ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul BNR – istoria banilor la îndemâna oricui

TIPĂREȘTE

... omul nu este numai un animal politic, dar și de asemeni unul economic

– Aristotel.

În buricul târgului Bucuresci se află o instituție cu o moștenire istorică, monetară, arhitecturală și culturală deosebit de bogată – Banca Națională a României. Cu o istorie instituțională de 142 de ani, venerabila Bancă a oferit celor interesați timp de două zile posibilitatea vizitării unei părți din Muzeul BNR și a două expoziții temporare. Da, Banca Națională are un muzeu extraordinar, potențat de valoroasa clădire istorică în care este găzduit. E important să știm de la început că muzeul e deschis permanent și se vizitează gratis, nu trebuie să ne înghesuim și să stăm la coadă (în ploaie) doar cu ocazia Zilelor Porților Deschise. Pe de altă parte e bine și așa, persoanele dornice de experiențe noi aflând de asemenea instituții de cultură doar din știrile media vehiculate în preajma evenimentelor speciale.

Condiții acces. Vizitarea Muzeului BNR se efectuează prin tururi ghidate gratuite, desfășurate de luni până vineri la ore fixe (10.00,12.00,14.00 și 16.00). Condiția specială de acces, având în vedere importanța obiectivului, este programarea în prealabil (cu minim două zile înainte) prin completarea unui formular online. Accesul se efectuează pe bază de carte de identitate și control de securitate prin str. Lipscani nr. 20. Durata unui tur ghidat este de aproximativ o oră și jumătate. Toate informațiile necesare le găsiți la această adresă web: bnr.ro/Condi%c8%9bii-de-v ... tare-13690.aspx.

Vizita-fulger. Am mai vizitat acest muzeu cu ani în urmă și m-am bucurat de un tur complet și de ghizi competenți. Vreau doar să readuc în atenția celor interesați existența acestui muzeu și, mai ales, expozițiile temporare desfășurate în această perioadă. Turul a pornit din Palatul Vechi, o superbă construcție de sfârșit de secol al XIX-lea, bogat decorată atât la exterior, cât și la interior (vezi aici tur virtual: bnr.ro/Turul-virtual-al-BNR-8857.aspx).

Am vizitat parțial colecția numismatică (am văzut talerul-leu din Țările de Jos, moneda inspirațională a leului românesc și celebrii kosoni dacici), fosta sală de operațiuni cu publicul (impresionant spațiu arhitectural), apoi camera TezAur (aurul strălucitor din vitrină însumează peste 50 de kg, lingourile având o puritate aproape maximă), iar la sfârșit doritorii și-au putut încerca forțele ridicând cu o singură mână un lingou de aur de 13 kg așezat într-un seif.

Expozițiile temporare. De mare valoare istorică sunt cele două expoziții care sunt amplasate temporar în cadrul Muzeului BNR: 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I (1921-2017) și Ecaterina Teodoroiu - Eroina Primului Război Mondial. Cele două expoziții sunt deschise până la sfârșitul lunii mai 2022. Aviz amatorilor!

Viața ultimului monarh al României este reprezentată prin panouri de mari dimensiuni cu fotografii din diverse momente, uniformele de mareșal îmbrăcate de suveran, certificatul de naștere, diverse afișe, monede și bancnote (celebrii „cocoșei” ), arme, medalii, înscrisuri.

Expoziția dedicată eroinei Ecaterina Teodoroiu e prilejuită de lansarea bancnotei de 20 lei, în decembrie anul trecut. În vitrine am putut privi casca, ochelarii (extrem de fragili) și uniforme care i-au aparținut tinerei (uniforma de sublocotenent, tunica și brâul de cercetaș), efecte militare (sac de merinde, toc pentru cartușe, bidonul de campanie) și câteva fotografii originale de epocă. De asemenea, este expusă macheta bancnotei de 20 lei, arme, o copie după uniforma de soră de caritate a Reginei Maria, afișe vechi și tabloul dedicat eroinei de pe Jiu de către Camil Ressu în 1917. Impresionant totul!

Concluzii. Puține subiecte din știința economică sunt mai încurcate decât moneda scria economistul Murray Newton Rothbard cu decenii în urmă. Nu ezitați să mergeți la Muzeul BNR, veți descoperi lucruri interesante, veți vedea exponate de valoare, veți afla răspuns la multe întrebări din domeniul monetar. La plecare am primit o serie de materiale informative de calitate, înțesate de informații și bogat ilustrate.

Articole relaționate. Muzeul Băncii Naționale – tezaur cultural (vezi impresii), Religie și Aur – Mănăstirea Tismana și Muzeul Tezaurului BNR (vezi impresii).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.04.22 15:55:33
Validat / Publicat: 20.04.22 19:02:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 523 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Scara de Marmură.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57700 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.04.22 20:49:48]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[20.04.22 20:51:38]
»

@tata123 ????: Este genul de muzeu pe care l-as vedea mai mult de o singura data mai ales cand ai parte de un ghidaj profesionist. Din pacate, am ajuns pana in prezent o singura data aici vezi impresii si a fost frumos mai ales ca atunci am cunoscut cativa dintre colegii AFA, vizita fiind organizata de @Dan&Ema.

Si eu recomand tuturor sa vada acest muzeu si ca sa fiu cinstita, nu stiu cati dintre bucuresteni au ajuns aici.

Felicitari, votat cu mare drag.

MarinaCoPHONE
[20.04.22 21:59:18]
»

@tata123 ????: foarte interesant muzeul. O să îl trec pe lista de văzut când voi mai ajunge în București. Sau poate fac o lista de obiective din capitală și venim special câteva zile, deși nu sunt mare amatoare de orașe, iar traficul e un coșmar, nu că Iașiul ar fi departe de asta.

O curiozitate, poate am ratat eu poza/pozele nu au și o evoluție a bacnotelor noastre?

Felicitări, votat cu mare drag!

mishu
[20.04.22 22:41:38]
»

@mishu:

O curiozitate, poate am ratat eu poza/pozele nu au și o evoluție a bacnotelor noastre?

m-ai facut curioasa, asa incat m-am uitat si eu peste articolul scris de mine la vremea la care am vizitat Muzeul BNR (ai in comentariul meu mai sus un link catre articol) si am cateva poze cu bani romanesti. Si chiar mi-a facut placere sa recitesc articolul, tocmai pentru profesionismul ghidului.

@tata123 a fost inspirat sa viziteze din nou acest muzeu si ma incita sa il vizitez si eu din nou. Pentru a-l vizita insa trebuie sa tii cont si de cele scrise in articol, programarea on-line, anterior vizitei, asta deoarece va trebui sa inregistrezi si ceva date personale, pana la urma este un muzeu mai aparte si siguranta este importanta. Insa te asigur ca nu vei regreta.

crismisPHONE
[21.04.22 11:57:26]
»

@tata123 ????: Fain muzeu, îl trec pe listă! Nu știu de ce reținusem că-i destul de greu să ajungi să-l vizitezi...

A, și bancnote de 20 lei am deja! 2!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.04.22 12:06:07]
»

@mishu: Muzeul BNR exploatează o zonă de nișă - istoria monetară, dar la fel de importantă ca și alte aspecte ale dezvoltării societății umane. Este un muzeu puțin cunoscut, mulți bucureșteni nu au auzit de această instituție muzeală și mai puțini l-au vizitat.

Vizitele ghidate sunt binevenite, spusele oamenilor de specialitate dezvăluindu-ne multe aspecte interesante din tumultoasa istorie a banului.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri.

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare.

Sărbători cu bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.04.22 12:34:40]
»

@MarinaCo: Multe locuri deosebite și puțin cunoscute se află în Bucureștiul nostru. Muzeul BNR este unul dintre ele, un obiectiv care împletește istoria economică/monetară cu arhitectura și cultura - să îl vizitați atunci când veți ajunge în Capitală. Chiar dacă modul de acces poate părea greoi nu este deloc așa, urmați pașii de pe site-ul oficial și totul se va derula lin.

Există și o colecție intitulată Istoria Leului, în vitrinele expoziționale fiind prezente monede și bancnote românești de la cele mai vechi până la cele mai recente. Am găsit link către broșura pe care am primit-o de la muzeu: Istoria leului (bnr.ro/files/muzeu/2016/r ... a_Leului_ro.pdf).

@crismis: Neapărat! E mult mai interesant decât se poate exprima în cuvinte.

Mda, bancnotele de 20 lei se găsesc greu...

Sărbători cu bine!

mishu
[21.04.22 14:02:22]
»

@crismis: Trebuie sa il vezi! Iti va placea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, MarinaCo, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Băncii Naționale a României:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092833995819092 sec
    ecranul dvs: 1 x 1