GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O calatorie din suflet, pentru suflet
Dupa multe amanari, am reusit sambata, 7 mai, sa ajungem si la Manastirea Prislop. Fiind din Cluj, drumul nu a durat mai mult de 3 ore (in conditiile in care am prins si o rupere de nori pe centura ocolitoare a orasului Alba-Iulia). Drumurile romanesti sunt recunoscute a nu fi dintre cele mai bune, insa din momentul intrarii in judetul Hunedoara, nu prea mai ai sanse sa te intalnesti cu multe indicatoare (daca nu esti bine "echipat" cu GPS si toate cele trebuincioase, mai prelungesti momentul ajungerii la destinatie). In plus, multe dintre ele sunt destul de sterse sau indoite...
Desi toata lumea cu care vorbisem inainte ne-a avertizat ca va trebui sa lasam masina undeva mai departe de manastire, sa parcurgem o parte din drum pe jos (mama mea a parcurs anul trecut, in 2 mai, vreo 5 km pe jos!), noi am gasit loc in parcarea de langa manastire. Nici pelerinii nu erau numerosi pentru o zi de sambata, cu cozi de km, cum ne gandeam ca va fi (am asteptat undeva intre 20 si 30 de minute pana am ajuns la mormant).
Din momentul intrarii in Silvasu de Sus, drumul e ingrozitor- de fapt, cu greu poti numi drum gramada de gropi aliniate ca si pentru slalom (ma intreb de ce nu se iau masuri, in conditiile in care este o ruta strabatuta de mii de pelerini). Partea buna e ca au inceput, totusi, unele lucrari de largire a "drumului", sapand oarecum in peretele montan (speram ca la finalizare, macar sa se "plombeze"si gropile).
Facand abstractie de starea drumurilor, zona e incantatoare, verdele e la el acasa si inca omul si tehnologia nu au reusit sa faca rau si acestei bucati de pamant. Pacat ca pe unele pajisti trecatorii si-au lasat urmele mult prea nepasator si brutal (resturi de mancare, ambalaje, plastic, sticle de bere).
Nu vreau sa intru in detalii legate de incinta propriu-zisa a manastirii, de pacea care te cuprinde din momentul in care intri pe poarta, pentru ca fiecare vede si simte diferit. Insa pot sa va spun ca tot ce am vazut la TV sau am citit despre manastire, a pierit in fata perceptiei reale a locului. Ii spun "loc"si simt ca merita mult mai mult, pentru ca e un spatiu unic, mai mult decat un simplu loc pe harta tarii.
M-a surprins, in schimb, obiceiul oamenilor de a arunca banuti la izvor (asta seamana mai mult a superstitie) si insemnele celor de la manastire care rugau pelerinii sa nu introduca bani intre zidurile bisericutei (!!!)
Trecand peste aceste aspecte, consider ca este o calatorie pe care fiecare o face in momentul in care simte ca trebuie sa ajunga acolo (nu doar pentru a bifa o noua destinatie turistica).
Si merita, chiar daca pana se ajunge la destinatie sunt de infruntat gropile soselelor/drumurilor patriei.
Trimis de dianagiurgiu in 09.05.16 16:37:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dianagiurgiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.63166454 N, 22.85028800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 34&ridAnt=68513
@webmasterX: In ideea ca ne vom intoarce cât de curând, am preferat sa pastrat momentul doar pentru noi. De asemenea, ma surprinde faptul ca unii au facut fotografii in incinta manastirii-sunt plăcute pe care scrie ca e interzis, nu numai la mormânt, ci pretutindeni in zona delimitata a mânăstirii sa fie facute poze. Regulile sunt facute pt a fi încălcate, am vazut si noi asta, insa aceasta calatorie a fost, asa cum am mai spus, pt suflet. Am imortalizat cu ochii mintii tot ce era de retinut. Voi reveni cu poze, eventual, de pe drum. Ii îndemn pe cei curiosi sa faca deplasarea pana acolo-realitatea e net superioara fotografiilor.
@dianagiurgiu: Am fost pentru a doua oara la Manastirea Prislop, pe 22.10.2017 si fata de acum 5 luni, ultimii 3 Km. cand drumul era in constructie, acum este fff. bun, cu o banda / sens, cu marcaje noi si vizibile.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Arsenie Boca, Prislop și Securitatea — scris în 08.04.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Mai facem ceva si pentru suflet — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2021 La Părintele Arsenie, pe timp de pandemie — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Reculegere la Manastirea Prislop — scris în 19.08.18 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2018 Chemarea spre acest colț de paradis a fost făcută de glasul inimii — scris în 06.05.18 de adriananicoleta din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Mănăstirea Prislop, pelerin la mormântul Părintelui Arsenie Boca — scris în 17.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Fenomenul si minunea de la Mormantul lui Arsenie Boca — scris în 25.04.16 de Ionut95 din SUCEAVA - RECOMANDĂ