GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Într-o discotecă intră un rus, pe tricoul căruia scria mare: “Turcii au trei probleme. ”
Nu trece mult timp și se apropie un turc de el:
− Ce faci bă aici? Cauți bătaie?
− Asta e prima voastră problemă, vă luați de oricine aiurea.
După vreo 5 ore, la terminarea programului, la iesire îl așteptau pe rus o turmă de turci.
− Asta e doua voastră problemă, nu vă puteti rezolva problemele singuri, și veniti în turmă.
Turcii cum au auzit au scos cuțitele la el.
− Și asta e a treia voastră problemă, întotdeauna veniți cu bricegele la un schimb de focuri...
Da, rușii au cam invadat Turcia din punct de vedere turistic, la hotel s-au comportat civilizat, iar turcii se bucură de prezența lor, dar și de prezența noastră a românilor, au uitat de mult de Ștefan cel Mare și numai banul mai contează acum pentru ei.
Tocmai am revenit din vacanță, am ales Turcia de această dată împins de curiozitatea proprie neavând nici o experiență despre această țară. Și probabil ați ghicit această primă experiență a fost pozitivă, cum altfel să fie?
Voi încerca să descriu cât mai complex și cât mai obiectiv locul de cazare nefiind prea multe date pe AFA despre acest hotel. Nu este vorba despre un resort renumit în care te pierzi și cu un număr impresionant de restaurante și piscine plus altele pe care o să le încercăm poate altă dată. Eu am dorit o locație aproape de mare dar și de oraș pentru a putea interacționa cât mai mult cu poporul turc și cumva să mă încadrez și în bugetul propriu. Așa am găsit Hotel Monte Carlo aproape și de centrul Alanyei dar și de cartiere, în cazul nostru Oba și se află în prima linie lângă plajă.
Adresa hotelului este 10 Sokak (stradă) cartier Oba Göl, Alanya regiunea Antalya. Este ușor de găsit deoarece se află în dreptul bulevardului principal Ahmet Tokuș de lângă plajă. Distanța din Antalya este de 123 km până aici mai exact de la aeroport iar de la aeroportul Gazipasa doar 40 km. Păcat că nu avem legături cu acest aeroport dar conform informații s-au făcut demersuri în acest sens. Autostrada pe care circulăm până în Alanya se numește D400. Hotelul nu dispune de parcare dar nici nu prea are sens să se aventureze cineva cu mașina proprie până aici. Un transfer autocar din Antalya durează 2 ore, din Gazipașa ar fi fost de 20-30 de minute.
Distanța până în centrul Alanyei este de 2 km eu am parcus-o pe jos fără probleme de și există autobuz, taxi sau biciclete de închiriat.
Hotelul a fost construit în 1993 pe o parcelă de teren să zicem nu prea mare dar asta nu înseamnă că turistul nu are loc să își desfășoare activitățile de vacanță. Orice metru pătrat a fost folosit inteligent în așa fel ca turistul să nu ducă lipsă de spațiu și confort. Capacitatea de cazare este de 119 camere pe 6 nivele din care 9 sînt apartamente, și 15 camere special adaptate pentru persoane cu handicap.
Hotelul este clasificat la patru stele și dispune de restaurant interior/exterior, bar, piscine, pentru adulți/copii/bebeluși, topogan, scenă pentru spectacole, zonă de plajă și sport, Fitness și Spa, saună, hamam, zonă proprie pe plajă, terasă, bar pe plajă, și un mic magazin în zona de lobby.
Cu cât mi-am ușurat contul bancar?
Noi am plătit 3658 lei adică 770 euro plătiți la care se adaugă 400 euro voucherul AFA. Deci total 7 nopți pentru 2 adulți pus copil 1170 euro incluse și biletele de avion, trasferul de la/la aeroport, asigurările medicale și asigurările storno. La o simulare pe o pagină de cazare 7 nopți în condiții similare ar costa 475 euro fără transport în această perioadă. Perioada cazării am ales-o pentru începutul lunii iunie din motive profesionale și am învoit din timp copilul de la școală. Sezonul începe aici în aprilie, în iunie este deja foarte cald. În Alanya temperatura medie anuală este cu 4 grade celsius mai mare decât în restul litoralului sudic turcesc.
Să nu vă înșele pozele mele mai ales cele panoramice cu privire la mărimea camerei. Sînt 18 metri pătrați exact. La asta se mai adaugă câte 4 mp (2x2) baia și 4 mp (2x2) balconul.
Accesul în cameră
Accesul se face cu un card care trebuie apropiat de ușă pentru a descuia și pe urmă introdusă într-o fantă specială pentru a asigura electricitatea camerei.
Pentru a ajunge la etajul 6 deoarece acolo am avut camera se vor folosi unul din cele două lifturi. Nu au fost probleme tot sejurul, capacitatea este de 4 persoane maxim 320 kg. Am folosit și scările sînt elegante placate cu marmură colorată. Holul prin care se trece pentru a ajunge în camere seara nu este luminat permanent. Există senzori de lumină probabil pentru economie.
Camera
Așa cum am povestit în acești 18 mp am găsit următoarele piese de mobilier și alte obiecte: 3 paturi simple cu noptierele aferente, o piesă mai mare de mobilier în care este încorporat un frigider tip răcitor, un birou și 2 sertare mari, un televizor LCD cu ecran cu diagonală 55 cm (programe puține turcești, rusești și nemțești), un aparat de climatizare, taburet, un tablou, 4 lămpi, un dulap încorporat foarte încăpător (au încăput și bagajele goale) un seif, dulap pantofi, 3 prize, 2 oglinzi mari, telefon, gresie pe jos, senzor de fum și cam atât. Frigiderul se umplea zilnic cu apă dar multă (7 peturi mici zilnic) Seiful (închirierea) l-am plătit cu 1 euro /zi recepționerul urcă în cameră, îl programează iar clientul introduce cifrele proprii.
Pe lângă plusurile multe un minus ar fi mărimea camerei și izolarea fonică slabă a ușii de balcon. Dar după orele 23.00-24.00 este mai liniște și în Alanya.
Baia
Zona de duș este delimitată cu o ușă de sticlă culisantă. Nu există robineți monocomandă, avem robineți clasici aici. În zona de lavoar avem o placă de marmură suficent de mare încât să putem așeza pe el toate obiectele/accesoriile necesare pentru baie. Pentru un ras eficient avem o lampă în plus, o oglindă de cosmetică extensibilă, uscător de păr și două prize aici. Deasupra vasului WC există un suport pentru prosoape și câteva cârlige de baie. Consumabilele ar fi hârtie igienică, șampon, gel de duș, săpun câte una de persoană/zi nu le-am putut consuma toate. Mai erau păpuci de casă, miniset de cusut.
Minusul în baie a fost capacul WC, la modelul de WC cu vasul pe el nu avea cum să stea trebuia să țin capacul cu o mână la treaba mică iar la treaba mare capacul stătea pe spatele meu... Trebuie schimbat capacul cu un model potrivit. Am semnalat la recepție mai în glumă acest neajuns.
Balconul
Peisajul este un mare plus pentru cei care sînt cazați la ultimul etaj. Se vede marea, munții Taurus și o parte din Alanya și peninsula. Mai ales seara fără câldura zilei cu toate luminile orașului plus artificii ocazional dar zilnic peisajul a fost superb. Balustrada balconului este din sticlă și inox, pe jos gresie. Pentru relaxare avem 3 scaune din plastic plus măsuță și o lampă iar pentru utilitate uscător extensibil de perete.
WIFI în cameră, hotel și plajă
Turcia fiind o țară non-euro costul roamingului este cam prohibitiv, un semnal WIFI bun este foarte util. Din fericire în cameră am avut un semnal bun atât pentru convorbiri video cât și pentru altele utilitare. Semnalul în schimb nu a fost atât de bun în zonele comune cum ar fi restaurantul sau plaja. Pentru a accesa routerul la user se introduce numărul pașaportului iar la parolă nimic. Atenție însă este nesecurizat.
Servicii în cameră
Există contra cost și room-service dar nu l-am folosit. Curățenia se face zilnic, se lasă consumabile și apă, iar o dată pe sejur se schimbă toată lenjeria de pat. Prosoapele s-au schimbat de 2 ori. Noi de regulă facem paturile, o singură dată am uitat dar le-am găsit făcute și aranjate ca în ziua sosirii. Cine dorește își poate da la spălat și călcat hainele. Există în sertar o listă întreagă de prețuri pentru tipul de îmbrăcăminte. La stânga intrării în cameră există un display mic și luminat care arată numărul camerei. Înăuntru sînt 2 întrerupătoare speciale dacă le apeși apare pe display ori nu deranjați ori rog curățenie.
Hotel Monte Carlo nefiind un resort în care te pierzi vei găsi foarte repede restaurantul. Acesta are o zonă interioară cu climatizare și o zonă exterioară care se poate extinde la nevoie. Cele două zone comunică între ele cu două căi de acces. Zona interioară intrând dinspre zona de recepție pe partea stângă se află bufetul pentru hrană rece, salate, zona de ciorba și zona de dulciuri.
Central în dreptul ușii de la bucătărie există zona de feluri principale după care găsim zona de fructe. Zona de pâine se află pe partea dreaptă. Mesele aici sînt amplasate pe partea dreaptă și în partea din spate mai izolate de restul restaurantului. În ultima zi în timpul sejurului nostru s-au rearanjat mesele pentru o mai bună organizare de spațiu. Numărul de turiști au crescut în ultima săptămână. Astfel în locul bufetului lung au ajuns mese iar bufetul în spate.
În restaurant există și o zonă unde se poate prepara o masă pentru bebeluși existănd ustensilele necesare. Acesta se află la intrare pe partea dreaptă.
Zona exterioară a restaurantului este acoperit semideschis se poate mânca și aici chiar dacă nu există climatizare. Dimineața și seara este chiar plăcut și toată lumea caută să mănânce afară. În afară de mese mai găsim trei zone de servit cafeaua, sucurile și ceaiul, o bucătărie exterioară, și un bar.
Pe plajă vom găsi alt loc cu mese de servit o băutură sau mâncare și aici există o autoservire de la automat sau servire asistată de la bar. Locul pentru a asigura umbra necesară este acoperit.
Orarul meselor
Micul dejun începe de la 7.30 și se termină la 10.00
Prânzul începe la ora 12.30 și se termină la 14.00
Cina începe la 18.30 și se termină la 21.00
Snack barul are un orar de 10.00-17.00
Snack barul de la plajă 10.00-18.00
Barul deschide la 10.00, închide la 23.30 este tot timpul AI
Cine a fost în excursie și a venit târziu poate să mănânce o ciorbă și ceva rece între orele 23.30-24.00.
La check-out devreme (cazul nostru) se va cere la recepție să se pregătească lunch-box adică mic dejun la pachet pe românește. Se poate cere/negocia și în alte cazuri (de exemplu plecare devreme în excursii, etc) In acest lunch box am găsit un sandviș mare, un fruct și un suc. A fost suficient, până la Cluj n-a trebuit să mai consumăm nimic.
Micul dejun
Pot să-i zic și marele dejun, diversitatea este mare. Să încep cu cafeaua, este la automat sortimentele sînt expresso, cafea simplă, cappucino, ciocolată, ceai vreo 7 feluri, suc portocale, ananas, lămâie și cireșe. Am preferat expresso deoarece cafeaua este proaspăt măcinată. Felurile principale la micul dejun ar fi ouăle în toate formele unele pregătite la bucătăria exterioară, clătite, cărnați, cărnăciori, cremvurșt, pateuri, icre, salate de toate felurile (nu lipsea nici salata de boeuf) mezeluri vreo 6 feluri dar bune și proaspete, brănză și cașcaval mai multe feluri, măsline, fructe, compoturi, iaurt, cereale, lapte, prăjituri, mai multe sortimente de gem, nutella și miere, un sortiment variat de panificație existând și posibilitatea de prăjire.
Prânzul
Nici o masă fără ciorbă la mine, am respectat și aici chiar dacă există un singur fel și câteodată nu prea strălucit. Dar nu lipsesc condimentele de lângă ciorbă sau după caz smântâna. Ca și antreu s-ar putea servi ceea ce există și dimineața la bufetul rece. Felurile principale pe bază de carne conțin porc, pui, miel sau pește. Garniturile aferente sînt destul de variate. Bucătăria este internațională și turcească. Am căutat întotdeauna să mănânc turcește, și mi-am dat seama că îmi place bucătăria lor. În timpul prânzului se poate lua și de la bucătăria extrioară care funcționează toată ziua.
Cina
Felurile de mîncare sînt aproape identice cu cele de la prânz. Ocazional se montează câte o bucătărie mobilă în altă parte decât bucătăria exterioară. Un exemplu ar fi prepararea kebabului sau altor preparate din zonă.
Snack barul
Cine nu s-a săturat la micul dejun sau prânz poate să mănânce între mese, adică toată ziua. Nu este cazul nostru că oricum am depășit măsura la mesele principale, dar este foarte util celor care pleacă în excursii și nu ajung la prânz de exemplu. Aici de regulă se prepară ceva gen fast food, cartofi prăjiți, hamburger, lipii, pizza, etc.
Snack barul de la plajă
Este AI doar parțial. Avem cafea, ceai, sucuri. Pentru un cocteil sau băuturi alcoolice se plătește pentru înghețată de asemenea. Dar nu prea am simțit lipsa, iar lichide am avut din belșug.
Băuturile
Ca de obici la un AI standard băuturile sînt locale. Dar aici au fost de calitate am văzut sticlele și pe urmă le-am văzut și în magazin. Nu erau nici cele mai scumpe dar nici cele mai ieftine. Tăriile erau rachia turcească, ginul, whysky și vodcă. Berea era Efes la halba foarte bună și rece. Mai puteam să bem vin roșu, rose sau alb, toate la butelie. Se preparau la cerere și diferite cocteiluri pe bază de alcool sau fără. La bar se putea primi și alt suc decât cel de la dozator adică Cola, Fanta, Sprite și altele asemenea. Restul băuturilor mai ales cele de import erau contra cost.
Principala activitate de petrecut timpul liber este bineînțeles baia și plaja. În următoarele voi descrie puțin condițiile de la Hotel Monte Carlo.
Zona piscine
În zona exterioară a hotelului există 3 piscine. Piscina mare pentru adulți are o formă ovală destul de încăpătoare apreciez un 30 m x 20 m (este doar o apreciere) adâncimea exactă este de 1,45m pe partea stângă spre bar și 1,65m pe partea dreaptă spre recepție. Apa este foarte curată, placarea este realizată cu gresie de culoare albastră. Piscina de copii este rotundă aproximativ diametru 15m și are 1,1m adâncime. O minipiscină pentru bebeluși are 0,35m dar nu am văzut să fie folosită. Apa avea 25 grade celcius există un termometru de apă la vedere.
Programul piscinei este de la 10.00-18.00 trebuie respectată pentru a păstra apa curată (la orice piscină în afară de tratamentul folosit trebuie un anumit timp de recirculare a apei). De asemenea dușul înainte de a intra în piscină este obligatorie nu prea s-a respectat, așa am observat.
Topoganul este unul simplu și cu program de funcționare limitată la 3 ori pe zi câte o jumătate de oră (10.30,14.30,16.30) Dar băiatul meu s-a distrat și așa de asemenea și ceilalți copii abia așteptau să pornească pompele.
Pentru persoane cu handicap există un lift pentru piscină. Acesta funcționează în felul următor: persoana cu handicap este așezată pe scaun și legată cu o centură de siguranță. Scaunul pe urmă va coborâ în piscină. Nu am văzut să se folosească în timpul sejurului.
În jurul piscinei ovale există șezlonguri din lemn măsuțe, umbrele și saltele. În regulament scrie să nu se mănânce bea în apropierea piscinei. Nu prea s-a respectat astfel există pericolul ca mâncarea sau un pahar scăpat și spart să ajungă în piscină. Dar nu a fost cazul în timpul sejurului. În jurul piscinei există întotdeauna o parte cu umbră și una cu soare în funcție de perioada zilei. Astfel este confortabil atât pentru cei care se feresc de câldură cât și pentru iubitorii de soare.
Plaja Monte Carlo Beach
Așa cum am scris hotelul are plaja proprie de asemenea toate hotelurile din jur au asemenea o parte de plajă a lor. Între hotel și plajă există o arteră de circulație dar nici o trecere de pietoni. În dreptul fiecărui hotel vom găsi un tunel de acces. Astfel în dreptul străzii 10 oaspeții hotelurilor Monte Carlo și Krizantema vor folosi tunelul. Distanța care trebuie parcursă până la șezlongul de la plajă este de 90m/aproximativ 2 minute. Șezlongurile din lemn același model ca la piscină sînt grupate în două în mijloc xistând o alee din scânduri. Între rânduri la fel există alei de scândură deoarece pe la ora 10.00 nu se mai putea călca pe nisip atât de fierbinte era. În zona de șezlonguri mai există câte o umbrelă și o măsuță la două șezlonguri, saltelele nu se plătesc și sînt foarte utile. Indiferent de oră nu era o problemă să găsesc în rândurile de față loc poate nu în primul rând dar în al doilea rând găseam întotdeauna loc.
La terasa acoperită de la plajă așa cum am povestit se pot consuma toate cele lichide fără alcool, restul se plătește. Toaletele, dușurile și cabina de schimb tot în această zonă se găsește. Un nene turc cu părul alb angajat al hotelului este pe post de salvamar, și tot el aranjează mobilierul de ștrand. Stegulețul din cauza valurilor mari era mereu roșu dar se putea face baie liniștit până la o anumită distanță de mal. Pe urmă nu se mai putea din cauza valurilor, nenea turc nu se băga să atenționeze... Plaja conține parțial nisip parțial pietriș, pietricele. În apă intrarea este lină dar sînt mulți bolovani. De recomandat sînt păpucii de apă sau șlapii mai închiși. Cu sandale nu merge intră piatra și nu mai poți călca. Apa mării a fost tot timpul 25-26 grade și foarte curată nici vorbă de alge poate mici impurități, ceva gunoaie. Baie am făcut și seara pe la 11 dar nu am simțit frig la ieșire din mare. La început de iunie te topești de căldură în Alanya nu degeaba cresc și bananele aici.
Nu am văzut gunoaie pe plajă, am văzut doar ceva chiștoace de țigară și niște cioburi pe care eu personal le-am dus la gunoi. Poate calcă cineva în cioburi și doctorul e cam scump în Turcia (aproximativ 100 dolari consultația la hotel, era cabinet medical acolo)
Spa în hotel
Contra cost există posibilitate de a accesa centrul de înfrumusețare din hotel. Astfel se poate beneficia de baia turcească (hamam) saună, masaj, solar, etc. Nu am folosit acest serviciu astfel informațiile mele sînt mai sărace. Din pliantul găsit la recepție am aflat că există 4 programe de masaj (masaj complet, față, antistres, cu piatră, ciocolată, ulei, antistres, anticelulită, aromaterapie, sport, etc.), plus masaj terapeutic. Iertare dar nu prea mă pricep, personal nu am dorit niciodată.
Alte servicii la hotel
Așa cum am povestit mai sus există între recepție și biroul șefului (pe care de altfel l-am văzut în special seara controla condițiile din restaurant dar mai și ajuta puțin) un cabinet medical pe care scrie doctor. Dacă nu avem asigurare medicală este cam grav chiar și la o urgență 100 dolari sau euro este consultația (turcii nu prea fac diferență între dolar și euro)
Pentru evenimente corporate, ședințe există și o sală de conferințe la ultimul etaj. Bineînțeles că în vacanță nu mă interesează nu vreau să aud de lucru, dar trebuie să menționez și această facilitate pentru o anumită categorie de turiști.
Cu ce mai omorâm timpul liber la hotel?
Sincer nu prea rămâne timp liber de omorât dar avem o masă de tenis, o placă de dart, o masă de biliard, ceva șah, table, bibliotecă la recepție, un televizor mai mare în recepție, volei pe plajă. Sau de ce nu cei de la hotel pot să îți organizeze excursia. Astfel poți face turul Alanyei, poți merge într-o croazieră mai scurtă sau mai lungă, poți merge în munți cu ajutorul mașinilor de teren sau ATV urilor, închiria biciclete, motociclete, poți merge în Pamukale, Cappadocia sau de ce nu chiar și în Istambul sau Israel. Diversitatea este mare, doar bani și timp să ai.
Animație
Notez ca un plus la acest hotel programele de animație. Chiar dacă este vorba despre programe destul de scurte acestea au fost de calitate. Începem cu banalitățile cum ar fi ocupația cu cei mici, o gimnastică în apă, un volei de apă. Acestea sînt de zi dar crema a fost showurile de seară. Apreciez dansurile populare nemaiurmărind așa ceva până acum. Dar mult mai mult apreciez dansul din buric nu am văzut așa ceva până acum iar dansatoarele erau frumoase. Au mai fost prezentări de modă în scop de reclamă (pentru a vizita în următoarea zi magazinul de modă sau piele), minidisco cu copii, muzica pentru toți, liber la dans, iar în ultima seară a venit o tanti cu un șarpe de vreo 5 metri și dansa împreună cu acesta băga capul șarpelui în gură. Pe urmă invita lumea să facă poze, să țină șarpele. A venit și la noi dar băiatul n-a vrut să țină șarpele eu nici atât.
Deoarece aceste mini spectacole de seară erau parțial în timpul cinei locurile se cam ocuapu la mesele de afară. Recomand să se vină la masă la început de program astfel se pot urmări acestea de aproape.
Ca și o primă impresie de aici este că personalul își face treaba foarte bine și iute, este amabil și acționează în favoarea turistului. Fiind destul de mulți oaspeți turci nu am observat ca personalul să facă o diferență fiecare musafir a fost servit egal aici. Este doar o impresie personală.
Turiștii erau majoritatea ruși sau din celelalte țări ex-sovietice. De și în majoritate aici nu am observat să se comporte necivilizat aici. Următoarea categorie de turiști la număr au fost turcii. O parte din femei încă poartă costumele tradiționale chiar și în apă intră în pantaloni lungi (costume de baie speciale care se găsesc de cumpărat aici) Dar o mare parte și în special tinerii nu mai au nici o treabă cu Koranul, ceea ce am înțeles că nici ramadanul nu se mai respectă ca înainte. Au mai fost ceva nemți și atât. Români nu am văzut/auzit la hotel.
În general nu am auzit ca alți turiști să se plângă. Am văzut și auzit un rus care părea ceva mai înstărit și avea și un lanț de aur la gât de vreo 1 cm grosime și lăuda serviciile aici. Am fost puțin mirat deoarece există foarte multe resorturi mult mai ok decât hotelul Monte Carlo.
Bacșișul
Bacșișul este îndrăgit în Turcia, chiar dacă nu este obligatoriu. Nici un angajat nu zice nu la bacșiș. Dar serviciile sînt de calitate indiferent dacă dai sau nu, cel puțin la acest hotel, asa am observat. Eu nu prea știam cât să dau, astfel am oferit 2 euro bagajist (aveam multe bagaje plus că a arătat una alta în cameră) 2 euro recepționer (m-a ajutat la unele probleme organizatorice plus seiful), 2 euro curățenie (curățenie exemplară plus multe consumabile) 2 euro bar (mda, multă rachie am dat pe gât) 2 euro restaurant (aici cred că meritau mai mult dar dacă fiecare ar da ceva, eu nu am vazut...) total 10 euro poate e puțin, atât mi-am permis, nimic e mai bun??
În final nu știu ce să zic, dacă cineva dorește să își petreacă sejurul într-un resort mai mare și cu mai multe facilități hotel Monte Carlo nu este locul potrivit. Dar dacă se mulțumește cu serviciile descrise mai sus atunci da, recomand acest loc.
WM rog atașare la început,mulțumesc
https://www.youtube.com/watch?v=FZ_paWpT9Mo
Trimis de AZE in 10.06.19 23:47:31
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 36.53592500 N, 32.03529500 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salut, ai spus că ai mâncat porc în Turcia. ești sigur de acest lucru?
@sebigeanina: Bună ziua
Din păcate trebuie să confirm, am mâncat porc în Turcia.
Înainte să mă cazez am citit despre bucătăria hotelului că oferă preparate atât turcești cât și internaționale.
Sincer tot timpul sejurului nu mi-am adus aminte că consumul cărnii de porc este interzisă. Acest lucru știam încă din copilărie din alte surse (romane, cărți documentare nu exista internet pe atunci)
Acum prin intermediul ecoului tău mi-am adus aminte, dar în moment ce ei promovează o bucătărie internațională și europeană există această posibilitate de a mânca porc acolo. De unde procură doar ei știu, bănuiesc import. Personal mănânc mai mult carne de pui, și renunț fără probleme la cea de porc.(deci aș putea deveni oricând un turc fidel tradițiilor)
Îmi pare rău acum că nu am făcut poze cu denumirile preparatelor astfel puteam să demonstrez acest lucru.
În altă ordine de idei atât prin ghid cât și prin observație mi-am dat seama că turcii nu prea mai respectă tradiția, mai ales cei tineri. Nu se mai respectă ramadamul iar din punct e vedere personal am observat că familiile din Turcia cazate la acest hotel într-o proporție de 2 treimi nu mai respectă tradiția. Nu i-am urmărit dar poate și ei au consumat carne de porc.
Chiar am felicitat bucătarul turc pentru preparatele gătite de el.
@AZE: Felicitări pentru că ai spart gheața și ai mers in Turcia. Daca stam sa analizam prețul plătit. vreo 750 euro sunt biletele cu taxe. Restul de bani ptr 7 zile este mai mult decât ok...
@AZE:
Felicitări pentru prima ta experienţă turcească, una extrem de pozitivă din cele citite mai sus!
Mă bucur când citesc despre prime vacanţe reuşite în această ţară, chiar la hoteluri fără prea mari pretenţii.
Însă ai grijă că Turcia provoacă dependenţă
=
”Felurile principale pe bază de carne conțin porc, pui, miel sau pește.
Porc în Turcia anului 2019??? Exclus!
Fără supărare şi cu riscul de a te dezamăgi atât pe tine cât şi pe potenţialii cititori tentaţi să aleagă acest hotel pentru multrâvnitul porc, îţi spun că te înşeli.
Deşi nu am fost acolo, sunt ABSOLUT CONVINSĂ (100%) că nu a existat nici urmă de porc pe acolo. Mă bazez pe experienţa acumulată în mulţi ani de Turcia cu foarte multe hoteluri vizitate, cred că peste douăzeci
O singură dată am găsit porc în Turcia în urmă cu zece ani, a fost o surpriză plăcută oferită o singură dată pe săptămână.
Şi la vremea respectivă, porcul era ceva rarisim la hotelurile bune şi scumpe de cinci stele.
Având în vedere politica lui Erdogan şi orientarea tot mai accentuată spre valorile religioase, eu nu sper că voi mai mirosi măcar porc în această ţară, mai ales după evoluțiile ulterioare datei de 15 iulie 2016.
Faptul că un hotel oferă produse din bucătăria internaţională nu implică nicidecum prezenta porcului în bucate, nu are nicio legătură cu specificul mâncării.
” De unde procură doar ei știu, bănuiesc import.
Într=adevăr, porcii pot proveni doar din import, dar este greu de crezut că un hotel modest de buget ca acesta şi=ar permite o asemenea cheltuială.
@nicole33: multumesc pentru precizări
Pai atunci ce am mâncat?
Ce carne putea sa fie ceea ce eu am luat drept preparat din porc?
@AZE:
”Pai atunci ce am mâncat?
Ce carne putea sa fie ceea ce eu am luat drept preparat din porc?
Nu stiu exact ce, dar de multe ori si carnea de vita sau de miel poate fi confundata cu cea de porc. Depinde foarte mult ce bucata ai nimerit, cum a fost preparata, cum a fost condimentata, daca a fost marinata, etc.
Nu cred ca ai mancat porc, pentru ca in Turcia se considera ca daca s-a gatit porc in niste vase, acestea s-au " spurcat" si nu mai pot fi folosite la gatit. Deci, nu cred ca vreun hotel ar face un asemenea gest de amabilitate fata de turisti, mai ales ca ar fi starnit nemultumirea turistilor turci.
@AZE:
”Pai atunci ce am mâncat?
Ce carne putea sa fie ceea ce eu am luat drept preparat din porc?
Nu știu ce a fost. In funcție de modul de preparare, partea din animal și condimentele folosite, te poti ușor păcăli. Ce știu sigur este ca NU a fost porc ????.
In rest, putea fi vita, miel sau curcan.
Eu m-am păcălit in Bulgaria cu niște curcan de juram ca mănânc porc. Abia la a treia bucata mi-am pus întrebarea ce mănânc. Toți ceilalți de la masa au ras și au răspuns in cor: curcan. Tot nu eram convinsă și m-am dus sa verific. Aveau dreptate, scria ce este și privind Bucățile de carne cruda nu mai era niciun dubiu.
In Spania am pățit-o cu carne de oaie, nu de miel, dar gătită impecabil de nu avea niciun fel de miros. Eu eram convinsă ca este vita și chiar ma miram cât de frageda poate fi, dar nu era vita.
”În altă ordine de idei atât prin ghid cât și prin observație mi-am dat seama că turcii nu prea mai respectă tradiția, mai ales cei tineri. Nu se mai respectă ramadamul iar din punct e vedere personal am observat că familiile din Turcia cazate la acest hotel într-o proporție de 2 treimi nu mai respectă tradiția.
Depinde de zona din care provin. Sunt zone in Turcia in care Tradițiile sunt încă foarte respectate, dar și zone in care oamenii s-au mai emancipat, de exemplu cei din marile orașe cum ar fi Istanbul.
Cei care își petrec vacantele in resorturi de 4-5 stele sunt mai emancipați, dar nu toți.
La Rixos Tekirova acum doi ani am prins chiar începutul Ramadanului și ii vedeam la masa doar seara după apusul soarelui.
La Mardan am văzut si familii tinere de turci care nu beau decât ceai deși oferta era foarte bogata.
La Bodrum acum trei ani era plini de turci tineri și nonconformiști care consumau alcool fără rețineri, fetele purtau costume de baie din doua piese de obicei, nici vorba de cap acoperit sau altceva.
Sunt însă și orașe in Turcia in care nu găsești sa bei o bere.
Mulțumesc tuturor pentru precizări. Sînt informații utile pentru mine în viitor pentru că Turcia dă dependență (așa a scris nicole33) mai ales în cazuri în care prima experiență a fost pozitivă.
Sincer chiar am crezut 100 % că am mâncat carne de porc, și în tot timpul sejurului am uitat că aceasta este interzisă acolo. De asemenea numele preparatului scris acolo unde se expun felurile principale sugera că este din carne de porc (sau poate chiar a fost eu nu exclud această posibilitate).
Și acum mai în glumă, mai în serios aș putea deveni un turc fidel, acasă nu consum sau consum foarte rar carne de porc. Și nici de vită, miel sau pește. Mie îmi place carnea de pui.
O seară fain... tuturor
@nicole33: La acest hotel având în vedere că un mare procent din turiști au fost turci i-am putut observa.
O parte din ei respectau tradiția, femeile purtau acele costume de baie din cap până în picioare, erau acoperite tot timpul (în P27 se observă un exemplu atunci când copii dansează, o fetiță era însoțită de mama ei)
Aproximativ 2/3 din turiștii de naționalitate turcă nu respectau nimic, femeile purtau costume de baie obișnuite din 2 piese (una avea chiar bikini tanga...)pe de altă parte i-am văzut la bar atunci când cereau băutură(mi s-a părut normal și acest lucru că am uitat pur și simplu că turcii n-au voie să bea)
Prin toate aceste observații plus ceea ce a povestit ghidul mi-am format o primă impresie/părere, care bineînțeles nu trebuie generalizat, după o experiență mai lungă acolo probabil o să îmi dau seama și o să îmi schimb această primă părere.
@AZE:
”Sînt informații utile pentru mine în viitor pentru că Turcia dă dependență (așa a scris nicole33) mai ales în cazuri în care prima experiență a fost pozitivă.
Sa știi ca nu am glumit deloc.
Depedența aceasta s-a manifestat și la mine și la toți prietenii mei chiar după primul sejur all inclusive petrecut la turci și ne face sa revenim an de an, căutând hoteluri tot mai bune și mai luxoase in care ne place sa ne simțim răsfățați.
O explicație ar putea fi raportul calitate preț excelent. Am testat servicii all inclusive și in alte tari, inclusiv in Caraibe, unde s-a inventat acest sistem, dar turcii l-au dus la perfectiune
Sunt sigura ca după toate aceste comentarii data viitoare vei fi mult mai atent la ce mănânci tot așa cum sunt sigura ca ne vei da dreptate ????
@nicole33: Păi... dreptate v-am dat deja,
cât despre mâncare, sînt un gurmand și dacă îmi plac preparatele nu trebuie să fiu atât de atent din ce este făcut, punct
@AZE:
din pacate sa stii ca este un regres, acum 20-25 de ani rar vedeai pe cineva infofolit de sus pana jos sau facand baie in burkini (de fapt acesta a parut prin 2007), nu exista restaurant unde sa nu poti bea bere si unde turcii sa nu bea bere, acum am avut " bucuria" sa umblu printr-o statiune (Dikili) si cu greu sa gasesc o terasa cu bere, iar intr-un mic oras, Sereflikokisar, chiar mi-a fost imposibil sa gasesc o astfel de terasa, ce buna ar fi fost o bere dupa 1500 km de condus
in urma cu 20-30 ani Turcia era un stat laic, acum se transforma cu incetul intr-un stat musulman
@nrs:
”in urma cu 20-30 ani Turcia era un stat laic, acum se transforma cu incetul intr-un stat musulman
Din păcate, asta este tendința.
De fapt, prin adoptarea acestei strategii, cu un accent tot mai mare pe religie, actualul președinte a câștigat capital politic asigurându-și sprijinul / votul acelei părți din populație mai puțin școlite din zonele rurale sau mai slab dezvoltate.
Dacă nu ar avea nevoie de banii rușilor și ai occidentalilor, pentru ca s-a văzut cat de rău le-a mers fără turiștii ruși in 2016, ar interzice și consumul de alcool din resorturi fără sa clipească, dar nu știu câți ar mai merge in Antalya de exemplu și sa bea doar ceai sau suc ????
@AZE: Informatii extrem de utile, ma bucur sa aflu ca ati avut o vacanta frumoasa. Noi suntem acum la marea noastra, in Turcia o sa mergem in septembrie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 Se fura banii din camera — scris în 09.07.21 de ux120747 din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jul.2019 Mare teapa — scris în 04.09.19 de GinaO din MIZIL [PH] - nu recomandă
- Aug.2018 Sejur ok mai mult decât m-am asteptat — scris în 04.09.18 de MCASTY din ARGEşELU [AG] - RECOMANDĂ