EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” - Istorie militară pas cu pas
An de an, începând din 1959, sărbătorim pe 25 octombrie Ziua Armatei României, momentul având legătură cu eliberarea Ardealului de Nord în toamna lui ' 44. Cu ocazia acestei celebrări muzeul specializat din București oferă intrare gratuită celor interesați; au trecut ani de zile de când nu am mai fost la acest muzeu așa că am profitat de „ofertă” .
Informații acces. Muzeul este situat în strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127, sunt câteva alveole pentru parcare autoturisme și puteți ajunge și cu mijloace de transport în comun. Programul de funcționare este de miercuri până duminică între orele 10.00 – 16.00. Taxele de vizitare (pavilion A) sunt următoarele: 10 lei/adult, 5 lei/pensionari și 2,5 lei elevi/studenți. Se pot cere vizite ghidate (contra cost) și se percep taxe pentru foto/filmat profesioniști. La casa de bilete găsiți de cumpărat pliante cu informații succinte. Site oficial: www.muzeulmilitar.ro
Închegat în 1906, apoi oficializat prin lege, muzeul a călătorit prin mai multe clădiri și spații mărindu-și și diversificându-și permanent colecțiile. Actuala poziționare a muzeului datează din 1988, iar denumirea a fost stabilită în 2006. Colecțiile sunt aranjate în mai multe clădiri și hale, alături fiind prezent un parc exterior de tehnică militară.
Am vizitat acum așa-numitul Pavilion A – clădirea cu două etaje care adăpostește expoziția permanentă de Istorie Militară, restul colecțiilor și spațiilor (inclusiv parcul exterior) se află în plin proces de reamenajare. Accesul în muzeu se face conform reglementărilor în vigoare, pe bază de certificat verde, în interior fiind obligatorie purtarea măștii. Traseul de vizitare este de tip circular, e marcat cu săgeți și se întinde pe toate palierele. Vom viziona elementele de istorie militară românească în ordinea cronologică a curgerii timpului și evenimentelor, cu prezentări generale sau colțuri dedicate unui personaj/loc important.
Puncte pozitive. Precizez că sunt doar părerile mele, nu trebuie să fiți de acord cu ele ????. Muzeul deține colecții valoroase, poate fi considerat un „paradis” de cei care iubesc armata și armele de foc – vedem începând de la piese de silex, arcuri și săbii, până la pistoale cu cremene ori puști automate. Exponate valoroase din toate epocile sunt scoase în evidență în vitrine destul de bine luminate (spoturi cu senzori). De apreciat sunt și dioremele care refac prin imagini, sunet și lumini diverse scene de război (pe vremuri erau funcționale, acum nu știu). Dintotdeauna mi-au plăcut machetele de cetăți și fortificații prezente în muzeu, precum și navomodelele expuse cronologic.
Printre exponatele care mi-au plăcut se numără: coiful din aur de tip getic de la Coțofenești și coiful de tip celtic de la Ciumești (copii, bineînțeles), borna kilometrică romană (milium), racla în care s-a păstrat craniul lui Mihai Viteazul la Mănăstirea Dealu, armele de foc frumos decorate din secolul al XVIII-lea, obuzele turcești neexplodate trase în 1877, unele uniforme și obiecte personale ale unor miliatari cunoscuți etc.
Chestii de îmbunătățit. Cred că s-ar putea reamenaja întreg pavilionul într-o manieră modernă, atractivă, în concordanță cu noile tehnologii, dar e nevoie de bani și specialiști. Întreaga expoziție militară mi se pare un pic cam încărcată, nu există spațiu să fie lăsat liber, totul e acoperit de fotografii, schițe, reproduceri, exponate etc. ; înțeleg dorința de a aduce în fața publicului cât mai multe piese, dar cred că în anumite locuri ar trebui să se axeze doar pe anumite piese de colecție. La un moment dat vizita devine obositoare chiar și pentru un adult, astfel că te miști mai repede și te oprești doar în fața vitrinei/obiectului care îți atrage atenția sau este în aria ta de interes. De asemenea înscrisurile explicative – etichetele sunt destul de vechi și în anumite locuri ilizibile (din cauza culorii, poziționării ori a luminii).
Concluzii. Măcar la un moment dat, bucureștenii sau cei ce vizitează Capitala, ar trebui să viziteze acest muzeu cu caracter militar. Dar mai cu seamă după încheierea lucrărilor de reamenajare a tuturor colecțiilor: parcul de tehnică militară și pavilioanele de aeronautică, uniforme, armament, atelaje și harnașamente. Oricum experiența e interesantă, vezi obiecte și reții lucruri importante din istoria militară națională; chiar și pe mers mai repejor tot am petrecut o oră și jumătate în interior, am revăzut exponate, mi-am întipărit altele noi în amintiri.
Interesante sunt și cele două expoziții temporare desfășurate în spațiile Pavilionului A, și anume: „Dumitru Prunariu – primul roman în Cosmos” (deschisă până la sfârșitul anului; conține costumul de cosmonaut, obiecte aflate asupra dlui Prunariu în spațiu: trusă de supraviețuire, stație de radiolocație, trusă medicală și farmaceutică, instalație de hidratare etc.) și „Mihai I, un secol de istorie (1921-2021)” (deschisă până la sfârșitul anului; sunt expuse imagini, documente, publicații, obiecte personale și generice).
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 26.10.21 10:00:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.44139588 N, 26.07632335 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmasterX: Poziționarea pe hartă este corectă!
Eu, așa cum l-am văzut prin 2015-16-17, nu mai știu când, mi s-a părut extraordinar acest muzeu. Poate nu l-aș fi vizitat niciodată, dar am donat două obiecte rămase în casa bunicilor mei de la un ofițer neamț încartiruit acolo și am fost întrebată ce doresc în schim. -Să vizitez muzeul! Și cum, tocmai terminasem de citit o foarte bună carte, „Sacrificiul” de Mihail Diaconescu, la secțiunea Primul Război Mondial, am vrut să văd mustața Generaului de brigadă Traian Moșoiu care a condus ofensiva din Ardeal. Habar nu aveau de el muzeografii, deși un cadru militar de o deosebită personalitate.
Am citit cu plăcere și ai avut o bună inspirație! N-aș fi crezut că mai exista ceva în București, netrecut prin condeiul tata123!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@all: Am trecut din nou ieri de Ziua Armatei Române pe la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” , dar nu pentru a vizita expoziția de bază ci o interesantă expoziție temporară intitluată „Drumul către Încoronarea din anul 1922” .
Piesa centrală a expoziției este trăsura regală de gală folosită la festivitășile din octombrie 1922, atât la Alba Iula, cât și la București. Superbă piesă de patrimoniu (vezi foto atașată - P32) ! Alte exponate interesante, prezentatepentru prima dată publicului, sunt veșmintele create pentru parada Cortegiul istoric și etnografic care a avut loc la București, la 16 octombrie 1922.
Mai puteți vedea steaguri, medalii, uniforme militare, un tron, o variantă prototip a coroanei de oțel, statuete etc.
Vă invit să vizitați această expoziție!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Muzeul Militar National 'Regele Ferdinand I' — scris în 21.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Noaptea ca... vizitatorii, la Muzeul Militar — scris în 17.05.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Muzeul Militar Naţional 'Regele Ferdinand I' — scris în 29.06.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ