GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Istiklal Cadessi, Piaţa Taksim şi Orchestra Mehter, de neratat în Istanbul!
Nu ştiu dacă veţi fi de acord cu mine că Istiklal Cadessi reprezintă un obiectiv în sine, demn de un articol, dar eu trebuie să vă mărturisesc că aceasta vestită stradă din Istanbul m-a vrăjit de cum am păşit pe ea. Auzisem demult de ea, citisem despre ea, ba chiar o văzusem în fime, dar sentimentul de a fi pe viu acolo, de a te plimba pe ea nu poate fi egalat de senzaţiile menţionate. Am făcut cunoştinţă cu ea în seara celei de-a treia zile petrecute în Istanbul, când aveam ceva important de sărbătorit, iar după aceea, în fiecare din următoarele trei zile, drumurile noastre au trecut pe ea, negreşit, măcar o dată pe zi, aşa că i-am văzut faţa în diferite momente ale zilei şi a fost magnetică de fiecare dată. Ea, oricum, era vizată de la început de noi, dar totul trebuia luat mai uşor, pe îndelete, altfel, ne-am fi zăpăcit şi nu ştiam ce să facem mai repede.
Aşadar, ne-am început itinerariul către Istiklal Cadessi urcând la pas către nord, cam 500 de metri dinspre Turnul Galata, (alt simbol al Istanbulului) pe îngusta străduţă Galip Dede, plină cu magazine de instrumente muzicale unde poţi întâlni lejer semeni din lumea artei.
Istiklal Cadessi este, poate, este unul dintre cele mai faimoase bulevarde din Turcia, cea mai cunoscută stradă din oraşul nou al Istanbulului, o stradă pietonală pe care lumea poate circula în voie, fără restricţia de doar pe trotuar, deranjată fiind doar de Tramvaiul de Epocă a cărui linie (simplă, adică doar pe un sens) T2 trece chiar prin mijlocul său, întregindu-i imaginea de inedit. Evident că este aglomerată mai tot timpul, îţi creează impresia de „mare de oameni” în care te afunzi foarte uşor şi te poţi pierde foarte uşor. Ea leagă Primăria Beyoğlu, de la Tünel, capătul metroului cel mai vechi din metropolă, pe o distanţă de un kilometru şi jumătate, de celebra Piaţă Taksim, leagănul manifestărilor de frondă din Turcia ultimilor ani.
Mai demult, până la căderea Imperiului Otoman era cunoscută drept Grande Rue de Pera, iar după instaurarea statului turc modern, după 1923, a fost denumită „Istiklal”, ce în limba turcă înseamnă „independenţă”, în cinstea triumfului din Războiul Independenţă al Turciei. La fel, din fostele ambasade ale căror clădiri ce mărgineau strada de-o parte şi de alta, odată cu mutarea capitalei la Ankara, au rămas consulatele aceloraşi state. Dar Istiklal nu este numai o stradă a consulatelor, ea este mult mai mult: ea este un mozaic de edificii impozante, toate cu o arhitectură de sfârşit de eră otomană (secolul al XIX-lea-începutul secolului al XX-lea) ce găzduiesc clădiri istorice de importanţă semnificativă, instituţii academice, buticuri, magazine de muzică, librării, galerii de artă, cinematografe, teatre, biblioteci, cafenele, pub-uri, cluburi de noapte cu muzică live, patiserii, ciocolaterii, şi, nu în ultimul rând, magazine ale unor firme celebre internaţionale, chiar şi turceşti. Dar să nu uit de lăcaşurile de cult ale tuturor religiilor (ale comunităţilor de străini) din Istanbul, ele sunt reprezentate foarte bine pe bulevard, sau pe străduţele periferice de: Moscheea Camii Hüseyin Ağa, de bisericile romano-catolice Santa Maria Draperis şi a Sfântului Anton din Padova, biserica ortodoxă greacă Agia Triada, biserica ortodoxă armenească Üç Horan, printre multe alte biserici, câteva sinagogi şi moschei. În catedrala catolică a Sfântului Anton din Padova, clădirea superbă neo-gotică din cărămidă roşie şi splendida biserica ortodoxă Agia Triada a cărei turlă am remarcat-o de departe, am intrat şi le-am vizitat în dorinţa de a respira un pic de aer creştin într-un oraş atât de musulman.
Tramvaiul de epocă, în turceşte Nostaljik Tramvay, străbătea în trecut strada de-a lungul său, tras de cai, până când în secolul al XIX-lea a fost trecut pe curent electric în 1914, caii fiind rechiziţionaţi. Linia a fost închisă în 1961 şi repusă în funcţiune după 1990, micile vagoane roşii devenind un simbol al cartierului Beyoğlu.
Venind dinspre Turnul Galata, pătrunzi prin partea de sud a străzii Istiklal, cum am mai spus, pe lângă Tünel, vechiul metrou de 573 m ce circulă între podul Galata şi Beyoğlu. Construit în 1874 de o echipă de francezi ocupă, din punctual de vedere al vechimii, locul doi în lume după metroul londonez şi pe clădirea sa sunt afişate toate etapele existenţei sale: de la construire şi până în prezent. Foarte aproape este Muzeul Dervişilor Rotitori (Mevlevihanesi Müzesi), fostă mănăstirea Mevlevi, o clădire din secolul al XVIII-lea ce a aparţinut cândva şi unei secte de sufişti. Mai mult decât atât, una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ din Turcia, Liceul German din Istanbul este, de asemenea, situat în apropiere de Tünel. Un pic mai încolo Consulatul Suedez îşi etalează o construcţie elegantă, dar dacă am ajuns şi la acest capitol trebuie să le pomenesc şi pe cele ale Franţei, Greciei, Olandei, Rusiei, Spaniei, Suediei, şi Regatului Unit, situate şi ele pe Istiklal, în conglomeratul cosmopolit al bulevardului.
Atrage atenţia Galatasaray Lisessi, adică liceul Galatasaray, cu al său edificiu impunător, ce a fost înfiinţat în 1481 de sultanul Baiazid al II-lea, pentru pregătirea pajilor de la curtea imperială, se pare că a rămas, până în zilele noastre, cea mai bună şcoală din oraş. De asemenea, Băile Galatasaray situate lângă liceul omonim beneficiază de o clădire de reţinut.
Pe partea cealaltă, pe stânga, mergând spre Piaţa Taksim, o clădire demnă de toată admiraţia este Çiçek Pasajı sau în franceză cum era ştiut din 1876 Pasajul Cité de Pera, cu arcade în stil victorian, din fosta piaţă de flori a devenit un cartier de taverne. Lângă ea se află Balık Pazari, ce ziua este piaţă de fructe, legume şi peşte, iar seara aici se deschid multe restaurante frumoase şi animate.
Galerii de artă precum Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, SALT Beyoğlu, magazine mari cu haine de firmă ca Mavi Jeans, Koton, LC Waikiki, H&M, ş. a., centre mai mari ca Iş Merkezi, Gratis, etc. se regăsesc pe Istiklal.
Merită amintită şi patiseria Ali Muhiddin Hacı Bekir unde în 1777 a fost inventat lokum-ul (rahatul) ce a devenit un simbol al Turciei. Acesta, bucurându-se de eticheta celui mai autentic lokum din Istanbul, se vinde ca pâinea caldă.
În jurul bulevardului Istiklal, pe străduţele perpendiculare sau paralele cu el, sunt nenumărate cafenele şi resturante stilate, cluburi de jazz frecventate de lumea artistică din Istanbul. E de-a dreptul fascinant să te plimbi pe Istiklal şă să te amesteci în mulţimea de oameni care însufleţeşte bulevardul, celebru şi prin faptul că a reuşit să atingă o performanţă mai greu de egalat: aceea de a fi fost vizitată de trei milioane de persoane într-o singură zi de week-end.
Noi am avut parte, într-una dintre cele trei zile când am străbătut strada, de o experienţă unică pe care am trăit-o la intensitate maximă şi pe care am putut-o urmări şi la ştiri în acea seară: inaugurarea magazinului de articole sportive al iubitei echipei istanbuleze Galatasaray. Aceasta s-a făcut cu mare fast, sportivi, membri din conducerea clubului tăind panglica, imnul clubului, presă, mulţi fani printre care ne-am strecurat şi noi dându-ne seama că ne-am nimerit acolo într-un „moment istoric”. Ne-am lăsat şi noi prinşi în înghesuială, cuprinşi de o frenezie plăcută, făcându-ne loc lângă nişte cameramani de unde am privit şi simţit momentele de euforie cu interviuri, declaraţii de presă, ropote de aplauze, ovaţii, până când un gând rece ca un pumnal mi s-a înfipt în minte: trebuia să evităm locurile aglomerate, căci plana riscul unor noi atentate, cu o săptămână în urmă la Ankara muriseră cel puţin 95 oameni. Dacă erau şi fani ai lui Fenerbahce sau Beşiktaş prin zonă? Nu ştiam cum să ne îndepărtăm mai repede de-acolo când am realizat ce s-ar fi putut întâmpla în mulţime, deşi erau forţe de ordine peste tot. Chiar dacă am pornit în excursia la Istanbul cu inima strânsă din cauza acelor evenimente şi ne-am promis nouă înşine că n-avem ce să căutăm în locuri aglomerate, valul te poate lua în orice clipă...
Era să uit, pe Istiklal am mâncat cel mai mare cartof copt văzut vreodată, la un fel de fast food în care cartofi uriaşi erau introduşi la cuptor, iar după coacere erau „goliţi” de „substanţă” şi reumpluţi cu ea după ce fusese mixată cu unt, brânză, diverse salate, etc. la alegere dintr-o vitrină uriaşă în funcţie de gustul fiecăruia.
Este un soi de Piaţa Universităţii sau Piaţa Tiananmen din Biejing, aici fiind epicentrul tuturor protestelor şi demonstraţiilor contemporane. Totodată este considerată centrul Istanbulului modern, „oraşul nou” cum a fost denumit Beyoğlu, faimoasă prin cartierul adiacent omonim cu restaurante, hoteluri şi magazine, care mai de care, mai cochete.
Reprezintă, în acelaşi timp, unul dintre punctele cele mai căutate de turişti şi locul unde tronează măreţ Monumentul Republicii (Cumhuriyet Anıtı), realizat de sculptorul italian Canonica şi inaugurat în 1928 cu ocazia aniversării a cinci ani de la fondarea Republicii Turcia din 1923. El are două faţade principale şi îl întruchipează pe Atatürk împreună cu alţi revoluţionari în momentele de glorie, este locul unde o sumedenie de porumbei se apropie de turiştii ce-i hrănesc cu „te miri ce” întinse către ei.
La fel, în Piaţa Taksim se presupune că se află principala staţie a reţelei de metrou din Istanbul, un nod important al liniei M2 cu F1, füniculer-ul ce duce în Kabataş.
În vechime, Piaţa Taksim a fost locul de unde apa era distribuită dintr-un rezervor colector uriaş de piatră (care se poate observa şi astăzi spre Istiklal Cadessi) în tot Istanbulul, numele taksim semnificând în limba turcă „distribuţie”, „diviziune”. Acest lucru a fost stabilit de sultanul Mahmud I în 1732.
Este locul preferat pentru celebrarea cumpenei dintre ani, pentru parade şi evenimente publice, alte adunări sociale. În apropiere se află Centrul Cultural Atatürk care, cu a sa opera, este un alt loc de interes în Piaţa Taksim. În vecinătate, Gezi Parkı a fost mărul discordiei în 2013 când autorităţile turce hotărâseră desfiinţarea frumosului parc şi construirea unui mall, totul degenerând în ample demonstraţii de stradă cu riposte ale forţelor de ordine când mare parte din populaţia metropolei s-a opus.
Într-una din zilele când am vizitat şi noi paţa, sosind cu füniculer-ul din Kabataş, am fost uimiţi de „gălăgia” produsă de muzica de fanfară ce ne încânta urechile din tramvaiul de epocă ce sosise în staţia Taksim, capătul său de linie. Nu era un vagon obişnuit, ci unul fără ferestre, decorat în culorile clubului Galatasaray, open-space, din care tineri: fete şi băieţi îmbrăcaţi în tricourile echipei scandau, anunţând un important eveniment legat de această renumită şi îndrăgită echipă de fotbal din metropolă. Mai târziu, după ce porniserăm pe Istiklal spre Tünel aveam să ne dăm seama că era vorba de inaugurarea magazinului Galatei, de care v-am povestit mai devreme.
Odată ce am făcut singurele cumpărături substanţiale de pe Istiklal Cadessi, constând într-o pereche de „adidaşi”de alergare, culmea! marca Adidas, la preţ rezonabil căci era ultima din gama sa, ne-am îndreptat paşii grăbiţi înapoi spre Piaţa Taksim în dorinţa de a vizita Muzeul Militar (Askeri Müzesi) întrucât ştiam că la orele 15,00 zilnic, negreşit, începe concertul orchestrei Mehter. Am găsit uşor muzeul spre care am mai mers aproape un kilometru pe Bulevardul Republicii, dar, stupoare, muzeul era închis şi joia, nu numai lunea aşa cum ştim eu. Orchestra, în schimb, concerta, aşa că, ne-am înfiinţat repejor la poartă, am intrat în muzeu, am trecut printr-un control sever al bagajelor (scanare ca la aeroport) am achitat 6,5 lire turceşti/persoană biletele, am fost „invitaţi”să ne lăsăm toate bagajele, inclusiv aparatul foto, la recepţie, recomandându-ni-se telefonul pentru a surprinde imagini cu orchestra. Dar ce este orchesta Mehter?
Aceasta a fost înfiinţată în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Osman I, din rândul ienicerilor, cântă marşuri militare otomane şi timp de veacuri a acompaniat soldaţii turci în campanii şi bătălii, spre a-i îmbărbăta pe aceştia şi a-i intimida pe inamici prin interpretarea marşurilor foarte zgomotoase cu instrumente precum tobe, talgere şi surle. Muzica Mehter ce a avut o trecere extraordinară pe vremuri, a influenţat şi compozitori celebri precum Mozart şi Beethoven, dar şi creaţiile lui John Philip Souza, cântate în prezent de fanfarele militare din toată lumea.
Astăzi, îmbrăcaţi în uniforma lor cu roşu, auriu şi negru, dispuşi în cerc într-un ritual desfăşurat pe timp de pace, membrii orchestrei susţin zilnic, atunci când nu sunt în turneu, recitaluri de muzică de fanfară la Muzeul Militar. De regulă, concertul se ţine afară, dar vremea n-a fost prea prietenoasă în ziua aceea plouând mărunt, de aceea a avut loc într-o sală spaţioasă a muzeului. Am ajuns la orele 15,05, începuse, deja, recitalul, am găsit locuri undeva la etaj de unde aveam o vedere bună. La început n-am fost prea impresionaţi, chiar părea o „chestie” de interes pentru copii, deşi erau numai adulţi în sală ce trăiau intens muzica. Chiar mă gândeam că „mi-o voi lua” de la soţ care mă privea cu subînţeles:”Aici m-ai adus? nu găseai ceva mai bun?! ”, dar în scurtă vreme marşurile, maniera de interpretare şi câteva acorduri recunoscute din operele marilor compozitori ne-au captivat şi au transformat concertul care a durat 40 minute, într-o agreabilă atracţie şi o plăcută după-amiază.
În concluzie, recomand tuturor celor ce vizitează Istanbulul să treacă pe lista de must-see sau must-do, aceste obiective, ele pot încânta pe oricine, şi dacă nu se pot „bifa” toate, măcar parţial şi tot merită încercate!
Trimis de irinad in 03.12.15 07:01:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am onoarea primului vot la acest excelent articol. Istambulul dupa parerea mea este o metropola care neaparat trebuie vizitata de orice iubitor de calatorii. Este un oras plin de istorie cu o multime de obiective turistice de vizitat . Nu am fost pana acum la Istambul dar este pe lista noastra scurta pentru urmatorii trei ani.
Va doresc concedii placute.
@zlatna - Mulțumesc pentru aprecieri și îți recomand din toată inima să ajungi la Istanbul. Sunt sigură că-ți va plăcea, e un oraș fermecător. Am văzut multe persoane care nu-i agreează, în general, pe turci și nici Turcia, dar de Istanbul s-au îndrăgostit fără voie.
Într-adevăr, Istanbulul are atâtea de oferit, încât e greu să spui că ai terminat de vizitat, sunt persoane care au mers de nu știu câte ori la Istanbul și s-ar mai duce tot de atâtea ori. Cred că e un soi de magie sau un magnetism care funcționează de fiecare dată!
Și eu îți doresc vacanțe minunate în continuare!
Ai descris, în toate review-urile, atât de bine Istanbulul, încât am am avut senzația că Am Fost și eu Acolo. Mărturisesc însă că, deși-mi doresc demult, n-am reușit să-l vizitez.
Așa că deocamdată mă mulțumesc să citesc impresiile celor care s-au bucurat de frumusețea acestui oraș, iar când voi merge Acolo, voi fi un turist avizat. Felicitări pentru review și pentru excursie! La cât mai multe!
@Rodel - Mă bucur mult dacă am reuşit să-ţi induc senzaţia, după ai parcurs articolele mele, că ai putut spune şi tu AmFostAcolo, asta înseamnă că am reuşit să transmit ceva. Sunt sigură că-ţi va plăcea Istanbulul atunci când îl vei vizita, dealtfel e aşa un amestec de civilizaţii, culturi, obiceiuri şi multă istorie, că e mai greu să nu-l placă cineva.
Mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi, la fel, îţi doresc vacanţe frumoase să ai!
@irinad - Și eu nu-i agreez pe turci, cînd îmi amintesc ce ne-au făcut multer secole la rînd, cît ne-au luat atâta aur și nu numai. Dar să ști că o foarte, foarte, foarte mică parte de aur am repatriat anul acesta, cînd a fost în soția fiind aproape de o mare zi aniversară a noastră (amănunte știe @ nicole 33) Recunosc că și mie îmi place Iatanbulul, dar nu atât cât soției mele, de aceea suntem la concurență acerbă cu @ Aurici. Referitor la Istiklal, să știți că am fost și noi acolo, dar am fost aproape degeaba, după ce am citit acest splendid și amplu review. Felicitări Irina.
@Mihai18 - Sunt absolut sigură că ați fost și dvs. pe Istiklal, dar spre deosebire de mine, nu ați nimerit la inaugurarea magazinului echipei Galatasaray, în rest nu puteți spune că ați fost degeaba. Doar ne place Istanbulul și mie, și dvs. cu tot ce are el de oferit.
Mă bucur că ați reușit să aduceți din Istanbul ceva aur cu dvs., cum, dealtfel, mă bucur că v-a plăcut articolul meu și vă doresc să mai ajungeți la Istanbul ori de câte ori vă doriți, sau, mai bine zis, de câte ori își dorește soția dvs. care e o mare iubitoare a metropolei.
Vacanțe frumoase vă doresc în continuare!
@irinad: Of!!! Mi-e dor, mi-e dor!!! Intr-o saptamana nu am vazut mai nimic... M-am indragostit...
@irinad - Primele 2 drumuri la Istanbul le-am făcut în sept. și oct. 2011. Amândoi am dorit. Următoarele vizite, și nu sunt doar 2-3, au fost la dorința soției mele, deși pe mine mă lua groaza când mă gândeam că intru iarăși cu mașina în infernul din Istanbul. Irina, noi nu avem atâția bani ca să-i tezaurizăm în aur. Povestea cu repatrierea unei infime cantități de aur, este ceva aparte. Soția își dorea un inel și a intrat într-un magazin din bazar. Turcii, care sunt negustori pricepuți, nu a scos un inel, ci o cutiuță sau o trusă, pe interior cu catifea neagră și în ea erau mai multe piese și soția a uitat de inel, a început să le probeze, când pe una, când pe alta și de fiecare dată îmi spunea „vai, ce frumoasă este, pe care s-o iau? ” Cel care vindea, era un meseriaș în așa ceva și pe fond, un om instruit, evoluat. A simțit că suntem puși pe cumpărat și ne-a amețit pe amîndoi. Era foarte amabil, a făcut o comandă și ne-a tratat (cu ceai), ne-a invitat pe scaune. Expresia „ne-a amețit pe amândoi” este o glumă, pe mine nu mă amețești ușor dar eu eram hotărât să cumpere și i-am spus că luăm tot setul. Nu se aștepta, bucuria ei a fost mare, dar tot ea, săraca, s-a gândit la bugetul familiei și a zis, lănțișor ca ăsta am deja acasă, așa că pe ăsta nu-l cumpărăm. Am greșit eu că am fost de acord cu ea, mai bine îl cumpăram pentru că de atunci încoace, mă tot bate la cap să mergem iar acolo ca să cumpere și lănțișorul, să fie trusa completă. I-am spus că excursia costă de „n” ori mai mult ca lănțișorul, mai bine să-l cumpere din Ploiești iar ea motivează că lănțișorul de acolo are iz de Istanbul, adică mai vrea o excursie. Înainte să închei, să spun totul până la capăt. Era foarte apropiată ziua când împlineam 50 de ani de la căsătorie și merita acel cadou. Îți dorersc să primeșt și tu același cadou și pentru aceiași aniversare. Mulți ani împreună și tot atât de multe excursii. (Povestirea aceasta am spus-o și lui Nicole 33 mai de mult).
@viorica - Ţi-am stârnit o mulţime de sentimente, nu-i aşa? Sper că nu te-am răscolit prea tare, şi dacă, da, încearcă şi mai dă o fugă la Istanbul, nu e nici prea departe, nici prea scump, poate-ţi vei ostoi dorul!
Vacanţe frumoase îţi doresc în continuare!
@Mihai18 - Am bănuit că povestea dvs. cu aurul "ascunde" un asemenea frumos motiv de repatriere, ştiţi şi dvs. cum sunt femeile şi cât de buni negustori sunt turcii. Eu am călcat prima oară într-un bazar în 2008 în Kuşadasî şi n-am reuşit să văd decât primul magazin unde am fost invitaţi toţi (eram un grup de patru persoane), trataţi cu de toate şi de unde am plecat după vreo trei ore cu sacoşe întregi de haine, încălţăminte. De-atunci evit să intru, pentru că mă obosesc foarte mult magazinele, ba, mai mult, mă storc de energia pe care prefer s-o consum vizitând. Să nu înţelegeţi că nu-mi plac hainele sau bijuteriile, etc., dar nu am răbdare deloc, mă plictisesc repede, şi cum pentru turci e foarte important ritualul negocierii, indiferent cât durează, nervii mei nu prea rezistă.
Mulţumesc pentru urări, urări de bine pe care vi le întorc şi dvs. împreună cu cele de a avea vacanţe plăcute când şi unde doriţi!
Frumos, interesant si captivant. Si eu ma asociez acestor pareri si impresii, dupa doua vizite la Istanbul, unde m-am plimbat in voie pe jos pe celebra strada Istiklal Cadessi, admirand cladiri, magazine, obiecte si strada in sine.
Si in Piata Taksim am avut o mini-aventura simpatica, datorata anvergurii pietei si multimii de oameni de acolo, am povestit-o in relatarea mea despre Istanbul.
Dar eu raman atras tot de partea veche a orasului, din Cornul de Aur, inclusiv de celebrul cartier Fener, care ne-a furnizat domnitorii fanarioti, si care inca atrage prin pitorescul zonei. Ma bucur ca am vazut aceste locuri, pe care acum mi le-am reamintit cu mare placere datorita unui review atragator.
@calatorul50 - Mă bucur să aflu că Istanbulul e o destinaţie care vă încântă şi pe dvs. deopotrivă! Aveţi dreptate şi pe mine mă atrage oraşul vechi dar n-am "apucat" deocamdată să scriu decât despre Moscheea lui Suleyman, voi avea în vedere să mai depăn câte ceva în viitor.
Mulţumesc de vizită şi vot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 'Grand Bazaar: Povestea culorilor și aromelor Turciei' — scris în 12.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Istanbul — vechiul Constantinopol — scris în 05.02.23 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Nu ma mai satur de Istanbul — scris în 11.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Rumeli Hisari si Bosforul — scris în 01.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Tekfur Sarayi si nu numai — scris în 29.02.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 SeaLife si Legoland — scris în 03.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Istanbul facut cu Istanbul Tourist Pass — scris în 02.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ