GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Poate mai puţin cunoscută şi cu siguranţă mai puţin vizitată, mănăstirea Zamca este un important obiectiv istoric şi religios din oraşul Suceava.
Mănăstirea Zamca este un complex medieval fortificat care a avut anterior rol de mănăstire armenească, fiind considerat în prezent cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armenească din oraşul Suceava.
Complexul medieval Zamca a fost construit în anul 1606 de armenii refugiaţi în Moldova încă din secolul al XIV-lea. Ridicată pe un platou din partea de vest a oraşului, construcţia ocupă o bună poziţie strategică. Complexul este închis cu ziduri de forma unui patrulater neregulat (trapezoidal), întărite cu contraforturi interioare şi exterioare, fără turnuri de apărare.
Ansamblul arhitectural este format din trei clădiri (biserica principală „Sf. Auxentie”, turnul-clopotniţă de pe latura de est cu o înălţime de 26 metri şi o clădire cu paraclis la etaj pe latura de vest, unde se află intrarea în incinta mănăstirii).
Mănăstirea Zamca a fost inclusă în lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, elaborată în anul 2004. Ansamblul este format din 7 obiective:
Biserica „Sf. Auxentie” - datând din anul 1551
Paraclisul „Sf. Grigore” - aflat în turnul clopotniţă, datând din anul 1606
Paraclisul „Sf. Maria” - datând din secolul al XVII-lea
Chiliile - datând din secolul al XIX-lea
Zidul de incintă - datând din secolul al XVII-lea
Turnul-clopotniţă - datând din anul 1606
Fortificaţia de pământ - datând din anul 1691.
În prezent, biserica a fost renovată, turnul clopotniţă şi paraclisul au fost restaurate şi acoperite cu piatră, zidurile de incintă au fost înălţate şi acoperite şi ele cu tablă.
Cel mai mare pelerinaj se organizează în fiecare an de Sfânta Maria. Atunci, vă îndemn să o includeţi cu încredere pe lista obiectivelor ,,must see" în vacanţele voastre în Bucovina!
Trimis de CATAAS in 10.06.17 15:32:17
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CATAAS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.65251300 N, 26.24257400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@CATAAS:
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Mănăstirea Zamca, SUCEAVA" (nou-creată pe sait)
Frumos articol. Mi-a trezit amintiri. Insa, nu mai stiu daca manastirea se putea vizita.
Cert este ca noi mergeam in zona Zamca, asa ii zicea, in Suceava, si invatam pe-acolo, faceam plaja, cantam la chitara.
Erau niste ziduri, era iarba verde, era frumos... Si parca, se vedea din tren, cand veneam de la Cluj, cu trenul de Timisoara....
Eu am terminat Liceul Pedagogic din Suceava, in 1987 si stateam la caminul liceului.
Au trecut asa de multi ani!
Cel mai bun moment de a o vizita in interior este pe 15 august de Sfanta Maria. Pe exterior se poate vedea si inconjura manastirea oricand, mai ales ca e padurea in apropiere si multa verdeata in jur!
@CATAAS: Străvechea mănăstire armenească a trecut printr-un proces de restaurare în anii 2000: a fost renovată biserica Sf. Auxentie, au fost reconstruite parțial zidurile, a fost resturat turnul-clopotniță...
Revista populară Albina reproducea prin 1915 impresiile unui vizitator la Zamca care se mira de rezistența zidurilor și a turnurilor în fața ghiulelelor turcești. Vizitatorul a fost condus prin incintă de către un paznic armean care locuia în turnul clopotniță și care știa bine limba română.
@CATAAS: Interesanta manastire, un obiectiv ce poate intra pe lista de vazut in zona. Felicitari, votat cu placere.
@CATAAS: Cu siguranță vom include acest obiectiv pe lista de vizitat când vom ajunge la Suceava. Am fost în Suceava de nenumărate ori (de prin 1978 și până în 1990 am făcut delegații cam de 6 ori pe an la Suceava, la fosta IFA) însă, spre regretul meu, n-am reușit să văd mănăstirea. Trebuie să ajungem acolo pentru a vedea nenumăratele obiective turistice dar și pentru a ne întâlni cu numeroșii prieteni ce-i avem acolo.
@Mitica49: cu drag ne putem vedea la un suc sau bere in Suceava
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Mănăstirea Zamca — scris în 21.10.18 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Descopera manastirea Zamca din Suceava — scris în 14.10.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ