ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul de Istorie Ploiești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ziua Unirii am sărbătorit-o la Muzeul de Istorie din Ploiești. De fapt, era cu vreo două zile înainte de ziua exactă dar se pune că-i tot pe acolo. A fost o zi ploioasă cu ploaie măruntă, mocănească, în prima parte a zilei. Am făcut o plimbare pe bulevardul cu castani până la muzeu și ne-a cam plouat.

În proximitatea muzeului se află mica piață cu bustul lui Toma Caragiu și Teatrul Toma Caragiu, ambele lângă Strada Toma Caragiu.

Muzeul de istorie din Ploiești are o curte largă cu 4 busturi de domnitori români, 3 medievali și unul mai contemporan, chiar asociat cu Unirea Principatelor Române: Alexandru Ioan Cuza. Ceilalți 3 sunt: Mihai Viteazu, Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș. La busturi se poate ajunge pe alei scurte iar zona este spațiu verde care acum, în ianuarie, este cenușiu, cu vegetația uscată. Asta este partea dinspre poartă. Partea de la intrare este fără vegetație, liberă de orice obiecte.

Clădirea este monument istoric. De-o parte și de alta a intrării sunt statui albe, întregi, pe un soclu. La dreapta, personajul sprijină spada meditativ iar la stânga doar meditează privind demn, înainte, cu picioarele înfășurate în faldurile robei sale.

În holul larg găsim recepția pe stânga și achiziționăm bilete cu 6 lei. Spațiile sunt foarte ample și chiar în față avem scara către etaj, cu deschidere largă.

Muzeul este organizat pe secțiuni: parterul este dedicat preistoriei în sala din față, pe stânga. În spate, tot stânga avem perioada dacică iar zona din dreapta este dedicată perioadei medievale. Etajul păstrează artefacte ce fac referire la perioada contemporană. Există multe documente și înscrisuri ce fac referire la regalitate și transformarea României în republică din monarhie.

Eu personal am mers întâi la holul cu perioada dacică dar am revenit mai apoi. Tot muzeul este extraordinar de frumos amenajat. La daci m-a impresionat ușa de acces din spate care are sticla de la ușă foarte frumos imprimată cu imaginea coifului de aur de la Coțofenești, Prahova în diverse nuanțe de alb opac sau transparent. Pe perete, la loc de cinste stau două mulaje mari cu chipurile lui Decebal și Traian, încă și astăzi uitându-se unul la altul, cu Columna lui Traian între ei. Mai jos e un mulaj mai mic cu un cuplu de pe vremea aceea, ținându-se de mână. Femeia pare însărcinată. Evident, este o metaforă. Pe peretele opus sunt diverse obiecte din acea vreme: vase din lut și alte chestii mai mici puse în vitrine.

În sala din față este amenajată un fel de vatră ce descrie viața omului preistoric și în jur sunt expuse multe obiecte din acea vreme. Evident, totul era rudimentar.

Sălile din dreapta sunt dedicate Evului Mediu. O sală din spate cu armuri din acea vreme și fresce pe pereți face referire la Mihai Viteazu, activitatea sa și impactul în vremea aceea. Este impresionant. În față sunt diverse documente și multe cărți mari, ca niște ceasloave, cu învățături religioase, tipărite cu sute de ani în urmă. Multe dintre acestea sunt biblii.

Sus, la etaj, găsim un portret de femeie și un portret de bărbat, în hol, alături de o pianină lucrată în lemn brun lăcuit, foarte frumoasă. Tot în zonă apar obiecte de vestimentație din acea epocă. În săli sunt multe documente din vremea regalității. Unele fac referire la republica de la Ploiești, altele la abdicarea regelui.

În ultima sală există o colecție numismatică impresionantă ce cuprinde ducați din aur, monezi geto-dacice, monedă bătută pe vremea lui Mircea cel Bătrân și multe alte piese din diverse tezaure.

Toate exponatele sunt protejate în vitrine sau spații amenajate corespunzător și unele camere au picturi mari pe pereți.

În holul de la etaj apare o piesă unicat, un fel de barcă lungă de vreo 10 metri, poate, lată cam de un metru, scobită într-un trunchi de copac. Este impresionantă. A apărut la suprafață la surparea unui mal.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Ploiești are intrarea din strada Gheorghe Lazăr, peste drum de Judecătoria Ploiești care își are sediul, deasemenea, într-un palat, clădire istorică și, totodată, operă arhitectonică deosebită.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Muzeul de Istorie din Ploiești este amenajat într-un palat monument istoric și este înconjurat de palate monumente istorice, în zona centrală a orașului.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Vizita prin muzeu m-a impresionat prin aranjamentul interior și natura exponatelor.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 24.01.23 14:16:21
Validat / Publicat: 24.01.23 15:09:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: Pe la castani dar nu-mi amintesc prea multe, cred că era acum 20 de ani.

VIZUALIZĂRI: 271 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Preistorie, Ploiești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24000 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.01.23 06:00:21]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[27.01.23 15:24:58]
»

Web: Pls add

https://m. youtube.com/watch?v=JWAm333bv14&t=7s

Ms

tata123 🔱PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.01.23 15:54:11]
»

@Mioritik????????: Apropo de barca existentă în muzeu - este vorba despre o monoxilă, o ambarcațiune scobită într-un singur trunchi de copac, descoperită în malul râului Teleajen, în zona localității Palanca. Datând din perioada anilor 1500-1600, monoxilă are un pic peste 10 m lungime și a fost conservată integral.

Acest areal prahovean e înțesat de vestigii istorice. Am scris câteva cuvinte despre Palanca și ambarcațiune în octombrie 2018 (vezi impresii), atunci când am vizitat Gherghița cu biserica sa medievală și Râfov-ul cu biserica veche și conacul Cantacuzino.

Numai bine!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[27.01.23 15:57:12]
»

Asemenea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[27.01.23 18:34:02]
»

@Mioritik????????: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055202007293701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1