GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piata Sultanahmet este locul in care imi place sa revin de cate ori sunt in Istanbul. Am facut o de vreo 3 ori si in city break ul din 3-7 aprilie 2013. Este un loc cu o magie aparte, incarcat de farmec, istorie si lalele.
Piata reprezinta inima si centrul turistic al orasului Istanbul si ocupa locul fostului Hipodrom din Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin, constructie sportiva romana, unde erau celebrati imparatii, aveau loc festivitati, lupte de gladiatori, intreceri sportive, reprezentatii de circ. In timp locatia a devenit loc de adunari populare, de dispute politice, centru civic.
Constantin cel Mare a facut din Constantinopol a doua Roma, orasul fiind construit tot pe sapte coline ca si Cetatea eterna. Tot el a marit si infrumusetat Hipodromul construit de Septimius Severus (193-211 e. n) dorind sa rivalizeze cu Circus Maximus din Roma.
Piata Sultanahmet cu monumentele din centru si constructiile care o inconjoara reprezinta ansamblul monumental al orasului Istanbul. Hipodromul lui Constantin cel Mare avea o lungime de 450 de metri, latime exterioara de 118 metri si latima interioara de 80 metri. La marginea nordica se invecina cu Catedrala Sfanta Sofia, iar la extremitatea sudica se termina intr un arc de cerc numit Sphedone. Tribunele si arena in zona Sphedonei se sprijineau pe arcuri si coloane subterane. Cel mai mare gol de sub Hipodrom se va transforma ulterior in ceea ce este astazi Bazilica Cisterna. Parte a cea mai lunga, adica acea dinspre Marea Marmara Hipodromul se alipea de Marele Palat prin tribuna imperiala (Kathisma), avand forma de potcoava alungita cu arena impartita in doua de Spina, un soclu central pe care se gaseau plasate ca ornament coloane, obeliscuri, sculpturi.
Dintre toate se pot admira astazi Obeliscul egiptean adus din Egipt de Theodosius I, Coloana zidita, restaurata la porunca impăratului Constantin al VII-lea Porphirogenetul (913-959), o parte din Coloana serpuita a fost adusa in Istanbul de la templul lui Apollon aflat in cetatea Delfi din Grecia de catre Constantin cel Mare. In jurul arenei se afla Euripe, un canal plin cu apa din care se alimenta Phiala, vasul in care se racoreau atletii si luptatorii. Conturul canalului si al tribunelor era decorat cu statui. Deasupra lojei imperiale de gaseu patru cai de bronz aurit cu quadriga si conducatorul ei, adusi din insula Chios de catre Theodosius al II lea. Astazi caii decoreaza fatada Bazilicii San Marco din Venetia si Muzeul acesteia, luati ca prada de razboi de catre Cruciati in anul 1204.
Polul atractiei Pietei Sultanahmet il constituie Moscheea albastra, rivala in celebritate cu vecina ei Catedrala Sfanta Sofia, devenita astazi muzeu. Cascada de domuri a Moscheei Albastre atrage ca un magnet milioane de turisti. Intre cele doua monumente istorice se afla Parcul Sultanahmet, inconjurat de cladiri otomane (Hamamul Hurem Sultan, Sfanta Sofia, Moscheea Albastra cu cele sase minarete ale sale) si monumentele de pe Spina Hipodromului.
In partea meridionala se afla Scoala tehnica construita in anul 1894 in stil neo-otoman. In partea de S-E a pietei se afla Palatul lui Ibrahm Pasa (astazi muzeu de arta islamica si turca) si Cladirea Oficiului de Cadastru, construit in anul 1914 in stil neo-otoman. Acestor doua palate le urmeaza Moscheea Firuz Aga (secolul XVI) si gradinile cu ruinele Palatului din Antiohia, transformat in biserica.
Pe Spina in partea dinspre Sfanta Sophia se afla Fantana Germana (Wilhelm al II lea-1898) si vis a vis de Moscheea Albastra. La data vizitei mele fantana era in restaurare, dar am vazut o in toata splendoarea ei in februarie 2010.
Anul acesta am vizitat piata in plin Festival al Lalelelor, eveniment care a adus concerte in fiecare seara in frumoasa piata. Aici m am rafatat cu suc natural de grefe si portocale si porumb copt. Calura zilei (27 de grade Celsius) facea sa vrei si o inghetata, fara de care alfel plimbarea parca nu vea rost.
Trimis de ile57b in 12.08.13 22:04:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Musai de văzut în Istanbul" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 'Grand Bazaar: Povestea culorilor și aromelor Turciei' — scris în 12.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Istanbul — vechiul Constantinopol — scris în 05.02.23 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Nu ma mai satur de Istanbul — scris în 11.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Rumeli Hisari si Bosforul — scris în 01.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Tekfur Sarayi si nu numai — scris în 29.02.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 SeaLife si Legoland — scris în 03.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Istanbul facut cu Istanbul Tourist Pass — scris în 02.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ