GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Punctul de plecare a fost baza concediului nostru, situata la Casa Vero, Molid, Vama. Una din zile a fost dedicate vizitarii Manastirilor Sihastria, Secu si Neamtu.
Am urmat E576 in directia Gura Humorului, iar ia giratoriul existent la cativa km dupa iesirea din oras, am virat dreapta pe DN2E catre Falticeni. Este un drum de legatura in conditii bune, care intersecteaza E85 la marginea Falticeniului, de unde noi am virat dreapta (opus orasului) pentru o scurta distanta pana la urmatoarea intersectie importanta dirijata tot cu sens giratoriu in localitatea Vadu Moldovei, de unde am continuat inainte pe DN15C spre Targu Neamt, am traversat orasul, iar la iesirea din oras spre Piatra Neamt este o alta rascruce de drumuri, de data aceasta semaforizata.
De aici la stanga in 100 metri ajungi la Casa Memoriala Ion Creanga si Parcul Tematic; inainte spre Piatra Neamt si la dreapta spre cele 3 manastiri pe care le aveam ca destinatie, pe DN15B. Am hotarit sa incepem cu cea mai departata urmand apoi de la aceasta sa ne retragem vizitandu-le sip e celellate, catre baza. Astfel am lasat dupa localitatea Vanatori Neamt indicatorul care conduce in dreapta catre Manastirea Neamt si am cautat pe DN. Dupa alti cativa km, am parasit DN conform indicatoarelor catre stanga si ne-am indreptat catre Secu si Sihastria. Am trecut pe langa Secu si ne-am oprit mai intai la Sihastria.
Drumul continua inainte catre Agapia, peste munte, noi traversam podetul si parcam intr-un spatiu amenajat in care se desfasoara si activitati comerciale ale localnicilor ambulanti, precum vanzare de fructe, dulceturi, siropuri, dar exista si un mic magazin.
Accesul in curtea manastirii se face pe o alee larga printr-o poarta rotunda in partea superioara. Urcam pe alee in panta si mai sus mai trecem printro poarta. Aici privelistea se deschide. In stanga este un magazine bisericesc si chili, in dreapta remarcam biserica, o fantana, un aghiasmar, si in perspectiva, mai este…. dar pe rand si cu rabdare.
Biserica este frumoasa prin simplitate. Alba, fara pictura exterioara, cu acoperis negru contrastant. Aleile pe care ne deplasam sunt pietruite, amenajate, si flancate de arbori inalti de tuia.
Vizitam biserica, ne inchinam. Admiram o icoana stralucitoare a Maicii Domnului. Dam apoi ocol bisericii sa vedem ce ar mai fi de vizitat si pozat.
In spatele bisericii se deschide o alee foarte larga si o serie de trepte care ne conduc catre o alta biserica, mareata, cu 3 turle despre care voi aminti mai jos.
Picturi imense ce infatiseaza imaginile lui Bartolomeu I, patriarhul Constantinopolului; ale Prea Fericitului Parinte Teoctist si ale IPS Daniel, mitrolopitul pe atunci al Modovei si Bucovinei, astazi Prea Fericitul Parinte, Patriarhul Romaniei,
Voi adauga in continuare si cateva idei extrase din prospectul manastirii:
“”Numele Manastirii Sihastria vine de la faptul ca locul in care se afla acum a fost indragit pentru linistea lui de sihastrii nemteni. De altfel, zona subcarpatica dintre Manastirile Sihastria, secu, Agapia Veche, Agapia Noua si Sihla formeaza, de peste 5 secole, vatra sihastreasca cae mai puternica pentru calugarii din Moldova si din Muntii Neamt.
Potrivit pomelnicului ctitoricesc, in 1655 s-a intemeiat aici un schit pustnicesc cu hramul Nasterea Maicii Domnului, hram pastrat de manastire pana in zilele noastre.
In timpul staretiei Arhimandritului Cleopa Ilie formeaza o obste puternica, ceea ce il determina pe Patriarhul Nicodim ca in 1947 sa ridice schitul la rang de manastire, separandu-se de Manastirile Neamt si Secu.
In 1997 a fost sfintita noua biserica de un sobor in frunte cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.
De neocolit pentru pelerinii veniti la sihastria este Praclisul Sfintii Parinti Ioachim si Ana.
Tot aici sute de credinciosi se inchina zilnic la mormintele Parintilor Paisie Olaru si Cleopa Ilie. ””
Denisa, Ema si Dan
Trimis de Dan&Ema in 30.08.14 16:34:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.17480650 N, 26.16892070 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost si noi acolo, la Casa Memoriala si mormantul parintelui Ilie Cleopa, e inaltator!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2015 Mănăstirea Sihăstria - relaxare sufletească într-un loc special! — scris în 09.02.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Manastirea Sihastria — scris în 24.08.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Sihastria... locul unde timpul se uita la tine. — scris în 28.03.12 de zambarescu din BRANESTI ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Sihastria - un loc perfect pentru linistea sufleteasca — scris în 19.10.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2010 La pomana inainte... — scris în 05.10.10 de Sanziana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Manastirea Sihastria — scris în 06.10.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ
- Aug.2006 Contemporani cu sfintii! — scris în 18.02.10 de mirelutza din PITEşTI - RECOMANDĂ