorea noastră destinație, poate următorul meu review.

A fost o vizită plăcută, deconectantă, un muzeu inedit unde am văzut multe lucruri frumoase, deosebite și vă invit să le vedeți dacă treceți prin zonă. Mergeți acolo și nu veți regreta!

 

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 08.09.24 12:00:41
Validat / Publicat: 08.09.24 12:56:26
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 406 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Crișeni, Harghita, Muzeul Pălăriilor de Paie, Sala a treia, Pălăria „Gigant” din Cartea Recordurilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

MichiPHONE
[08.09.24 14:35:35]
»

@mprofeanu: Foarte interesant, cat traiesti auzi despre lucruri noi. Oare cate vieti ti- ar trebui să cunosti bine macar Romania?

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.09.24 15:08:26]
»

@Michi: Și eu m-am întrebat la fel ca dumneavoastră! Multe, multe vieți! Sunt atâtea de văzut, cine să le poată cuprindă! Sunt locuri pe care le-am revăzut după mulți ani, unele la fel, altele total diferite! Mulțumesc frumos pentru ecou!

nicole33
[08.09.24 15:12:11]
»

@mprofeanu:

A fost o vizită plăcută, deconectantă, un muzeu inedit unde am văzut multe lucruri frumoase, deosebite și vă invit să le vedeți dacă treceți prin zonă.

Într-adevăr, un muzeu inedit prin specific şi, cu siguranţă, o vizită plăcută şi o bună ocazie de a afla lucruri noi.

Mulţumesc pentru prezentare, de reţinut acest muzeu, dacă drumurile mă vor purta prin zonă.

M-a amuzat cum îţi stătea cu pălăria de paie gigantică în poza P25 Putea fi purtată şi ca pelerină

L.E.

La mulţi ani fericiţi!

doinafil
[08.09.24 19:43:41]
»

În primul rând îți urez „la mulți ani!” , cu sănătate și bucurii!

Mi-a plăcut și acest articol, mai ales că am aflat și văzut lucruri interesante! Nu știam, de exemplu, că și pălăriile au un „limbaj” al lor, că prin forma și decorarea lor, prin poziția borului ele spun câte ceva despre purtătorul ei.

Mi-au plăcut și decorațiile pentru pereți, în special carpeta din P14.

Îmi plac și mie pălăriile de paie pentru că sunt ușoare și scalpul nu transpiră sub ele. Am avut și eu una din paie de orez, care sunt mai subțiri, mai fine și la care am ținut tare mult!

Pălăriile din acest muzeu din ce fel de paie sunt făcute?

Felicitări pentru articol, poze și... mulți

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.09.24 22:52:14]
»

@nicole33: Mulțumesc frumos pentru urări! Pălăria era imensă, greu am reușit să o pun pe cap și să o țin cu mâinile. Era mai bine să o pun pe spate.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.09.24 22:56:14]
»

@doinafil: Pălăriile se fac dintr-un grâu special cu firul mai flexibil! Cred că pălăria ta din paie de orez era faină și mai ușoară! Mulțumesc frumos pentru urări și ecou!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.09.24 10:21:50]
»

@mprofeanu: Un muzeu interesant și cu un specific aparte în peisajul muzeal din țara noastră. Am trecut și noi în 2020 pe la acest muzeu (vezi impresii) și, la finalul vizitei, am achiziționat din magazinul aflat în curte câteva mici obiecte decorative confecționate din paie (de ex. clopoței). Nu am ratat probarea imensei pălării de paie!

Confecționarea pălăriilor din paie are tradiție în familia Szőcs, de câteva generații membrii familiei practicând acest meșteșug. Despre ei și pălării s-a scris și înainte de apariția muzeului, în perioada comunistă:

Ce mi-e și-o pălărie de paie! Ia, colea, un obiect, pe care, plecat la coasă, seceră sau plajă, ți-l azvârli peste creștet, ferindu-ți capul de ascuțișul razelor arzătoare. Nu-l ai - e bine, îl ai - e și mai bine! Numai că dumnealui Szőcs Ludovic din Crișeni e de părerea că o pălărie de paie nu-i deloc un obiect neînsemnat. Și aceasta fiindcă el știe cum se face o asemenea pălărie. Și cât trebuie lucrat până la a ți-o pune pe-o ureche. [… ]

Atelierul pălărierului Szőcs Ludovic are mult inedit: de la maşina specială de cusut - veche de peste 100 de ani - la vârtelnița proprie acestei lucrări, mașinile de laminat și cele de presat. Totul purtând pecetea vremii, nefiind cunoscută azi vreo unitate care să producă asemenea utilaje. Peste tot paie și pălării aflate în diferite faze de lucru.

„Am învățat meseria de la tatăl meu, care și acum, deși la o vârstă înaintată, mă ajută. Și, astfel, împreună cu dânsul, cu mama și soția, punem anual pe piață câteva mii de pălării în 20-25 modele. Dacă nu am lucra în serie, pentru o singură pălărie ne-ar trebui cel puțin două zile de lucru” .

Iată că acel insignifiant obiect — pălăria de paie — nu-i chiar atât de ușoară pe cât pare, înglobând în împleturile-i multă muncă, pasiune, pricepere și poate chiar măiestrie, într-o meserie neglijată, dar nu mai puțin utilă. (Informația Harghitei, 20 septembrie 1988).

Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.09.24 10:37:53]
»

@tata123 🔱: Mulțumesc frumos pentru completări valoroase și pentru ecou! În circuitul meu din această vară te-am citit cu mare atenție. Mi-am adus aminte și chiar lângă Muzeul de Aragonit am aflat după indicațiile tale cum pot ajunge și la rezervația de aragonit. Am ajuns și la Insect Park și la Mini Transilvania. Ar fi multe de scris dar îmi ia prea mult timp și la unele voi renunța. Oricum mi-a plăcut mult Ținutul Secuiesc. Mai fusesem în zonă la Sovata, Corund, Praid, Odorhei... cu mulți ani în urmă, ultima dată acum 20 de ani. Mai nou Cheile Vârghișului, castelul Kalnoky... acum un an.

O zi frumoasă și spornică!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.09.24 11:10:20]
»

@mprofeanu: În ultimii ani am mers de mai multe ori în zone ale județelor Covasna, Harghita și Mureș și am apreciat pozitiv cele văzute - o mulțime de obiective turistice de tot felul, unele amenajate mai recent, altele istorice.

De exemplu poți petrece lejer o săptămână în zona Odorheiu Secuiesc - Praid - Sovata, multitudinea de atracții turistice încărcând programul fiecărei zile. Găsim numeroase pensiuni și hoteluri, pentru toate buzunarele. Și mâncare bună!

Călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Pălăriilor de Paie [Crișeni]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068536996841431 sec
    ecranul dvs: 1 x 1