ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Manastirea Suzana – pe o cruce de ape

    TIPĂREȘTE

    Cu putini km. inainte de statiunea Cheia, placand din DN1 si mergand pe un drum la stanga, se ajunge la Manastirea Suzana. E un drum placut de parcurs; soseaua serpuieste si dupa fiecare curba ma astepam sa apara un luminis unde sa gasesc manastirea. Dar nu era asa, si mai mergem cateva sute de metri, si alta curba si parca natura se juca cu rabdarea mea, si curiozitatea si nerabdarea cresteau in intensitate. Apoi, placerea descoperirii manastirii a fost dublata de uimirea ce am avut-o. Este o adevarata fortificatie, inconjurata de ziduri groase din piatra, ce m-au dus cu gandul la niste maicute gata sa se lupte din spatele zidurilor, pentru a-si apara credinta. Si natura ajuta aceasta manastire sa fie bine aparata, caci este inconjurata de munţii Grohotiş, Bobu Mic, Bobu Mare şi Clăbucetul Teleajenului.

    Dar dupa ce am intrat in curte, prin poarta mica, explozia de culoare m-a facut sa uit imediat de prima impresie. Totul era ca intr-un tablou multicolor. Casa de oaspeti (arhondaria) sau casele calugaritelor, cu zeci de ghivece si jardiniere pline cu flori, si randuri de flori plantate de o parte si de alta a potecilor din pietre mari de rau, completau tabloul.

    Manastirea isi are inceputurile, la jumatatea sec. XVIII, cand o femeie bogata Stanca Arsicu, din zona Brasov-ului, a ridicat acolo, la intretaierea mai multor rauri o frumoasa biserica din lemn, dupa cum este si acum traditia in constructii. Dupa ce a ridicat biserica, s-a calugarit si ea, sub numele de Suzana si a fost prima stareta a acestei manastiri. O suta de ani mai tarziu, biserica a fost refacuta mai mare si mai solida, din piatra, dupa care a mai avut parte de alte intariri si extinderi. Pe la 1970 a fost racordata la sistemul electric. Ultima mare renovare a avut loc in 1975. In manastire, convietuiesc acum 44 de calugarite. Cateva din casele lor sunt si in afara zidurilor, asa ca privita mai de departe, manastirea poate fi asemanata cu un catun. Ansamblul monahal de la Suzana cuprinde biserica mare, paraclisul, clopotniţa, casa arhierească, casele monahiilor, muzeul si anexe gospodăreşti.

    La aceasta manastire, la inceputul sec. XX, a luat fiinta o scoala de tesut covoare, unde la inceput au invatat cateva copile orfane ce fusesera crescute la manastire, iar mai tarziu au venit si alte tinere din satele apropiate sa invete arta tesutului. Tot cam in acea perioada, surori de caritate, veneau des la manastire si le invatau pe calugarite, cum sa ingrijeasca bolnavii si cum sa dea un prim ajutor in caz de razboi, ranitilor. Aceste lectii s-au dovedit tare folositoare, pe timp de razboi, cand in manastirea erau adusi multi ofiteri si soldati raniti. Douazeci de soldati morti in Primul Razboi, sunt ingropati in cimitirul manastirii.

    Chiar daca acum, viata maicutelor este mult mai usoara decat acum doua sute de ani, cand nu era un drum adevarat in zona si cand natura se dezlantuia si le izola de restul lumii, ele tot ca niste harnice furnicute, muncesc de dimineata pana seara. Sunt vestite in intrega zona pentru dulceturile si serbetul pe care le fac; au livezi si gradini de zarzavaturi, unde muncesc cat e ziua de lunga, dar niciodata inainte de prima rugaciune din zori.

    In biserica se tin zilnic cate trei slujbe, caci inainte de toate, apropietea de Dumnezeu, este menirea si dorinta lor. In fiecare chilie exista si acum cate un razboi de tesut, si cat este iarna de lunga, calugaritele cu asta se ocupa, cu tesutul covoarelor.

    Biserica are sase turle; trei mari si trei mici. Am cumparat cateva lumanari, le-am aprins cu rugaciunile cuvenite, dupa care am intrat in biserica. Picturile sunt realizate de ucenicul lui Gheorghe Tatarascu intr-un stil neobizantin. Multe din icoanele din biserica, sunt din argint aurit.

    Biserica are hramul Sf. Nicolae si legenda spune ca atunci cand s-a dorit schimbarea hramului, o furtuna cumplita, iscata in doar cateva minute din senin, a impiedicat aceasta schimbare.

    Am iesit din biserica si desi vremea era urata, m-am plimbat un pic pe aleile manastirii. Cand am ridicat privirea spre turlele bisericii, am vazut pe fire de electricitate ce duceau de la biserica la un stalp, sute de randunele ce stateau zgribulite de frig; si alte sute, sub streasina bisericii, de jur imprejurul ei. Nu am ami vazut niciodata atat de multe randunele la un loc. Parca era o mare adunare inainte de a-si lua zborul in zari mai calde, de unde sa revina abia la primavara. Se spune ca sunt aducatoare de nproc; nu stiu daca si mie aceasta intalnire imi va aduce noroc, dar cu siguranta calugaritele de acolo sunt fericite si norocoase.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 03.09.10 19:02:57
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4115 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Manastirea Suzana - noua biserica a manastirii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3400 PMA (din 5 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    georgiana
    [03.09.10 19:33:22]
    »

    Am vizitat-o si eu si mi-a placut, cu cativa ani in urma. Calugaritelor de acolo stiu ca le cam placea berea...

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.09.10 20:19:48]
    »

    Buna treaba cu berea... eu cand am fost abia se terminase slujba si nu miroseau a bere.

    biancuta
    [06.09.10 00:54:57]
    »

    Imi place cum ai descris manastirea. Cu siguranta merita vizitata! Felicitari!

    webmaster
    [20.07.13 22:27:05]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Suzana [Mâneciu, PH]" (nou-creată, între timp, pe sait)

    Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, Diaura*, georgiana
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Suzana [Măneciu, PH]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077506065368652 sec
    ecranul dvs: 1 x 1