ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 3 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De Hram la Manastirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“

TIPĂREȘTE

Stire mare la ziar, stire mare la statiile radio locale, vorbeste lumea la serviciu si pe strada, ba chiar am fost surprins si prins in trafic de o "parada" a popimii ialomitene prin centrul orasului ce insoteau in calatorie Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur intre Catedrala din Slobozia si Manastirea Sfintii Voivozi, sau „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“. Eveniment mare, deci, la noi in oras, ca de fiecare 8 noiembrie, cand este si Hramul bisercii Manastirii din localitate, vin credinciosi din tot judetul si chiar mai de departe pentru a participa la ceremoniile religioase mai deosebite care marcheaza sarbatoarea.

Plina de insemnatate istorica, devenita o atractie turistica in zona, mai ales pentru credinciosii amatori de vizite la asezari manastiresti aflati in pelerinaj prin estul Munteniei, Manastirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ a fost ctitorita inca din secolul al XVII-lea de catre Voievodul Matei Basarab. Se spune ca ctitorul insusi a fost prezent la sfintirea de catre Patriarhul Constantinopolelui inconjurat de 500 de preoti in anul 1636.

Trecuta prin multe catastrofe naturale care si-au lasat amprenta asupra structurii si arhitecturii cladirilor, dar si prin furia multor hoarde de rau-facatori care au "subtiat" considerabil valoarea si inventarul patrimoniului Manastirii, printre cei din urma numarandu-se multi dintre "slujitorii Domnului" care folosesc ca bun exemplu practic pentru zicala "sa faci ce zice popa, nu ce face popa", in zilele noastre acest lacas monahal nu ni se mai poate dezvalui ca un monument istoric autentic. Din pacate multi "binefacatori" au intervenit aiurea asupra celor ce erau de pastrat, prin incercari grosolane de refacere a picturilor si a cladirilor. Astfel, ca urmare a ultimelor restaurari s-a ajuns la forma actuala, mie mi se pare ca semana foarte mult cu o manastire noua, cu cladiri noi si o biserica si mai noua, dar asta e parerea mea, a unuia care intra in manastiri de dragul istoriei pe care o reprezinta si o emana.

Fiind in parc cu sotia si copilul la tobogane, doamna imi intra in posesia unui ziar distribuit gratuit cu precadere in locurile unde oamenii isi pierd vrema si citeste mega-stirea cu moastele si hramul. Nici nu stiu cand ne-a rupt de la ale noastre si am ajuns la poarta Manastirii, aflata la cel mult 500 de metri de locul faptei, deci iata-ma patrunzand pe portile celei a carei denumire generica devenise pentru mine doar un punct de reper in Slobozia: "la Manastire". Aflata in zona unde bulevardul principal al orasului, Matei Basarab, se apropie cel mai mult de Soseaua de Centura a orasului, manastirea beneficiaza de cai de acces facile atat dinspre oras, cat si din afara, in fata portii fiind amenajata de curand o parcare incapatoare si un parculet cu verdeata. In aceasta parcare, cum bine sta fetelor bisericesti mai ales la ceas de sarbatoare, niste calugari au intins niste tarabe cu obiecte purtatoare de stampila cu "sfintit". Patrundem pe portile masive din lemn frumos lucrate si sculptate si ajungem intr-o noua zona de talcioc ecumenic unde se formase o coada maricica la cele sfintite. Poarta manastirii trece pe sub turnul clopotnitei ce rivalizeaza prin dimensiuni cu turla bisericii.

Dupa ce trecem de a doua zona a bazarului de la poarta ajungem acolo unde incepe coada formata de enoriasii veniti in numar mare pentru a atinge racla de argint in care sunt depuse osemintele Sfantului Ioan Gura de Aur, prilej numai bun pentru mine de a admira curtea interioara a manastirii.

Desi trec zilnic prin dreptul zidurilor manastirii nu mi-am inchipuit niciodata ca in interiorul acestora voi simti aceeasi senzatie de infiorare pe care o simt mereu cand patrund in fortificatiile vechilor asezari trecute prin zbuciumul istoriei. Zidurile inalte, strajuite de turnuri impunatoare cu scari de acces masive din lemn, par din interior si ocrotitoare si ingrijoratoare, iti dau semtimentul sigurantei ca te afli inauntru si al deznadejdii ca nu poti fi in siguranta dincolo de ele.

Ca si in curtile altor manastiri, si aici gasesti vegetatie frumos ingrijita, alei pavate marginite de garduri vii inalte si multe flori de toamna. Banci vechi de piatra stau alaturi de bancute noi din lemn cu pergole inflorite. Chiliile sunt proaspat renovate, iar langa ele un frumos foisor de lemn este asezat intre arbusti ce incearca sa mascheze si un mic gratar din caramida ce nu-si prea gaseste locul. Dar asta e, doar nu-i post tot anul, nu? Sau poate-i pentru vinete si ardei...

Biserica este impunatoate, cu laturi largi si forme unghiulare, un adevarat monument la al carei restaurare se puteau parca folosi si materiale care sa-i dea acesteia un aspect care sa evoce stravechile vremuri din care provine, si sa nu aiba aspectul actual de constructie ANL. Turla inalta, ca dealtfel toate cladirile ansamblului (inclusiv foisorul vesel), poarta acoperis de arama, dandu-i bisercii un farmec aparte.

Este una dintre putinele manastiri unde am patruns si in biserica, se inserase si nu imi mai gaseam restul familiei, nu mai erau la randul de la moaste si banuiam ca acolo le voi gasi. Am mers sa aprindem si lumanari, copilul a prins acest obicei din vacanta in Bucovina, cand am luat manastirile la rand, i-a intrat in reflex, cand vede biserica vrea lumanari. Prin curtea Manastirii am avut parte si de ceva socializare, jumatate din oras trecea de-acum pe la Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.

Am fost sincer surprins de dimensiunile si de arhitectura deosebita a Manastirii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ din Slobozia, a fost o vizita placuta si o seara petrecuta intr-un mod mai deosebit in oras.


[fb]
---
Trimis de valimi in 09.11.10 14:25:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3446 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" - partea din fata, cu parcarea, intr-o zi mai insorita, cand era inca in renovare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7000 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

georgiana
[09.11.10 14:40:58]
»

E bine ca-i mai faci pe plac si sotiei, macar cu mersul la evenimentele religioase locale, unde, precum spui in review, se mai poate face si socializare cu localnicii.

Pe langa cele sfinte

biancuta
[09.11.10 14:59:09]
»

La noi, la Tg. Mures, de 8 noiembrie e Luminatia. O manastire de care nu stiam. Se pot face poze in biserica?

valimiAUTOR REVIEW
[09.11.10 15:07:35]
»

@ goergiana - nu doar pentru a face plac sotiei merg eu pe la manastiri, a inceput sa-i placa si bietului copil, cat despre mine, am mai zis de ce intru cu placere in Manastiri (a nu se citi si in bisercici), pentru ca imi place foarte mult istoria, iar in preajma manastirilor, mai ales a celor vechi de sute de ani, simt o anumita emanatie a spiritualitatii si arhaicului.

@ biancuta, eu stiam de mult de aceasta manastire, doar e la noi in oras, dar m-a surprins placut aspectul si istoria ei cand am vizitat-o. Eu am intrat (nevoit fiind) in biserica si am facut si doua fotografii - nu m-a apostrofat nimeni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sandu.53
[09.11.10 15:44:08]
»

dupa cate persoane spui ca s-au perindat pe la moaste cred ca ai trecut si pe langa neamurile mele numeroase (matusi, unchi, veri) nascute si traite si acum in Slobozia! stiam de manastire de cand copil fiind, veneam la bunicii mei aflati nu departe de acest lacas deosebit si care zic eu e un simbol al orasului! ma bucur ca l-ai prezentat si pentru orgoliul meu ca sunt 50% (pe linie materna )din Slobozia!

magdalena
[10.11.10 00:12:22]
»

Ai idee de ce sunt aduse aici de Hram Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur?

valimiAUTOR REVIEW
[10.11.10 06:53:56]
»

@magdalena, imi pare rau, dar nu stiu de ce. Probabil pentru a face mai deosebite ceremoniile legate de sarbatorirea hramului bisericii manastirii.

webmasterX
[03.05.18 15:04:06]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Palatul Craioveștilor - Mănăstirea Strehaia [Strehaia]]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, georgiana, magdalena, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sfinții Voievozi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066498994827271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1