ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Namaiesti si Icoana Facatoare de Minuni

TIPĂREȘTE

Acces

Dinspre Bucuresti accesul se poate face pe ruta Targoviste – Campulung Muscel 143 km (DN71, DN72A, DC19) sau pe ruta Pitesti – Campulung Muscel 179 km (A1, DN73, DC19). Timpul necesar de parcurs este de aproximativ 2,5 ore.

Dinspre Brasov sunt de parcurs 80 km in circa 1,5 ore.

Manastirea Namaiesti este situata in judetul Arges la intrarea in municipiul Campulung Muscel dinspre Targoviste intr-un cadru pitoresc.

Atentie! Ulita lateral care duce la intrarea in curtea manastirii are o panta foarte accentuate, iar in poarta manastirii exista doar doua locuri pe o platform oarecum laterala unde se pot parca masini. Mai nou s-a mai deschis inca o cale de acces pe o ulita paralela.

Nu veti scapa in proximitatea manastirii, dar si in curtea acesteia de cersetori agasanti!

Istoric

Vechimea acestei ctitorii se piede in negura timpurilor. Legendele intemeierii manastirii, transmise din mosi stramosi pomenesc drept ctitor pe domnitorul Negru Voda, decalecatorul.

Satul Namaiesti este atestat documentar prima data in 1543. Astazi satul Namaiseti apartine de comuna Valea Mare – Pravat.

Legenda (sursa: revista Manastirii Namaiesti)

“”Se spune ca trei ciobani, care se aflau cu oile la pascut prin partea locului, au ajuns la aceasta stanca mare, in care mai tarziu s-a facut aceasta bisericuta.

Ciobanii au ramas cu oile peste noapte chiar deasupra bisericii de azi. Toti trei au avut acelasi vis. Ei au auzit batai de clopot, cantari bisericesti si un inger li s-a aratat, spunandu-le: Aici in sanul acestei stanci, sta de multe secole ascunsa o icoana zugravita dupa chipul cel adevarat al Maicii Domnului.

S-au trezit ciobanii dimineata, si-au spus unul altuia ce-au visat si mirandu-se s-au infricosat. Au trecut pe versantul din spatele bisericii, unde in prezent se vede o nisa si despre care se spune ca acolo ar fi incercat ciobanii sa caute prima data icoana.

A treia noapte li s-a aratat celor trei ciobani in vis chiar Maica Domnului, care i-a dus pe stanca unde se afla de fapt icoana, le-a aratat locul de intrare in grota (biserica) si le-a spus asa: In locul unde veti gasi icoana, veti face lacas de inchinaciune in slava si cinstirea Intrarii in biserica Sf. Fecioare Maria, izvor de viata si tamaduire.

De aici s-au ales si cele doua hramuri ale manastirii: Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21. Nov) si Izvorul Tamaduirii (prima vineri dupa Sf. Pasti) ””

Icoana scoasa la iveala de cei trei ciobani este una dintre cele mai vechi din toata lumea crestina, fiind una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Ap. Pavel, la indemnul Maicii Domnului, dupa numarul celor 12 apostoli, care aveau sa propovaduiasca in lume crestinismul.

Se mai presupune ca biserica din grota, sapata in piatra, in stanca muntelui, unde a fost descoperita aceasta antica icoana, dateaza din timpul cand crestinismul se propovaduia in taina, in grote, din cauza persecutiilor, poate chiar din epoca primilor daci crestinati.

Biserica

Biserica manastirii este sapata in stanca si nu este pictata la interior, dar este ornata cu mai multe icoane.

Icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni este asezata in partea de nord a bisericii, acolo unde a fost lasata de Sf. Ap. Andrei, care a intrat prin turla, pe deasupra bisericii. Frunzele si crengile de la poalele padurii au astupat aceasta intrare, redescoperita de trei ciobani cu ajutorul Maicii Domnului.

Ulterior a fost construit pridvorul cu o intrarea laterala, atasat abisericii sapate in stanca.

Icoana Facatoare de Minuni

Potrivit inscrisurilor istorice, icoana facatoare de minuni a fost adusa la Namaiesti de Sf. Ap. Andrei, care a crestinat si ocroteste romanii.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, facatoare de minuni, a fost inramata in argint in sec. al XVIII-lea, iar in anul 2004 a fost resturata cu o pictura atasata pe panza dupa modelul celei de la Manastirea Votoped de pe Sf. Munte Athos, fiind imbracata in aur si batuta cu pietre pretioase.

Obiectiv turistic

Manastirea Namaiesti a devenit obiectiv turistic mediatizat in jurul anului 2000, datorita unor aparitii in reviste si in presa referitoare la legenda manastirii. Astfel lacasul a inceput sa fie vizitat de un numar de turisti / enoriasi in crestere, curiosi sa vada manastirea rupestra, sapata in stanca si mai ales Icoana Facatoare de Minuni.

In special multe femei credincioase care nu raman insarcinate vin sa se roage la icoana facatoare de minuni, precum si oameni bolnavi, credinciosi.

Am vizitat aceasta manastire de foarte multe ori, mai putin in ultimii ani. Am fost frapat de amploarea constructiilor din ultimii ani din incinta manastirii. A aparut un corp mare, nou, imens rectiliniu, care face ca biserica sa para acum mica fata de cum o cunosteam eu de acum 15 ani. In aceasta constructie s-a deschis si un muzeu si o biblioteca.

Manastirea are o obste de 20 calugarite, maici.

 

Recomand vizitarea Manastirii Namaiesti, pe care noi am facut-o ultima data zilele trecute pe drumul de intoarcere din Tara Fagarasului, unde am fost cazati la Pensiunea Moga din satul Bucium, comuna Sinca Veche (vezi impresii) si unde am vizitat mai multe obiective intre care m-au impresionat in mod deosebit Schitul Sinca Noua (vezi impresii), Manastirea Brancoveanu (vezi impresii) si Cetatea Fagarasului (vezi impresii).


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 13.02.15 22:56:23
Validat / Publicat: 14.02.15 10:39:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂMĂIEȘTI [AG].

VIZUALIZĂRI: 26522 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Namaiesti - Prezentarea obiectivului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.02.15 10:39:18]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.02.15 10:45:17]
»

@webmaster - multumesc

sper sa fie util si interesant

si treceti pe la namaiesti

tata123 🔱
[14.02.15 19:44:54]
»

@Dan&Ema - Un loc frumos. Într-adevăr clădirea din preajma bisericii e un pic prea în coasta bisericii. Observ și o clopotniță nouă, ce nu era cu mulți ani în urmă când am trecut pe acolo. Chiar zilele trecute mă uitam pe imaginile dintr-un album din 1907 parcă, și acolo e reprodusă și biserica de la Nămăiești - total altfel decât acum.

Dacă vizitați Nămăiești, nu ezitați să mergeți și la Corbii de Piatră și la Cetățuia Negru Vodă (Meteora României) - se pare că cele trei mănăstiri formează un triunghi rupestru mistic.

Testosu'
[14.02.15 22:01:14]
»

Da, Namaiesti-ul e un loc deosebit, "cazut" si el mai mult sau mai putin, ca multe alte asemenea locuri, in zona comercialului al business-ului (vezi si Prislop, Lainici si altele), aceasta fiind impresia mea cand l-am vizitat, iar referitor la cele zise de @tata123, tentativa niastra de ajungere la Cetatuia Negru Voda, de la iesirea din localitatea Cetateni, s-a soldat cu un esec datorita "cetatenilor" bastinasi de o anumita culoare care "au tabarat" pe noi de cand am parcat masina jos langa sosea. Ba, ca au grija de masina, ba sa le dam ceva bani, sau orice altceva, incat dupa vreo 500 de metri de o

asemenea companie neplacuta, care era insirata de-a lungul potecii si cersea intr-un mod usor agresiv as spune, deranjant ne-a trecut cheful de vizitare si am facut cale intoarsa.

La Corbii de Piatra am si eu in plan sa ajung, legat eventual cu o tura pe Valea Rea pana pe Moldoveanu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.02.15 22:57:51]
»

@tata123 - Multumesc de vizita! Si de completarile valoroase!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.02.15 23:03:18]
»

@Testosu - Multumesc de vizita si tie! Si de completari! La Cetateni si eu am vrut sa ajung, dar am ezitat din cauza "cetatenilor". Am vazut un reportaj interesant la TV despre Cetatuia si mi-a revenit interesul sa indraznesc o data sa parchez in tiganie si sa urc la Cetatuia. ACum commentul tau ma trage un pas inapoi.

De o intampinare similara am avut parte in Rucar vrand sa parcurg CHeile Dambovitei (traseu nemarcta care se poate face pe culme sau chiar prin apa partial). In locul unde am parcat am fost invadati de aceeasi tugani foarte insistenti, iar atunci mi-am asumat rsicul pentru ca ma tragea ata la... munte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.02.15 13:37:30]
»

Întreg triunghiul mistic, rupestru, format din mănăstirile Nămăieşti, Corbii de Piatră şi Cetățuia, a devenit obiectiv turistic mediatizat şi a "căzut" destul de mult în comercial.

Am avut ocazia să vizitez cele trei lăcaşuri într-un pelerinaj de o zi, cu autocarul, organizat de Patriarhia Română. Însoţit de un preot care nu avea nimic comun cu prezentarea obiectivelor, grupul a urcat la Cetăţuia pe cărarea destul de abruptă, majoritatea doamnelor fiind gătite ca pentru biserică. Şi când spun asta mă refer în special la încălţăminte. Sandalele lor aveau şi toc de 4-5 cm. Când am spus că ar fi bine ca la înscriere să se dea informaţii în legătură cu traseul de urmat, ghidul, preot însoţitor, m-a şocat cu răspunsul: "Ne mai spălăm de păcate!" Oare de ce păcate s-ar fi spălat el sau bătrâna în cauză care şi-ar fi rupt ceva căzând sau care ar fi făcut atac de cord urcând panta abruptă?

Cât despre băştinaşii de culoare, confirm, sunt mulţi, iar locul este cam pustiu. Autocarul nostru a rămas lângă pârâu, în grija şoferului, aşa încât noi nu i-am avut grija. Am vrut să revin cu soţul meu, cu maşina noastră, dar izolarea locului şi mulţimea puradeilor nu m-a încurajat.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.02.15 13:43:48]
»

@iulianic: auzim tot mai desde degenerarea originalului si esentei de catre "comercial". Real, din pacate.

Multumesc de vizita si comentariu

cloverina
[15.02.15 19:56:53]
»

Am fost la Cetățuie de câteva ori, iar webmasterul o să mă certe că nu am scris niciodată. Într-adevăr ultima oară am fost acum 4 ani, dar vrem să repetăm experiența chiar vara asta.

Părerea mea, om care a mers de fiecare dată cu mașina personală (care atrage privirile hoților pe Drumul Taberei - nu că ar fi un Ferrari, dar se pare că navigația zboară ușor de pe acest model), duceți-vă cu încredere. Oamenii de acolo sunt doar insistenți. Atât. Nu fac rău, iar dacă stau bine să mă gândesc doar copiii sunt insistenți și cer câte 1 leu. Nu am văzut adulți interesați de mașini. Sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, care îi veghează de sus de la Cetățuie.

Urcușul nu este accesibil oricui, deci nu vă recomand cuplurilor cu copii prea mici sau bătrânilor.

Cândva, la cetățuie, era un preot care "deschidea Cartea". Nu știu dacă cunoașteți expresia, dar așa se spune celui care deschide într-un anume mod Evanghelia și îți poate spune... viitorul. Mama mea a fost și și, deși fug de lucrurile astea ca de ăl Negru, preotul a grăit adevăr. Avea pe atunci până în 18 ani și i s-a spus că va căuta iubirea cât mai departe. O va găsi acolo unde va arunca piatra (adică nu departe). Tatăl meu, care bineînțeles este iubirea ei, este vecinul ei din copilărie, bunicii mei având casele gard în gard.

Preotul a prezis persoanei cu care mama s-a dus la Cetățuie, că soțul va ieși din închisoare (închis de comuniști) în atâtea luni de câte ori se ca va suci cheia în ușa chiliei sale până se va deschide. Contrar așteptărilor, ușa nu fusese încuiată înainte și nici nu s-a descuiat la a doua rotire. Ceva se întâmpla acolo.

Preotul intre timp a trecut la cele sfinte. Însă cetățuia a rămas un loc cu o mare încărcare spirituală. Și cu legende pe măsură!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[15.02.15 20:32:32]
»

@Dan&Ema - Ai facut o referire la muzeu dar pare ca nu l-ai vazut. Am fost vara trecuta la Namaiesti si dupa ce am stat de vorba putin cu o maicuta pe care o vedeam peste tot, ne-a intrebat daca nu vrem sa vedem si muzeul. Binenteles ca ne-am dus, mai mult de curiozitate. Am aflat imediat ca vorbeam cu Maica Stareta, iar muzeul este amenajat de ea de-a lungul timpului, din respect si prea multa dragoste pentru valorile populare romanesti si portul popular romanesc. Sunt expuse acolo peste 100 de costume populare, cred ca 150 daca imi amintesc bine, extrem de vechi, toate cu istoria lor. Muzeul este de fapt o poveste. Incepe intr-o camera, cu un ritual de nunta, unde personajele principale erau bunicii Maicii Starete si continua cu obiceiuri de nunta, dar nu numai, si in celelalte camere. Toate au o poveste extraordinara in spate pe care Maica Stareta o spune foarte, foarte emotionant. L-am gasit acolo si pe eroul neamului nostru, Badea Cartan si Maica Stareta ne-a spus altfel povestea despre cum a plecat la Roma pe jos, sa vada cu ochii lui marturiile istoriei poporului roman. La sfarsit, ascunsa dupa un paravan, ne-a aratat o expozitie cu vesminte preotesti, si ele la fel de vechi si fiecare cu cate o poveste. Cele mai multe dintre costume si cele populare si cele preotesti sunt prezentate pe manechine, in marime naturala. O vizita care se voia de 10-15 minute s-a intins la mai mult de o ora. Ne-a placut extraordinar si noua si Maicii Starete, ea sa ne povesteasca si noi sa ascultam. La sfarsit ne-a spus ca nu face acest lucru intotdeauna, dar ne-a vazut foarte emotionati de ce ne povestea si s-a intins si ea mai mult decat o facea de obicei. Maica Stareta are un cult pentru familie, in special pentru mame. O s-o tin minte toata viata pentru cum ne-a vorbit de MAMA. Nu ratati acest muzeu si daca se poate sa vi-l arate si sa vi-l povesteasca Maica Stareta. O sa plecati de acolo bulversati.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.02.15 20:39:37]
»

@Aurici: O completare cat un review. Si unul f valoros.

E adevarat ca nu am vizitat si muzrul de aceea doar l-am pomenit si nu l-am prezentat pe larg desi ceva informatii aveam.

Sunt curios acum daca Maica Stareta de acum e acceasi cu cea de acum 15 ani si pe care am cunoscut-o facand chiar un drum cu Dumneaei la Bucuresti. O persoana spe iala

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.02.15 22:41:14]
»

Prin preajmă tre să se afle și casa memorială Topîrceanu. Mama poetului a înființat un atelier de țesut covoare la mănăstire și s-a stabilit aici, tot de aici era și soția, iar Topîrceanu însuși a locuit aici cu familia. Mereu am asociat numele de Nămăiești cu Topîrceanu, dar n-am ajuns niciodată să văd satul, casa și mănăstirea, deși am trecut de zeci de ori prin Valea Mare. Mereu mă îndreptam către altundeva.

La fel, n-am reușit să ajung la Cetățuie. Am văzut cum arată satul de la poale, de fapt l-am urmărit crescînd din anii 80, cînd au apărut primele case pe un tăpșan pe malul Dîmboviței, dar am citit cîteva reportaje care povestesc că nu e nici un pericol, și tot ce vor localnicii e eventual să iei un copil de-al lor ca ghid pînă sus și să-i răsplătești pe chestia asta. Așa că presupun că se poate merge fără grijă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Aurici
[15.02.15 23:02:42]
»

@abancor - Casa Memoriala Toparceanu este chiar la strada principala, foarte aproape de strada pe care o faci la stanga, catre manastire. Din pacate cand am fost noi era inchisa asa ca n-am apucat sa o vedem.

La Cetatuie am urcat si noi de 2 ori si confirm faptul ca niciodata nu ni s-a parut ca am avea probleme. Noi ne-am dus de fiecare data cu ceva dulciuri ptr copiii aceia care sunt destul de insistenti dar nu agresivi, ei sau ai lor. In schimb, nu este posibil sa ai acel peisaj la baza unui obiectiv foarte frumos, intr-o zona cum este aceea. Nu se poate sa vedem cum oamenii aceia isi arunca toate deseurile menajere si nu numai in Ialomita. Mie mi se pare dezolant, autoritatile ar trebui sa ia o masura acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'
[15.02.15 23:21:31]
»

@Aurici: Intr-adevar nu sunt agresivi in sensul de pericol, ci prin insistenta lor de a le da ceva banuti "te agreseaza", si-ti cam taie orice chef de plimbare. Noua si prietenilor care ne insoteau in aceasta plimbare, ne-a trecut cheful si am facut cale intoarsa. Daca nu merg cu placere undeva, ... mai bine nu mai merg.

webmasterX
[17.04.15 19:36:25]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Nămăieşti [Valea Mare - Pravăţ, AG], #MĂNĂSTIRI din MUNTENIA" (nou-creată pe sait)

irinad
[18.04.15 20:52:09]
»

@Aurici - Cred că ai vrut să spui în Dâmboviţa, Ialomiţa curge pe partea cealaltă, cea cu Pucioasa, Pietroşiţa şi Moroieni. Sunt convinsă ca ştii toate acestea, fiind vorba numai de grabă, însă e bine să precizăm, ca nu cumva să se înteleagă greşit, poate nu ştie toată lumea. Sper să nu te superi pentru această mică observaţie, altfel, jos pălăria pentru tot ceea ce ai scris! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad
[18.04.15 20:57:07]
»

@Dan&Ema - Citit, plăcut, votat! Sper să ajung şi eu cu proxima ocazie când voi merge la Câmpulung la rude şi mai sper să vizitez şi Casa Memorială George Topârceanu. Numai bine!

Aurici
[18.04.15 21:29:57]
»

@irinad - Sigur ca Dambovita, bine ca mai este cineva vigilent pe aici. Viteza... Multam

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.04.15 22:04:03]
»

@irinad: multumesc

pingo_doce
[03.08.15 23:41:09]
»

Va rog, cum ajung din Campulung Muscel la Namaiesti? (Cu autobuz sau microbuz). va multumesc

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[04.08.15 09:54:02]
»

@pingo_doce - Informatii se gasescx pe site-ul: autogari.ro/CampulungMuscel, dar e bine de verificat la autogara telefonic daca informatiile postate sunt de actualitate

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Aurici, cloverina, Dan&Ema, irinad, iulianic, pingo_doce, tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Nămăiești [Valea Mare - Pravăț]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13743114471436 sec
    ecranul dvs: 1 x 1