ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Rohia - intre spiritualitate si cultura.

TIPĂREȘTE

Suntem in Maramures avizi de curiozitate sa descoperim aceasta zona atat de celebra pentru portul traditional maramuresan, dansul si muzica populara maramuresana, arta mestesugaseasca si harnicia locuitorilor ei. Se spune ca maramuresenii sunt urmasii adevaratilor Daci - „necorciti" ca restul populatiei Romaniei peste care au trecut o multime de hoarde de navalitori nepoftiti / popoare migratoare pe care intotdeauna ii incurcam la lectiile de istorie cand ma ascultau profesorii… gotii, vandalii, pecinegii, cumanii, hunii, gepizii, (neamuri germane), avarii (neamuri mongole), slavii, cumanii, tatarii, etc…...

Trecem de Baia Mare (un oras superb) si ne indreptam spre Manastirea Rohia - situata in Tara Lapusului, satul Rohia, intr-un peisaj mirific in care padurea, colinele si asezarile omenesti sunt intr-o armonie totala… fara sa „zgarie" ochii privitorului cu constructii distribuite haotic, case neingrijite, gunoaie si garduri rupte… ca in alte zone… Manastirea poarta hramul „Sf. Ana" este o manastire de calugari situata pe o colina si cuprinde mai multe cladiri monahale: superba manastire, un muzeu, chilii si case monahale - toate distribuite pe o panta accesibila calatorului; remarcam curatenia, cladirile proaspat zugravite, turisti din toata tara - inclusiv strainatate.

Dar prin ce se distinge aceasta manastire in peisajul monahal zonal? Prin faptul ca aici a vietuit binecunoscutul Nicolae Steinhardt, scriitor si critic literar roman de origine evreiasca ce s-a convertit la ortodoxie dupa perioada detentiei de la Jilava, haituit de securitate doar pentru simplul fapt ca apartinea elitei intelectuale romanesti si implicit frate de suferinta cu alti mari literati si intelectuali romani care au patimit in temnitele vremii. Convertirea si retragerea la manastire s-a facut la indrumarea colegului de celula, cunoscutul scriitor si filozof Constantin Noica - alt „monstru sacru" al culturii romanesti - prieten cu Petre Tutea si Mircea Eliade, nume sonore pe care stim sa le respectam abia Acum!!! Aici Steinhardt se va ocupa de biblioteca manastirii, isi va scrie memoriile din perioada detentiei iar o parte din obiectele care i-au apartinut si chilia in care a vietuit pot fi vizitate. El este si autorul unei opere unice în literatura română - Jurnalul Fericirii.

Iata si cateva date oficiale de pe wikipedia:

În 1978, Steinhardt stă vara la Rohia pentru ca în anul următor să se stabilească definitiv acolo ca bibliotecar, cu aprobarea episcopului Iustinian. La data de 16 august 1980 este tuns în monahism la mănăstirea Rohia de către episcopul Iustinian Chira şi arhiepiscopul Teofil Herineanu, care îl iau sub aripa lor ocrotitoare. Arhimandritul Serafim Man, stareţul mănăstirii Rohia, îl integrează în obştea mănăstirii. La mănăstire pune în ordine cele peste 23. 000 de volume ale mănăstirii, se integrează în viaţa mănăstirii (participă la slujbe, povăţuieşte pelerinii, predică), iar, în paralel, îşi intensifică activitatea literară. Volume publicate în această perioadă: Geo Bogza - un poet al Efectelor, Exaltării, Grandiosului, Solemnităţii, Exuberanţei şi Patetismului (1982), Critică la persoana întâi (1983), Escale în timp şi spaţiu (1987) şi Prin alţii spre sine (1988). Aceste volume îl impun ca un eseist de marcă al literaturii române.

Ce m-a impresionat in mod deosebit la aceasta manastire? Povestea ei si acei oameni minunati care si-au gasit aici reculegerea sufleteasca sub indrumarea celor care in timp au pastorit-o!

Vizitand chilia/casa memoriala a lui Nicolae Steinhardt, parintelui Nicolae cum i se spunea, descoperi efectiv sufletul acestuia - un suflet calit de suferinta inutila dublata de experieta personala. Figura sa impresioneaza printr-o privirea profunda si plina de intelepciune in care se „citeste" inclusiv procesul de alchimie spirituala pe care l-a trait ca monah. Stiati ca a fost doctor in Drept Constitutional? Era licentiat in Drept si Litere si l-a cunoscut personal pe Eugen Lovinescu la care, adolescent fiind, participa la un cenaclu literar? Stiati ca a refuzat sa depuna marturie impotriva lui Constantin Noica desi cunostea bine represiunea securista si bestialitatile la care erau supusi cei incarcerati? Iata o dovada de inalta moralitate! Care a fost urmarea? 13 ani de munca silnica si umilinte. Singura alinare – au fost colegi de celula si foarte buni prieteni. Ca sa intelegeti mai bine ce a fost Atunci - va recomand filmul „Cel Mai Iubit dintre Pamanteni"! Nu face referire la Steinhardt, dar introduce spectatorul in atmosfera terorii comuniste din acea perioada – anii 50, in care natura umana pervetita s-a aflat la apogeu.

Am plecat miscata de viata acestui mare om – Nicolae Steinhardt! Cativa calugari ne-au invitat la masa dar cum eram in trecere am plecat spre alta destinatie a frumosului jud. Maramures…

Coborand cu masina panta… fara sa vreau am facut atunci un paralelism intre viata noastra de azi si cea de acum 60-70 ani. M-am bucurat ca m-am nascut „Azi” si nu „Ieri”, m-am bucurat ca Azi pot vorbi fara teama, calatori in voie in strainatate, ca pot sa ma bucur de dezvoltarea stiintei si tehnologiei actuale… , dar... ATAT! Pe zi ce trece constat ca avem sufletele mai goale… , valorile morale se pierd… si din ce in ce mai putin intelegem sensul cuvintelor – Prietenie, Dragoste, Sacrificiu...

Oare de ce opulenta ne goleste sufletele si suferinta ni-l caleste? De ce cand obtinem ceva usor apreciem mai putin si cand luptam pentru ceva, cat de marunt ar fi, ne bucuram din tot sufletul? Iata cateva intrebari la care trebuie sa reflectam…


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 29.03.10 13:27:24
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4366 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aleea care duce spre Manastirea Rohia; se observa numarul mare de turisti!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 800 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

krondia*
[29.03.10 13:44:09]
»

Eu ma incapatanez sa cred ca dincolo de superficialitatea, egoismul si rautatea ce par sa ne domine vietile mai exista bunatate, altruism, oameni care stiu sa aprecieze lucrurile marunte dar care ne infrumuseteaza viata. Stiu ca libertatea este prost inteleasa dar, probabil, trebuie sa ne cautam refugiul in lucrurile care ne reprezinta si atunci viata este frumoasa.

Mi-ai trezit interesul si am cautat pagina oficiala a manastirii click aici

Felicitari pentru acest review incarcat de emotii si spiritualitate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirelutzaAUTOR REVIEW
[29.03.10 13:53:24]
»

mersi krondy

si eu sunt la fel de incapatanata ca tine... in a vedea frumusetea acestei lumi... , optimista ca mine mai rar gasesti, dar la finalul review-ului am incercat sa privesc societatea in care traim asa, la general... ;

vezi ca am postat si cateva poze care apar in curand; pupici.

Admin
[29.03.10 14:40:20]
»

Reorganizat putin obiectivele din sectiunea Maramures pentru a crea o rubrica 'Manastiri Maramures'; acest set de impresii a fost mutat si el in noua rubrica.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[29.03.10 15:59:48]
»

OK web ; chiar ma gandeam sa-ti dau asa o sugestie .....

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
krondia*, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea 'Sfânta Ana' / Rohia [Rohia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.37658286094666 sec
    ecranul dvs: 1 x 1