GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cea de-a doua zi a minivacanței noastre pe "Drumul Vinului" se anunța încărcată. În iarnă făcuserăm o vizită în comuna Iordăcheanu (aflată în nordul orașului) și plecaserăm de acolo cu o lungă listă de obiective demne de atenția noastră, toate în apropiere de Urlați, așa încât acum, revenind, am dedicat o întreagă zi orașului Urlați și proximității lui.
Conacul Bellu din Urlați era primul pe listă. Știu că s-a mai scris despre acest conac, dar cum aș putea trece mai departe fără vreo referire la acest obiectiv, poate cel mai frumos și cel mai interesant din oraș? Cu riscul de a se considera că mi-am copiat înaintașii, iată și impresiile mele!
Din Valea Călugărească, de la Pensiunea "Fetească Neagră" care ne găzduise peste noapte, drumul spre Urlați este de numai 10 km. La Albești Paleologu am virat la stânga și curând am ajuns în oraș. Un indicator ne-a arătat direcția către Conacul Bellu. De îndată ce treci de Stadionul Municipal Urlați, pe Str. Orzoaia de Sus, nr. 2, se zărește foișorul înalt cu zidurile lui albe, anunțând că ai ajuns la destinație.
Foișorul despre care știam că a fost reconstruit în totalitate pe baza unor vechi schițe și fotografii, a fost deschis publicului în 2011 și găzduiește expoziții care evocă personalitatea fostului proprietar - Alexandru Bellu - pasionat de fotografie, de artă și de port popular românesc. Nu am putut vizita expozițiile din foișor, paznicul informându-ne că muzeograful este plecat la Ploiești. În schimb, de la el am aflat că pe drumul pietruit, prin pădure, putem ajunge pietonal sau cu mașina până la Conacul Bellu pe care îl vom putea vizita.
Pădurea este o feerie. Umbra deasă, iarba proaspătă și aerul curat, ciripitul păsărelelor și din când în când apariția unei veverițe sprințare fac din plimbarea pe acest drumeag o adevărată delectare. Conacul Bellu, monument reprezentativ de arhitectură românească, unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut în periplul nostru prahovean, ne-a întâmpinat înconjurat de flori, ascuns în umbra arborilor seculari.
Deschis încă din 1953, muzeul evocă atât epoca apusă a familiilor boiereşti, cât şi puternica lor legătură cu specificul locurilor şi arta populară. În anul 2010, colecţia Muzeului Bellu din Urlaţi a fost apreciată la nivel naţional, câştigând premiul pentru "cea mai frumosă expoziţie muzeală" în cadrul concursului național ICOM. (Informații preluate de pe site-ul Primăriei Urlați).
Conacul pe care urma să-l vizităm, cu ziduri albe și cu un cerdac imens, împodobit cu mușcate purpurii, este numai o parte dintr-un complex arhitectonic apărut pe aceste locuri în sec. XIX. El a aparținut lui Alexandru Bellu (născut în 1850 la București), fiu al lui Ștefan Bellu și al Elisei Știrbei, fiica domnitorului Barbu Știrbei.
Genealogia familiei Bellu este complicată, cu multe personalități marcante deținând titluri nobiliare și însemnate bogății, dar cel mai important de reținut este că provenind dintr-o familie de aromâni din Macedonia stabilită în Țara Românească, Alexandru Bellu, cu studii în Franța și în Elveția, a pătruns în lumea artelor prin unchiul său George Bellu (sau Georges de Bellio), un medic iubitor de artă, cu relații în cercul pictorilor impresioniști din Franța. În casa unchiului său l-a cunoscut pe Nicolae Grigorescu cu care a legat o prietenie trainică, cei doi influențându-se reciproc în arta lor. Atât fotograful Alexandru Bellu, cât și pictorul Nicolae Grigorescu tratează cu precădere tema carelor cu boi fiind greu de precizat cine pe cine a influențat. Cert este că fiecare dintre ei a iubit omul simplu, din popor și i-a respectat munca și tradițiile.
Alexandru Bellu, cu mai multe proprietăți în Europa, se retrăgea adesea în liniștea conacului de la Urlați dedicându-se pasiunilor sale - fotografia, numismatica și filatelia. A fost căsătorit cu Alexandrina, originară din Urlați și a avut șapte copiii. George, unul dintre fiii săi, a fost ultimul proprietar al domeniului de la Urlați. Din lecturile mele anterioare, știam toate acestea. De asemenea, aveam cunoștință și de relațiile de rudenie dintre familia Bellu care poseda domeniul de la Urlați și baronul Barbu Bellu ministru al culturii, apoi ministru al justiției, cel care a donat terenul pentru amenajarea celui mai mare cimitir din București, Cimitirul Bellu.
La Conacul Bellu din Urlați, în pridvorul cu mușcate roșii, pardosit cu o ingenioasă îmbinare de pietre de râu divers colorate, am fost întâmpinați de muzeograf. Am fost invitați să ne punem protecție de plastic peste încălțăminte ceea ce a făcut și el, apoi ni s-a încasat taxa de vizitare. Taxa este aceeași ca la toate muzeele prahovene pe care le-am vizitat în acest periplu, adică 8 lei/persoană - adulți, 4 lei/persoană - pensionari și eroi ai revoluției, 2 lei/persoană - copii, elevi și studenți. Persoanele care beneficiază de reduceri trebuie să prezinte un document doveditor al statutului lor. Pentru că taxele de fotografiere în expoziții sunt excesiv de mari (25 lei/piesă, 50 lei/sală), nu am manifestat interes la acest capitol. De altfel, nici nu mă dau în vânt după fotografii în muzee, multe dintre ele nereușindu-mi.
Tot atunci și tot acolo am aflat că programul de funcționare al muzeului este de marți până duminică între orele 09.00-17.00.
Însoțiți de muzeograf am început vizita. Primul lucru care ni s-a comunicat a fost că edificiul în care ne aflam este o clădire secundară, singura care a dăinuit din întregul complex de la Urlați din care mai făceau parte casa mare, cu patru fațade diferite, cuhnia (bucătăria) și o mică biserică. La cutremurul din 1940, clădirile au fost distruse, singura care a supraviețuit fiind casa cea mică. Ea a fost restaurată și amenajată pentru a primi vizitatorii cărora să le vorbească prin exponatele din încăperile sale despre gloria de odinioară a unei nobile familii.
Am fost plimbați prin încăperile care dau din una în alta asemeni unui labirint. Toate sunt bine proporționate, luminoase, având tavane cu grinzi din lemn și podele acoperite cu covoare țesute, din lână. Interiorul conacului este deosebit, cu sofale și birouri din lemn masiv cu intarsii, cu vechi tablouri înfățișând doamne din familie, cu jilturi și fotolii capitonate cu piele de Cordoba… La Conacul Bellu am văzut lucrări semnate Teodor Aman și Carol Pop de Szathmary, prețioase vase de porțelan, seturi de farfurii, tacâmuri, halbe de bere bavareze… În sufragerie masa este aranjată și parcă îi așteaptă pe stăpânii casei la o cină tihnită, iar pianul cu clapele cam obosite stă gata să-și reverse din nou armoniile.
Sunt multe lucruri interesante de văzut la Conacul Bellu - un telefon Ericsson din 1905, un jilț care se transformă în scaun de rugăciune, papucii cu sumedenie de clopoței folosiți la dansurile turcești, un tabernacul din sec. XV, cărți de valoare, sigilii, ceasuri lucrate în argint masiv, călimări de cristal, lămpi, arme cu încrustații de fildeș și sidef, și multe alte obiecte valoroase, de proveniență străină. Îmi amintesc de faptul că domnul la care fuseserăm în vizită în comuna Iordăcheanu ne povestea că ceea ce se poate vedea acum la Conacul Bellu este mai nimic pe lângă ceea ce a fost cândva acolo. La cutremure, dar și cu orice alt prilej s-a jefuit în stil mare. Ținând cont de cele spuse, dar și de cele văzute cu ocazia vizitei noastre, încerc să-mi imaginez fastul și eleganța vieții la conac în vremurile lui bune.
Ultimul descendent al familiei - George - a fost nevoit să doneze conacul și moșia statului comunist în schimbul privilegiului de a locui în odăile servitorilor până la moartea sa care a și survenit în 1972. Soția sa, Odette - o frantuzoaică elegantă care nu reușise încă să învețe limba română, singură, săracă și disperată, s-a sinucis la vârsta de 90 de ani. Astfel a luat sfârșit epopeea unei vechi familii nobile, familia Bellu.
La Conacul Bellu am vizitat și beciul. Ca și la alte conace vizitate în zonă, intrarea se face prin exterior, printr-un culoar boltit pe care îl străbați coborând o scară. Aici, la subsol, ni s-a spus că putem fotografia și chiar m-am conformat. Sunt acolo tot felul de obiecte și unelte tradiționale vechi care au legătură cu vinificația începând cu o copaie în care tinerele fete zdrobeau strugurii cu picioarele, butoaie de diverse dimensiuni (cel mai mare cu o capacitate de 10180 litri), un teasc, un dispozitiv pentru tras vinul din butoi, amfore, dar și câteva piese de port popular și mici cusături. Tainița conacului, un spațiu în care se puteau ascunde valorile în caz de primejdie, se află în spatele celui mai mare butoi. În prezent, acolo sunt expuse câteva obiecte de ceramică.
Nu trebuie să uit a menționa că lângă conac, foarte aproape, ascunse de vegetația densă, se găsesc rămășițele construcțiilor năruite. Ele ne-au fost semnalate de muzeograf, după ce am terminat vizita în interior. O potecuță lungă de numai câțiva metri, conduce la scările prăbușite, la intrările în beciuri, precum și la ceea ce a mai rămas din temelia conacului mare, Conacul Bellu propriu-zis. Lăstărișul abundent, proaspăt după ploile recente, se întinde tot mai mult peste umbrele trecutului.
Trimis de iulianic in 12.07.18 09:52:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în URLAȚI [PH].
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.00093900 N, 26.23265930 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Foarte frumos și interesant și acest obiectiv din periplul tău prahovean.
@iulianic: O reședință boierească superbă, și trebuie să ținem cont că această clădire este doar „casa mică”. De multă vreme doresc să ajung la Conacul Bellu din Urlați, o să îi vină rândul odată și odată
Casa de vară construită de Barbu Bellu (1825-1900) la Urlați devenise un punct de atracție pentru protipendada Capitalei care venea în micuțul oraș pentru a petrece și a se delecta cu spectacole de teatru. În curtea reședinței exista un teatru cu sală de spectacole și scenă, loje, iluminat pe gaz, cabine pentru actori. Barbu Bellu a fost primul posesor de automobil din România (1889).
Imaginile de ansamblu ale micului conac sunt superbe.
@tata123: Măi Tata123, schimbă-ţi nickname-ul în Tata- enciclopedie. Mulţumesc pt. informaţii.
Felicitări pentru promovarea unor zone mai puţin cunoscute din ţară!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@iulianic: Dacă această frumoasă construcție - secundară - rămasă și restaurată arată așa de frumos, îmi imaginez cum arăta „casa mare”, conacul propriu-zis, cel în care locuia proprietarul, și care avea patru fațade diferite!
Arhitectura românească veche, a conacelor și caselor boierești, este superbă.
Prin anii 2001 sau 2002 s-au inițiat câteva lucrări de restaurare a unei foste clădiri din București, al cărei arhitect a fost Ion Mincu. Este vorba de actualul - acum închis - restaurant „Casa Doina”, de pe str. Arh. Ion Mincu, la care am lucrat și eu câte ceva. Este tot în același stil pur românesc, cu pridvor și cu foișor, cu cramă (pivniță), tot tacâmul, ce mai!
Mi-aș dori acum, peste ani, să văd cum mai arată!
Dar, până atunci, poate ajung să văd și eu ce-a mai rămas din conacul Bellu!
Felicitări, am votat cu drag!
Într-adevăr, Conacul Bellu din Urlați este cea mai bine conservată reședință veche boierească. Până la deschiderea oficială din 18 mai 2009, a stat preț de aproape 4 ani golit complet pentru renovare. Tot mobilierul a fost expus, în limita spațiului la muzeul N. Iorga din Văleni.
Am participat la deschiderea sa. Era enorm de multă lume, forte mulți bucureșteni, directori de muzee, inclusiv domnii Tânoveanul și Narcis Dorin Ion (ce am cunoscut eu, un nimeni), academicieni, personalități culturale etc.
Punctul de vedere al conducerii Muzeului Județean de Istorie Prahova (o femeie), este de-a dreptul obtuz, referitor la fotografiere. Am văzut acest muzeu de nenumărate ori, când foto era permis. Numai că, pe atunci aveam un aparat foto cu rolfilm.
Vezi că la Sângeru- Prahova, este un Muzeu al Pietrelor, deschis permanent, intrarea gratuită și aparține poetului Lucian Avrămesu. Dacă s-a scris deja pe AFA despre el, îmi cer scuze.
Felicitări pentru articol.
@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru ecou! Întotdeauna am fost de părere că cei din partea locului, mai buni cunoscători, ne pot da prețioase amănunte privind un obiectiv turistic din zonă.
”Vezi că la Sângeru- Prahova, este un Muzeu al Pietrelor, deschis permanent, intrarea gratuită și aparține poetului Lucian Avrămesu. Dacă s-a scris deja pe AFA despre el, îmi cer scuze.
Și pentru această informație trebuie să-ți mulțumesc. Voi avea în vedere Muzeul Pietrelor atunci când voi reveni pe plaiuri prahovene. Cât despre faptul că s-a mai scris sau nu s-a mai scris pe AFA despre un anume obiectiv…. nu cred că trebuie să fim preocupați. Am observat că sunt acceptate articole ale mai multor utilizatori AFA privind același obiectiv.
@iulianic: Am citit în presa locală, unde poetul are o rubrică (Doamne, ce frumos stil are, deh... scriitor, poet, e normal!), că pe 14 august vrea să facă o lansare de carte, romanul său ”Despre singurătate”, să facă un fel de inaugurare a porții sculptată în piatră a casei sale de la Sângeru (deschisă muzeu), dar și un mic concert dat de nepotul domniei sale, concert în aer liber, la țară, la iarbă verde și între pietre, cu un Stradivarius.
Mulțumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 Drumul vinului trece pe la Bellu... Conacul Bellu — scris în 10.10.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Conacul Bellu – parfumul trandafirilor de la conac — scris în 12.06.13 de doina_c24 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ