ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Lainici – un popas spiritual în defileu

TIPĂREȘTE URM de aici

 

Ne întoarcem din zona Petroșani – Straja pe frumosul Defileu al Jiului (vezi impresii), admirând creațiile Naturii, dar și ale Omului (calea ferată, viaducte). Vremea e capricioasă, nori plumburii se adună pe cer și se aud tunete îndepărtate. La începutul minivacanței am trecut tot prin defileul săpat de râul Jiu, dar nu am oprit având în program alte obiective turistice de vizitat. Acum, în drum spre București, relaxați, hotărâm să facem o oprire de câteva zeci de minute la Mănăstirea Lainici, cunoscut ansamblu monahal aparținând de Mitropolia Olteniei.

În ultimii ani șoseaua DN66/E79 a fost reabilitată și se prezintă într-o formă excelentă; în zona mănăstirii au fost executate lucrări de amenajare a unei parcări sigure, destul de spațioase, prevăzută cu trecere de pietoni și parapete separatoare a sensurilor de mers. E o zi din cursul săptămânii și zona mănăstirii e un pic mai liniștită, dar nu duce lipsă de credincioși și turiști.

Mănăstirea Lainici ne oferă o simbioză plăcută între vechi și modern, un exemplu de trecere de la un așezământ simplu, izolat în munți, înconjurat de apele Jiului, la un ansamblu monahal complex, situat pe o șosea strategică, foarte circulată, „invadat” de oameni și de gălăgia cotidiană. În veacurile trecute drumul principal spre Ardeal străbătea munții prin Pasul Vâlcan (vezi impresii), schitul de pe malul Jiului fiind pierdut în mijlocul naturii, căutat doar de cei care vroiau să ducă o viață monahală austeră. De altfel, una din explicațiile denumirii „Lainici” ar proveni din limba greacă și ar însemna oarecum „trecătoare prin munți de piatră” ; cealaltă ipoteză leagă toponimul de un trib geto-dacic al „lailor” .

            În curtea mănăstirii sunt atras mai întâi de biserica de zid cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” , ctitorie de la începutul secolului al XIX-lea, pe fundațiile mai vechi ale bisericilor de lemn ridicate de Sfântul Nicodim (în veacul al XIV-lea) și schimnicul Atanasie la anii 1700. Biserica veche păstrează acel aer patriarhal de altădată, exteriorul atrăgând prin culorile picturii, coloanele pridvorului și ancadramentul ușii, iar interiorul prin spațiul mic, intim, pictură deosebită și mobilier din lemn. În pronaos sunt pictați ctitorii acestui locaș de cult, boiernași locali cu familiile lor și capete bisericești. Biserica veche este străjuită de ghivece cu mușcate mari, roșii – e o adevărată bijuterie în cadrul așezării monahale.

Un pic mai încolo se înalțăbiserica-catedrală cu hramul „Izvorul Tămăduirii” , edificiu ridicat după 1990, suprapus, și care ne atrage prin ornamentica exterioară, prin turlele zvelte, pictura interioară și spațiul larg din interior. În pridvor găsim istoria locurilor și a mănăstirii încrustată în file de metal.

În curtea mănăstirii mai rezistă câteva clădiri mai vechi cu pridvoare din lemn, coloane albe și o mulțime de mușcate roșii. În alt colț se înalță o clopotniță impunătoare ce se înalță deasupra unui corp de clădire cu întrebuințări multiple, precum și un agheazmatar deschis unde vedem pictați  pe monahii care au jucat un rol important în istoria mănăstirii.

Librăria aflată în zona intrării pune la dispoziție o literatură religioasă bogată, icoane și obiecte religioase, precum și produse obținute în cadrul gospodăriei mănăstirii (siropuri, gemuri, tincturi și multe altele). Zidurile exterioare reprezintă un element practice și totodată decorative deosebit – firidele cuprind însemne religioase și încastrează piese de ceramică.

Zeci de mii de vizitatori se opresc anual la Mănăstirea Lainici, unii doar în scop turistic, alții din motive spirituale. Puteți poposi acolo și în zile mai puțin aglomerate, atunci când poți să te rogi în tihnă sau să te plimbi liniștit prin curte ori biserici. Sunt multe de scris despre istoria ansamblului monahal, despre monahii și fețele bisericești care s-au nevoit aici, despre semnificația picturii vechi etc., dar nu e locul aici.

Recomand celor care tranzitează Defileul Jiului să se oprească 20 de minute pentru a vedea Mănăstirea Lainici, sigur vor găsi aici elemente de interes.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.09.24 11:50:11
Validat / Publicat: 20.09.24 12:31:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #VALEA JIULUI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 225 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Alt pridvor încărcat de flori.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Daisy Petal
[07.10.24 11:11:42]
»

Manastirea Lainici este pe lista mea de obiective de vizitat. Dupa ce voi ajunge pe acolo, cred ca voi impartasi cu voi impresiile de la manastire.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.10.24 20:37:01]
»

@Daisy Petal: Popas spiritual pe Valea Jiului, mănăstirea Lainici atrage numeroși vizitatori și pelerini. Aici au trăit și activat oameni ai credinței, unii canonizați de către BOR.

Mănăstirea găzduiește din când în când evenimente cultural-spirituale. De exemplu, în septembrie s-a desfășurat Simpozionul Național „Constantin Noica” , organizat de Academia Română (basilica.ro/zeci-de-cerce ... astirea-lainici).

Când va veni timpul, vei ajunge și la mănăstirea Lainici.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Lainici [Bumbești Jiu]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055280923843384 sec
    ecranul dvs: 1 x 1