ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.02.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Dragobetele sărută fetele la Crama 1777 din Valea Călugărească (I)

TIPĂREȘTE

 

Pe 24 februarie am mers împreună cu două prietene într-o excursie de o zi în care urma să vizităm mai multe obiective în jurul Ploieştiului. Excursia era organizată de un grup afiliat unei agenţii turistice, cu care mai fusesem în mai multe excursii şi de fiecare dată a fost o reuşită. De data aceasta fiind sărbătoarea românească Dragobete, am vizitat  muzeul Crama 1777  situat pe Drumul vinului care trece prin Valea Călugărească, str Valea Largă no. 139

Program de lucru

Muzeul "Crama 1777" este deschis de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00. Taxa de vizitare este de 8 lei, respectiv 4 lei pentru pensionari şi 2 lei pentru studenţi şi elevi. Nu au fost probleme cu fotografiatul sau filmatul de către neprofesionişti.

Zona viticolă Dealu Mare

Se întinde în dealurile subcarpatice dintre râul Teleajăn la vest şi râul Buzău la est pe teritoriul judeţelor Prahova şi Buzău. Are o suprafaţă de 15000 ha de viţă de vie  pe o lungime de cca 65 km şi lăţime cuprinsă între 3-12 km. Deţine opt centre viticole reprezentative printre care şi Valea Călugărească.

 Săpăturile arheologice au confirmat existenţa  viilor pe acest teritoriu  din vremea dacilor. Istoricul Strabon a scris că  Burebista (82-44 î. HR) care era un reformator, susţinut de Deceneu a dictat supuşilor o politică sobră cu abţinere de la vin. Etnologii au încercat să explice această teorie, nedemonstrată, potrivit căreia Burebista ar fi dat foc la vii, să-i scape pe supuşi de viciul beţiei. Prima atestare documentară despre cultura viţei de vie datează din sec XIV.

Legenda Dragobetelui

Sărbătoarea românească Dragobete îşi are rădăcini îndepărtate încă din perioada dacică. Folclorul transmis din generaţie în generaţie  spune că Dragobete era fiul Dochiei, născut la nouă luni după ce fecioara adormită într-un lan cu flori a fost sărutată de duhul muntelui. Dragobete era un tânăr  voinic si chipes, iubăreţ, după care fetele îşi pierdeau capul. Numele de Dragobete este similar cu Cupidon din mitologia greacă sau Eros în cea romană. La români Dragobetele nu marchează doar începutul dragostei, ci şi începutul primăverii şi al anului agricol.

Legenda spune că în satele româneşti, de Dragobete tinerii se întorceau de la pădure cu un buchet de flori de primăvară pe care-l ofereau  alergând după fata pe care o plăceau. Dacă fata se lăsa prinsă si sărutată, aceasta consemna logodna lor şi apoi căsătoria.

Păcat că în România această sărbătoare a fost aproape uitată, fiind înlocuită cu cosmopolita Valentine ´s day de 14 februarie 

Muzeul ˝Crama 1777˝  

Clădirea muzeului  este o replică a Cramei construită  în 1777, (conform inscripţiei în litere chirilice de pe uşă)  si  care a fost cea mai veche casă ţărănească din jud. Prahova. Era un  monument de artă medievală ţărănească, realizat de cioplitori în lemn. Crama nu a fost în proprietatea unei singure persoane, ea a fost un bun al tuturor sătenilor. Aceștia își făceau vinul în cramă, unde îl și depozitau. Ei zdrobeau strugurii iniţial cu picioarele, apoi la teasc obţinându-se must care prin fermentaţie devenea vin.

 S-au încercat diverse restaurari: în 1960 de prof. N. Simache, apoi în 1967 când a fost declarată muzeu. A rezistat până în 1985 când a trebuit să fie demolată ca urmare  a degradării provocate de scurgerea timpului şi a multor furturi de lemn de construcţii. Din punct de vedere arhitectural pe bază de fotografii, actuala clădire  este identică  cu crama veche. La  construcţia ei au fost folosite materiale în totalitate din lemn, cu bârne originale  din 1777 din vechea clădire. Singurele cuie metalice sunt la îmbinarea acoperișului. A fost nevoie de o întreagă echipă de specialişti pentru a putea aduce crama la forma iniţială. S-au respectat planurie casei, dimensiunile acesteia şi tehnicile folosite în trecut.

Reconstituirea cramei muzeului pe un  amplasament mai accesibil în aceeaşi localitate a început în 2007 iar inaugurarea noii clădiri si a muzeului  a avut loc în 18 mai 2013 (odată cu ziua internaţională a muzeelor) Terenul noii locaţii şi o serie de unelte expuse în noul muzeu a fost donate de familia Dumitrăchescu.

Prezentarea  muzeului

Dna muzeograf Emilia Savelovici ne-a făcut o prezentare de excepţie întercalând printre explicaţiile tehnice multe povesti din viticultură.  

-Prezentarea a început pe prispa clădirii care are o lungime impresionabilă. Pe un perete al prispei sunt expuse tablouri cu harta judeţului Prahova şi Drumul Vinului. Crama 1777 are trei săli în care materialul predominant e fie lemnul, fie lutul, fie pânza.  

-Beciul Cramei la care se coboară direct de pe prispă avea o dublă destinaţie: de sală de degustare a vinului dar şi de păstrare a lui la o temperatură scăzută. Acum este expusă o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu, cu capacităţi care oscilează între 300 şi 500 litri; un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate în vederea obţinerii rachiului; o colecţie de ceramică, având piese din secolele XIX-XX pentru depozitarea unor cantităţi mai mici de vin şi rachiu.

Astăzi privim vinul şi rachiul ca pe alimente dar în trecut țăranii români care nu aveau acces la medicamente alopate le foloseau ca medicamente în combinaţie cu diverse plante: pătrunjel, mac, muştar, tei. Se pare că tradiţia populară îşi reintră încet-încet în drepturi prin suplimente alimentare.  

-Sala de la intrare prezintă  în scris istoricul Cramei 1777 şi documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache.

-Crama propriu zisă are inscripţionată la intrare pe uşa de lemn, anul 1777, alături de un chenar dublu cu dinți de lup care în tradiţia populară însemnau o protecţie în faţa abuzului de consum. Reconstrucția Cramei a avut ca scop recuperarea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură sătească din Prahova  dar şi realizarea unui muzeu tematic de vini-viticultură. Sunt prezentate unelte şi obiecte uzuale pentru prelucrarea strugurilor şi depozitarea vinului. Sunt păstrate  piese de la sfârşitul secolului al XIX-lea, respectiv o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, precum şi o colecţie de sticle pentru vin.  

 Vinoteca  conţine o colecţie de vinuri de diverse esenţe din podgoriile din zonă precum şi cele cu adaosuri de plante, folosite ca medicament...

-La mansaradă se afla expoziția etnografică numita "Mlădițele Vieții" în care materialul principal este pânza. Aici poţi vedea  costume populare, ștergare,  o icoană din sec XIX cu Iisus înconjurat cu decoraţiuni de viţă de vie, deasemeni povestea brâului sau  a cingătoarei, a batistei de nuntă si a lăzii de zestre a miresei, un covor superb din 1896  şi o colecţie de monede descoperite la săpăturile locale.

 Vizita.

Fiind o zi de sărbătoare, Dragobetele, am avut parte de o primire specială. La intrarea noastră în curte am văzut cum în faţa prispei erau trei tineri îmbrăcaţi în costume naţionale. Unul cânta din caval, altul ţinea în mână o tavă pe care erau multe păhărele umplute cu vin roşu iar o tânără care purta deasemeni costum popular ne îmbia cu plăcinţele calde aşezate pe o tavă. Pe pervazul prispei erau sticle desfacute cu vin roşu, roze sau alb şi alte pahare. În sala din cramă în care dna muzeograf Emilia  Savelovici ne-a făcut excepţionala prezentare a cramei am fost aşezaţi pe scaune la o masă lungă pe care deasemeni erau sticle de băuturi şi pâini rotunde care răspândeau o dulce miasmă de aluat abia copt. Câţiva mai curajoşi au rupt din pâinuţe şi natural au mai completat cu un pahar de vin. Toată trataţia a fost gratuită în numele Dragobetelui

După ce am parcurs întregul traseu al Cramei 1777 ne-am urcat în autocar şi după douăzeci de minute de mers ne-am oprit la un restaurant din Ploieşti, unde se rezervase pentru noi întreaga sală. Ni se făcuse foame dar după ce am mâncat de prânz am sărbătorit în continuare Dragobetele cu muzică şi dans.

                                                                                                                              - citeşte continuarea aici-

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 25.02.24 22:29:38
Validat / Publicat: 26.02.24 07:45:07
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 442 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Primirea noastră de Dragobete
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐
[26.02.24 11:28:21]
»

Foarte frumos. Cred ca degustarea a fost momentul de aur al iesirii. 😁

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[26.02.24 11:53:06]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Frumusețea muzeului a palit in fata tratatiei. Si DRAGOBETELE nu s- a terminat ca am continuat si la restaurant

YolandaPHONE
[27.02.24 07:21:00]
»

@Michi: Am vizitat si eu acest muzeu. Doamna muzeograf este de exceptie îsi face munca cu multă pasiune si în functie de anotimp îsi diversifica tratatia pentru vizitatori. Noi am primit cafele, bomboane si struguri. Este un loc unde ai vrea sa revii. Noi am continuat calatoria spre o podgorie privata pentru o vizita si o degustare.

Multă sănătate!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.02.24 14:41:53]
»

@Michi: Un muzeu tematic deosebit, nu atât prin mărime, ci prin istoria ocupației străvechi - viticultura - reflectată în expoziția permanentă. Dar elementul cel mai prețios al muzeului este doamna muzeograf Emilia S., un profesionist în domeniul instituțiilor muzeale, cu o activitate bogată în domeniul etnografic. Poveștile domniei sale sunt savuroase, explicațiile pertinente, detaliile exact cât și cum trebuie. Am avut plăcerea de a vizita acest muzeu în 2017 (vezi impresii), ocazie cu care am ascultat cu nesaț informațiile oferite cu atâta pasiune de doamna Emilia S.

Muzeul „Crama 1777” este inclus în multe excursii de o zi, agențiile turistice organizatoare și ghizii apreciind activitatea doamnei muzeograf de la Valea Călugărească. Puteți asculta aici o prezentare: youtube.

Mă bucur că ați mers la acest muzeu și v-au plăcut explicațiile doamnei muzeograf milia S.

P. S. Aici găsiți un tur virtual: muzeedelasat.ro/muzee/muz ... 777/#turvirtual.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Yolanda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul 'Crama 1777' [Valea Călugărească]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05721378326416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1