ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Agapia si-o ''mare'' de flori!

TIPĂREȘTE

Ne intorceam din vizita la Cetatea Neamtului si dupa 9 km de la Targu Neamt, am ajuns la Manastirea Agapia. Numele ‘’Agapia’’, mereu imi aminteste de Grecia (cuvantul insemnand –drag, sau dragoste) ! De fapt stiu ca a primit acest nume, dupa numele unui calugar, care ar fi trait aici, cu multi ani in urma. In apropiere este si un parau, tot cu acelasi nume. Este o zona cu peisaje incantatoare, manastirea fiind situata la poalele muntelui, in imediata apropiere a padurii, la 3 km de satul Agapia. Pentru cine doreste, se gasesc si cateva locuri de cazare in zona, mai slab cu restaurantele.

Era duminica, inainte de amiaza si picurase cativa stropi de ploaie. Am parcat in apropierea intrarii in manastire si, dupa ce ne-am dezmeticit un pic, studiind ce-i in jurul nostru, am intrat sa vizitam manastirea. Clopotele puternice ne aminteau de slujba. Am pasit pe aleea pavata cu pietre mari de munte. O multime de credinciosi veneau si plecau. Slujba se auzea din interiorul bisericii.

Curtea este superba, manastirea fiind inconjurata de un ansamblu de chilii, cu doua niveluri, de la balcoanele carora se revarsau cele mai frumoase culori de muscate curgatoare, care contrastau teribil cu albul chiliilor! Pot spune ca dintre toate manastirile din Moldova si Bucovina pe care le-am vizitat, aici am intalnit cele mai multe si cele mai frumoase flori. Nici nu e de mirare, cand aici vietuiesc peste 300 de calugarite, in cele ~100 de chilii, cate am auzit ca ar fi.

Florile, nu doar la balcoane existau, ci si in jurul manastirii, in spatii special amenajate, sau in ghivecele imense asezate pe treptele cladirilor anexe din curte. Iar chiliile, nu erau doar in interiorul curtii, ci si in exterior.

Era pentru a treia oara cand am ajuns aici, in vizita, de-a lungul timpului. Din vizitele anterioare, nu-mi mai ramasese in imagine decat acea ‘’mare de flori’’ care cobora din balcoanele chiliilor.

In curte am observat o cismea foarte veche, de vreo suta de ani, mai exact din anul 1907. Un indicator ne informa pe unde putem ajunge la Casa memoriala Alexandru Vlahuta. Ulterior am aflat ca aici venea el adesea singur, sau insotit de alti scriitori contemporani si ca tineau adevarate cenacluri literare.

Tot in curte exista si un muzeu, care adaposteste o multime de colectii de icoane, manuscrise, carti si vesminte ale personalitatilor care au avut un rol important cu trecutul manastirii. Un obiect foarte important este ‘’Icoana Sfintei Fecioare Maria cu pruncul Isus in brate, inconjurata de ingeri’’, opera a marelui nostru pictor, Nicolae Grigorescu.

Manastirea Agapia, este o manastire ortodoxa, o manastire de maicute, doar de la 1800 incoace. Pana atunci aici au vietuit calugari. Are hramul in 8 noiembrie, cand este sarbatoarea ‘’Sfiintii Mihail si Gavrila’’, probabil in amintirea hatmanului Gavril, fratele domnitorului Vasile Lupu, care este fondatorul acestui lacas de cult, construit in 1642.

Aceasta manastire mai este numita Agapia Noua, Agapia din Vale sau Agapia Mare, pentru ca la 2 km in munti, spre nord, este Manastirea Agapia Veche, care este asezata intr-o zona periculoasa si a fost distrusa de nenumarate ori, o data chiar intr-o zi de Paste, din cauza unei avalanse.

Manastirea Agapia, cea de care va povestesc acum, a fost de-a lungul timpului jefuita, si incendiata de turci sau de tatari, de aceea a inceput restaurarea ei in anul 1840 si a durat pana in 1858, cand a fost si pictata de Nicolae Grigorescu. Acesta era foarte tanar pe atunci, avea 20 de ani si ca sa o poata picta a trebuit sa participle la un concurs cu alti 2 pictori renumiti din acea vreme.

Pictura a durat 3 ani, in care Grigorescu s-a inspirit pentru a picta chipul sfintilor si al ingerilor de la modele din viata, adica al oamenilor din zona, al calugaritelor, etc si a reusit sa creeze o adevarata comoara artistica. Am admirat picturile lui, atat cat am putut, pentru ca era slujba, si nu ma puteam plimba pe acolo, deranjand lumea, dar pot spune ca picturile lui au un colorit luminos, iar ingerii si sfintii pictati de el la Agapia, mi-au vorbit despre multe, in primul rand despre frumusetea umana. Consider acest lacas de cult, nu doar o biserica, ci un adevarat muzeu, pentru ca picturile lui Nicolae Grigorescu ii sporesc cu siguranta valoarea.

Aici mai exista o icoana foarte veche, din secolul al XIV lea, ’’Icoana Maicii Domnului’’ si este imbracata in argint. Stranele sunt facute de curand, din lemn de stejar sculptat.

In exterior manastirea este simpla, fara picturi, este alba, de aceea contrasteaza cu verdele dat de braduletii plantati si gazonul din curte. Ultima restaurare a fost finalizata in anul 2009, cand au fost refacute si picturile. Din 2004, manastirea Agapia este declarata Monument Istoric.

In cadrul Manastirii Agapia este cel mai mare seminar de fete din Moldova si se numeste ‘’Seminarul Sfanta Parascheva’’.

Asdar, daca va aflati prin zona, va sfatuiesc sa nu ocoliti acesta manastire, asezata intr-o zona cu peisaje incantatoare si cu o bogata incarcatura religioasa, istorica, culturala si artistica.

Noi am plecat de aici, rasfoind harta, continuindu-ne’’ maratonul ‘’catre Shitul Sihla, situat la 8 km de aici, despre care am scris de curand un alt review.


[fb]
---
Trimis de georgiana in 23.11.10 15:16:44

VIZUALIZĂRI: 4018 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Deja ne apropiam de Manastirea Agapia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10400 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[23.11.10 15:55:06]
»

Retras punctele standard conform regulamentului dar cred ca voturile vor compensa.

ascent
[23.11.10 15:58:45]
»

Vizitand o manastire, de multe ori m-am intrebat cum de sunt atatea flori ce nu par a fi afectate nici de arsita si nici de frig... Explicatia ar fi ca acolo exista un colt de rai si este normal sa existe atatea flori...

dannek
[23.11.10 17:10:53]
»

ascent- un alt raspuns ar fi că acolo puritatea, adevarul, linistea si pioșenia sunt lucruri care domina acele locuri.

valimi
[23.11.10 17:53:04]
»

Cu toate ca am trecut pe la aceasta manastire in aceeasi zi (si pe noi ne-a murat bine ploaia si nu am stat decat pret de cateva fotografii), review-ul tau arata in cu totul alta lumina manastirea decat ce am reusit eu sa scriu despre ea. Asta e, oameni diferiti, viziuni diferie, iar a ta este demna de lauda si buna de felicitat.

alinutzza140*
[23.11.10 19:17:23]
»

Am vizitat si eu manastirea si mi-a placut enorm. Florile sunt la ele acasa, iar apa de la cismeaua din curtea manastirii este pura si curata ca lacrima.

corinne
[23.11.10 20:51:45]
»

Cand am vizitat ultima oara acesta manastire, in septembrie 1997, era tot o vreme ploioasa, ca in ziua in care ai vizitat tu manastirea, ceea ce nu ne-a impiedicat sa o vizitam si sa o admiram.

ileanaxperta*
[24.11.10 06:09:52]
»

Amfostacolo si eu in vara ce a trecut. Mi-a placut aceasta manastire intr-un mod cu totul special, pentru ca, poate si datorita faptului ca este vopsita toata in alb, semnul curatirii spirituale, pt. ca toata curtea aceea mare este impresurata cu mii de flori atat de frumoase, dandu-mi impresia ca este un colt din Gradina Raiului, toate acele cladiri, chilii ale maicutelor ce-si traiesc aici o viata dedicata Iubirii fata de Dumnezeu si de Om... cred ca toate acestea m-au facut sa fiu fascinata cred eu, un pic mai mult de Manastirea Agapia. Cu siguranta i se potriveste de minune acest nume...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
magdalena
[24.11.10 08:19:53]
»

O manastire superba, un loc mirific pe care l-am vizitat si eu si unde m-as intoarce oricand!

almona
[24.11.10 09:40:56]
»

Frumos loc şi frumoasă descriere. Şi eu îmi aduc aminte florile care îmbrăcau chiliile măicuţelor. Cred că acolo am văzut prima oară muşcatele curgătoare.

mirelutza
[24.11.10 12:44:02]
»

Si eu am fost aici acum 4 ani. E exact cum ai descris si urmeaza si de la mine un review. O manastire atipica si o poveste interesanta despre familiile Grigorescu si Vlahuta in care socru a fost (Vlahuta) si ginere (Grigorescu). Poze care exprima unicitatea locului, bogatiile materiala si spirituala evidente, maicute evlavioase si... multi plerini. Manastirea ofera multe locuri de cazare pentru cei dornici de purificare sufleteasca, cand am mers eu erau o multime... si printre ei am zarit inclusiv o domnisoara slaba , ca scandura, alba la fata, imbrobodita ca pe viscol desi afara erau 40 grade, cu fusta lunga si fara forma atarnata la pamant si o privire fixa de habotnica. Credinta dublata de practica tipica religiei crestine este buna doar daca se pastreaza masura... dar despre acest aspect voi detalia in viitorul meu review. Mi-ai rascolit amintiri interesante draga mea georgiana.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
sandu.53
[24.11.10 13:48:00]
»

recunosc ca este manastirea care mi-a placut cel mai mult dintre toate cele vazute de mine si spre norocul meu am vazut destul de multe! aici insa am stat catva zile, nu am fost pe fuga si totul a fost deosebit de placut! felicitari si vacante frumoase si cat mai multe!

petrus95
[24.11.10 16:00:24]
»

Agapia este des comparata cu Capela Sixtina si cred ca, pe buna dreptate. Nu spun asta din mandrie patriotica dar am auzit asta din gura unor vizitatori straini. Cred ca Grigorescu si-a dat aici adevarata masura a talentului sau extraordinar. Dar, asa cum vinurile romanesti sunt considerate excelente daca sunt imbuteliate in sticle frantuzesti nici Grigorescu nu are parte de recunosterea mondiala la care este indreptatit.

Michi
[24.11.10 16:24:45]
»

Am fost de mai multe ori in drumetie la Agapia Noua dar si la cea veche, de unde peste munte, pe o cararuie marcata cu cruci scrijelate in arbori am ajuns la Sihastria si Secu. Ultima oara, anul trecut nu m-am mai incumetat sa ajung la manastirea din deal. Dintre cele doua manastiri asezate la 5 km distanta una de alta, drum cuvios de padure de padure, Varaticul e mai socializat (ca sa nu spun monden, ca nu e potrivit), are mai multi vizitatori care-si petrec concediul in casutele curate ca florile ale maicutelor. Agapia este deosebita, loc de reculegere si piosenie. Felicitari pentru review-ul atotcuprinzator.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ninaa
[24.11.10 20:37:12]
»

Citind rw tau mi-am amintit de sejurul nostru in Bucovina si m-a lovit un dor de acele locuri minunate... Pe mine m-au impresionat mult picturile expuse in muzeu, adevarate capodopere de arta. Astept rw despre schitul Sihla pt ca noi l-am ratat.

georgianaAUTOR REVIEW
[24.11.10 20:42:18]
»

@Ninaa,

Multumesc frumos, am scris despre Schitul Sihla, cauta mai jos la usercard. Multa sanatate iti doresc si eu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, ascent, corinne, dannek, georgiana, ileanaxperta*, magdalena, Michi, mirelutza, petrus95, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & schitul Agapia [Agapia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064887046813965 sec
    ecranul dvs: 1 x 1