ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț - călătorie virtuală prin Ținutul Neamțului

TIPĂREȘTE

În plimbările noastre din ultimul timp am vizitat numeroase obiective din mai multe zone alte țării. Pe această listă se regăsesc și diverse muzee, obiective care –în majoritatea situațiilor- adăpostesc adevărate comori ale patrimoniului cultural național. Despre un astfel de obiectiv voi scrie în prezentul articol, un muzeu pe care l-am vizitat în municipiul Piatra-Neamț.

Am ajuns la Piatra-Neamț într-o zi călduroasă de august, fiind în tranzit prin frumoasa localitate moldavă. Planificasem încă de la plecarea de acasă că la Piatra-Neamț vom face un scurt popas, așa că în jurul orei 11.00 ne aflam în zona centrală a orașului, căutând un loc liber de parcare. În câteva minute am rezolvat acest lucru și am coborât din mașină, nu înainte de a lua cu noi și aparatul fotografic, un prieten de nădejde în orice plimbare.

Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț (căci acesta era obiectivul pe care ne propusesem să-l vizităm cu ocazia popasului nostru) se află în Piața Libertății, nr. 1. În apropiere se află și alte obiective la fel de interesante (Turnul lui Ștefan cel Mare, Biserica Domnească ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – ctitorie a aceluiași voievod, dar și alte câteva muzee).

Am urcat mai multe trepte care ne-au condus pașii spre platoul unde se află toate aceste obiective și am remarcat imediat clădirea care găzduiește muzeul. Referitor la istoricul clădirii, această construcţie a fost realizată în anul 1924 și a fost utilizată inițial ca locuință de către directorul Școlii Nr. 1 de băieți ”Lascăr Catargi”. Începând cu anul 1980, în acest imobil a fost amenajat Muzeul de Etnografie din oraș.

La intrarea în muzeu există afișate câteva informații din care am preluat datele istorice din alineatul precedent, dar și o plăcuță informativă care ne-a arătat că urmează să vizităm un monument istoric. Am apăsat pe clanța ușii și am intrat, fiind imediat întâmpinați de către o doamnă muzeograf amabilă, care avea să ne însoțească pe parcursul vizitei noastre acolo și care avea să ne ofere detalii interesante despre exponatele din muzeu.

Din holul micuț am intrat pentru început în stânga, într-o încăpere amenajată ca o micuță locuință țărănească din zona Neamțului. Am remarcat imediat lavițele acoperite cu țesături colorate și pereții împodobiți cu alte țesături ori ștergare; în cealaltă parte a încăperii se află patul realizat din lemn, dar și soba – un cuptor cu vatră esențial în orice gospodărie. Cele câteva vase de lut și ceaunul cu linguroaiele din jur completau acest tablou tradițional, alături de lada de zestre aflată la capătul patului. Am aflat că lada de zestre reprezenta simbolul femeii măritate și că era realizată din lemn de fag, stejar sau frasin, fiind deseori împodobită cu motive vegetale.

Din această încăpere cu atmosferă tradițională nu puteau lipsi locuitorii, reprezentați aici prin trei manechine ce evidențiază familia și totodată portul tradițional. Bărbatul stă la masă pe un scăunel de lemn, o fetiță se află în apropiere aducând o ceașcă tatălui ei, iar nevasta stă lângă cuptor, supraveghind ca bucatele să fie bine preparate. Privind toată această scenă, ne-am simțit pentru o clipă în universul ”Amintirilor” lui Creangă, așteptând parcă o invitație la masă ”în dulcele grai moldovenesc”.

Nu ne-a chemat nimeni la masă, însă doamna muzeograf ne-a poftit către celelalte încăperi, unde exponatele sunt aranjate urmărindu-se portul popular și ocupațiile tradiționale specifice zonei, în funcție de anotimpuri.

Pentru început ne-am întâlnit cu țăranul aflat la coarnele plugului său de lemn. Alte câteva unelte agricole, dar și un jug pentru boi ne-au indicat că, la începutul lunii martie, începea practic Noul An Agricol. Muzeografa ne-a spus că atunci când vremea nu era favorabilă erau arate în mod simbolic numai câteva brazde în ziua de Mucenici (pe 9 martie), urmând ca lucrările să se desfășoare atunci când timpul se îmbuna. În ceea ce privește alimentația, în această perioadă erau consumați mucenicii, stropiți din belșug cu vin; de fapt, se considera că această beție rituală va ajuta omul să învingă frigul și întunericul.

În cealaltă parte a încăperii am întâlnit-o pe stăpâna casei, alături de coșurile cu pască și cozonac, dar și de un platou cu ouă roșii. Scena face trimitere la tradițiile de Paște, sărbătoare importantă care era așteptată cu un post aspru, rugăciuni și curățenie în locuință, pentru purificare trupească și sufletească.

Într-un colț este amenajată o stână tradițională, cu mai multe obiecte care au rolul de a evidenția păstoritul - această veche ocupație a românilor. Am remarcat aici fedeleșul, găleata și cupa pentru muls, donița, bâtele ciobănești sau fluierul. Totodată, am aflat faptul că de Sfântul Gheorghe începea anul pastoral, moment în care ciobanii se întâlneau pentru a stabili obligațiile pe care le aveau față de stăpânii de oi și invers. Imediat ce vremea permitea, stânele urcau la munte, de unde se mai întorceau toamna (proces cunoscut sub denumirea de transhumanță).

Plimbarea noastră printre exponatele din acest muzeu a continuat într-o altă încăpere, unde am observat pentru început un țăran într-o lotcă, semn că pescuitul a fost o ocupație importantă a locuitorilor de pe valea Bistriței, în special în perioadele mai calde de peste an; în apele repezi de munte se puteau pescui cleanul, păstrăvul, lipanul sau chiar lostrița (astăzi o specie pe cale de dispariție, din nefericire). Nici vânătoarea nu a fost un lucru neobișnuit pe aceste meleaguri, ținuturile nemțene fiind împădurite pe suprafețe mari, pădurile de aici adăpostind o faună diversificată. Câteva capcane realizate din lemn sau metal, un corn de vânătoare, un recipient pentru praf de pușcă și o geantă pentru vânător evidențiază această veche ocupație.

Olăritul este o altă ocupație reprezentată la acest muzeu. Într-un colț al încăperii a fost amenajat un mic atelier de olărit, unde meșterul învârte roata olarului cu piciorul, înconjurat de oale din lut, ulcioare, căni sau străchini, toate acestea fiind așezate pe trei policioare, dar și pe un suport din stânga meșterului olar.

Într-un alț colț al încăperii sunt expuse mai multe obiecte care evidențiază strângerea recoltelor: meliță, greblă, seceră, dar și piuă, baniță, oloiniță sau piuă pentru mac. Un vas de lemn cu spice de grâu, dar și o copaie plină cu știuleți de porumb completează acest tablou agricol. Muzeografa ne-a precizat faptul că Sânzienele (24 iunie) reprezentau venirea verii, dar și începerea recoltării păioaselor. Această sărbătoare era marcată prin mai multe practici magice pentru bogăție și spor în hambare. După Sfântul Petru se începea adunatul la cânepa de vară, iar Ziua Crucii (14 septembrie) semnifica venirea toamnei, ocazie cu care se începea culesul viilor, al nucilor sau al porumbului.

Ultima încăpere vizitată ne-a condus în lumea magică a sărbătorilor de iarnă; am văzut la muzeu o sanie de lemn care era trasă de cai pe ulițele înzăpezite, dar și alte obiecte sau chiar câteva măști care amintesc de tradiții precum colindatul, Plugușorul, dansul caprei sau jocul ursului, mersul cu sorcova sau cu steaua. Despre toate aceste obiceiuri, muzeografa ne-a precizat că reprezintă ritualuri de purificare, de înnoire a timpului sau de fertilitate. De exemplu, Plugușorul este un ritual de fertilitate la care participau adulții, aceștia trăgând cu plugul o brazdă simbolică în ograda gospodarului.

Mi-a plăcut mult această zonă a muzeului care mi-a redeșteptat amintiri frumoase; eu mă consider norocos pentru că am copilărit la bunicii din partea mamei într-un sat de pe valea Râmnicului Sărat, acolo unde în urmă cu peste douăzeci de ani am cunoscut multe dintre aceste obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, ritualuri care se păstrează încă, dar în tot mai puține locuri. Mda, trebuie să recunosc, acesta este principalul motiv pentru care în ultimii ani am vizitat mai multe muzee etnografice – unele dintre exponate îmi aduc aminte de copilărie!

Să revenim la vizita noastră la muzeu – ultima secțiune a fost cea dedicată țesutului și portului popular. O gospodină lucrează la război, iar pe niște suporturi sunt expuse câteva sumane și cheptare specifice zonei Neamțului. Mai trebuie spus că portul popular este evidențiat practic în toate încăperile muzeului, prin intermediul manechinelor care prezintă țăranii în ipostazele amintite anterior. Nu în ultimul rând, atmosfera tradițională din acest muzeu este întregită de numeroase imagini amplasate pe pereți în dreptul diferitelor secțiuni; acestea se completează inspirat cu exponatele și cu precizările doamnei muzeograf.

Vizitarea acestui muzeu se poate face după următorul program: de marți până duminică – între orele 10.00 – 18.00 (în perioada aprilie - septembrie) sau între orele 09.00 – 17.00 (în perioada octombrie - martie); luni este închis. În ceea ce privește tarifele de vizitare, noi am achitat câte 3 lei/adult, iar taxa fotografică a fost 10 lei. Pentru elevi și studenți era afișat un tarif de 2 lei.

Iată că am ajuns la finalul acestui articol; mai adaug doar faptul că ne-am propus să mai mergem la Piatra-Neamț, întrucât sunt multe alte obiective interesante pe care dorim să le vizităm acolo. Deocamdată ne mulțumim cu acest muzeu, dar și cu Muzeul Memorial ”Calistrat Hogaș” , obiectiv căruia i-am călcat cu plăcere pragul în urmă cu aproximativ doi ani.

Călătorii plăcute tuturor!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 26.10.16 09:51:51
Validat / Publicat: 26.10.16 12:13:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 1145 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 În plan central se află Muzeul de Etnografie (clădirea mică); în stânga observăm Muzeul de Artă, iar în dreapta se află Turnul lui Ștefan cel Mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[26.10.16 12:27:16]
»

@Crazy_Mouse:

Votat cu placere, desi am fost la poarta lui, n-am avut timp sa intram. Asa vad si eu ce am pierdut anul acesta.

Mitica49
[26.10.16 16:46:25]
»

Interesant articolul. Acum vreo 2 săptămâni am trecut prin P. Neamț spre mănăstiri însă nu am oprit pentru vizite în oraș. Și cu toate că am vizitat acest oraș de nenumărate ori, muzeului cu pricina nu i-am călcat încă pragul. Probabil cu altă ocazie.

Votat cu plăcere și mă bucur că votul meu a adus superbonusul.

ovidiuyepi
[26.10.16 17:04:45]
»

Votat cu placere. De reținut pentru posibile excursii in viitor.

Floryn81AUTOR REVIEW
[26.10.16 17:13:04]
»

@elviramvio: Nu este un capăt de țară că nu ați vizitat anul acesta Muzeul Etnografic din Piatra-Neamț; ați făcut-o acum, în mod virtual, prin intermediul articolului meu, tot așa cum am vizitat și eu Muzeul artistului popular Neculai Popa din satul Târpești în urmă cu ceva timp (cu ajutorul articolului scris de dvs.).

Județul Neamț are foarte multe obiective interesante, probabil că în zonă se poate petrece un sejur de 7 - 10 zile (cu vizitarea a 2 - 3 obiective în fiecare zi) și tot va mai rămâne câte ceva de văzut și cu altă ocazie.

Noi am reușit să vizităm în ultimii ani mai multe obiective de pe meleagurile nemțene, însă mai avem în continuare restanțe și ne-am propus chiar să petrecem la anul un minisejur în zonă (poate chiar cazați la Piatra-Neamț). Orașul este frumos și ne-a făcut o impresie bună de fiecare dată când l-am tranzitat.

Până atunci trebuie să mă mulțumesc cu articolele de pe AFA, mai ales că ploaia asta agasantă pare că nu se va mai termina...

Mulțumesc pentru lectură, aprecieri și ecou!

Floryn81AUTOR REVIEW
[26.10.16 17:19:12]
»

@Mitica49; @ovidiuyepi: Mulțumesc frumos pentru lectură, aprecieri și ecouri! Faptul că alte persoane de pe site îmi citesc și îmi apreciază articolele reprezintă un motiv de bucurie pentru mine și, de ce să nu recunosc, de satisfacție! O mulțumire care mă obligă să scriu în continuare, mai ales că vremea de afară nu prea ne mai oferă alte opțiuni (din păcate)!

În ceea ce privește orașul Piatra-Neamț, această urbe moldavă merită vizitată, măcar în scurte popasuri atunci când ajungeți în tranzit pe acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[26.10.16 18:25:29]
»

Frumoase fotografii, zona asta din oras nu o stiam, o sa o caut la urmatorul drum prin Piatra. Nici de muzeu nu auzisem, frumos amenajat, sigur ca nu l/am cautat cu atatea locuri interesante de vazut prin zona.

Floryn81AUTOR REVIEW
[26.10.16 19:56:04]
»

@calatorul: Merită petrecute câteva ore în centrul vechi al orașului Piatra-Neamț. În apropierea Muzeului de Etnografie se află atât Muzeul de Artă, Turnul lui Ștefan cel Mare, Biserica Domnească ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, dar și Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni; adică suficiente obiective interesante care merită vizitate. Noi vom reveni acolo și probabil că la următorul popas vom vizita Muzeul de Artă.

Mulțumesc pentru lectură, aprecieri și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[27.10.16 13:49:48]
»

@Crazy_Mouse: Felicitari, Consule, pentru o asa bogatie de articol! Si pentru ridcarea in grad! Votat cu mare drag! Te mai astept!

Floryn81AUTOR REVIEW
[27.10.16 14:24:49]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos! Promit să mai scriu câte ceva zilele viitoare!

Lucien
[21.08.17 09:06:03]
»

Ciudat, dar nu știam de existența acestui muzeu taman în centrul istoric al orașului. Foarte frumos muzeul, iar fotografiile, minunate. Trebuie musai să-l vizitez și eu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, Lucien, Mitica49, ovidiuyepi, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Piatra Neamţ şi zonele apropiate:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062062978744507 sec
    ecranul dvs: 1 x 1