ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Arsenie Boca, Prislop și Securitatea

TIPĂREȘTE URM de aici

În mica noastră ieșire prin Sibiu, planificasem și o vizită la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Nu era prima dată ci... a treia sau a patra (nu mai rețin exact). Ziua și ora aleasă nu au fost cele mai fericite dar... nu am avut altă variantă. Am ales ziua de duminică și am ajuns în parcarea mănăstirii, aproape de 12...

Până să ajungem la parcare am mers bară la bară, ultima porțiune de drum fiind asaltată de mașini parcate pe marginea drumului plus persoane care tranzitau magazinele cu suveniruri. Cred că ultimii 500 de metri i-am făcut în 10-15 minute. Veșnica problemă... a găsit omul loc la marginea drumului, nu contează că s-a dus jumătate de bandă, important că a găsit el loc...

M-am ambiționat și într-un final și am ajuns la parcare unde am găsit loc după nici 2-3 minute. Parcarea este dispusă pe dealul de la poarta mănăstirii și estr gratuită. Sunt 3-4 spații speciale care pot găzdui sute de mașini. De-asemenea fix lângă poartă este și o parcare pentru 4-5 autocare. Tot aici sunt și toaletele (singurele destinate vizitatorilor) unde evident era o coadă ca la pâine caldă. Toaletele erau... infecte că altfel nu am cum să prezint situația, oricât de mult aș încerca să o colorez. Ce-i drept, este greu să menții curățenia pentru un flux așa de mare de oameni dar...

1. Toaletele sunt insuficiente pentru atât de multe persoane (doar 2-3 la bărbați și 2-3 la femei). S-ar putea găsi o soluție pentru a mări capacitatea... containere cu toalete, o altă clădirea în apropiere, etc... spațiu este destul iar de bani nu cred că duc lipsă.

2. Ar putea angaja sau numi mai multe persoane care să se ocupe de curățenie. Hârtie nu era, apă caldă nu era...

Chiar lângă toalete dar și prin interiorul complexului, erau semne unde era notat...

ORICE ȚIGARĂ ESTE TĂMÂIE ADUSĂ DIAVOLULUI

Nu fumez așadar anunțul evident m-a amuzat copios. Probabil dacă aș fi fumat, m-ar fi furnicat puțin pielea... sau poate nu?

Pentru cei ce nu știu, cum intri pe poarta complexului (zic complex pentru că sunt mai multe clădiri, amplasamente, etc) se află două magazine de suveniruri/lumânări/cărți/obiecte religioase, etc...

Coada la fiecare era de 20-30 de persoane minim! Iar durata de așteptare era de 20-30 de minute. Am rămas uimit de faptul că acordau și bon fiscal pentru cumpărături, probabil s-a pus ANAFul pe ei și na... mai taie și ei bonuri. Din acest motiv spuneam că nu cred că duc lipsă de bani. Aici este o mică fabrică de bani.

Cumva nu sunt de acord cu acest marketing agresiv, folosit pe spatele părintelui care nu cred că a gândit că pe seama lui se vor face mulți mulți bani. Credința este despre iubire, respect și recunoștință, nu despre fală și falsitate dar fiecare este liber să facă ce vrea iar cum cererea naște ofertă... vrând nevrând s-a acreat acest business, căci așa pare a fi.

Tot aici aproape de mănăstire, erau cozi interminabile la orice magazin sau loc unde se vindea... ceva, orice. Curtea era plină iar intrarea în Mănăstire era blocată. Am reușit să o vizităm abia după vizita mormântului, pentru că se mai eliberase puțin.

____

Mănăstirea Prislop...

Mănăstirea Prislop este o mănăstire ortodoxă situată în județul Hunedoara, în apropiere de orașul Hateg din Munții Retezat. Aceasta a fost construită în anul 1993 și este cunoscută în întreaga țară ca fiind mănăstirea unde a trăit și slujit părintele Arsenie Boca.

Părintele Arsenie Boca a fost un preot ortodox, pictor și teolog român, cunoscut în special pentru activitatea sa misionară și pentru păstrarea tradițiilor populare. Acesta a trăit la Mănăstirea Prislop în perioada 1948-1959, timp în care a ridicat aici o mică biserică și a realizat mai multe picturi murale. După plecarea sa din mănăstire, aceasta a fost închisă și abandonată pentru o perioadă de timp.

În anul 1990, un grup de enoriași ortodocși din zona Hategului au început să facă demersuri pentru a reda viață mănăstirii Prislop. În cele din urmă, în anul 1993, aceștia au reușit să obțină aprobarea autorităților și au început lucrările de renovare și extindere a mănăstirii. Astfel, s-a construit o nouă biserică și s-au adăugat mai multe clădiri pentru cazare și alte activități religioase, cele despre care v-am relatat anterior.

____

Am ajuns la celebra coadă ce ducea spre mormânt. Coada m-a descurajat puțin. Nu era nici prea mare dar nici mică. Chiar și așa vremea era foarte prietenoasă, se încălzise bine iar puțină răbdare nu strica. Am stat doar 20-25 de minute și am ajuns la mormânt. Pentru cei ce nu știu, nu ai voie să stai prea mult aici, cel puțin nu când este o așa mare coadă. Maxim 5-10 secunde, recomandarea fiind ca timpul alocat statului la coadă să îl petreci spunând rugăciuni în minte, punctul culminat fiind la mormântul părintelui Arsenie, un personaj foarte controversat de altfel.

Arsenie Boca...

În perioada interbelică, Arsenie Boca a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase din București, unde a obținut diploma de licență. Ulterior, a urmat studii de teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și a fost hirotonit preot în anul 1936.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Arsenie Boca a fost mobilizat în armată și a luptat în mai multe campanii militare. După război, acesta s-a întors în țară și a slujit ca preot la mai multe biserici din zona Ardealului.

Părintele Arsenie Boca a fost cunoscut în special pentru activitatea sa misionară și pentru păstrarea tradițiilor populare. Acesta a fondat mai multe mănăstiri în România, printre care se numără Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Prislop și Mănăstirea Râmeț din Alba.

De asemenea, părintele Arsenie Boca a fost și un talentat pictor, având în palmares numeroase expoziții de artă și lucrări de pictură în biserici din toată țara. Stilul său de pictură a fost puternic influențat de arta bizantină și de tradițiile populare românești.

Părintele Arsenie Boca a fost și un autor prolific, publicând numeroase cărți de teologie și spiritualitate, printre care se numără "Cuvinte vii", "Îndrumări duhovnicești", "Pelerinaj în lumea durerii" și "Fiii arhanghelului Mihail". Aceste cărți sunt apreciate și citite în continuare de creștinii ortodocși din întreaga lume.

____

Părintele și... securitatea

Un alt lucru controversat este acela că în timpul regimului comunist din România, Arsenie Boca a fost urmărit de securitatea comunistă din cauza opiniilor sale anti-comuniste și a activismului său religios. El a fost arestat în anul 1948 și închis timp de opt ani în închisoarea Aiud.

După eliberarea sa din închisoare, Arsenie Boca a fost urmărit și supravegheat îndeaproape de către Securitatea comunistă, care a considerat că activitatea sa reprezintă o amenințare la adresa regimului comunist.

Cu toate acestea, Arsenie Boca a continuat să își practice credința și să susțină valorile religioase, iar în anii ' 80 a devenit un important lider spiritual și un simbol al rezistenței împotriva regimului comunist. El a fost supranumit "părintele Arsenie Boca" și a atras mulți credincioși în jurul său.

Arsenie Boca a fost urmărit și supravegheat de Securitate până la moartea sa, în anul 1989. După căderea regimului comunist, el a fost reabilitat și recunoscut ca un important lider religios și cultural al României. Astăzi, mormântul său este un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși, iar operele sale artistice și teologice sunt apreciate la nivel internațional.

____

Concluzii

Datorită personalității sale carismatice și adevărurilor spirituale transmise prin cuvânt și prin fapte, părintele Arsenie Boca a fost un model de credință și de virtute pentru mulți oameni, iar astăzi este considerat un sfânt și un mare rugător pentru România.

De asemenea, în oglindă, Mănăstirea Prislop a devenit în timp un important centru de pelerinaj pentru creștinii ortodocși din întreaga țară, datorită legăturii sale cu părintele Arsenie Boca. În apropiere de mănăstire se află și Muntele Retezat, unul dintre cele mai frumoase și mai sălbatice masive montane din România, ceea ce face ca acest loc să fie și o destinație populară pentru turiști și iubitorii de natură.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 08.04.23 21:46:01
Validat / Publicat: 09.04.23 09:06:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].

VIZUALIZĂRI: 3182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Prin parcare la plecare, incepuse sa se mai elibereze
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.04.23 11:39:49]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Mănăstirea Prislop, prin legătura sa cu părintele Arsenie Boca, atrage ca un magnet credincioși, pelerini și vizitatori din toate colțurile țării. Prima oară am fost la Prislop cu vreo 20 de ani în urmă când amenajările zonei monahale nu erau atât de „intense” . Între timp totul s-a extins!

Biserica de piatră a mănăstirii e ridicată în secolul al XVI-lea de către domnița Zamfira, fiica domnitorului Țării Românești Moise Vodă (vezi impresii). Lespedea funerară a domniței a fost descoperită în biserica de piatră.

În curtea mănăstirii erau așezate odată mai multe vase de lut ornamentale realizate de părintele Boca. De asemenea, clopotnița ridicată pe un colț de stâncă, în coastă, e zidită de Arsenie Boca la începutul anilor 1950.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Prislop [Silvașu de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060171127319336 sec
    ecranul dvs: 1 x 1