ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Plumbuita – manastirea acoperita cu plumb

TIPĂREȘTE

In drumurile mele am vizitat nenumarate manastiri din Romania sau de dincolo de granitele ei. Am fost cand pelerin, cand turist, cand - de cele mai multe ori - si una si alta in acelasi timp. Peste tot am cautat lacasuri cu traditie indepartata incercand sa le aflu istoria, sa le patrund misterul si sa ma afund pentru cateva momente intr-o lume care a fost, constienta ca ceea ce vedeam era doar urma trecerii multor sute de ani.

De curand am realizat ca am cautat farmecul trecutului numai la mari departari, ignorand faptul ca si Bucurestiul – orasul in care-mi traiesc viata – are de oferit multe in acest sens. Da, recunosc faptul ca pana in weekendul trecut n-am vizitat niciuna dintre manastirile Bucurestiului.

O zi frumoasa de martie, cand soarele incearca se ne faca sa uitam ninsorile trecute, a fost indemnul pentru o plimbare in natura. Din Soseaua Colentina, aproape de intrarea in Parcul Plumbuita, cea mai importanta cale de acces care taie in lung o limba de pamant inconjurata din trei parti de apa - strada Plumbuita - sfarseste in poarta sfantului lacas. Este destul de neingrijita aceasta straduta, iar modul in care este semnalat monumentul istoric (vezi fotografia atasata) spune multe despre respectul unora pentru trecut, credinta si pentru stradania edililor capitalei care au montat placuta informativa.

Celor care vor dori sa viziteze Manastirea Plumbuita le recomand o plimbare prin parc pe o alee paralela cu aceasta straduta, apoi iesirea spre stanga pe una dintre portile laterale si continuarea pana la manastire.

Manastirea Plumbuita ne-a intampinat cu zidurile ei groase din caramida aparenta, din care se inalta semet si alb turnul clopotnitei. Poarta sculptata artistic in lemn, pe langa incarcatura de motive florale, este decorata cu chipurile a patru importanti domnitori romani: Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, Stefan cel Mare si Petru cel Tanar. In stanga, pe o placuta de marmura fixata pe caramida citim: "In anul 1573 lua fiinta in acest lacas cea dintai tiparnita din Bucuresti. Prima carte tiparita aici cunoscuta astazi este un tetraevangheliar din anul 1582". In fata zidurilor se afla mormantul Arhimandritului Simeon Tatu cel care a staretit 40 de ani la Manastirea Plumbuita, fost si senator de Bucuresti in perioada 1990-1996.

Am trecut prin gangul boltit al clopotnitei decorat cu picturi in nise din caramida, patrunzand in curtea manastirii. Nu era slujba, asa incat linistea era profunda. De o parte si de alta chiliile cu pridvor boltit, cu piloni si cu arcade la ferestre, de asemenea din caramida aparenta, sunt in ton cu zidurile de incinta.

Biserica nu este mare si are pridvorul inchis. Este decorata cu fresce, are icoane din sec. XVIII (Nasterea Mantuitorului, Sfantul Ioan Botezatorul) si o racla cu sfinte moaste (Sf. Nicolae, Sf. Pantelimon, Sf. Gheorghe, Sf. Ioan de la Suceava). Catapeteasma este deosebita, aurita si cu icoane foarte vechi, iar vitraliile reprezentand sfinti, donatii ale unor familii instarite, sunt foarte bine realizate.

In curte se poate vedea un altar de vara, o troita si o cismea pe care este incrustat anul 1953.

Mi-a atras atentia o scara larga coborand spre o usa ferecata, un beci. In timp ce fotografiam aceasta intrare misterioasa, vazand ca la pangar inca mai este cineva, sotul meu a cumparat o brosura. Asa am aflat ca acest beci a fost inchisoare pentru capii revolutiei de la 1848. Intr-un colt, langa intrare, un stalp vechi inca se straduie sa para falnic, vrand parca sa aminteasca ceva din istoria lacasului.

Cam atat am vazut. N-am intalnit decat o femeie care facea curatenie si nimeni altcineva care ne-ar fi putut fi ghid.

Continuandu-ne plimbarea, ne-am intors in parc pe aleile care abia asteaptau primavara. Langa mormane de zapada murdara, panselutele deja isi aratau gingasia.

Pentru ca trebuia sa stiu mai mult, acasa am studiat brosura si sunt in masura sa furnizez succinte informatii istorice despre Manastirea Plumbuita, sfantul lacas din capitala despre care inca nu s-a scris nimic pe AFA.

Asadar, la final putina istorie:

Manastirea Plumbuita este un monument datand din sec. XVI-XVII. In 1560 Petru Voda cel Tanar a inceput constructia lacasului care va fi finalizata de Alexandru Voda si Mihnea Turcitul. Localnicii au denumit asezamantul "Plumbuita" pentru ca biserica a fost acoperita cu tabla de plumb.

Faptul ca in 1573 s-a infiintat aici prima tiparnita din Bucuresti, face din Manastirea Plumbuita un monument de referinta pentru cultura romaneasca.

Domnitorul Matei Basarab a dat o atentie deosebita manastirii, in anul 1636 facand ample reparatii si intarind-o cu ziduri solide, fapt prevazut intr-un plan mai amplu de intarire strategica si fortificare a zonei de sud atat de frecvent atacata de turci si de tatari. Un tablou votiv aflat in biserica infatiseaza pe voievodul-ctitor Matei Basarab si doamna sa.

Trecerea timpului si evenimentele istorice culminand cu secularizarea lui Cuza, au dus la degradarea manastirii, parasirea ei, apoi la transformarea ei in biserica de mir. Dupa restaurarea inceputa de Maresalul Antonescu (care dorea ca Manastirea Plumbuita sa devina Panteon al eroilor cazuti pentru reintregirea neamului), in 1958 lacasul este redat cultului.

Pentru cei care doresc mai multe informatii despre Manastirea Plumbuita, adresa site-ului oficial este: manastirea-plumbuita.ro


[fb]
---
Trimis de iulianic in 19.03.12 17:24:02
Validat / Publicat: 19.03.12 18:58:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Soseaua Colentina din capitala. Langa Parcul Plumbuita, straduta cu acelasi nume care duce la manastire.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17299 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

florinsta
[19.03.12 21:03:23]
»

@iulianic:

Eu, daca as fi dat -1, asa cum nu am dat la un review cu privire la Balcic pt ca autorul/autoarea a scris fonetic in engleza numele locatiei impotriva scrierii romanesti, as fi scris si motivul: in cazul de fata, de exemplu, poate ca eu as fi impotriva credintei si religiei romanesti, precum si a traditiilor nationale. Nu m-as manifesta fara explicatii. Si cind am dat explicatii - cu privire la acel subiect - nu s-a modificat nimic dar mi-am spus punctul de vedere. Vedeti review-ul cu privire la Balchick, pe romaneste Balcic, ramas asa in categoria Balcic, cu toate ca scrierea era cu privire la ce cugeta autorul/autoarea, adica la alta localitate, a lui/ei. Nu stiu sa pun link-ul la acel review ciudat.

Aici remarc un -1 care nu are explicatii si, ce sa cred? Cineva e impotriva traditiei, a religiei ortodoxe (fara intelegere fata de a altora) ?

Cineva nu considera ca o cladire veche de 3-400 de ani este obiectiv turistic ?

Voi scrie si eu ceva despre o manastire si astept cel putin acest minus. O zi sau doua (in functie de timpul meu) astept un minus si eu.

iulianicAUTOR REVIEW
[19.03.12 21:29:10]
»

@florinsta: "…impotriva credintei si religiei romanesti, precum si a traditiilor nationale"? Eu n-as merge cu gandul atat de departe. Poate ca pur si simplu nu i-a placut cum am scris. Chiar si fara explicatii, votul negativ al lui @valimi ma bucura. Asta inseamna ca totusi m-a citit. Ar fi surprinzator sa aflu ca a votat fara sa citeasca.

Astept cu nerabdare sa scrii review-ul promis pentru ca eu citesc cu interes ceea ce se scrie despre vechile monumente istorice si religioase.

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.03.12 22:02:27]
»

@iulianic: Ma bucur ca ati adus in atentia noastra aceasta manastire pe care nici eu nu am vazut-o pana acum, dar al carui prag mi-am propus sa-l trec impreuna cu sotul si baiatul meu, dupa ce va inverzi Parcul Plumbuita, sa ne bucuram de frumusetea naturii si sa descoperim acest monument al capitalei putin cunoscut celor care nu locuiesc in zona respectiva.Imi permit sa va recomand sa mergeti intr-o duminica la Manastirea Radu-Voda, de pe strada cu acelasi nume din zona Unirii, langa Seminarul Teologic Ortodox, la Manastirea Antim, ascunsa in spatele blocurilor de pe Bd. Unirii, in capatul dinspre Palatul Parlamentului ori la Schitul Darvari, in spatele Bisericii Icoanei de langa gradina cu acelasi nume.

Bucurestiul nostru aglomerat si prafuit adaposteste adevarate comori de arta si spiritualitate, asteapta doar sa le redescoperim, sa le iubim si sa deschidem calea spre ele celor tineri.

Cu drag,

Floria

iulianicAUTOR REVIEW
[19.03.12 22:13:12]
»

@Floria: Iti multumesc pentru ecou si pentru indemnul de a vizita si celelalte comori ale ortodoxiei din Bucuresti. Ne-am propus ca in limita timpului disponibil, sa le descoperim pe toate. Am auzit si de Manastirea Christiana (inca nu stiu pe unde se afla) care are si un asezamant pentru batrani ingrijiti de maicute. Zece dintre ele sunt asistente medicale, iar una este medic.

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.03.12 22:21:47]
»

@iulianic: Sos. Pipera nr. 49 este adresa Manastirii Christiana.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflower
[20.03.12 08:10:20]
»

Un review mai mult decat binevenit, mai ales acum, in Postul Mare! Felicitari!

Qvadratvus
[20.03.12 22:42:56]
»

Mai sunt ciini vagabonzi cu droaia, pe acolo? Ultima mea experienta cu Plumbuita a inclus un ninja in sutana cit se poate de furios, care ne apostrofa si ne facea morala indemnindu-ne sa ne caram de acolo eu si cu sotia mea, pentru ca alergasem o javra care avusese intentia sa sara la nevasta-mea...

P. S. Parcul nu arata nici el incurajator, ba chiar dimpotriva... S-a mai facut ceva in parcul acela, sau a ramas la fel ?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[20.03.12 23:12:56]
»

@Qvadratvus: Parcul arata ca primavara inainte de ivirea coltului verde al ierbii. Inca se vedeau portiuni cu zapada chiar daca era soare si destul de cald. Nu stiu cum arata in alt anotimp si nici daca s-au facut progrese in amenajarea parcului pentru ca este prima oara cand il vizitez. Ce pot sa-ti spun? Sunt banci, locuri de joaca pentru copii, WC-uri ecologice, dar am vazut si gunoaie aruncate de cei care locuiesc in zona (foi de varza, coji… resturi menajere care nu puteau fi aruncate de un plimbaret neglijent). Am remarcat si doi agenti de paza in zona populata a parcului.

Cat despre caini vagabonzi, am vazut cativa pe strada Plumbuita (nu in parc), aproape de manastire. Erau pasnici, probabil ca nu erau flamanzi.

Imi pare rau pentru experienta neplacuta pe care ai avut-o cu cainii si “ninja in sutana”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[09.07.20 20:02:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Plumbuita» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, florinsta, iulianic, Qvadratvus, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Plumbuita:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083465814590454 sec
    ecranul dvs: 1 x 1