ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Civilizației Urbane

TIPĂREȘTE

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului se află fix în Brașov, în Piața Sfatului, colț cu aleea ce iese spre Biserica Neagră. Locație mai bună nu se putea că cine vrea să viziteze Brașov – ul, să vadă una – alta, fix acolo se duce. Astfel că vezi Brașov și când ieși în piață și ai acces la tot felul de chestii turistice contemporane, și când intri în muzeu și vezi hrube, tavane în arcadă, din piatră, tradiții și porturi populare.

Muzeul Civilizației Urbane este amenajat pe 4 nivele, astfel: subsol (cu hrube), parter, etajul întâi și mansardă. Ei au gândit un tur ghidat care pornește de undeva și se termină altundeva, nici nu știu dacă se plătește separat, eu eram pe repede-nainte că aveam treabă, n-aveam vreme de vorbă lungă – sărăcie și nu aveam răbdare să-mi povestească cineva ceva. Mi-au luat, în schimb, 25 de lei pentru poze pe lângă cei 9 lei cât costă biletul standard.

Poate m-aș fi gândit în trecut la muzeu ca fiind o adunătură de vechituri prăfuite dar ce muzee am văzut în ultima vreme erau toate cu exponate noi și arătoase, păreau confecționate de curând chiar dacă făceau referire la trecut și anume costume populare și tot felul de obiecte casnice.

Deci cum spuneam, vizitarea muzeului începe din dreapta casei de bilete care este fix în față, cum intri pe ușa principală. De acolo cobori un nivel și ajungi în subsolul care seamănă cu o pivniță. Probabil chiar asta a fost, în trecut. Pasajele de trecere seamănă, toate, cu niște tuneluri. Dar asta e ceva obișnuit în Brașov.

În hrubele subsolului sunt amenajate mai multe vitrine cu exponate iar partea centrală sugerează magazia unei locuințe tradiționale care depozitează în saci de țesătură casnică cu motive arhaice, diverse cantități de câlți, folosite la țesut sau confecționat diverse obiecte de folos în gospodăria unei familii.

Parterul pare destul de minimalist. Are, de-asemenea, ceva vitrine și o colecție de covoare și țesături de cânepă. Holul de trecere e cu coloane și tavanul în ogive. O altă sală cu tavan boltit are un scrin din lemn sculptat, tavan decorat cu motive florale și un ecran larg pe un perete pe care rulează imagini din urbe. Pardoseala e din lespezi de piatră. Într-un colț, un scrin frumos pictat, susține diverse obiecte casnice. O mostră de magazie ce ar putea fi și prăvălie aliniază o mulțime de borcane cu mirodenii lângă o balanță pentru cântărit.

Încăperile sunt, toate, într-o încrengătură de nedescris: pasaje de trecere, tuneluri, balcoane interioare, holuri interioare și scări ce dau acces la alte nivele.

Urcăm un etaj și nimerim direct în intimitatea unei locuințe burgheze de câteva veacuri. O familie de sași ne așteaptă, pregătită de oaspeți și, în camera bună, un cuplu face nuntă, cu zestrea de nuntă întinsă prin tot etajul, în vitrine. Multe poze de familie împodobesc pereții. Altă odaie, la etajul întâi, afișează o amenajare de cameră de zi a unei familii de burghezi, cu o canapea acoperită de un pled țesut în stil tradițional, un dulap clasic, pat cam în același stil, pătuț de copil, covor tradițional și ceva jucărele pe covor. Tot la etajul întâi, central, găsim o colecție de pălării lângă o mașină de cusut.

Muzeul este aerisit, spațiile sunt largi și vizibilitatea asupra exponatelor destul de clară.

La mansardă, în schimb, găsim luxul necesar. Avem prezentate mai multe variante de port, din vechime, pentru mai multe categorii sociale precum și moda vremii pentru fiecare, cu explicații.

Astfel, aflăm detalii despre sași: cine sunt ei și ce obiceiuri aveau?

Sașii erau grup etnic german colonizat în zona Brașovului în perioada 1.204 – 1.215 prin îngăduința regelui maghiar care le-a oferit privilegii. Panoul informativ din muzeu ne spune, textual, așa:

„numai ei aveau voie să practice anumite profesii și meșteșuguri în cadrul unei asociații profesionale numite bresle. Membrii unora dintre bresle au dobândit averi însemnate datorită produselor pe care le fabricau și le puneau în vânzare (ex: blănării, aurării, argintării, etc.). Dintre membrii breslelor erau aleși conducătorii orașelor care constituiau așa-numitul Patriciat, o clasă socială de oameni bogați și educați care hotărau în problemele cetății în așa numitul Centrumvirat (Consiliul Orășenesc).

Însemnele exterioare ale prosperității de care se bucurau patricienii sași erau vizibile atât prin accesoriile și elementele de vestimentație, cât și prin aspectul exterior, impunător al locuințelor acestora. Accesoriile care ilustrau avuția familiei în portul de sărbătoare al patricienilor erau brâul de argint aurit și heftelul (o pafta care era decorată cu pietre semiprețioase și se purta pe pieptarul de catifea brodat cu fir de aur.”

Alt panou ne povestește despre

„Ceangăii din Săcele,

cărăuși împărăției

Ceangăii, grup etnic maghiar, au fost așezați de către regele Sigismund de Luxemburg în zona Șaptesate, pentru că erau mai credincioși Coroanei maghiare decât oierii români. Inițial, au reprezentat o comunitate importantă de agricultori, dar în secolul al XIX-lea au început să practice și alte ocupații, activând în domenii de care sașii brașoveni nu erau interesați, ca de exemplu cărăușia.

Cărăușii Ceangăii asigurau o parte a transportului de mărfuri și bunuri din Transilvania peste Carpați și aduceau de acolo mărfuri, obiecte de lux, pe care le tranzitau spre cele mai importante centre comerciale din Transilvania, Ungaria și Austria (Brașov, Sibiu, Buda, Bratislava, Viena).”

Spațiul destinat oșenilor, însă, m-a surprins și până și textul de pe panoul dedicat lor l-am găsit alambicat foarte.

„Oșenii

Dintre regiunile etnografice ale României, Țara Oașului iese în evidență ca o regiune spectaculoasă prin opulență și fast, accente tari exprimate prin intensități sonore și cromatice asumate plenar în ceremonialul nunții. Orașul ar putea fi definit azi ca o țară a contrastelor care intrigă, stârnind curiozitatea și fascinând prin maniera originală și unică de a concilia tradiția cu modernitatea. (...)”

Panourile sunt bilingve, în română și maghiară.

Astfel, întreaga amenajare e organizată unitar, pe etape de dezvoltare și prosperitate.

Cum mă plictisesc repede în muzee, o vizită de jumătate de oră a fost suficient dar dacă îți pui mintea, ai ce face la ei vreo două ore.

La etajul întâi m-au invitat să cumpăr bijuterii dintr-o vitrină. Sincer, n-am ce face cu ele.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Piața Sfatului cu multe restaurante și terase.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Este


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 20.01.22 22:15:40
Validat / Publicat: 21.01.22 07:11:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BRAȘOV

VIZUALIZĂRI: 187 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.01.22 07:02:40]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Civilizației Urbane, BRAȘOV" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Biserica Neagră]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[21.01.22 07:31:18]
»

@webmasterX: Este corect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterPHONE
[21.01.22 07:51:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut) în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Civilizației Urbane a Brașovului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076844215393066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1