ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Sfintii Voievozi - Slobozia

TIPĂREȘTE

Cum intri in Slobozia venind dinspre Constanta, pe partea dreapta, te intimpina zidurile manastirii, ca adevarate fortificatii, Accesul este permis si pe centura orasului si din Bulevardul Matei Basarab, strada pe care se afla manastirea fiind o alee laterala din acestea (Aleea Manastirii nr 1). Turla bisericii, svelta si semeata, este vizibila de la departare din toate punctele cardinale.

Manastirea are hramul arhanghelilor Mihail si Gavriil, la 8 noiembrie si a fost ridicata de catre postelnicul Ianache Caragea in nul 1618, cu voia voievodul Radu Mihnea, care acorda postelnicului in anul 1614, dreptul de a întemeia o „slobozie” la Vaideei (Slobozia de azi), adica o asezare scutita de dari pe trei ani, unde asezase colonisti.

Cea mai veche manastire din estul Munteniei pastrata pana astazi, o bijuterie arhitecturala, cu interioare superbe (pacat ca tehnica detinuta de mine nu poate sa arate asta) a fost refacuta de domnitorul Matei Basarab, dupa cutremurul din anul 1634.

De la vechea ctitorie au ramas doar crucea cu cele doua icoane de deasupra catapeteasmei, precum si patru icoane mari: Domnul Iisus Hristos, Maica Domnului, Sfintii Voievozi, Sfantul Ioan Botezatorul. Tot domnitorul Matei Basarab a inconjurat biserica cu un puternic zid de incinta si a construit chilii (a functionat ca manastire de calugari). in secolele XVII-XVIII, manastirea este inzestrata cu terenuri, mosii, paduri, ocine, vii, si a polarizat in jurul ei intreaga viata a obstei din imprejurimi. In timp manastirea ajunsese sa aiba 13 mosii.

Distrusa si de cutremurul din 1838, lacasul de cult va fi rezidit din temelii intre anii 1840-1842, pastrand de la vechea ctitorie partea inferioara a turnului clopotnitei si zidul inconjurator. In anul 1836 arhimandritul Gavriil Smirneanul ,,repara biserica si si cladeste partea superioara a clopotnitei, fapt gravat pe zidul acesteia. Clopotnita are un plan patrat si se desfasoara pe trei nivele (unul pana la nivelul zidului, camera clopotelor la nivelul doi), iar la partea interioara se afla portalul semicircular de accesin manastire.

Secularizarea averilor manastirilor, dupa reformele lui Al. I. Cuza, a dus la transformarea bisericii in biserica parohiala, iar in anul 1994, devine sediul nou infiintatei Episcopii a Sloboziei si Calarasilor, care astazi are un frumos sediu intr o alta locatie, iar biserica manastirii a adevenit catedrala episcopala.

In biserica se pastreaza intr o racla de argint, moastele urmatorilor sfinti: Sfantul Ioan Hrisostom, Sfantul Dumitru, Sfantul Ilodor, Sfantul Procopie, Sfantul Artemie, Sfantul Pantelimon, Sfantul Haralambie, Sfantul Mercurie, dar si Cinstitul lemn al Sfintei Cruci. In aceeasi racla s-a mai pastrat o batista din panza brodata cu fire de aur, donata de Elena Doamna, sotia lui Matei Basarab Voda, cu ocazia sfintirii bisericii manastirii, in 1636.

In cursul vremurilor biserca a fost renovata ori de cate ori a fost necesar, de catre preotii slujitori cu ajutorul enoriasilor. Biserica este construita in stil bizantincu influente occidentale, in forma de nava cu o turlă care incununeaza pronaosul. Portalul de intrare in curtea manastirii si cel de intrare in biserica este bogat sculptat, intruchipand pe sfintii arhangheli Mihail si Gavriil. Bogat sculptate sunt stranele si jilturile din biserica. Candelabrate frumos ornamentate ilumoneaza interiorul pictat cu scene biblice.

Manastirea Sfintii Voievozi din Slobozia a fost de a lungul timpului lacas religios, centru cultural (pe langa ea a functionat o scoala si detine cea mai veche biblioteca din zona), centru strategic militar fiind construita ca un fort, cu o incinta puternica cu turnuri in cele patru colturi si turnul clopotnita (ca un observator), singura fortificatie de acest fel din sud-estul Munteniei. In timp aici s a scris istoria muntenilor avand si un rol militar prin pozitia strategica deosebita, fiind asezata nu departe de puternicele cetati turcesti de la Silistra si Harsova. In timpul razboaielor ruso-turce a servit de comandament trupelor rusesti si a suferit asedii ale trupelor turcesti.

In anul 1998, manastirea a fost reinfiintata ca obste pentru maici. In anul 2003, la 11 iunie, manastirea a primit vizita Patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane si a Arhiepiscopului Atenei si al intregii Elade, Christodoulos.

In anul 1903 asezamantul a fost declarat monument istoric, statut pastrat si in ziua de azi, cand functioneaza ca destinatie pentru calugari (destinatie primita din anul 2009).

Cum ajungi - La manastire se ajunge de la gara cu microbuzul de Slobozia Noua, cu taxiul, cu masina personala, pe jos, Slobozia nu este un oras chiar asa de mare, Bulevardul Matei Basarab de la un capat la altul nu cred sa aiba mai mult de 2-3km


[fb]
---
Trimis de ile57b in 06.08.13 22:41:33
Validat / Publicat: 06.08.13 23:40:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOBOZIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2426 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Sfintii Voievozi / Turnul clopotnita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.05.18 15:03:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Slobozia și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sfinții Voievozi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053936004638672 sec
    ecranul dvs: 1 x 1