ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul câmpiei Boianului şi satul neolitic (I) - întoarcere în timp cu 6000 ani în urmă.

TIPĂREȘTE URM de aici

 

vezi impresii

În excursia de o zi din octombrie 2023, după ce am părăsit Alexandria  unde am vizitat catedrala Sf. Alexandru, ne-am îndreptat pe  DN6/ E70  cale de 74  km spre Drăgăneşti-Olt. Aici am vizitat Muzeul Câmpiei Boianului- Traian Zorzoliu  si  Arheoparcul (satul neolitic) situate pe str N. Titulescu 337. (44°10'14'N   24°30'55'E)

Program de vizitare: 

Luni-joi: 8.00 – 16.00; Vineri: 8.00 – 14.00; Sambata si duminica: 8.00 – 12.00

Tarife intrare: Bilet adult: 10 lei Bilet  elev, student, pensionar: 5 lei

Câmpia Boianului

Mai cunoscută sub numele de Câmpia Călmăţuiului face parte din Câmpia Română care se întinde între Dunăre, Carpaţii de curbură şi Podişul Moldovei. Sectorul Câmpiei Boianului este cuprins între râul Olt la vest şi Argeş la est. Cuprinde mai multe localităţi dintre care sunt de amintit comuna Nicolae Titulescu în care si-a petrecut copilăria marele diplomat interbelic de recunoaştere europeană şi Drăgăneşti Vlasca.  

Aici se află muzeul Câmpiei Boianului şi Arheoparcul cu acelaş nume. Pe teritoriul actualei comune Drăgăneşti Vlasca au fost găsite urme ale culturii neolitice din mileniile IV şi V î. Hr., deci cu 6- 7000 ani în urmă. Cultura gumelniţa este o cultură neolitică de la jumăatatea mileniului V î. Hr. Ea era răspândită în Muntenia (pe locul fostei culturi Boian), în Dobrogea (după cultura Hamangia căreia îi aparţine celebra statuetă a Gânditorului şi femeea lui, descoperite în 1956 la Cernavodă, apropiate antropomorf de cultura Boian), în Bulgaria şi Grecia  până la marea Egee. Tellul gumelnitean, a fost descoperit de nişte copii pe malul Oltului, intr-o zona inundabilă, “Magura lui Iancu” . (Tell în arheologie înseamnă o fostă aşezare omenească abandonată  de forma unui con, plat la vârf). Pentru cercetarea arheologică la care a participat prof Traian Zorzoliu (fondatorul Muzeului Câmpiei Boianului) şi membrii ai Inst. de Tracologie, au fost ridicate diguri de 3 m grosime si 1,3 m inaltime pentru a evita inundaţiile din zonă în timpul săpăturilor. S-a constatat că în urmă cu 6-7000 de ani oamenii practicau agricultura, vânatul şi pescuitul. În plus au fost reconstituite case,  monumente funerare, uneltele de muncă şi armele de vânat.  

Traian Zorzoliu (1936-2015)

S-a născut în jud Olt, a urmat liceul Sf. Sava din Bucureşti apoi cursurile de desen ale Universităţii din Timişoara şi secţia de Muzeologie a Inst. de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti. A lucrat 22 de ani ca profesor de desen la scoala din Drăgăneşti Olt. În paralel a făcut cercetări arheologice în jurul localităţii şi a înfiinţat în 1980 Muzeul Câmpiei Boianului  căruia i-a donat 11 colecţii arheologic personale  şi al cărui director a fost până în 2015.  A fost artist plastic (pictor cu peste 3500 lucrări), publicist  cercetător şi descoperitor, ctitor al mai multor muzee etnografice, religioase şi pinacoteci din ţară. Muzeul „Câmpiei Boianului” din Drăgăneşti-Olt a fost creat cu miile de obiecte descoperite de el în zona Câmpiei Boianului – majoritatea dintre acestea unicat și de mare valoare istorică -, dar și cu elemente de cultură tradițională (costume, mobilier și obiecte de uz casnic din gospodăria țărănească). A participat la expediţii arheologice privind cultura gumelniţa. A publicat 15 carti de istorie locala; a avut 25 de expozitii personale si 40 de participari la expoziţii din ţară şi străinătate.  A fost membru fondator al Fundaţiei Europene N. Titulescu. Ca recunoastere a valorii sale a primit în 1990 Medalia Prieteniei a Muzeului din Bruxelles  şi în 2005 ordinul Meritul Cultural a Preşrdenţiei României.

Muzeul Câmpiei Boianului

Aflat în apropiere de intrarea în localitate, muzeul este adăpostit în două clădiri vechi care au aparţinut  lui Polihronie Ioan, fost pitar, arhivar și casier al orașului Slatina, participant la evenimentele anului 1848. Fostul conac Polihronie, monument de arhitectură este cea mai veche locuinţă din zonă construită în sec XVIII-lea. Muzeul este extins şi în alt imobil aflat în curte, construit în sec XIX- lea. Tot în curte  se află Arheoparcul în care s-a reconstituit un sat neolitic cu şase clădiri. În curte sunt arborate două steaguri: unul al României, altul al UE. Acest muzeu este printre puţinele din Europa care aduc la lumină viaţa oamenilor care au trăit acum 6000 de ani.

Istoric

Între anii 1974-1977 profesorul Zorzoliu a adunat peste 3.000 de obiecte arheologice şi istorice, grupate în mai multe colecții. El a redactat o scrisoare în care a cerut Comitetului de Artă şi Educație Socialistă Olt înfiinţarea unui muzeu în Drăgăneşti Olt. A pus la dispoziţie  11 colecţii muzeale constând din obiecte de istorie si arheologie, etnografie si folclor, dar si arta plastica, pe care le adăpostea  în locuința sa. Muzeul a fost înfiinţat  în1980, sub denumirea de Muzeul de Istorie şi Etnografie Drăgăneşti-Olt. În perioada 1980-1990 activităţile muzeului au fost coordonate voluntar (fără retribuţie) de profesorul Traian Zorzoliu. Abia  în 1990, a devenit instituţie cu statut juridic şi a putut face investiţii şi angaja personal, fiind subordonat Consiliului Local.

Vizita

Casa cea mare, Casa Polihronie, principala clădire a Muzeului Câmpiei Boianului construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, are cinci camere. Pe latura vestică a avut o prispă cu cerdac deasupra intrării în beci. În curtea respectivă se mai află o clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și o casă pentru slugi, veche de peste un secol. Celelalte acareturi au fost demolate după naționalizare.  

Am fost conduşi în muzeu de o ghidă foarte competentă care ne-a explicat semnificaţia fiecărui exponat. În camerele și coridoarele celor două corpuri de clădire˝ sunt valorificate expozițional piese de istorie și arheologie (obiecte neolitice, din epoca bronzului, din perioada daco-romană și românească timpurie), numismatică, obiecte de cult, arhive memoriale, obiecte legate de ocupații și obiceiuri, ceramică, port popular, o colecție de artă plastică ce cuprinde lucrări ale clasicilor români din perioada interbelică, o colecție o colecție de artă plastică ce cuprinde lucrări ale clasicilor români din perioada interbelică, o colecție de icoane și orfevrărie liturgică, precum și colecții memoriale deosebite pentru zonă, (Gidulmuzeelor- cimec.ro) ˝

Dintre miile de exponate am remarcat la intrarea în muzeu cranii de homoerectus şi homosapiens găsite în situl arheologic Drăgănest Olt, urmate  de unelte, topoare, arme pentru vânat, strămoşul unui război de ţesut, urne funerare dacice, mormânt neolitic, figuri antropomorfe, facturi şi chitanţe de acum 100 de ani şi din timpuri mai recente o machetă a unei cetăţi dacice care va fi amplasată în apropiere, premiile şi cărţile publicate de omul de stiinţă Traian Zorzoliu.

În muzeu sunt patru expoziţii permanente: expoziţia artă populară  numită ˝Lada de zestre˝, expoziţia ˝Odoare Sfinte˝, expoziţia de artă plastică ˝Universul culorilor˝ și ˝Expozitia memorială Traian Zorzoliu˝.

 Pe pereţii camerelor sunt expuse citate ale clasicilor antici, de ex. Herodot˝ Neamul tracilor este cel mai numerous neam din lume dupa cel al inzilor. Tracii poarta mai multe nume dar au aproape aceleasi obiceiuri”

După ce am vizitat muzeul aflat în cele două clădiri  am străbătut curtea unde este expus bustul lui Traian  Zorzoliu si apoi am coborât în  Arheoparcul neolitic reconstituit pe baza mărturiilor arheologice găsite în săpături.

        -va continua-

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 17.05.24 13:25:09
Validat / Publicat: 17.05.24 14:41:35
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 313 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Macheta unei cetăţi dacice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.05.24 12:33:33]
»

@Michi: Felicitări pentru vizită! Muzeul Câmpiei Boianului se află de mulți ani pe lista mea de obiective turistice românești dar încă nu am ajuns acolo. Profesorul Traian Zorzoliu a fost un vizionar, un pasionat, un dăruitor, un om dedicat atât artei, cât și istoriei neamului (Facultatea de Istorie a absolvit-o la aproape 50 de ani).

Cetatea geto-dacică de la Drăgănești-Olt, o replică a unei fortificații din județul Olt, a fost construită parțial lângă oraș (historia.ro/sectiune/actu ... -de-577433.html), chiar a fost utilizată la filmările unui serial românesc având drept subiect dacii. Din păcate după stingerea profesorului lucrările au „înțepenit” și paragina a cuprins „cetatea” .

Câteva cuvinte din presă despre inimosul profesor:

Oficial, Traian Zorzoliu este un simplu dascăl de provincie care, o viață întreagă, a predat desenul în Drăgănești-Olt. Niciodată nu a fost ceea ce se numește un om bogat. Cu toate acestea, el este, probabil, singurul dintre românii ultimelor decenii care se poate mândri că a înființat trei muzee. [… ]

În 1979, colecțiile lui Zorzoliu erau deja clasate pe domenii: arheologie, etnografie, numismatică, artă veche și modernă. În acel an a început lupta cu autoritățile, pentru aprobarea deschiderii unui muzeu. În 1980, i s-a repartizat ca sediu fosta casă a pitarului Ion Polihronie, construită în 1780, cea mai veche clădire din toată zona. După renovarea sediului, și-a instalat acolo toate colecțiile - peste 16.000 de obiecte pe care, mai întâi, le donase statului. În 1980, donația lui Zorzoliu era evaluată la aproape 1,1 milioane lei. O avere colosală pentru acea perioadă, „Așezământul“s-a numit „Muzeul Câmpiei Boianului” ... (Evenimentul Zilei, octombrie 2002)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[20.05.24 14:05:32]
»

@tata123 🔱: Ca întotdeauna mulţumesc pentru completarea interesantă. Ca să vorbesc în argou, eşti ˝o enciclopedie ambulantă˝. Din păcate din 1995 lucrările de escavaţii au fost sistate din lipsă de fonduri. Să ştii că actuala muzeografă şi restauratoare de excepţie, prof. Mihaela Lală, fostă ucenică a prof. Zorzoliu, se zbate să ţină stacheta sus dar se loveste de dezinteresul publicului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[20.05.24 14:20:52]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

webmasterX
[24.05.24 08:24:38]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Campiei Boianului și satul neolitic» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Slatina și împrejurimi]

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[24.05.24 10:00:44]
»

@webmasterX: Multumesc la pătrat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Campiei Boianului și satul neolitic:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054311037063599 sec
    ecranul dvs: 1 x 1