ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2020
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Tekfur Sarayi si nu numai

TIPĂREȘTE URM de aici

Buna!

Acum sa continuam plimbarea in Balat.

Fener/Balat cele doua cartiere istorice ale Stanbulului care m-au fascinat. In primul rand aici la tot pasul am vazut bine punctate zidurile vechiului Bizant. Deasemeni in vechile cartiere s-au pastrat o serie intreaga de bisericute crestine, nu trebuie decat sa ai o harta sau un telefon cu harta ca sa poti descoperi vechiul Fener/Balat. Stradulele intortocheate sunt dispuse in panta asa ca iar trebuie sa ai ceva bunavoita sa le strabati. Casele /locuintele de aici au o arhitectura veche otomana ceea ce le confera un aer aparte pe care il intalnim pe alocuri prin satele vechi bulgaresti.

Urcarea in panta pentru noi a inceput invariabil din zona bulevardului Ayvansaray. Desi iarna in Istanbul temperatura diurna a fost una buna de plimbare circa 10 grade. Precizez ca atunci cand ne-am simtit lenesi am folosit masina. Greu dar de fiecare data am reusit si cu masina...

Intr-o zi ne-am propus sa vizitam Muzeul Chora, adica mai pe turceste Kariye Museum. Biserica Chora reprezinta una din cele mai vechi biserici ortodoxe grecesti bizantine medievale. Pentru aceasta vizita am folosit masina din dotare pentru ca stiam ca panta dispre Edirnekapi este mai abrupta.Oricum am reusit cu greu sa ajungem in zona parcului "Kariye Şehir Parkı" aici am lasat masina intr-o parcare cu plata si am continuat urcarea pana la Chora. Aici am constatat ca biserica este in renovare totala dar turcii s-au gandit sa lase vizitatorii sa intre in pronaos si practic sa viziteze doar niste schele si niste prelate contra unei sume destul de apreciabile - 54 lire turcesti adica vreo 8 euro. Lucrul asta reusind sa infurie destul de multi vizitatori care in acel moment erau pe acolo. Noi am ales sa facem o sedinta foto cu prelatele de pe Chora si ne-am gandit sa lasam pe alta data vizita la biserica. Am punctat acest lucru pentru cei care vor sa ajunga anul acesta la Chora. Deci inca nu este momentul!

Tekfur Sarayı Müzesi

Dupa teapa de la Chora am luat masina si am continuat practic coborarea pe niste stradute care ne-au dat niste batai de cap. Pe undeva pe strada Şişhane in zona vechiului palat am reusit sa parcam masina. Cel mai mult in acel moment ne-a enervat ploaia care deja isi luase avant. Odata cu ploaia a inceput si Bogdan sa ma boscorodeasca, dar eu mi-am vazut de program si am achizitionat cele doua bilete a cate 20 lire fiecare si cu mult entuziasm am intrat in palat.

Adresa exacta: Ayvansaray, 34087 Fatih/İstanbul, Programul de vizitare: zilnic 10- 18.

Palatul este renovat si deschis publicului de putina vreme. Personal la primul impact cu zidurile vechi pe care le vazut din bulevard am avut impresia ca vad mai degraba o cladire construita in stil futurist.

Combinatia de geam, structuri metalice si zidurile (ramasitele) vechiului sarayi sunt placute ochiului.

Tekurul se estimeaza ca a fost construit în secolul 10 sau 11 si a folosit ca si locuinta angajaților Palatului Blaherna. Oricum nu sunt eu in masura ce si cum cu palatul asta asa ca las istoricii sa stabilesca datele exacte.

Dar... otomanii s-au gandit ei sa-l folosesca ca si ateliere de mestesugarit ceramica, sticla si faianta. De aceea in partea inchisa a palatului pe cele 3 etaje stau expuse diverse placi de ceramica veche. Desemeni aici poti viziona desene, ilustrate cu reprezentarea veche a procedeelor de lucru.

Intr-un colt al ultimului etaj am descoperit o incapere cu prezentarea digitala a unor cuburi de fainta: adica eu vizitator, interactiv, cu aparatura dadeam viata cubului insufletindu-l in culori si desene otomane.

Tot pe la etaj am calcat pe podeaua muzeului care arata ca o poteca de sticla sub care vedeam cioburi vechi de sticla si ceramica. Subliniez, arhitectii care au lucrat la renovarea intregului palat au facut multa risipa de imaginatie pentru a reusi sa puna in valoare toate piesele vechi de care au dispus.

Cu greu m-am desprins de zona acoperita a muzeului si am iesit in curtea interioara unde am dat peste o mica dar superba terasa.

Ploaia ne-a fugit din cale si am reusit sa dam o roata pe zidurile vechi, ne-am bucurat de fiecare zid in parte si am facut ceva poze cu interiorul muzeului dar si cu view-ul oferit de Eyup.

In speranta ca am reusit sa mai captez ceva atentie si spre o alta zona frumoasa a Istanbulului va imbratisez cu drag.

Rog Web. sa ma ajute cu atasarea unui scurt filmulet https://youtu.be/se0cDw3xpjc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 29.02.20 07:24:54
Validat / Publicat: 29.02.20 09:08:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Tekfur curtea interioara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mishu [28.03.20 21:47:29] »

@adrianbogdan: Foarte frumos, mi-a placut nespus de mult, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062525987625122 sec
    ecranul dvs: 1 x 1