GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Copilarie sau Muzeul Papusilor din Vama

După stabilirea programului excursiei pentru Întâlnirea Anuală AFA 2025, am ramas un pic pe ganduri la ce as mai putea vizita in zona – vizitasem Muzeul Oului, manastirile Bucovinei … Dar zarurile au decis si impreuna cu colegii mei AFA, Zoazore si gojavaler, am pornit spre Vama. La Vama, chiar lângă Muzeul Oului, şi-a deschis porţile un alt muzeu, al păpuşilor de porţelan. Al cui? Al Cătălinei Orşivschi, sora Letiţiei Orşivschi. Pana sa ajungem la muzeu trecem pe langa niste rasteluri / vitrine cu jucarii – unele vechi, altele noi, dar de care am inceput sa ne minunam, fie chiar le-am avut cand eram copiii, fie le-am cumparat copiilor nostri. Pentru vizitarea colectiei de papusi trebuie sa sunam la un numar de telefon si doamna Orşivschi vine imediat.
Patrundem in hol de unde luam biletul de intrare - 10 lei pentru adulti. In spatele doamnei, vitrine prevazute cu geamuri in care stau cuminti papusi, asteptand sa fie vizitate si sa isi spuna povestea. Pe masuta regasim mini-papusele pe post de pandative, cercei si carti de poezii pentru copii, scrise de dna Cătălina Orşivschi, o alta pasiune la fel de mare precum colectionarea papusilor. Sus pe rafturi se pot observa origami de culori diferite, realizate tot de dinsa. Cred ca orice varsta am avea ne amintim cu bucurie de lumea minunata a copilariei. Si mai cred ca fiecare fetita a avut cate o papusa fermecata careia ii spunea tot.
In prima sala in care am intrat am cautat in MAREA DE PAPUSI amintirea copilariei - papusa ARADEANCA. Sus, de un raft, ne privea. Aici am gasit Povesti si personaje sub lupa: personaje cunoscute, personaje desprinse din poveşti - prinţi si prinţese, domniţe îmbrăcate în rochii vaporoase, în toate nuantele de culori, din voal, mătase, stofă, care mai de care cu poşete, pălării, bijuterii, coafuri sofisticate. Hensel şi Grettel, Rapunzel, Scufiţa roşie, Fata babei şi fata moşului, Cenuşăreasa, Frumoasa din pădurea adormită, Zâna cea bună, băieţelul din „Singur pe lume” , Lizuca din „Dumbrava minunată” , prinţesa Diana. Un perete intreg este destinat bebelusilor: care mai de care doarme, plange, rade, se tareste, isi tine biberonul. Ai impresia ca sunt vii.
Intr-o alta incapere descoperim păpuşi îmbrăcate traditional din Austria, Germania, România, Ucraina, Polonia, Franţa, Olanda, Spania, Irlanda, Turcia, Japonia, China, India şi chiar papusi amerindieni, eschimoşi, negri şi negrese. Sau papusi aranjate dupa ocupatii sau activitatii diverse: participand la treburi gospodaresti – taind lemne, alergand dupa fluturi, cantand la vioara, mergand la scoala. Papusi din lumea circului – clovni, papusi de la Carnavalul de la Venetia.
Cata munca, dar mai ales cata pasiune! Doamna Orşivschi ne spune ca fiecare papusa privita atent are o poveste de oferit. Sa iei fiecare papusa (si sunt grele din portelan, unele poarta si o eticheta privind autenticitatea) si sa o asezi in asa fel incat doar uitandu-te sa intelegi mesajul pe care il transmite… Acest loc reprezinta un refugiu din lumea noastra, complicata, in lumea copilariei, a amintirilor. Merita vizitat!
Trimis de fredutza in 07.04.25 15:46:18
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.56672992 N, 25.69518864 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeul / Colecția Păpușilor, VAMA" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
L-am ratat!
Mi-ar fi placut mult sa-l vad...
Ma multumesc cu impresiile citite!
@fredutza: Ce bucurie trebuie să simți când te plimbi printre atâtea păpuși... mai noi sau mai vechi... și încerc să-mi alung gândul că... pe vremea mea... am avut o păpușă Arădeanca, culmea am primit-o la majorat!!!
Știam de muzeul ăsta dar nu l-am vizitat... am fost în excursia organizată cu autocarul și am vizitat doar Muzeul oului... despre care pot spune că m-a impresionat... iar tânărul care ne-a făcut o prezentare a muzeului mi-a spus că data viitoare când mai ajungem în zonă să mergem să vizităm muzeul pentru că în fiecare an reorganizează expoziția de ouă... Am fost de câteva ori în zonă dar acum a fost prima dată când am intrat pe straduța aia strâmtă pentru a ajunge la muzeu. Sper să mai existe o dată viitoare...
În rest numai de bine!
Din câte îmi dau seama - sau o fi scăpare din partea ta - lipsesc păpușile gonflabile
Ce deranj ar fi fost pentru doamna Orsivschi! Ce i-ar fi sunat telefoanele pentru intrări!
@fredutza: Fain muzeul! L-am văzut acum ceva vreme și mi-a plăcut. La fel - cel din Târgu Secuiesc; de altfel, seamănă.
Altminteri, expoziții de jucării cu multe păpuși, am mai tot găsit. Ultima oară - în București, la Muzeul de Istorie a României vezi impresii.
” Al Cătălinei Orşivschi, sora Letiţiei Orşivschi.
Am avut un moment în care mi-am dat seama cât de neinformat sunt: cine este Letiţia Orşivschi? După care mi-am dat seama: e sora Cătălinei Orşivschi, evident!
@fredutza: cum muzeul oului l-am vizitat într-o alta excursie, dupa ce am cumparat câteva suveniruri am fugit la muzeul papusilor... câta pasiune si investitie facuta într-un hobby deosebit!
Doamna a spus ca mai are înca 1000 de papusi neexpuse deoarece nu mai are loc si a pornit constructia pentru alt spatiu de expozitie, ea spera ca într-un an va fi gata. Si ca mai asteapta niste achizitii speciale.
O lume de basm!
@fredutza: Foarte frumos.
Am și eu o păpușă ca cea din poza 1 și un cățel din poza 3, nu are un picior dar nu mă îndur să îl arunc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)