GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Artizani pricepuți - Pielărie și lumânări sculptate
După cum povesteam în articolul precedent, printre locurile vizitate de noi în oraș a fost și
Cetatea Oradei, unde am vizitat micul muzeu deBiciclete din lemn.
În aceeași clădire lungă mai sunt niște artizani, ale căror meșteșuguri ne-am dorit să le vedem.
Am intrat, mai întâi, în Atelierul de pielărie al unui artizan local, care confecționa și expunea spre vânzare obiecte din pielărie, de bună calitate. Mihai auzise la o emisiune matinală de la Radio despre acest artizan, și – cu gândul de a cumpăra o curea de pantaloni – am pășit în micul atelier.
Înăuntru, atelierul – de formă aprox. pătrată - era împărțit în două spații, despărțite de un panou: în primul, cel de la intrare, am văzut expuse obiectele confecționate cu măiestrie din piele naturală, iar în cel din spate era atelierul propriu zis, unde „Nenea Pielaru' ” (așa l-am numit eu 😊) avea toate uneltele pentru a-și face meșteșugul: mașini de cusut, ață specială, un calapod, cutii și cutiuțe cu capse de tot felul, soluții de lipit și vopseluri, etc., etc...
După ce le-am admirat și fotografiat pe ambele, am cumpărat cureaua pe care și-a ales-o Mihai – 80 lei. Cu o zi înainte fusese 1 iunie și la „Festivalul Copiilor” se vânduse mai multă marfă, deci ne-am mulțumit cu ce am mai găsit. Cureaua este frumoasă și de bună calitate. A trebuit, numai, să fie ajustată în lungime (era prea lungă), lucru care Nenea Pielaru’ l-a făcut pe loc.
Am mai stat de vorbă cu dumnealui despre una, alta, și - pentru a ne convinge că obiectele unicat sunt mai trainice și durabile în timp, ne-a arătat o geantă- trusă medicală, confecționată pe la 1920, care încă putea fi folosită.
Ne-am luat la revedere și ne-a recomandat – dacă vrem să vedem ceva deosebit de frumos - să intrăm și în magazinul vecinei lui, doamna care confecționa lumânări artizanale, lucru pe care l-am și făcut!
La intrare este un panou cu numele Lumino Art Design - Atelier de lumânări sculptate. Aveam să aflu mai târziu că este marcă înregistrată la OSIM.
Ne întâmpină cu zâmbetul pe buze o doamnă drăguță care ne invită să intrăm și să-i privim arta. Pentru că DA, aceste lumânări sunt executate artistic. 😊
La fel ca în atelierul de pielărie și spațiul acesta este despărțit în două. În față sunt mai multe rastele cu lumânări expuse spre vânzare, sculptate și executate dintr-un amestec de parafină și ceară de albine, de diferite culori și forme, dintre care unele parfumate cu plante sau cu diferite alte mirosuri. Mi-a plăcut una parfumată și decorată cu boabe de cafea și o alta cu amestecuri de ghimbir și mentă.
Ne-a spus că pentru acest meșteșug a făcut niște cursuri speciale, pentru că profesia de bază a dumneaei este de economist, dar că, după pensionare a simțit nevoia să facă și altceva. Ne-a mai spus că face lucrul acesta cu pasiune și dăruire. Asta se vede în măiestria cu care sunt executate toate lumânările expuse în micul atelier.
I-am mărturisit doamnei că nu-mi plăceau – la modul general – lumânările, asta și pentru că le asociam cu evenimentele mai triste din viață (înmormântări, de ex.), dar că acum, văzându-le pe acestea mi-am schimbat opinia, că ele îmi plac în mod deosebit pentru că le asociez cu bucuriile din viața noastră. Drept urmare am ales două lumânări foarte frumoase – una portocalie și alta cu nuanțele curcubeului, pe care le voi aprinde la ocazii festive. Ni le-a împachetat, pe fiecare separat. Am plătit pentru cea mică 35 lei, iar pentru cea mare, 50 lei.
Am felicitat-o pe doamna artizan și am plecat să explorăm interiorul curții Cetății.
Recomand cu căldură să vizitați aceste ateliere din incinta cetății orădene
Trimis de doinafil in 24.06.24 16:19:43
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORADEA
- Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.05120130 N, 21.94253410 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitări pentru experiența inedită!
Mă bucur că v-a plăcut și ați fost încântată!
Mulți pupici! kiss — — kiss — — kiss — —
@elenaadina: Mulțumesc pentru ecou și vot, frumușico!!!
Pupici muuuulți și de la mine!
Bună recomandarea ta (prin articolele postate) de a vizita Oradea. Ne-am propus și noi de mai multă vreme să ajungem pe acolo și o vom face, nu știu când, poate cât mai curând cu putință.
Plimbări frumoase în continuare!
@Mitica49:
Mulțumesc frumos pentru ecou și vot, Dom' Mitică!
Daaaa!... Oradea este un oraș minunat! Merită, din plin, să-i faceți o vizită!
Este orașul meu de suflet! Dacă - prin absurd - cineva mi-ar spune că este imperios necesar să mă mut din București - cu „jucării” cu tot - în alt oraș din țară (la alegere), n-aș ezita nici un minut și aș opta pentru Oradea!
Mihai postează azi pe site un articol cu „Piața Unirii” din Oradea, cu multe poze! Vă invit să-l citiți! (vezi impresii)
Alegeri inspirate vă doresc și... mulți
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 N-am mai văzut un muzeu atât de interesant — scris în 11.06.24 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cetatea-muzeu Oradea – comori istorice — scris în 12.10.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Oradea - Muzeul Oraşului Oradea — scris în 12.01.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Muzeul Cetăţii şi al oraşului Oradea — scris în 01.11.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Cetatea Oradea - intre istorie, ruina si viitor — scris în 20.03.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ