ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

'Muntii nostri aur poarta' - Muzeul de mineralogie 'Victor Gorduza', Baia Mare

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns la un muzeu greu de descris prin vorbe si asta deoarece e un domeniu la care nu ma prea pricep, ma pricep doar la admirat. Nu pot spune ca totul imi era necunoscut, dar…... voi incerca sa va prezint in cateva vorbe Muzeul de mineralogie “Victor Gorduza” situat in B-dul Traian nr. 8, Baia Mare, pagina de web muzeuminbm.ro.

Dar mai intai sa povestim cate ceva despre cel care a dat numele acestui muzeu. Victor Gorduza s-a nascut la data de 27 aprilie 1942 la Cetatea Alba si dupa o perioada zbuciumata, dupa incheierea razboiului se stabileste impreuna cu familia la Baia Mare, unde va urma cursurile Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” iar apoi va urma cursurile Facultatii de Stiinte Naturale – Specialitatea Geografie a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca.

Venirea lui in 1966 la Muzeul Judetean Maramures unde gaseste intr-un depozit 1502 minerale, reprezinta inceputurile acestui muzeu. Toata daruirea lui a dus la vizita noastra la acest muzeu care m-a lasat cu gura cascata. Daca as ajunge mai des prin Baia Mare l-as revizita deoarece merita sa acorzi atentie exponatelor pe care multe le cunosti doar din auzite, acum insa le si vezi.

Ca o recunoastere a activitatii sale, i se atribuie urmatoarele distinctii:

- in 2001 Ministerul Culturii și Cultelor acordă primul premiu „Grigore Antipa” unui muzeu de științele naturii, Muzeului de Mineralogie.

- in 2004 președintele României, Ion Iliescu, ii confera în anul 2004, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler

- in 2009 Consiliul Județean Maramureș in confera lui Victor Gorduza, Diploma de Excelenta.

- in 2014 (post-mortem) este numit “Cetatean de onoare al Municipului Baia Mare”

Sa trecem insa la muzeu, caldura mare, zilele acelea din august erau mai calduroase decat in Bucuresti (de care fugisem) astfel incat venind de la Muzeul Satului ,despre care am povestit aici vezi impresii, ne-am luat intai niste apa superrece de la un mic chiosc si apoi am intrat in muzeu. Am achizitionat biletele de intrare si (daca nu ma insel a fost si o mica taxa foto) si am intrat in muzeu.

Muzeul, si ma refer in principal la expozitia permanente deoarece periodic sunt si expozitii temporare, este structurat pe doua etaje, la parter gasim sectiunea petrografie si structura geologica a regiunii, mineralogie sistematica si zacaminte iar la etaj sunt prezentate “florile de mina” – esantioane deosebite din punct de vedere estetic si nu numai.

Sistematic am inceput si noi sa studiem exponatele (si mai erau cativa vizitatori) si sa facem poze. Eu cam ramaneam in urma si o auzeam pe mama (si nu numai) extaziata de ceea ce vedea. O sa-mi fie foarte greu sa aleg pozele pe care sa le atasez articolului si asta deoarece am vazut exponate minunate, fericiti cei care au in orasul lor un asemenea muzeu.

Foarte interesant in acest muzeu este ca la fiecare vitrina gasesti explicatii, astfel incat daca ai sta si ai studia atent ai invata multe. De asemenea fiecare exponat era numerotat astfel incat puteai identifica usor numele fiecaruia.

Am aflat astfel de unde vine numele mineralelor astfel incat numele se refera la localitati, persoane, particularitati aparte si altele de genul. Astfel avem:

- Calcopirita – provine din grecescul Khalkos – cupru si pyros – foc

- Baritina – provine din grecescu “baros” – greu si multe astfel de exemple

Clasificarea mineralelor, avand in vedere ca se cunosc peste 3000 de specii minerale, prin diferite asocieri s-a ajuns la 8 clase:

- elemente native: sulf, arsen, aur

- sulfuri, sulfosaruri: pirita, marcasite si altele

si tot asa mai avem: halogenuri, oxizi si hidroxizi, carbonate, sulfati… … etc. Ne sunt prezentate proprietatile fizice ale mineralelor si sunt exemplificate si regiuni cu ceea ce se poate gasi acolo.

Primim si lectii de cristalografie si ajungem si la o parte mai familiara mie, ca in ceea ce priveste duritatea mineralelor cat de cat mai imi aduceam aminte, iar scara lui Mohr chiar daca nu mai cunosteam succesiunea mineralelor sitam ca gipsul are valoare mica si diamantul are 10 :) .

Fiecare vitrina pe care o parcurgem este un nesecat izvor de informatie iar exponatele sunt o valoare pe care poate multi nici macar nu o banuiesc. Despre florile de mina daca mai era cazul sa va spun, pot fi schimbate intre colectionari insa nu pot fi scoase din tara si pentru asta a militat mult initiatorul acestui muzeu.

Am facut o scurta selectie printre sutele de fotografii realizate acolo (si nici asa nu veti avea o imagine decat in mica masura a acestui muzeu), nu stiu daca le-am ales pe cele mai bune, dar sper ca acest articol si pozele sale sa va fie o invitatie in a vizita acest muzeu care contine o colectie de 16000 esantioane minerale multe dintre acestea fiind unicate sau raritati mondiale si care provin din aceasta zona, muzeul fiind considerat de specialisti ca cel mai mare muzeu mineralogic regional din Europa.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 26.09.17 10:44:14
Validat / Publicat: 26.09.17 13:25:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA MARE.

VIZUALIZĂRI: 1740 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Muzeul de mineralogie "Victor Gorduza" Baia Mare - aici de exemplu pe langa exponate sunt informatii privind culoarea (urma pe care o lasa), duritatea, informatii care ofera explicatii la fel de interesante ca si exponatele.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.09.17 13:24:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzee în Baia Mare, BAIA MARE" (fosta rubrică «Muzeul de Etnografie și Artă populară / Muzeul Satului», redenumită pentru a putea găzdui și alte asemenea recomandări, diferite de Muzeul Satului)

Yolanda
[26.09.17 14:20:19]
»

Un muzeu exceptional, trebuie sa îl vizitez! Am o matusa la Baia- Sprie à côté de Baia-Mare, de câte ori nu m-a chemat pe la ea spunând ca am ce vizita pe la ei... dar eu plecam spre zari straine... Multumim ca l-ai pus în evidenta. Ce minunatii!

doinafil
[26.09.17 14:38:37]
»

Așa cum sunt expuse aceste minerale par a fi autentice bijuterii (și chiar sunt!).

Ai dreptate: munții noștri aur poartă! Am citit, mi-a plăcut și am votat, pentru că a meritat!

Mitica49
[26.09.17 14:43:18]
»

@mishu: Exponatele sunt minunate. Și o spun pentru că o parte dintre aceste minunății le-am văzut atunci când am vizitat Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunării” din Tulcea vezi impresii (În vizită la Centrul Muzeal Ecoturistic și Acvariul din Tulcea), muzeu care, la data vizitei noastre, găzduia expoziția nepermanentă “Comoara de sub picioarele noastre”. Cum spuneam "florile de mină" sunt, după cum bine zici,

deosebite din punct de vedere estetic si nu numai.

Votat cu plăcere.

mishuAUTOR REVIEW
[26.09.17 14:44:33]
»

@Yolanda: Multumesc de vizita si aprecieri, si daca ti-am starnit curiozitatea ma bucur. Ai sa vezi ca ceea ce am scris sau postat ca poze nici nu se compara cu ce gasesti la fata locului. Si asigura-te de ceva timp pentru ca ai ce vedea.

Si asa cum am mai spus, informatiile oferite sunt adevarate lectii din care aflam o multime. Eu am fotografiat si aceste informatii mai de aproape si apoi le-am citit in liniste. Sunt foarte interesante cu adevarat.

O zi frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[26.09.17 14:46:57]
»

@doinafil: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri, poti pune de un sejur si in aceasta zona ofertanta.

mishuAUTOR REVIEW
[26.09.17 14:50:12]
»

@Mitica49: Exact la articolul despre acest muzeu sunt eu acum si tocmai incepeam sa vad pozele, asa incat voi fi si mai atenta la el.

Multumesc de vizita si aprecieri.

Dan&Ema
[26.09.17 18:48:16]
»

@mishu:

Iti scriu acest ecou din... Baia Mare.

Muzeul asta l-am vizitat de doua ori si imi place. Felicitari pentru articol si alegerea facuta de a il vizita, chiar daca sustii ca e un domeniu mai putin stapanit de tine.

Ce l-as mai vizita inca o data, dar am alt program in municipiul maramuresean.

Imi place mult circuitul pe care l-ai facut. Astept cu interes continuarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[26.09.17 20:44:16]
»

@mishu:

Frumos, într-un fel așteptam acest articol al tău. Eu am ceva flori de mină primite cadou acum ceva ani chiar de la Baia Mare. Sunt mici dar frumoase.

mishuAUTOR REVIEW
[26.09.17 20:50:52]
»

@Dan&Ema: Florile de mina le-am admirat intotdeauna mai ales cand recunosteam cate ceva ce stiam doar ca si cuvinte: stibine, wolframati etc, iar acest muzeu cu atat mai mult cu cat l-ai vizitat iti dai seama cat de putin am spus aici fata de ceea ce arata muzeul. Si am spus asta si in articol, am admirat mult dorinta de a educa vizitatorii prin informatiile oferite.

Este cel mai frumos muzeu din tara care contine flori de mina si merita sa-i treci pragul. Multumesc de vizita si aprecieri, o seara placuta la Baia Mare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[26.09.17 20:52:58]
»

@elviramvio: Ma bucur pentru tine deoarece in orice floare de mina mica sau mare poti descoperi ceva unic si atunci valoarea pe care o reprezinta acel obiect pentru tine este inestimabila.

Multumesc pentru vizita si aprecieri, o seara frumoasa.

Dan&Ema
[26.09.17 21:09:25]
»

@mishu:

Mai sunt la Bucuresti, Cheia, Brad, din cele de mine stiute, dar cel de la Baia Mare cred ca este cel mai! ????

Mihai18
[26.09.17 21:51:54]
»

@doinafil:

”Munții noștri aur poartă”. Un mare adevăr, dar cât de greu se obține aurul din munții noștrii, puțini cunosc.

Eu am vizitat mina din care se extrage minereul care mai conține și aur. Ni s-a permis să luăm ca suvenir o bucată de minereu. Erau tone pe banda rulantă. Desigur, am luat și eu o bucată, aproximativ de mărimea unui ou.

Să nu credeți că m-am îmbogățit. Inginerul din minerit care ne-a fost ghid ne-a spus că un gram de aur se obține din prelucrarea cantității de 3 tone de minereu.

mishuAUTOR REVIEW
[26.09.17 22:00:15]
»

@Mihai18: Intr-o astfel de vizita eu as vedea de fapt munca acelor oameni care stau acolo fara sa stie daca mai vad lumina soarelui astfel incat mi s-ar parea ca acea bucata ma face mai bogata.

Multumesc frumos pentru vizita, aprecieri si mai ales pentru ecou.

doinafil
[26.09.17 23:26:13]
»

@Mihai18

O informație prețioasă mi-ați dat! Nu știam că din trei tone se obține doar un gram. Ce trudă pe acei oameni care prelucrează minereul aurifer!

Mulțumesc și vă doresc să aveți o săptămână frumoasă, în continuare!

doinafil
[26.09.17 23:48:41]
»

@Mihai18:

Am rugămintea să-mi mai trimiteți încă odată adresa Dvs. de e_mail. Eu am salvat-o și v-am trecut în agenda de contacte, însă, de câte ori vreau să vă trimit câte ceva, ce mi se pare mie interesant, chiar dacă trimit în „câmpul „BCC”, împreună cu alte adrese ale prietenilor mei, sau chiar dacă vă trimit NUMAI Dvs., nu-mi permite comanda „send” să trimit. Îmi spune că trebuie să corectez adresa de e_mail.

Vă mulțumesc anticipat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[27.09.17 14:19:02]
»

@mishu: Atât de multe exponate în vitrine îți fură privirea, nu știi către ce „floare de mină” să îți concentrezi atenția. Unele sunt formate din zeci de mii de „ace”, altele au culori fosforescente, câteva sunt lucioase, mai multe strălucesc „ca aurul”, zeci au diverse forme geometrice și așa mai departe.

Greu de descris frumusețile ce se ascund în scoarța terestră, astfel că mai bine ar fi să încercăm fiecare dintre noi să ajungem la un astfel de muzeu existent în mai multe zone ale țării. Vom putea să admirăm „pe viu” toată gama de „flori de mină”. Eu am fost în muzeul din Cheia-Prahova (vezi impresii), de amploare mai mică, și mi-a plăcut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[27.09.17 14:41:53]
»

@tata123: Stiu de muzeul din Cheia si ti-am citit si articolul, l-am vizitat si pe acesta insa inca nu am ajuns la el cu povestile.

Multumesc de vizita si vot.

Zoazore
[27.09.17 21:17:31]
»

@mishu: O, Doamne!

Scara lui Mohs: talgicasporinaortosicordia

Talc=1, corindon=9, diamant=10. @Lucien!

Superb! L-am văzut în 1979. Cred că de-acolo mi se trage meseria!

crismis
[03.10.17 19:42:28]
»

@mishu: M-ai terminat cu articolul ăsta! Nici nu știi tu ce răni vechi ai putut să deschizi...

Pre-adolescentă fiind, am făcut o vizită împreună cu ai mei nașilor noștri (de cununie pt părinți și de botez pt noi, copiii), la Bucuresti. Nașa fusese inginer geolog, tocmai se pensionase și am fost de-a dreptul fascinată de colecția de flori de mină pe care o avea! Multă vreme am visat la bijuteriile acelea nemaipomenite și, ajunsă acasă, le-am comunicat părinților că m-am hotărât ce facultate vreau să fac: geologie. Ai mei s-au luat cu mâinile de cap. Bine, poate speologie, am zis eu. Tot nașa mi-a scos din cap ideile astea, povestindu-mi că nu e chiar o meserie de femeie, că romantismul e mai mult în cărți și în visurile mele adolescentine...

M-am resemnat într-un târziu și mi-am schimbat opțiunea, dar mi-a rămas pasiunea pt peșteri și flori de mină...

La muzeul ăsta când o să mă duc, o să-mi rezerv o zi întreagă doar pt el! Chiar, vreun chioșc cu cafea sau sendvisuri are?! La o adică... Dar cred că de fapt n-o să-mi mai trebuiască nimic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[03.10.17 19:52:19]
»

@crismis: cred ca nu au chiosc de sandvisuri, dar poti sa ai la tine, au niste canapele la etaj tare confortabile si eventual cat mai vezi acolo un documentar poti ciuguli ceva daca ai la tine.

In rest la cat de frumos si bine organizat este muzeul si la cat drag ai tu pentru aceste bijuterii iti spun ca nu o sa-ti mai arda de nimic. Mama mea este o persoana care nu se entuziasmeaza prea usor, zici ac are o platosa de protectie, daca o vedeai insa ce se entuziasma in fata exponatelor, iar eu pantru ca eram in urma ei facand poze asteptam cu nerabdare sa vad ce minunatii a mai vazut.

Plus explicatiile de care ai parte in fiecare vitrina si de unde inveti o multime, exponatele nu sunt doar numite, sunt prezentate notiuni teoretice, astfel incat cred ca poti aloca in cel mai rau caz cateva ore acolo.

Multumesc de vizita si aprecieri, o seara frumoasa.

Lucien
[22.11.17 17:19:50]
»

Muzeul acesta este una din minunățiile orașului Baia Mare și nu trebuie ratat. Este, în primul rând, o desfătare vizuală pentru iubitorii de frumos și a minții pentru cei ce vor să aprofundeze din tainele lumii subterane.

L-am vizitat de mai multe ori, de fiecare dată cu aceeași admirație, atât ca elev, cât și mai târziu, ca specialist geolog.

Minerit s-a făcut în România dintr-un colț în celălalt al țării, din Maramureș până în Dobrogea, dar ”patria” florilor de mină este numai aici, zona Baia Mare.

Florile de mină expuse sunt copleșitor de frumoase, însă uneori m-am întrebat cum arată florile de mină ale căror proprietari nu s-au îndurat să le cedeze muzeului.

Aș încerca să fac o comparație cu Muzeul Geologic din București, dar mi-e foarte greu să compar mere cu pere, deși ambele sunt fructe. Cel din Baia Mare este mai spectaculos prin accentul pus pe frumusețea florilor adâncului, pe când cel din București este mai variat și impunător prin măreție. Nu le poți descrie în detaliu pentru-că ar trebui să scrii o carte groasă, iar meritul lui @mishu este tocmai acesta: reușește, așa cum s-a văzut și în ecouri, să trezească dorința de a vizita.

Degeaba descrii, pictezi și fotografiezi flori dacă nu le vezi cu proprii ochelari.

Zoazore
[22.11.17 21:40:08]
»

@Lucien: Și @mishu nu s-a oprit aici! Ne-a plimbat și prin muzeul de la Cheia, de care, sincer, n-am știut!

vezi impresii

mishuAUTOR REVIEW
[23.11.17 10:29:46]
»

@Lucien: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri si imi este greu sa exprim ceea ce simti vizitand acest muzeu si pentru mine cea mai buna exprimare a acestui fapt este mama mea pe care o impresionezi foarte greu, este trecuta prin multe si trebuie sa vii cu ceva deosebit ca sa ai o reactive din partea ei. Eu pentru ca faceam poze ramaneam in urma si cu fiecare vitrina la care se muta auzeam numai exclamatii de uimire.

Iar felul in care este organizat muzeul mi se pare extraordinar, asa incat si eu sfatuiesc inca o data pe toti cei care ajung in zona sa nu-l ocoleasca.

webmaster26
[03.09.18 19:42:51]
»

@mishu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Muzeul Județean de Mineralogie 'Victor Gorduza', BAIA MARE" (nou-creată pe sait)

mishuAUTOR REVIEW
[03.09.18 21:31:45]
»

@webmaster26: Din cate imi aduc aminte localizarea pare corecta. O seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, doinafil, elviramvio, Lucien, Mihai18, mishu, Mitica49, tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Județean de Mineralogie 'Victor Gorduza':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.78603005409241 sec
    ecranul dvs: 1 x 1