ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

N-am mai văzut un muzeu atât de interesant

TIPĂREȘTE URM de aici

La începutul lunii iunie am avut bucuria de-a vizita un loc pe care doream de multă vreme să-l văd, și anume Cetatea Oradea

În drumul nostru spre „Băile Felix” , dacă tot ne ducea trenul în Oradea, ne-am propus să stăm două zile în oraș pentru a-l vizita pe îndelete, nu pe grabă, așa cum am făcut-o de câteva ori.

Astfel am avut timp să mergem și la Cetatea Oradei, care - am aflat de pe net - este simbolul orașului. Coordonatele accesului în cetate:

           Latitidine:     47°  3'7   11' – N

           Longitudine  21° 56'3  46' - E

 

N-am să mă apuc să copiez de pe Google informații despre istoricul cetății! Cine vrea să afle mai multe, nu are decât să „sape” puțin pe net și va afla cam tot ce-l/ce-o interesează! :)

Am spicuit doar atât:

„Cetatea este deschisă din anul 2015 după un lung proces de restaurare al clădirilor, curții și a podului. Lucrările continuă cu amenajarea curții interioare și a zidurilor.”

Articolul de față vrea să evidențieze – deocamdată - doar arta meșteșugului artizanilor în cioplirea lemnului, deoarece intenționez să mai scriu despre alte două meșteșuguri, ale căror produse le-am putut admira în incinta cetății.  

Am intrat în cetate prin poarta de vest, după ce am făcut o plimbare prin Parcul „1 Decembrie” și după ce am traversat un pod de lemn solid, bine restaurat.

Cu o zi înainte fusese sărbătorită ziua copilului prin „Festivalul copiilor” , de aceea curtea era amenajată cu carusele și cu tonete de tot felul, de unde copiii au putut să savureze cam tot ce și-au dorit. În construcția lungă și joasă din latura nordică erau mai multe ateliere și câteva expoziții cu  produsele acestora.

Primul panou pe care l-am zărit era în fața intrării atelierului de obiecte confecționate din lemn, care ne invita să vizităm - în interior - un mic muzeu - Biciclete din lemn - Fabico - Evolution  of bicycles. Tot in fața ușii era expusă o bicicletă sculptată în lemn, pe care o conducea „Pinocchio” , celebrul personaj al lui Carlo Collodi. Mai era expusă o bicicletă din lemn, cu o roată mare în față și cu una mică în spate, despre care aveam să aflu că se cheamă „velociped” , iar în limba engleză se chema „penny-farthing” . Amândouă ne invitau să trecem pragul atelierului cu exponate.

Am pășit în interior, într-un spațiu destul de mic, cu rafturi pe care erau expuse multe obiecte confecționate din lemn, De aici am și cumpărat bilete pentru vizitarea  micului muzeu Fabico. Biletul a costat 8 lei/pers.

Muzeul este undeva mai în spate, unde, în două camere mici, de aprox. 12 m² fiecare, sunt expuse biciclete de forme diferite și din epoci diferite, toate confecționate din lemn! Mi-au plăcut toate exponatele și am apreciat răbdarea și măiestria cu care au fost cioplite și finisate, formele rotunde ale roților, formele șeilor – unele îmbrăcate în piele – toate asamblate între ele.

 N-am să vă plictisesc cu descrierea lor, în poze se va vedea despre ce modele este vorba. Doar la poza P23 am să mai adaug că pe „Draisina” , neamțul Karl Drais, a făcut prima călătorie cu nou inventata sa „laufmaschine” o călătorie de aprox. 7 km, de la Mannheim la Rheinau. Călătoria a durat aprox. 1 h și este considerată prima piatră de hotar în transportul pe două roți. A fost primul vehicul cu propulsie umană și sistem de direcție.

Nu știu cât va mai dura expoziția de biciclete din lemn în micul muzeu :-?? , însă, pe cei care sunteți  acum prin apropierea cetății Oradea, vă îndemn să-i treceți pragul! :))

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doinafil in 11.06.24 22:01:07
Validat / Publicat: 12.06.24 06:46:44
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORADEA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice

VIZUALIZĂRI: 268 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 15. Acest cal-bicicletă nu are pedale. Se merge pe ea ca în panourile de deasupra.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.06.24 06:47:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Orașului Oradea - Cetatea Oradea, ORADEA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mprofeanuPHONE
[12.06.24 08:28:46]
»

@doinafil: Prin articolul tău am fost purtată în istoria bicicletelor de lemn. Din poze și explicații am aflat despre bicicleta fără pedale, despre primul vehicul funcțional pe două roți. Îmi imaginez cât de greu era să construiești roțile dar și restul din lemn! Meșteri și inovatori pricepuți!

Cetatea Oradei este deosebită, am fost și eu acolo în primăvara anului 2019 și mi-a plăcut!

doinafilAUTOR REVIEW
[12.06.24 10:20:09]
»

@webmasterX: Mulțumesc pentru publicare și reîncadrare!!!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.06.24 15:21:24]
»

@doinafil: Interesantă expoziția temporară din cetatea bastionară transformată azi, în mare parte în muzeu. În august 2022 am văzut și noi expozițiile disponibile în muzeu la acel moment (vezi impresii) și am fost plăcut impresionați de diversitatea temelor și modul de expunere. Spațiul Cetății Oradea este ofertant în privința organizării de activități culturale.

În ceea ce privește bicicletele de lemn, am avut ocazia să văd un exemplar de pe la 1900 în muzeul etnografic din Reghin în vara anului trecut - vezi foto P04 din articol (vezi impresii).

P. S. Fotografiile cu bicicletele de lemn sunt minunate, dar inscripționarea cu localizarea de pe imagini este un pic deranjantă. Se poate bifa opțiunea la prima fotografie efectuată într-un loc pentru a ne aduce aminte unde a fost captată imaginea, apoi debifa această facilitate.

Numai bine!

doinafilAUTOR REVIEW
[12.06.24 15:50:05]
»

@tata123 🔱:

Mul'umesc pentru vizită și vot! (?)

Fotografiile cu bicicletele de lemn sunt minunate, dar

inscripționarea cu localizarea de pe imagini este un pic deranjantă. Se

poate bifa opțiunea la prima fotografie efectuată într-un loc pentru a

ne aduce aminte unde a fost captată imaginea, apoi debifa această

facilitate

Ai dreptate! și pe mine mă deranjează această localizare - mai ales cea cu coordonatele geografice!

Cât despre bifa pe prima poză și apoi debifarea ei, nu știu cum se face! Poate cu prima ocazie îmi vei arăta și mie cum s-o debifez. Mihai a găsit o aplicație pe net și mi-a descărcat-o în telefon. Mai erau câteva aplicații; am să le încerc pe toate și-am s-o aleg pe cea care îmi convine!

Mulțumesc încă odată!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.06.24 10:09:23]
»

@doinafil: Inscripționarea fotografiilor se realizează din aplicația camere foto din telefon/aparat foto.

Cât despre bifa pe prima poză și apoi debifarea ei, nu știu cum se face!  Poate cu prima ocazie îmi vei arăta și mie cum s-o debifez. Mihai a găsit o aplicație pe net și mi-a descărcat-o în telefon.

În setările camerei foto din telefon veți găsi la rubrica „Configurare” (ori alt nume, în funcție de telefon) opțiuni de Inscripționare foto (cu modelul telefonului, locație, dată și oră, text personalizat etc.). Acolo puteți activa sau dezactiva opțiunile de inscripționare. De exemplu activați detaliile dorite pe fotografie, efectuați 1-2 fotografii (care vor rămâne inscripționate cu datele respective), apoi intrati din nou în Configurări și debifați opțiunile pentru ca următoarele fotografii captate să nu mai conțină acele informații. De obicei informațiile respective ne amintesc peste ani locul unde au fost surprinse cadrele, dar nu e necesar a fi „inscripționate” pe fiecare fotografie.

Sper să fi înțeles ceva din explicații

Numai bine!

doinafilPHONEAUTOR REVIEW
[13.06.24 19:40:56]
»

@tata123 🔱:

Mulțumesc frumos ptr explicații! Sper să se descurce Mihai și să rezolvam problema!

Ești un drăguț că mi-ai răspuns atât de detaliat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Orașului Oradea - Cetatea Oradea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064282894134521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1