ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.12.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Zamfira – renașterea unui locaș

TIPĂREȘTE

În prag de Crăciun, atunci când Steaua călăuzitoare strălucește deasupra umilei iesle în care Pruncul Iisus sosește pe lume, să citim câteva rânduri despre un locaș de cult ortodox, un adevărat „sat mănăstiresc” . Atmosfera deosebită a sărbătorii Nașterii Domnului să vă adune  lângă familie și cei dragi, să vă aducă momente de bucurie, pace sufletească și puterea de a înțelege lumea în care trăim.

Găsim pe aceste meleaguri prahovene multe ansambluri monahale valoroase, unul dintre ele fiind Mănăstirea Zamfira. Fără a fi încă cotropită de tușele modernismului, ci doar de cele ale marelui Grigorescu, mănăstirea de pe Valea Teleajănului se află la o aruncătură de băț de orașul Ploiești dacă te repezi spre ea cu autoturismul pe DN 1A. La 1907 drumul parcurs cu trăsura dura ceva mai mult, ca de exemplu atunci când istoricul Nicolae Iorga pleca din Ploiești către mănăstire pe la 9 și ceva dimineață și se întorcea la ora 16 în oraș. O vizită cu folos fiindcă „acolo a găsit importante inscripțiuni” (Universul, februarie 1907). Mi-ar fi plăcut să beneficiez de ghidajul marelui om de cultură așa cum s-au bucurat cei circa 200 de cursanți de la Vălenii de Munte în vara anului 1912 când au fost conduși chiar de Iorga prin incinta mănăstirească. Bașca au făcut ceva mișcare între calea ferată dintre Lipănești și Măgurele unde i-a lăsat special trenul și mănăstirea Zamfira (aprox. 3 km), însoțiți fiind și de doamna Iorga. De la intrare captivează ochii privitorului, ce vrea să intre, frumosul iconostas, opera neuitatului Grigorescu din anii tinereţei sale (Gazeta Transilvaniei, iulie 1912).  

Fără ghidaj ne-am bucurat de frumusețea mănăstirii, autenticitatea picturii din biserică și atmosfera de pace și liniște pe care o simți după ce treci pe sub turnul clopotniță și pătrunzi în curtea mănăstirii. Se zărește silueta albă a bisericii clădite de mitropolitul Nifon la jumătatea anilor 1800, pe locul bisericuței zidite de Zamfira, văduva unui bogat negustor. Aleile sunt tapetate de flori multicolore iar clădirile mănăstirești înconjoară protectiv biserica. Case tradiționale cu ceardac și grădiniță cu flori în față îți creează impresia unui sat autentic.

Mulți vizitatori de seamă au trecut pragul mănăstirii prahovene. Printre ei și prințul de Bethleen, nepotul reginei, ofițer din garda imperială germană, care e acum oaspetele familiei noastre regale, a vizitat, însoțit de d. D. Anghel prefectul de Prahova, salinele de la Slănicul Prahovei și mănăstirea Zamfira, unde se află mai multe picturi de ale lui Grigorescu (Dimineața, octombrie 1910). Noi, vizitatori obișnuiți, am admirat aceleași picturi terminate de „Nicu Grigorescu” în 1857 readuse la strălucirea inițială după amplul proces de restaurare din anii  2017-2019 care au „reparat” intervențiile improprii  desfășurate de-a lungul ultimului secol.

Toate evenimentele din zona Ploieștiului sau Vălenilor de Munte – congrese, întâlniri, cursuri – se încheiau cu vizite în împrejurimi, mănăstirea Zamfira fiind negreșit inclusă în intinerariul excursioniștilor. Iată o prezentare în presa epocii: ... să facem un scurt popas la mănăstirea Zamfira. Acest sfânt locaş are mândria de a fi depozitarul — depozitar fidel — al picturii grigoresciene. Cu toată tinereţea maestrului la epoca în care a zugrăvit catapeteasma şi întreg interiorul bisericii din Zamfira, sunt icoane cari, prin prospeţimea liniei şi delicateţea expresiei, rămân și azi modele de artă murală în plastica noastră bisericească (Universul, aprilie 1929).

În biserică este o liniște desăvârșită, lumina pică pe auriul catapetesmei și o face să strălucească, frescele nu sunt viu colorate, dar au o cromatică plăcută ochiului. Pictura tânărului Grigorescu este deosebită, te atrage, te face să stai locului și să cercetezi chipuri, veșminte, simboluri.

În acest ansamblu monahal cultura și tradiția au stat la loc de cinste; în perioada interbelică au fost deschise ateliere de scoarțe „după adevăratele isvoade românești și în coloritul original” , un atelier de pictat icoane pentru maici, clase de elevi au participat la Liturghii, s-a înființat o bibliotecă (Nicolae Iorga a donat printre primii volume). Istoricul Iorga a fost foarte atașat de această mănăstire, aici fiind înmormântați mai mulți membri ai familiei sale (mama sa, Zulnia, fratele George și trei copii). Azi, într-una din clădiri se află o colecție de artă bisericească.

Ne plimbăm prin curte, admirăm stâlpii sculptați ai prispelor caselor monahale și varietatea culoristică a florilor ce împodobesc toate spațiile exterioare. Măicuțele îngrijesc cu atenție toate aceste frumuseți. Mănăstirea are un pangar unde găsiți de la obiecte bisericești la produse naturale.

Să ne bucurăm, mâine începe „o nouă istorie” .

Crăciun cu liniște!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.12.23 18:47:20
Validat / Publicat: 24.12.23 20:11:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 451 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Flori și iar flori.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32500 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

DOINITAPHONE
[25.12.23 15:01:34]
»

Sărbători binecuvântate cu sănătate și pace!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.12.23 12:25:36]
»

@DOINITA: Mulțumesc pentru urări. Vă doresc sărbători de iarnă pline de bucurii, zile încărcate de cadouri și sănătate cu carul. Alături de familie și cei dragi să petreceți clipe minunate de Crăciun și cu ocazia sărbătorilor de Anul Nou - atât de frumoase în zona Botoșanilor (cete de colindători, Steaua, căiuții, caprele, urșii, moșii și babele, căldărarii etc.).

La mulți ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[26.12.23 12:43:48]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[27.12.23 21:06:46]
»

@tata123 🔱: Cum să nu prind eu superbonsul, ca mulţumiri pentru cum scrii şi ce scrii? La mulţi ani (pe AFA), bucurii, realzări şi tot ce-ţi doreşti!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.12.23 11:14:15]
»

@Michi: Mulțumesc frumos! Cele „sfinte” se mișcă foarte greu în aceste zile deși lumea e pătrunsă de sărbătoarea Nașterii Domnului! Dar cred că mă înșel - Moș Crăciun e la putere... ha, ha 🎅😁

Mă bucur că aceste scrieri aduc de multe ori informații noi, uneori bucurie, alteori provoacă amintiri plăcute. Cei mai mulți useri permanenți cunosc munca din spatele articolelor și o apreciază. La cât mai multe lecturi!

La mulți ani cu sănătate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Zamfira [Zamfira, PH]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063531160354614 sec
    ecranul dvs: 1 x 1