ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

La pas printre monumente romane (şi nu numai) prin buricul târgului sau „Ce frumos eşti Istanbul! ”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

M-am tot gândit ce sau despre ce să scriu în cel de-al 100-lea articol pe sait, nu c-ar fi musai de amintit că am ajuns la acest număr, dar nu mi-a venit să las neobservat acest detaliu. Mult sau puţin sunt, desigur, noţiuni relative ce ţin de cum măsoară fiecare ce vrea, ce poate sau ce are timp să scrie. Pentru mine, cu ceva vreme în urmă această cifră mi s-ar fi părut irealizabilă, însă experienţa şi trecerea timpului mi-au demonstrat că lucrurile nu sunt întotdeauna aşa cum par, fiindcă odată ce „te prinzi în joc”, nu-ţi mai vine să ieşi, microbul AFA dovedindu-se unul destul de puternic.

În fine, cugetând că în ultima vreme am scris mai mult despre plaiurile elene, m-am gîndit că ar fi nedrept să neglijez dragul Istanbul şi să mă revanşez dedicându-i review-ul de faţă. Mai precis voi trece în revistă obiective pe care le-am întâlnit în calea noastră în plimbările făcute exclusiv la pas, fie la ceas de seară pentru a consuma caloriile după mesele îmbelşugate care nu erau nici prânzuri, dar nici cine, fie dimineaţa, înainte de a ne avânta către cine ştie ce colţ din metropolă. Agitaţia, parcă, se mai domolea spre seară, aşa că plimbările erau destul de plăcute şi relaxante, iar traseele tăiate prin inima „oraşului vechi”, de la Aksaray, Beyazit până la Eminönü, pe Ordu Cadessi, Divanyolu sau Alemdar Cadessi, urmărind linia tramvaiului T1, aşijderea. Zilele trecute s-a dat startul în cunoscuta competiţie de ciclism Turul Turciei care a debutat cu o cursă desfăşurată în Istanbul, de prisos să spun câtă emoţie mi-a semănat în suflet reîntâlnirea cu marele oraş.

Vă invit, deci, la o plimbare pe jos printre monumentele romane din centrul oraşului vechi dispus şi el pe şapte coline, aşa cum este şi capitala fostului Imperiu Roman de Apus, Roma, al cărei model îl avusese la edificare.

Aşadar, plecând din zona în care am fost cazaţi, oarecum vizavi de Marele Bazar, „în spatele” staţiei de tramvai Beyazıt, am luat-o la picior spre Piaţa Sultanahmet până la care tramvaiul mai făcea staţie la Çemberlitaş. Ne era dor de parcul şi fântâna dintre Ayasofya şi Moscheea Albastră, de mulţimea de turişti ce mişună neobosiţi încolo şi-ncoace. În drum am depăşit Basın Müzesi sau Muzeul Presei, care nu e tocmai o clădire bizantină, dar e una destul de falnică şi veche (secolul al XIX-lea) ca să fie luată în seamă. A urmat întâlnirea cu Coloana lui Constantin sau Çemberlitaş sau „coloana cu inele” aşa cum se vede, fiind strânsă de jur-împrejur de inele metalice pentru susţinere, fixate pe coloană încă din anul 416 şi schimbate în anii 1970. A fost construită din porfir egiptean având o înălţime de 35 m, în vârful său având statuia lui Constantin îmbrăcat în Apollo. Ridicată în anul 330 cu ocazia inaugurării noii capitale a Imperiului Roman, se înălţa cândva în Forumul Împăratului. Se spune că la baza coloanei, Constantin a îngropat relicve sfinte, printre care şi toporul cu care Noe a construit Arca, sticla cu ulei a Mariei Magdalena şi rămăşiţe din pâinile cu care Hristos a hrănit mulţimea.

În continuare am dat de Piatra Milion care este un simbol cu totul aparte al locurilor, ea fiind punctul zero al oraşului de la care se măsurau distanţele în Imperiul Bizantin. Făcea parte dintr-o clădire cu aceeaşi denumire tot din secolul al IV-lea, distrusă cu mult după cucerirea otomană, din care au fost descoperite fragmente prin anii 1960 cu ocazia unor săpături în areal. Imediat, în vecinătate, se află Bazilica Cisternă sau Yerebatan Saray, un minunat „palat scufundat” în limba turcă, gândită şi construită de Constantin ca un rezervor subteran pentru colectarea apei potabile. Vă vine să credeţi că acesta era principala sursă de apă a Constantinopolului?

Peste stradă, iată-ne ajunşi în deschiderea ştiută drept Piaţa Ayasofya, de unde accesul este direct şi extrem de facil către emblematicele obiective ale Istanbulului din Peninsula Seraglio: grandiosul Palat al sultanilor:Topkapı, măreţele Ayasofya sau Hagia Sophia (Sfânta Înţelepciune) şi Moscheea Albastră sau Sultan Ahmet Camii, despre care s-a scris mult, mulţi dintre iubitorii Istanbulului (printre care şi eu în articolul de anul trecut în care am depănat amintiri de acum şapte ani)) punctând câte ceva din istoriile lor. Tot în acest generos areal se poate vizita biserica Aya Irini, mai veche decât Ayasofya, de fapt biserica principală a oraşului până la construcţia Ayasofyei pe care am găsit-o în plin proces de restaurare. Ea a fost transformată în arsenal otoman, iar în perioada mai recentă, datorită acusticii excelente, aici se ţineau concerte de muzică clasică.

Tot în acestă zonă am mai fi putut vizita şi Muzeul de Arheologie, Muzeul Orientului Antic, ne-am fi plimbat pe Soğukçeşme Sokağı sau prin Grădina Cafer Ağa, dar pare-se că mai avem muuultă treabă şi într-o altă vacanţă la Istanbul! Dar de fâţâit, tot ne-am fâţăit, luând-o într-una din zile, într-o uşoară plimbare prin Parcul Gülhane până la Gara Sirkeci, capătul de linie al luxosului Orient Express, inaugurată în 1890. A fost construită de un arhitect german într-un stil eclectic, cu o mare varietate de elemente arhitecturale otomane şi are şi-un muzeu dedicat reţelei de căi ferate din Turcia.

Revenind în larga Piaţă Sultanahmet cu a sa fântână superbă pe care nu te mai saturi s-o priveşti, pe una dintre laturile sale am dat de Băile Roxelanei Haşeki (Hürrem Hamamı) , hamam construit de sultanul Suleiman Magnificul în anul 1556 pentru soţia sa iubită, Roxelana. Vizavi atrage atenţia Fântâna kaiserului Wilhelm al II-lea (Alman Çeşmesi) , concepută în stil neorenascentist, ca un octogon, construită în Germania în anul 1900 a fost transportată pe părţi componente cu trenul şi montată în piaţă în 1901. Fântâna germană reprezintă simbolul prieteniei turco-germane, fiind darul împăratului Wilhelm al II-lea către sultanul Abdül Hamit al II-lea. Este cel mai recent monument din acest areal, închizând parcul amenajat în fosta Piaţă a Hipodromului.

Alături, odinioară se întindea Hipodromul Bizantin, locul de desfăşurare a procesiunilor, celebrărilor şi, uneori, a vărsărilor de sânge. Avea o lungime de cam 450 m şi o capacitate de 100.000 persoane. Astăzi, un parc liniştit, Hipodromul Bizantin a fost cândva şi pista principală de curse cu care a Bizanţului, fiind construit în secolul al III-lea de către împăratul Septimius Severus, dar extins şi unit cu marele palat de împăratul Constantin. A dispărut demult, deşi conturul său este, încă, vizibil, cunoscând aceeaşi soartă cu multe monimente vechi a căror piatră a servit la ridicarea altor edificii: tot aşa marmura din care au fost făcute tribunele Hipodromului se regăseşte astăzi în zidurile Moscheii Albastre, din apropiere.

Pe Hipodrom am găsit trei monumente mari: Obeliscul Egiptean sau Obeliscul lui Teodosius (Dikilitaş) din 1.500 Î. C., adus de Teodosius din Luxor, Coloana Şarpelui (Yılanlı Sütun) adusă din Templul lui Apollo din Delphi, datând din 479 Î. C. când a fost ridicată în cinstea victoriei grecilor în lupta cu perşii şi Coloana lui Constantin Porfirogenetul (Ormetaş) a cărei dată de construcţie nu se cunoaşte exact, dar care a fost numită în cinstea împăratului care a restaurat monumentul în secolul al X-lea. Se pare că pe Hipodrom au existat demult şi patru cai masivi din bronz care au fost furaţi de cruciaţi în 1204 şi care se află acum în catedrala San Marco din Veneţia. Deşi vremea neprietenoasă din dimineaţa ultimei zile de vacanţă în Istanbul nu ne-a lăsat să facem poze prea luminoase, noi ne-am încumetat fără prea mare succes surprinzând, printre picături de ploaie, imagini mai puţin vesele.

Toate aceste obiective se situează pe prima colină dintre cele şapte începând din peninsula Seraglio. Treptat, oraşul s-a dezvoltat şi s-a extins către cea de-a şaptea colină după care fuseseră ridicate impresionantele Ziduri Teodosiene de apărare care delimitau Constantinopolul de restul imperiului. Desigur că ar mai fi fost mult mai multe alte obiective de văzut/vizitat în zonă, dar cu altă ocazie, poate!

În continuare, pe cea de-a doua colină se găsesc Moscheea Nuruosmaniye, Coloana lui Constantin (Çemberlitaş), Marele Bazar- conglomeratul prăvăliilor de tot felul, colină „secţionată” de o vale adâncă, de la Bab-ı Ali (Sublima Poartă) la Eminönü.

Al treilea deal este acum ocupat de clădirile principale ale Universităţii din Istanbul cu Turnul Beyazıt aflat în incinta sa, Moscheea Beyazıt la sud şi Moscheea Süleymaniye la nord. Versantul sudic al dealului coboară la Kumkapı, vechiul port bizantin. Piaţa Beyazıt, acest imens spaţiu deschis, adiacent Universităţii din Istanbul, a fost unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraş, timp de secole şi a rămas în timp la fel de vibrant. Oficial, se numeşte Piaţa Libertăţii (Hürriyet Meydani) şi se află pe locul aşa-numitului Forum Tauri, forum greco-roman extins de Teodosiu I în 339, loc de sacrificii ritualice în epoca precreştină, denumirea venind de la statuia taurului de bronz ce trona în mijlocul său. O coloană din piatră sculptată în formă de ochi de păun a fost refolosită la construcţia Bazilicii Cisternă, altele zac abandonate şi astăzi de-a lungul şinelor de tramvai pe Ordu Cadessi. O parte a Coloanei lui Teodosiu a fost zidită în fundaţia Beyazit Hamami. De fapt, “întâlnirea” cu aceste ruine mi-a rămas adânc întipărită în minte şi m-a inspirit pentru acest articol.

Între cea de-a treia colină şi cea de-a patra, peste veacuri a dăinuit un alt monument remarcabil: Apeductul lui Valens (Bozdoğan Kemeri) , situat în vecinătatea Primăriei Istanbulului, la vest de Moscheea Süleymaniye. S-a păstrat un segment lung de 800 m cu o structură pe două niveluri, cu înălţimea de 18 m, apeductul fiind construit de împăratul Valens în anul 368. Reparat de mai multe ori, apeductul a fost funcţional până acum două secole, aducând apă din Pădurea Belgrad către complexul marelui palat, situat lângă Hipodrom şi făcând parte dintr-un sistem care alimenta toată capitala bizantină cu apă potabilă. Cert este că şi astăzi silueta sa monumentală şi arhitectura sa neschimbată de secolele ce au trecut peste el, atrag toate privirile.

Imediat după cel de-al patrulea deal, de la Marea Marmara la Cornul de Aur, împăratul Septimius Sever şi, mai apoi, împăratul Constantin au construit ziduri de apărare care, odată cu dezvoltarea şi extinderea oraşului în afara lor, s-au dovedit prea înguste şi limitative. Astfel, Noua Romă, aşa cum mai era denumit Constantinopolul, avea nevoie de alte ziduri de protecţie, mai groase şi mai puternice pe care împăratul Teodosie al II-lea le-a ridicat între 412-422 după colinele a şasea şi a şaptea cu gândul că vor fi indestructibile. Erau constituite dintr-un perete exterior apărat de şanţuri şi dintr-un zid interior, din loc în loc fiind construite bastioane puternice. Aveau 10 porţi fortificate şi 192 tunuri, iar lungimea totală a zidurilor a fost de 6,5 km, în prezent păstrându-se doar 5,3 km. Timp de un mileniu, zidurile construite pentru eternitate s-au dovedit extrem de utile, ţinând piept celor peste 20 de atacuri din partea hunilor, arabilor, bulgarilor, turcilor şi ruşilor, cedând în faţa otomanilor abia în 1453 când ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea a fost văzut ultima dată luptând pe ziduri...

Cel mai bine se văd de pe faleză, iar în zilele noastre au fost parţial restaurate.

În concluzie, se poate spune că în contextul actual poate fi considerat un act plin de curaj sau îndrăzneală să pleci la Istanbul ca turist, de aceea invitaţia mea virtuală sper să nu vă producă „prejudiciul” unei decizii irealizabile. În fine, cine a fost cucerit de farmecul marelui Istanbul nu se va putea reţine de la o altă revenire în metropolă, îi va fi greu să nu mai calce prin el. De aceea, cu inima strânsă, dar cu mâna pe ea, declar cu toată inconştienţa că „Abia aştept să te revăd, Istanbul! ”

Surse de informare:

planetware.com/tourist-at ... bul-tr-is-i.htm

turkeytravelplanner.com/g ... /CityWalls.html

Vă rog ataşaţi următorul videoclip:youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 27.04.16 18:58:13
Validat / Publicat: 27.04.16 20:15:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3832 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Moscheea Albastră sau Sultan Ahmet Camii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[27.04.16 19:12:52]
»

@irinad - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[27.04.16 20:07:31]
»

@webmaster26 - Mulţumesc foarte mult!

Carmen Ion
[27.04.16 20:49:19]
»

@irinad - Felicitări, Irina, pentru cele 100 de articole, precum şi pentru cel de faţă, dedicat unui oraş drag şi inimii mele.

cloverina
[27.04.16 21:26:16]
»

La cât mai multe articole!

Îndrăzneală, curaj, nebunie... însă mă mănâncă rău să fac o vizită și anul acesta. Părinții și socrii pleacă la final de iunie către Antalya și nici nu și-au imaginat o vacanță turcească fără Istanbul.

Eu merg pe principiul (ne) sănătos că poți muri împiedicându-te pe trotuarul din fața casei. Că nu mă duc în zone de război declarat, este o minimă protecție pe care mi-o acord. Însă refuz să îmi schimb viața cu gândul la nenorociri posibile. Am o colegă de muncă ce refuză să circule cu metroul bucureștean după atentate. Cred că trebuie să nu îi lăsăm să câștige, prin faptul că ne schimbă viețile.

Istanbul, my love!

irinadAUTOR REVIEW
[27.04.16 21:47:40]
»

@Carmen Ion - Mulţumesc mult, ştiu că şi dvs. iubiţi Istanbulul, de fapt cine nu l-ar putea iubi? Vorbeam la Cinciş cu dvs. referitor la cele 100 de articole postate de dvs. şi-mi spuneaţi că nici nu eu mai am mult până la această cifră. Iată că am ajuns, mai greu, dar am ajuns.

Cu bine!

irinadAUTOR REVIEW
[27.04.16 21:55:58]
»

@cloverina - Mulţumesc mult, doresc fiecăruia să aibă starea necesară şi subiecte pentru a scrie mult şi bine pe sait.

Să ştii că îţi împărtăşesc întru totul "principiul (ne) sănătos", de aceea, pentru că "mă mănâncă" şi pe mine, sper să ajung din nou până la finele anului acesta la Istanbul. În rest, ce să zic? De murit se poate muri oriunde şi oricând, e chestie de destin, eu aşa văd problema.

Călătorii şi vacanţe frumoase îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.04.16 22:02:49]
»

@irinad - felicitari pt no. 100 si pt articol!

SB-ul de la mine... ZB-ul, de la un alt iubitor al Stambulului!

Mihai18
[27.04.16 22:10:19]
»

Subscriu la urarea formulată de @ Cloverina. Deci Irina, scrie în continuare pentru că compui frumos și interesant.

Acum mă adresez celorlați care vor citi acest ecou. Eu nu votez reviewuri să ridic în rang pe AFA, pe autorii lor și nu aduc osanale acestora. Eu votez din următoarele motive

- dacă reviewul este de calitate

- dacă mie îmi place

- votul meu mai este și un semn de respect pentru efortul userului (la ultimele mele reviewuri, mi-am dat seama cât muncești pentru ele).

Și acum să trec la reviewul marca Irinad.

Pe scurt. Este de calitate. Este pe deplin, un ghid turistic. Apreciez munca depusă pentru culegerea de date ce stau la baza reviewului. Mai apreciez efortul și abnegația Irinei care a făcut fotografii pe o vremne câinoasă. Priviți P-11 și P-13, ce ploaie era, cît a torturat aparatul foto. Eu am votat majoritatea fotografiilor. Atenție Irina, votul de la P-19 nu este pentru tine, este pentru soțul tău care conducea mașina pe la viaductul cu 6 ieșiri, de nu știai pe unde s-o mai iei și ați venit acasă și cu mașina întreagă. Nu este puțin.

Încă o dată felicitări pentru cele 100 reviewuri. Mulțumesc că în seara aceasta m-ai adus în atmosfera Istanbulului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.04.16 22:19:03]
»

@Mihai18 -

Atenție Irina, votul de la P-19 nu este pentru tine, este pentru soțul tău care conducea mașina pe la viaductul cu 6 ieșiri, de nu știai pe unde s-o mai iei și ați venit acasă și cu mașina întreagă. Nu este puțin.

Într-adevăr, nu este puţin lucru să conduci maşina prin Istanbul, doar că Irinad NU a fost cu maşina personală, ci cu autocarul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[27.04.16 22:23:42]
»

@maria55 - Mă pui în plăcuta ipostază de a mulţumi din nou, e de prisos să spun ce reprezintă Istanbulul pentru tine, ştim cu toţii, aşa că mai aştept încă să-mi spui dacă mai vrei să mergi în toamnă la Istanbul. Şi eu sunt amatoare!

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.04.16 22:34:17]
»

@irinad - noooormal colega! Eu zic prezent ori de cate ori cineva-si doreste o plimbareala in orasul meu de suflet!

Daca ma gandesc bine, deja m-as fi "aruncat" pana acolo, fara sa mai astept toamna...

Cert este ca daca vreti, trebuie "pitrociota" bine, gandita si la treaba... prindem oferta de 49/euro pt 3 nopti!

Facem grup, ca asta-mi place cel mai mult... gasca... si via Istanbul!

Cu ce stiu eu si cu ce stii tu, n-or sa ne stea piciorusele toata ziulica! Prin Edirnekapi am trecut si eu cu ani in urma in drumul spre Izmit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[27.04.16 22:40:55]
»

@maria55 - Bine, atunci mă bazez pe tine, cum zici tu, aşa facem!

irinadAUTOR REVIEW
[27.04.16 22:51:27]
»

@Mihai18 - Mă bucur că tocmai ce v-am adus în atmosfera Istanbulului, mai cu seamă în plin Tur al Turciei la ciclism. Mi-a plăcut atât de mult cursa de debut de duminică prin Istanbul, mai ales prin centrul său, că nu m-am putut abţine să nu amintesc de lucrul acesta.

Mulţumesc pentru aprecierile şi cuvintele dvs., ele înseamnă mult pentru mine! Şi, da, recunosc unele fotografii nu prea sunt reuşite, sunt făcute pe ploaie, sper să mai merg la Istanbul şi să vin cu poze mai bune!

Vacanţe plăcute în continuare vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[27.04.16 22:53:52]
»

@irinad -

Super, felicitari. Si sa povestesti si la toamna, deci intelegi, iti doresc sa ajungi iar acolo.

irinadAUTOR REVIEW
[27.04.16 23:21:02]
»

@elviramvio - Mulţumesc frumos, voi povesti, voi povesti, sper să am ce!

Toate cele bune!

Dabator
[27.04.16 23:35:56]
»

@irinad: Drăguț articolul aniversar, cu o temă interesantă. Altfel spus ai ales bine.

Majoritatea articolelor tale, să nu spun toate, sunt frumos scrise și ușor de citit. De aceea nu mă feresc să spun că de abia aștept să citesc articolul cu numărul 200...

... a, evident și cele 99 dintre cele două pietre de hotar .

Și pentru că știu că-ți place:

Iris - Cei ce vor fi

irinadAUTOR REVIEW
[28.04.16 07:40:23]
»

@Dabator - Ei da, sunt încântată să aflu că îmi vei citi şi următoarele articole (nu ştiu câte la număr...) şi, bineînţeles, mulţumesc mult pentru vorbele frumoase, dar mai ales pentru dedicaţia muzicală! Şi ca să fie de pe acelaşi album, dă-mi voie să-ţi dedic şi eu "Pe ape" (oraşul ăsta e înconjurat de foarte multă apă!)

youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alina1104
[28.04.16 14:00:33]
»

Felicitari pentru talentul tau de a scrie, pentru timpul alocat celor 100 de articole, pentru faptul ca ai impartasit cu noi, marea familie AFA, experientele tale.

Istanbulul este un oras superb, despre care poti scrie macar, inca 100 de articole .

Calatorii placute in continuare si asteptam noi impresii, fotografii din locurile pe care o sa le strabati.

maryka
[28.04.16 14:47:22]
»

Felicitări pentru articolul cu nr. 100!!! La cât mai multe! Pe această cale urez şi sărbători liniştite, călătorii frumoase, spre destinaţiile dorite, mulţumim pentru articol, ne încântă pozele superbe. Toate cele bune!

irinadAUTOR REVIEW
[28.04.16 16:43:27]
»

@alina1104 - Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri, îmi face plăcere să văd că ceea ce scriu place și altora, știu că și tu ești îndrăgostită de Istanbul, am citit articolele tale despre el. Așa este, Istanbulul poate fi obiectul multor review-uri, dată fiind complexitatea acestuia.

Și eu îți doresc călătorii și vacanțe frumoase și, desigur, să scrii articole despre ele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[28.04.16 16:49:37]
»

@maryka - Sunt pusă din nou în plăcuta postură de a mulțumi și mă bucur nespus să o fac către tine. Pe de altă parte, îți întorc toate urările de bine cu toată viteza pe care o posed și să ne citim cu bine!

Cu mult drag!

Merendino
[28.04.16 19:44:44]
»

@cloverina - Cine-o cauta cu lumanarea sigur ca o gaseste. Istanbul era plin cu cersetori sirieni inca de acum 2 ani. Mii de sirieni locuiesc pe... trotuar sub cerul liber.

crismis
[29.04.16 10:08:17]
»

@irinad: Excelent articol aniversar, Irina! La cat mai multe calatorii, la Istanbul si pe aiurea! Nici mie nu mi se pare o optiune sa te inchizi in casa de teama atentatelor. Spunea cineva, si bine spunea, ca ceea ce urmaresc teroristii este sa semene teroarea in randul oamenilor obisnuiti. A ne fi frica si a proceda in consecinta (de exemplu anulandu-ne calatoriile in Istanbul, Paris, Bruxelles etc) inseamna a le demonstra ca si-au atins scopul. Nu zic sa ne bulucim toti in mijlocul razboiului, dar Europa ramane "casa noastra" si avem tot dreptul sa ne preumblam in voie prin ea.

irinadAUTOR REVIEW
[29.04.16 19:53:43]
»

@crismis - Mulţumesc mult pentru cuvintele tale frumoase, şi eu îţi doresc să ai parte de vacanţe şi călătorii tot mai frumoase, deşi uneori par mai greu de realizat din cauza altor obiective ce sunt prioritare. Ştii, probabil, la ce mă refer! Iar în ceea ce priveşte teama de atentate, ea există, dar nu ne va lăsa niciodată să facem ceea ce ne propunem dacă nu trecem peste ea.

Sărbători pascale cu multă bucurie, linişte şi relaxare îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alina1104, cloverina, crismis, elviramvio, irinad, maria55, maryka, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069814920425415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1