ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Turnu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Iata-ma asadar in Ploiesti. Muzeele Ceasului si al Petrolului le-am vizitat, Hipodromul deasemenea, cand eram mic copil, Castelul Iulia Hasdeu si Muzeul Grigorescu din Campina, baile Telega si valea Doftanei, la fel, ce mi-a mai ramas? Manastirea Turnu si Palatul Mogosoaia. Cine poate stii cate batalii, serbari campenesti sau galante, capete incoronate, alaiuri de nunta sau procesiuni de adio, intrigi sau povesti de iubire au vazut zidurile fara de grai ale manastirilor sau castelelor de pe aceste plaiuri valahe?

Manastirea Turnu

Inainte de sfarsitul anului trecut, ne-am hotarat sa mergem la Turnu, pe-acolo, pe unde in urma cu 5 secole si jumatate a păşit domnitorul Vlad Tepes. Cum? Nu stiti cine-a fost Vlad Tepes? Pai a fost acel domnitor care, atunci cand avea el curtea domneasca la Targoviste si tocmai astepta o delegatie oficiala de 100.000 de turci inarmati, i-a intampinat, nu cu paine si sare, cu o “padure de 300 de tepuse” dichisite fiecare cu cate un turc cules de pe la cetatile de langa Dunare sau facuti prizonieri. Conducatorii ienicerilor si spahiilor aveau dreptul la o tepusa mai inalta caci Tepes, domnitor aprig dar drept si cu mult bun simt, avea un respect deosebit pentru gradele militare, stia cat de greu e sa urci in ierarhia unei osti, in acele vremi tulburi. Corbii Valahiei isi facura datoria, invadara leşurile puterzite ale turcilor si viermii si-o facura si ei pe-a lor. Turcii, cand vazura secventa “horror” din faţa lor, se cutremurara subit (nimeni nu mai tine minte la ce nivel pe scara Richter) si, cuprinsi de frisoane, facura cale-ntoarsa, si-o pornira spre Stambul in pas alergator. Astazi chestia asta s-ar numi “razboi psihologic, murdar” sau poate chiar “bacteriologic” dar pe-atunci era permis orice. Invingatorului i se iarta toate pacatele. Intreaga Europa trimise răvaşe de felicitare si multumire domnitorului nostru pentru fapta de arme care opri colosul otoman la gurile Dunarii.

Manastirea Turnu, e situata la 10 Km de Ploiesti in comuna Targsoru Vechi. In anul 1461, aceasta a fost sfiintita de Vlad Tepes, dar, lucru interesant, aici a aparut in zilele noastre, si un santier arheologic. Gropi langa gropi. Unele pastreaza forma unor camere, galerii, foisoare, beciuri. La marginea gropilor, pungi peste pungi, unele pline cu cioburi de vase de ceramica, altele cu ramasite umane. E ciudat cum cei cativa caini ce se-nvart pe langa manastire, n-au dat inca de mirosul oaselor. Un femur omenesc imi trage cu ochiul, nu ma pot abtine, si-l fotografiez. O mama apare cu bebelusul ei si il roaga pe un preot mai tanar ca sa-i sfinteasca odrasla. Acesta ii citeste cateva randuri dintr-un ceaslov vechi, mare si greu, in biserica. Biserica e modesta, acoperisul ei, e in plina renovare. Apoi apare un alt preot. Femeia il roaga sa-i tina leaganul copilului in mana. Preotul e de acord, dar refuza onorariul cu demnitate. Il intrebam de ruine. Cu multa blandete, acesta ne spune o poveste intreaga, dar mai ales ca manastirea pare a fi una dintre cele mai vechi din tara. Dateaza, dupa primele estimari, din secolul V, inaintea erei noastre. S-au descoperit acolo, pe fundul acelor inestetice gropi, un banut de aur, un colier de margele, cioburi de ceramica si multe morminte. Si acesta e doar inceputul. Putem visa la orice comoara arheologica sau chiar la una reala...

Aici, la Turnu, calugarii se ocupa cu producerea si comercializarea mierii de albine, aceasta este una din preocuparile lor importante. Astazi, manastirea este un imens santier. Se lucreaza si la restaurarea ei. Decizia a fost luata in anul 1997. Personalul permanent al manastirii, ce poarta hramul Sf. Ierarh Nicolae, numara 11 persoane. Nu stam mai mult de o ora, aprindem cateva lumanari. Stiu ca una dintre cele aprinse e si pentru mine. O troita aflata chiar la intrare ne reaminteste o fila neagra de istorie, asasinarea, în noiembrie 1940, a lui Nicolae Iorga. Pe arealul arheologic al sitului s-au descoperit si ruinele unei foste curţi domneşti, ba chiar şi resturi ale unui castru roman. Aflu ca in anul 1752 domnitorul Grigorie Ghica a inchinat aceasta manastire, manastirii Sfântul Pantelimon din Bucureşti. In ce scop? Credinciosii din localitatea Târgşor si cei de la Sfantul Pantelimon, se obliga printr-o dare anuala sa ajute spitalul săracilor de Turnu. Moşia manastirii a ramas în administraţia Spitalelor Civile, pana in anul 1948. Perioada cea mai frumoasă a Târgşorului si a manastirii Turnu, este legată de voievodul Neagoe Basarab (1512-1521) care o numără printre “cetăţile domniei mele”.

De cand am auzit la manastire de “mierea calugarilor”, in drumul spre casa, nu mai visam decat la dulciuri, asa ca la Ploiesti, am intrat intr-o cofetarie. Am ajuns la una grozava, asa ca va trimit si voua o imagine ca sa vedeti ce minunatii exista pe-acolo…

@Web, te rog clipul, mersi! http://www.youtube.com/watch?v=TjH0FePD9C0


[fb]
---
Trimis de dorgo in 16.10.13 20:19:11
Validat / Publicat: 17.10.13 10:05:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4766 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Acoperisul bisericii are nevoie de reparatie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • sait oficial al acestei destinații:

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

amero
[17.10.13 12:08:55]
»

Cu acest rew. m-ai atins la coarda sensibila pentru ca desi imi este la indemana nu am reusit sa ajung. Acolo a fost trimis in urma cu ceva ani calugarul Pantelimon de la manastirea Ghighiu cand a cazut in dizgratie in fata maicii starete. Era foarte in varsta, nu stiu daca mai traieste, rar mi-a fost dat sa intalnesc un asemenea calugar-duhovnic de o blandete si o frumusete sufleteasca extraordinare si la Ghighiu se ocupa de stuparit. multumesc ptr. rew.

mirmicu
[17.10.13 22:14:11]
»

Super Bonus-ul vine de la Ploiesti!

dorgoAUTOR REVIEW
[17.10.13 22:28:20]
»

@mirmicu: Alo, Ploiestii? M-auzi? Targu Muresul iti multumeste!

roxanali
[09.11.13 12:31:44]
»

@dorgo: Buna ziua,

De data asta, Ploiesti-ul multumeste Tg. Muresului! Desi am fost de zeci de ori la Manastirea Turnu, am aflat o multime de lucruri noi. Va multumesc!

webmasterX
[10.11.16 10:58:27]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Turnu [Târgşoru Vechi, PH], PLOIEȘTI" (nou-creată între timp pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, dorgo, mirmicu, roxanali
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Turnu [Târgşoru Vechi, PH]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055572986602783 sec
    ecranul dvs: 1 x 1