GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Suzana, o manastire linistita ca o zi frumoasa de vara
Ce invitatie mai frumoasa te poate indemna sa vezi manastirea Suzana daca nu aceste vorbe ale lui Alexandru Vlahuta scrise in 1908: "Suzana este asezata intr-o poiana frumoasa, pe o frunte de damb, sub care se asvarl in Teleajen paraul Stanca din dreapta si Epurasul din stanga. Acestea unindu-se in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs”.
Si uite asa intr-o calduroasa zi de vara urmand un indicator si trecand pe langa o troita am ajuns si noi la Manastirea Suzana. Am lasat masina si pe sub o poarta construita in piatra am patruns in incinta manastirii. Primul lucru care iti atrage privirile este Biserica, nu neaparat datorita vreunei arhitecturi deosebite ci prin simplitate este culoarea alba aproape imaculata (vazuta mai ales de la distanta). Si de data aceasta voi face doar o scurta prezentare a istoricului acestei manastiri. In 1740 Suzana Arsicu inalta aici o biserica din barne si care va purta hramul Sf Ierarh Nicolae, biserica care devine impracticabila dupa 100 de ani astfel inaltandu-se aici in 1840 o biserica din piatra. Si aceasta se ruineaza in mai putin de 40 de ai datorita unui cutremur. Si astfel in 1880 se construieste actuala biserica a carei constructie s-a incheiat in data de 25 iulie 1882, pastrand hramul „Sf Ierarh Nicolae”. Toate aceste informatii se regasesc si pe pisania care se afla la intrarea in biserica. Picturile din biserica sunt opera lui Petre Nicolau din Ploiesti, care a fost unul dintre ucenicii lui Gheorghe Tattarascu.
Ceea ce te frapeaza la intrarea in biserica este spatiul care fara a fi impartit ca multe alte biserici (nu mai vorbesc de naos/ pronaos ca asta e) apare ca un spatiu larg in care picturile se disting foarte bine putand astfel sa admiri adevarate opere de arta. Uitandu-ma acum din nou la picturi am avut din nou acel placut sentiment de spatiu larg si cald (sper ca pozele sa fie mai explicite decat mine). Stranele sunt asezate pe margine astfel ca din fiecare loc ai o vedere libera catre icoane si catapeteasma sculptata in lemn de cires si impodobita cu icoane pictate in ulei pe lemn.
In 1911 se mai construieste o bisericuta – Paraclisul (renovata ulterior in perioada 1972-1974 fiind deteriorata in urma unui incendiu in 1971), purtand hramurile „Acoperamantul Maicii Domnului” si „Sfanta Mucenita Filoftei”.
Ne-am mai plimbat prin curte admirand ce se putea, nu am vizitat insa muzeul, in curte nu era foarte multa miscare, am admirat insa o fantana zidita din piatra (ca si intrarea in manastire), dar am admirat de la distanta Casa Pelerinului, un loc ce ofera cazare celor ce vor sa se bucure de linistea de care pot avea parte aici si de bucate gatite traditional (pentru tarife cautati date de contact pe net deoarece acestea pot varia).
Ca si Manastirea Cheia, este un loc retras si linistit si care m-a surprins prin aceasta frumoasa simplitate neafectata inca de vanzoleala comerciala. Ce-i drept eram in timpul saptamanii asa ca nu stiu cum este in weekend, insa va recomand daca ajungeti in zona sa nu o ocoliti, vizitati-o, respirati aerul proaspat, bucurati-va de linistea ce va inconjoara pentru ca mai apoi sa va continuati drumurile. Calatorii frumoase sa aveti in continuare.
Trimis de mishu in 13.11.17 10:29:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.39363900 N, 25.92972100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O zonă foarte frumoasă, o mănăstire foarte frumoasă! Întotdeauna în jurul lăcașelor de cult e o pace și armonie ce uneori par nepământene... Totul foarte îngrijit, totul frumos gospodărit, florile parcă au culori mai vii, întreaga imprejurime pare îndumnezeită...
Câteva momente petrecute în locaș sau în preajmă umple sufletul de pace, de echilibru...
Vizitarea acestor locuri măcar din când în când ajută mult...
Călătorii frumoase și armonioase!
@danaeldreny: Multumesc frumos pentru lectura si aprecieri. Si eu sunt de acord ca aceste locuri iti ofera momente de liniste si reculegere, cu concluzia sa nu te calci pe picioare de puhoi de lume. Mai bine sa para asa, mai nebatute de lume decat sa vezi oameni cum vin sa se roage si o multime de oameni cum le baga blitzurile in ochi facand poze.
Chiar daca am vizitat manastiri in momente de rugaciune, am pastrat discretia si diastanta incercand sa nu deranjez acele persoane. O zi frumoasa sa ai.
După foarte mult timp, am nimerit şi eu un superbonus! Sincer, nu ştiam prea multe despre această mănăstire, dar cu ajutorul tău am rezolvat şi problema asta. Felicitări pentru statutul de Augustus! Ţi-am trimis şi un PM cu ceva timp în urmă, sper că l-ai citit.
Toate cele bune!
@mishu: fOARTE FAIN SCRIS! M-aș călugări și eu, atras de frumusețea peisajului și de linistea locurilor, dacă n-aș avea așa de multe păcate!
@Safta Radu: Multumesc frumos pentru lectura si vot si de asemenea pentru urarile facute. Cat despre PM il citisem insa nu stiu de ce nu am raspuns. O seara frumoasa si pupici sotiei.
@ioan marinescu: De calugarit depinde unde ????, insa vizite frumoase pot fi facute in multe locuri. O seara frumoasa va doresc.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mishu: Dupa ce am ratat primul vot, al zecelea, al douazecilea... al treizecilea, rusinos afirm ca am apucat votul cu numarul 32. La mai multe!
Citind acest articol mi-am dat seama cat de mult am pierdut, pentru ca, desi am trecut de multe ori prin Cheia, nu m-am abatut din drum pentru a vizita manastirile. Dar cand nu esti sofer, iar soferului nu prea ii plac manastirile, te rogi de cei care au fost pe acolo sa nu mai prezinte noutati. Pentru ca aproape 40 de ani nu am mai fost la manastirea Suzana.
Multumesc pentru acest articol.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri. Nu stiu daca sunt adepta vizitarii manastirilor si nu vreau sa fiu inteleasa gresit, le vizitez pentru a ma bucura de ceea ce vad acolo, de linistea (nu mereu) de care am parte acolo. Sunt locuri speciale si nu trebuie ocolite. Am citit si eu o multime de articole interesante despre manastiri aparte si cu cat citesc mai multe articole cu diverse teme, cu atat creste lista mea cu ce am de vazut.
Si mai este un beneficiu adus de articolele despre Romania, uneori gasesc raspunsurile la intrebarile lui Iantu, ????, si astfel ma consider norocoasa cu tot ce citesc.
O seara frumoasa sa aveti.
@webmaster: Multumesc frumos, un inceput de saptamana minunat, o seara frumoasa.
@mishu: Am mai povestit de vreo două ori pățaniile noastre de la Suzana, nu vreau să repet. Dar tare aș mai dormi în paturile lor înalte, pline de perne, dacă le-or mai avea. Și ce gust a avut orezul cu lapte cu care ne-a așteptat o măicuță, după ce ne-am întors rebegiți de frig, după o plimbare prin Cheia!
@Aurici: Au ce ma doare, desi tocmai am mancat, parca de un orez cu lapte tare mi-e dor, ca de copilarie, caci atunci il mancam cu mare pofta, acum il mananc doar ca sa-mi aduc aminte de acele vremuri (ma refer la copilarie nu la altfel de vremuri)
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@Aurici: Felicitari Doamna Consul! Oofff, orez cu lapte...
Eu il mananac cu drag si-acum!
@Zoazore: Îuuu! Mulțumesc, Doamnă. Este prima dată când cineva mă felicită pentru un nou statut. Mi s-a întâmplat și mie să remarc mai târziu, darmite altuia. Cu atât mai mult mă surprinde vigilența ta, Zuzi dragă. Trebuie să recunosc însă că m-a mai surprins cineva, chiar de dimineață și m-a luat pe nepregătite pentru că eu știam de iei-alaltăieri că mai avem niște 15-2x de mii de puncte... În fine... Mulțumesc încă o dată, ești drăguță.
@Aurici: Te felicit si eu pentru culoare, este o culoare care mie mi-a facut mare placere, acum trebuie sa ma obisnuiesc si cu noua culoare si recunosc cinstit ca data fiind obisnuinta, cand imi caut anumite ecouri, ma uit dupa culoarea rosie si uneori trec de mine .
Nu stiu insa Cornel ar trebui sa se gandeasca la inca un statut cu o noua culoare, asa pentru stimulare, nu conteaza la ce punctaj sau ce miza, ci pentru joc.
Frumos loc, nu știam de el. Felicitări pentru vizita făcută de tine și impresiile postate!
@Rodel: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2015 În vizită la Mănăstirea Suzana — scris în 19.04.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- May.2015 Sub semnul verdelui – Mănăstirea Suzana — scris în 05.06.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Manastirea Suzana, intr-un stralucitor decor alb — scris în 30.12.10 de valimi din SLOBOZIA - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Suzana – pe o cruce de ape — scris în 03.09.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Mânăstirea Suzana — scris în 28.07.10 de RobertCodescu din PLOIEŞTI - RECOMANDĂ