GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla
Fiind în vizită pe meleaguri Bucureștene am dedicat o zi pentru a vizita câteva lăcașuri de cult.
Am ales o mănăstire care este mai puțin cunoscută dar sclipește prin frumusețea ei.
Pelerinajul pleacă din satul Ordureanu care apartine comunei Clinceni, Domnești, Dârvari și punct final Ciorogârla.
Noul sat Ordureanu pentru că cel vechi a fost strămutat cînd a început construcția lacul de acumulare Mihăilești-Cornetu.
El poartă acest nume (satul) după căpitanul Ordureanu, căpitan în oștile lui Tudor Vladimirescu care și-a facut tabără în această zonă.
Aici se află Mănăstirea Samurcășești sau “Mănăstirea Ciorogârla – Samurcășești”, mănăstire de măicuțe.
După numele pe care îl poartă ea se află situată în localitatea Ciorogârla, la cica 20 de km de București.
După cum am pășit în curtea mănăstiri la prima vedere am crezut că am ajuns pe meleaguri Vâlcene pentru că seamănă izbitor de mult la arhitectură cu unele mănăstiri construite în stil brâncovenesc de prin zona vîlcei.
Mănăstirea este construită în stil Brâncovenesc dar de-a lungul anilor a suferit diferite transformări.
Cutremurul din 1940 a fost fatal biserici, după acesta nu a mai putut fi reparată. După demolare numai catapeteasma sculptată în lemn de tei a rămas cea veche făcută în stil Brâncovenesc.
Mănăstirea a fost ctitorită de vornicul Constantin Samurcaș și pictată atunci de Gh. Tatarascu.
Pășim încet și sfioși pe podeau din marmură a biserici pentru a nu tulbura gândurile celor care se roagă, admirăm picturile sfinților de pe pereți care parcă cu privirele lor încercau să ne citească gândurile.
Mergem la racla de argint în care se găsesc fragmente din sfintele moaște ale unor sfinți cum ar fi: Sf. Apostol Andrei, Sf. Arhidiacon Ștefan, Sf. Ierarh loan Gură de Aur, Sf. Ierarh Silvestru, Sf. Mucenic Teodor Tiron, Sf. Mucenic Teodor Stratilat, Sf. Mucenic Ermin. Sf. Mucenic Dimitrie Izvorătorul de Mir.
Tot aici se afla și racla cu “Veșmântul Cuvioase Parascheva”. Mănăstirea a adăpostit de prigoana trupelor germane “Moaștele Cuvioasei Parascheva”.
Pe aici au trecut nume sonore ale istoriei României, precum Carol I, Tudor Vladimirescu, care de aici a citit "Proclamație" adresată locuitorilor orașului București.
Cu acestă ocazie Tudor Vladimirescu a donat mănăstiri o cruce din lemn îmbrăcată în argint aurit, ea acum este la loc de cinste în muzeul mănăstiri pe lîngă alte icoane pictate de Gheorghe Tatarescu, vesminte preoțești precum și alte obiecte de cult. Tot aici se află și depozitul de carte veche al județului Ilfov si Giurgiu.
În curtea mănăstiri pe lîngă superbele aranjamente florare se mai află și un atelier de tâmplărie în care măicuțele realizează piese de mobilier.
În curtea mănăstiri se mai află și mormîntul celor doi din familia Samurcaș Zoe și soțul acesteia Alexandru.
În curtea din spatele biserici se află cimitirul mănăstiri în care sunt înmormantați: Alexandru Beldiman, (fondatorul ziarului Adevărul), actrita de comedie Frosa Sarandi dar chiar și Sofia Heliade fiica lui Ion Heliade-Radulescu care a fost învățătoare la școală primară înființată la mănăstire pentru copiii din sat dar și pentru fetițele orfane crescute aici la mănăstire.
Mănăstirea acum este un loc de pelerinaj pentru cei aflați în trecere prin localitatea Ciorogârla dar și pentru locuitori bucureștiului, care doresc să se încarce de energie pozitivă dar și pentru iubitori de istorie.
Epilog:
Iubirea este bucuria de a face altora bucurie.
Sărăcia sau bogăţia nu pot învinge dragostea, dar dragostea poate învinge şi sărăcia, şi bogăţia.
Sfântul Ioan Gură de Aur
Trimis de dannek in 03.10.10 14:52:13
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.43733479 N, 25.87675240 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant, relaxant, fotografii reuşite, felicitari!
Îmi place şi lungimea review-lui!...
S-a creat o modă în ultima vreme de a scrie cât mai mult, dar acest mult e "ocupat" de citate, istorie şi alte citate cu legături spre diverse obiective fără legătură. Important e să ştiu ce e acolo, ce pot să văd şi restul îl descopăr acolo. Altfel ne transformăm în turisti "fotolişti", cu mouse-ul în mână şi preocupaţi de dioptrii "să vedem cât mai bine" ce e pe ecran şi cum putem bicui din enciclopedii online.
Foarte reusite pozele tale, iar despre bogatia acestei manastiri, ce pot spune? Cu adevarat un loc unde te incarci de energie pozitiva.
Cativa ani la rand, la biserica acestei manastiri mergeam cu familia cu ocazia sarbatorilor religioase din an. Pe vremea aceea vedem multi adolescenti care veneau sa aprinda o lumanare si sa se roage. Eu eram incantata, caci nu veneau la distractie (cum se mai intampla in Bucuresti de Paste) ci aveau aerul unor copii cuminti, care veneau de buna voie intr-un loc sfant si putin probabil sa fi fost obraznici si nepoliticosi cand plecau acasa.
Este frumoasa si linistita si are puterea sa mai ia cate o greutate de pe sufletul celor ce ii trec pragul.
Un review simplu şi la obiect, fără înflorituri, chiar mi-a plăcut că ai lăsat loc şi de puţină imaginaţie, pentru că dacă am şti totul de la bun început nu ar mai avea niciun farmec locul respectiv când am ajunge acolo. Felicitări!
"Iubirea este bucuria de a face altora bucurie.
Sărăcia sau bogăţia nu pot învinge dragostea, dar dragostea poate învinge şi sărăcia, şi bogăţia.
Sfântul Ioan Gură de Aur"
Ai adus un pic de bucurie si-n sufletul meu. Multumesc!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Sămurcășești [Ciorogârla]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2021 Sămurcăsești — scris în 13.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 La Ciorogârla, la Mănăstirea Sămurcășești — scris în 24.01.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Manastirea Samurcasesti, o vizita placuta intr-un loc deosebit — scris în 25.10.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2009 9 Mai – eroi, istorie, religie la Mănăstirea Samurcășești — scris în 11.05.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ