ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mănăstirea Orata, legenda care trăiește

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

https://www.youtube.com/watch?v=e_phzSMkduA

Trebuie să spun de la bun început că nu sunt alte locuri monastice în România care să mă fi atins la coarda sensibilă așa cum a făcut Mănăstirea Orata, în ciuda faptului că nu este nici foarte veche, nici impunătoare. Ea are acel ceva al ei dat de măreția locului, a împrejurărilor în care a fost construită și a măicuțelor care viețuiesc aici.

În primul rând, Mănăstirea Orata a fost ctitorită de un om simplu (nu cler, nici domnitor sau mare bogătaș) din iubire pentru soția sa și pentru Mântuitor. Urmași săi trăiesc și azi aici sau în zonă și cu care vă puteți întâlni oricând și învia legenda.

Impresii anterioare despre această mănăstire au subliniat frumusețea și liniștea locului, precum și ceva din istoria ei:

vezi impresii

vezi impresii

Sper ca eu să reușesc mai mult de atât.

Localizare

Mănăstirea Orata se găsește în mijlocul unei poieni de vis înconjurată de păduri, numită tot Orata, situată în Munții Bucovinei (Obcina Mestecăniș) la 915 m altitudine. Pârâul Orata străbate poiana, curge prin curtea mănăstirii și după 4 km se varsă în Râul Moldova în partea de jos (sudică) a satului Botuș. În lungul pârâului se află drumul de acces nemodernizat, dar destul de bine întreținut.

Ca să ajungeți aici, din drumul european care străbate Bucovina (Vatra Dornei - Câmpulung Moldovenesc - Gura Humorului) din comuna Pojorâta vă desprindeți spre nord, pe valea Moldovei, treceți prin centrul comunal Fundul Moldovei, apoi prin satul Colacu, iar la intrarea în satul Botuș faceți la stânga (este indicator), traversați Râul Moldova și mergeți spre vest pe valea pârâului Orata cei 4 km amintiți.

Pe Google Maps figurează sub numele de ”Mănăstirea Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului / Orata”

Istoria vie a Mănăstirii Orata

Povestea mănăstirii poate începe cu răzeșul Ștefan Lițu care a cumpărat Poiana Orata în suprafață de 120 hectare. El a împărțit poiana celor trei fiice ale sale: Ștefania, Reveca și Ileana. Reveca se mărită cu Trăian Pomohaci și cei doi trăiesc o frumoasă poveste de iubire (vezi fotografia din ziua nunții lor) încheiată pe Pământ prin moartea Revecăi la vârsta de 36 de ani. Soțul, Trăian Pomohaci, iubind-o foarte mult, hotărăște să ridice un lăcaș de cult în amintirea ei.

Pentru a construi biserica a fost ales cel mai bun teren din poiana unde aveau casa și unde locuiau împreună cu cei 9 copii ai lor. Inițial, pe acel loc se afla o troiță din lemn de păr, troiță care acum se află în biserică, în fața catapetesmei. Pentru a putea construi biserica, Trăian Pomohaci vinde tot ce avea prin casă, chiar lăsându-și fetele fără zestre. Muncitorii au lucrat mai cu seamă în zilele de post și cu mâncare de post.

Schitul a fost construit cu greu și timp îndelungat în perioada 1948-1953 din cauza opresiunii comuniste. Erau vremuri grele pentru credincioși. Sfințirea bisericii are loc și ea cu mare greutate un an mai târziu, în 1954.

Schitul Orata primește hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și obște de călugări. Printre aceștia, câtva timp, a fost și binecunoscutul Ilie Cleopa (1912-1998), unul din marii părinți ai ortodoxiei românești, mare duhovnic și stareț al Mănăstirii Sihăstria din zona Neamțului.

Prigoana comunistă se întețește, iar în anul 1960 autoritățile izgonesc călugării, închid schitul și demolează chiliile (din lemnul recuperat din chilii s-ar fi construit o mică școală într-unul din cătunele învecinate (Deluț sau Delnița). Poiana Orata ajunge locuită numai de cele trei familii care s-au izolat aici, departe de ”ciuma comunistă”.

Pentru Trăian Pomohaci, la durerea închiderii schitului, se adaugă și nenorocirea pierderii a trei copii. Zdrobit, el lasă gospodăria în grija Zaharei (primul din cei nouă copii) și pleacă în pelerinaj la mănăstiri. În 1973 un trăsnet lovește turla centrală și icoana Maicii Domnului despre care se spune că e făcătoare de minuni. Pomohaci bate drumurile Moldovei pentru a obține aprobare de renovare a schitului. Lucrările încep în 1975 cu sprijinul localnicilor. Biserica este împodobită în interior cu picturi realizate în perioada 1977-1982 pe plăci de carton presat de către nimeni altcineva decât Vasile Bârgovan, nepotul său (fiul Zaharei), un tânăr de numai 17 ani la acea vreme (foto video).

Până la căderea comunismului (decembrie 1989) biserica a fost îngrijită de ctitor. Restricțiile impuse de autoritățile comuniste erau groazznice și mai mult pe ascuns se făceau anual maxim două-trei slujbe de către preotul paroh din Botuș.

După căderea comunismului, în 1990 însuși Î. P. S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ajunge la Orata. El redeschide mănăstirea și îl călugărește pe Traian Pomohaci ajuns la vârsta de 80 de ani, împlinind astfel un vechi vis al acestuia. Obștea avea doar 2-3 călugări. Trăian Pomohaci va muri însă un an mai târziu, mormântul fiindu-i făcut în fața bisericii (foto, video).

În acești ani a început construcția de chilii și a unui paraclis pentru slujbe în perioada iernii.

Din anul 1994 așezământul se transformă în mănăstire de maici având circa 10 monahii. Sub conducerea Monahiei Eupraxia Ilaș,

mănăstirea înflorește. Sunt terminate chiliile, gospodăria anexă și se înființează ateliere de tâmplărie, croitorie și broderie. Este renovată biserica, se termină paraclisul, acestea fiind resfințite în anul 1998. În perioada 2004-2009 s-a construit un corp de chilii pentru pelerini (oaspeți). Probabil în aceeastă perioadă a fost sculptată și pictată catapeteasma pe ambele părți (lucru neobișnuit). Pictor a fost Maica Severiana, cea care a pictat și vechea troiță din lemn de păr cu scene din viața Mântuitorului.

Despre Mănăstire

Detalii privind așezarea, construcția destul de complicată și pictura mănăstirii le puteți din videoclipul indicat, realizat de mine cu ocazia vizitei.

Numele mănăstirii vine probabil de la Orantă = Rugătoare, temă iconografică ortodoxă în care Maica Domnului este reprezentată ținând mâinile ridicate (în sus), a rugă și ocrotire.

Din punct de vedere stilistic, se remarcă pictura interioară realizată în perioada 1977-1982 de către unul din nepoții ctitorului, pictorul având la acea vreme numai 17 ani. Această pictură religioasă, prin caracterul ei naiv, dar atât de natural, este deosebită și constituie o raritate în pictura bisericească

În fața catapestesmei, între Ușile Împărătești, se află vechea troiță din lemn de păr (existentă pe acest loc înainte de construirea bisericii), acum pictată, de care se leagă și o minune.

Poiana Orata se umple de credincioși în zilele de hram (Adormirea Maicii Domnului - 15 august) și de Sfinții Apostoli Petru și Pavel (29 iunie) când se oficiază slujbe de pomenire pentru cei adormiți.

În Poiana Orata mai trăiesc urmași ai ctitorului (Areta, Aurora, Zahara), iar mai jos 200 m de mănăstire, Viorica Pomohaci

are o superbă pensiune în stil tradițional, rustic.

În timpul vizitei la mănăstire am fost întâmpinați de o tânără măicuță a cărei față (capul fiind acoperit) pur și simplu radia liniște sufletească și fericire. Este greu de descris. Părea coborâtă din icoane. Aveam s-o revăd însoțită de maica stareță peste câteva luni, la marele praznic de amintire a morților în satul învecinat, Colacu, o adevărată sărbătoare a satului plină de fast și desfășurat în ziua de 9 septembrie, de ziua Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana (părinții Sfintei Fecioare și bunicii lui Iisus Hristos). De asemenea, tot cu această ocazie, la Colacu i-am văzut (chiar și schimbat două cuvinte) cu câțiva din urmașii lui Trăian Pomohaci, ctitorul Mănăstirii Orata (dar despre asta, probabil în viitoare impresii).


[fb]
---
Trimis de Lucien in 27.09.18 11:29:29
Validat / Publicat: 27.09.18 19:57:31

VIZUALIZĂRI: 5262 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O mică parte din Poiana Orata, cu Mănăstirea în centrul imaginii, în dreapta cu Pârâul Orata care curge prin curtea mănăstirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32400 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[27.09.18 21:10:28]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

LucienAUTOR REVIEW
[27.09.18 21:38:32]
»

@webmaster26: Da, e perfect (”parcarea” din fața porții mânăstirii)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[28.09.18 06:58:22]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

LucienAUTOR REVIEW
[28.09.18 07:41:26]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Orata [Deluț, Fundu Moldovei, SV]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.76898503303528 sec
    ecranul dvs: 1 x 1