ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O mănăstire veche în Suceava – Sf. Ioan cel Nou

TIPĂREȘTE

O mănăstire veche în Suceava – Sf. Ioan cel Nou

În municipiul Suceava sunt înregistrate peste 55 de lăcașuri de cult aparținând diferitelor culte religioase, din numărul de mai sus vreo 40 de biserici sunt ortodoxe, majoritatea construite după 1990. În cele câteva zile petrecute în toamnă în Suceava (vezi impresii) am văzut câteva din bisericile istorice existente în oraș. O atenție ceva mai mare am acordat Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, acest lucru însemnând o vizită de circa 35 de minute în incinta monahală și intrarea în biserica principală.

Amplasare. Din centrul orașului se ajunge rapid pe jos la mănăstire, pe ici-colo sunt și câteva indicatoare; adresa oficială: str. Ioan Vodă Viteazul nr. 2, efectiv accesul fiind pe str. Iancu Flondor, pe sub turnul clopotniță. În preajma intrării sunt amenajate câteva locuri de parcare.

Scurt parcurs istoric. Fiul lui Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea, începe construcția unei biserici cu rol de catedrală mitropolitană în urma distrugerii Bisericii Mirăuților. Biserica va fi terminată în 1522 în timpul domniei lui Ștefăniță Vodă, fiul lui Bogdan. Pisania de pe fațada nordică ne spune povestea ctitoririi și ne informează asupra hramului: marele martir purtător de biruință Gheorghe. În timpul ocupației habsburgice a Bucovinei mănăstirea continuă să aparțină de Mitropolia Moldovei. De-a lungul timpului se mai produc transformări constructive, distrugeri și restaurări (1910,1967-1968).

Patronul spiritual al Sucevei – Sf. Ioan cel Nou (basilica.ro/sfantul-mucen ... u-de-la-suceava) – este motivul pentru care mănăstirea este cunoscută în țară și vizitată de numeroși pelerini. Aduse în Moldova de Alexandru cel Bun moaștele mucenicului au ajuns spre sfârșitul veacului al XVI-lea la mănăstirea suceveană care îi va prelua numele.

Ce am văzut în incinta mănăstirii: biserica și alte construcții

Intrarea în curtea ansamblului monahal se efectuează printr-un gang care străbate turnul clopotniță. Corpul masiv al turnului datează din secolul al XVI-lea, etajele fiind adăugate la restaurarea din 1910. Pe fațada turnului este amplasată stema Moldovei

Biserica cu hramul „Sf. Gheorghe” ocupă centrul incintei și îți atrage privirea prin arhitectura clasică a epocii ștefaniene și prin acoperișul cu „solzi” colorați. Pe pereții exteriori se mai păstrează urme ale picturii din vremea domnului Petru Rareș, o turlă zveltă e așezată pe naos, intrarea se face printr-un pridvor pe latura nordică. Interiorul e destul de slab luminat, portalul gotic care face legătura cu naosul e impresionant, pictura interioară destul de bine păstrată. Spațial biserica îți dă senzația de „mare” prin înălțime, iar catapeteasma atrage privirile prin dantelăria lemnului sculptat.

În curte pe latura sudică observăm corpul de chilii ridicat inițial în veacul al XVIII-lea și refăcut un secol mai târziu, simplu, clasic, în stilul arhitecturii rurale bucovinene. Ceardacul lung e sprijinit pe stâlpi sculptați din lemn și jardiniere cu flori înfrumusețează clădirea. În gardul de piatră din apropiere sut prinse mai multe pietre funerare, lucru ce le-a salvat de la dispariție.

Un alt punct de interes din cuprinsul mănăstirii este biserica-paraclis din 1626-1629, ctitorie a învățatului mitropolit Anastasie Crimca. În materialele de specialitate această biserică având aici rolul de paraclis de iarnă mai este numită și „clisiarniță” – în general, un edificiu religios în care se păstrau straiele bisericești de sărbătoare, odoare de valoare și obiecte religioase utilizate mai rar. Construcția religioasă e micuță, pictura exterioară și portalul de acces împreună cu pisania atrag privirile.

Am văzut și clădirea stăreției, masivă, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, și biserica-paraclis aparținând Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În stânga turnului-clopotniță se află un pangar – magazin bisericesc bine aprovizionat.

Concluzii. Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava ocupă un rol important în viața eclezială a Moldovei, prăznuirea hramului în fiecare an la 2 iunie adunând mii de pelerini în oraș. Ansamblul monahal reprezintă un popas duhovnicesc important în Suceava, un loc de liniște spirituală și reculegere, un obiectiv interesant din punct de vedere istoric, arhitectural și cultural. Nu îl ocoliți atunci când treceți prin municipiul Suceava.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.01.20 13:00:36
Validat / Publicat: 20.01.20 13:39:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.

VIZUALIZĂRI: 449 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica „Sf. Gheorghe” - Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, Suceava.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50000 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.01.20 14:37:33]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

CATAAS
[20.01.20 15:05:16]
»

@tata123: Frumos obiectiv turistic, bine punctat! Mai ales că pe fereastra de la servici am privilegiul de a-l vedea în fiecare zi! Așadar, concedii plăcute și alegeri inspirate!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.01.20 14:34:13]
»

@CATAAS: Pe teritoriul orașului Suceava găsim câteva biserici vechi, frumoase din punct de vedere arhitectural și valoroase prin prisma istoriei și rolului cultural jucat în viața urbei. Din municipiu și împrejurimi nu lipsesc mănăstirile: Sf. Ioan cel Nou, Hagigadar, Zamca, Teodoreni.

Am regăsit mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” aproape neschimbată după ultima vizită de acum 10 ani, m-am bucurat de liniștea din timpul săptămânii.

Mulțumesc pentru ecou, aprecieri și urări. Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[30.03.20 22:35:45]
»

@tata123: Aceasta biserica am vazut-o in urma cu ceva ani cand am facut o vacanta in Bucovina si stiu ca mi-a placut atunci (altfel nu as fi tinut-o minte).

Felicitari, votat cu mare drag.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.03.20 10:33:24]
»

@mishu: Mulțumesc pentru lectură. La prima vizită la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, cu mulți ani în urmă, recunosc că m-a atras mai întâi acoperișul din „solzi” colorați (P17). Apoi am descoperit biserica-paraclis ridicată de Anastasie Crimca (P13), bine proporționată și cu frumoase ancadramente de piatră la ferestre și în jurul ușii. Din păcate nu e deschisă întotdeauna.

Suceava trece prin momente grele, dar totul va fi bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
CATAAS, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sfantul Ioan cel Nou:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066977977752686 sec
    ecranul dvs: 1 x 1