GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Izvorul Tamaduirii din Petrova
Mirabela Dauer, Stefan Hrusca, Vasile Seicaru - Dimineti Cu Ferestre Deschise
Veneam din Bucovina si plecasem dimineata devreme, pe intuneric catre Maramures. Am facut un mic popas la Pasul Prislop, unde se zice ca ar fi granita dintre Moldova si Maramures, Parcul National Muntii Rodnei si Cabana Alpina. Mai este si un monument care se zareste de peste munti, cand vii de pe sosea. Si o biserica mareata.
Abia se lumina! Era septembrie, si era una dintre acele dimineati care iti raman in minte peste ani. De ce? Pentru peisajul de vis pe care il descoperi sus, pe varf de munte, prin locuri prin care treci rar, cand pe cer soarele se intalneste cu luna lenesa, care inca nu se duse la culcare. Acolo sus, o surprizaaa!
O multimea de porumbei erau inchisi intr-o masina si au fost eliberati atunci, brusc si lasati sa zboare liberi, spre bucuria si mirarea turistilor! Nu mai vazusem niciodata asa ceva!
De aici inainte se simtea ca este alta zona si dupa starea proasta a soselelor. Nu mai erau aceleasi ca in Bucovina! Erau mai rele. Doream sa vizitam in drumul nostru catre casa prin Maramures si cateva obiective turistice care ne vor iesi in cale, dar nici prea mult sa trebuiasca sa ne abatem din drum, pentru ca a doua zi urma sa mergem in Grecia si sa nu fim foarte obositi.
Asa ca dupa atatea manastiri bucovinene, ne-am gandit sa vizitam si una maramureseana. De la soseaua principala care duce de la Viseul de Sus catre Sighetul Marmatiei, urmand un indicator catre manastire, pe drum asfaltat de vreo 2 km, destul de bunicel, ajungem sus pe-un deal, unde era nou construita Manastirea Izvorul Tamaduirii. Este situata pe teritoriul comunei Petrova si se mai numeste si Hera –Petrova.
Inainte de plecare citisem aici, pe site, impresiile lui @creivean, despre biserica din Petrova, la finalul careia ne recomanda sa nu ratam in zona o vizita la Manastirea Petrova si retinusem si ii multumesc pe aceasta cale pentru sfat.
Intotdeauna am iubit Maramuresul. Sotul meu sustine ca aici sunt adevaratii romani, ca aici nu s-au amestecat ca in alte zone cu alte popoare. Si omenia si ospitalitatea lor intotdeauna m-au impresionat in mod deosebit.
Pe drumul, care serpuia alene prin padurice, ne-am intalnit cu un calugar-pastor si o turma de oi, pe sosea. Cum am iesit din padurice am zarit manastitea. Este asezata pe un deal. Este o manastire noua, iar constructia ei a inceput prin anul 2000, doar cu o donatie de 12000lei din partea BCR-ului si cu mici sponsorizari. Inca se mai lucreaza la anexele ei. Un camion cu materiale de constructie sosise in zona sa aprovizioneze cu ceea ce trebuie. Au ajutat si oamenii cat au putut prin donatii si la aceastea s-a adaugat si munca celor 7 calugari care slujesc aici.
Manastirea are o cladire mare, destianata chiliilor, alta este destinata manastirii si o sala de mese. Acum este in constructie o sala de oaspeti. Peste tot este plin de flori. Despre bunatatea calugarilor de la aceasta manastire s-a dus vestea in tot Maramuresul, prin faptele lor de generozitate de care au dat dovada, asigurand o masa pe zi pentru sinistratilor din satele de pe Valea Viseului, in timpul inundatiilor. Vestea ca acesti calugarii de la aceasta manastire hranesc in fiecare duminica bolnavii de la sectia de psihiatrie din Sighetul Marmatiei, s-a raspandit in toata zona. Merg in spital, cu oala de 50 de litri plina de bunatati si 20—30 de paini. Eu am auzit despre aceasta manastire mai demult, de la parintii prietenei mele, care locuiesc in Viseul de Sus. Si inca de anul trecut mi-am dorit sa pot ajunge aici sa vizitez aceasta manastire noua. Cand e slujba, orice credincios care le trece pragul manastirii este poftit la masa.
Eu…n-am avut noroc…Nu era slujba, era foarte dimineata, inainte de ora 9 cred. In curtea manastirii mirosea teribil a zacusca si noi nu mancasem inca nimica. Si …stiti cum e cand miroase la vecinul, crezi ca-i si mai bun!
Am intrat si eu in biserica. Era doar o femeie din partea locului, dupa portul ei, specific zonei. Statea ingenunchiata, rugandu-se la Icoana Maicii Domnului. Intre timp a venit staretul dintr-o alta incapere si m-a intrebat daca nu vreau sa ma miruiasca. M-a luat prin surprindere, eram un pic incurcata si stangace, dar am acceptat. Nu stiu de ce, de fiecare data cand trec prin astfel de situatii, ma cam pierd!
Aceasta manastire oficiaza slujbele in limba romana si ucrainiana, din cauza ca majoritatea satelor din jur sunt locuite de ucrainieni. E o manastire de calugari. Are hramul in prima duminica dupa Paste, de sarbatoarea’’ Izvorul Tamaduirii. ’’
Aceasta Icoana a Maicii Domnului de la Petrova este considerata o icoana facatoare de minuni, pentru ca de foarte multe ori multi crediciosi veniti din diferite colturi ale tarii au fost vindecati, venind aici, rugandu-se la ea. Se spune ca de cateva ori, icoana aceasta a lacrimat si acesta a fost un semn rau, ca atunci s-au intamplat nenorociri mari asupra satului. Uneori chiar inundatii. Cand icoana plange in biserica se simte miros de mir.
Am fost impresionata de frumusetea picturilor si a sculpturii mobilierului din interiorul bisericii. Simplu si frumos. Nu este foarte mare, dar e incapatoare. Am ramas si eu cateva clipe aici. Apoi, m-am rugat si eu la Icoana Maicii Domnului.
Exteriorul bisericii este simplu, fara picturi. In apropiere, valea era presarata cu capite de fan, cate-o stana sau cate un solar. Ca la munte. Cum e viata lor aici, mai ales iarna? Cred ca destul de grea, dar deosebit de frumoasa!
Am plecat de aici, cu gandul la ce am descoperit. Pe langa un locas de cult inalt si frumos, care a fost ridicat cu sacrificii, niste locuri minunate si niste oamnei cu suflet mare, care nu traiesc pentru ei, ci mai mult pentru Dumnezeu si semenii sai!
Si noi ne-am continuat drumul, pe cararile Maramuresului, catre Cimitirul Vesel.
Trimis de georgiana in 20.10.10 08:42:16
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.86434400 N, 24.14545200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Multumim Georgiana pt modul in care ai descris. Mi-a placut tare mult. Nu stiam de aceasta manastire desi am trecut pe acolo anul trecut. Poate la anul, in concediu, am sa incerc si eu sa ajung. Puncte de la mine.
Felicitari pentru acest review, se pare ca in urma micului meu vot ai depasit bariera celor 1 mil de puncte, la mai multe pentru ca le meriti
Si in apropiere de Tg. Mures este o manastire ridicata dupa '90, e foarte frumoasa si foarte mare. Candva ele vor fi renumite si vizitate asa cum sunt cele vechi de sute de ani! Felicitari pentru frumoasa descriere!
Frumos Maramureşul, timp să ai să-l colinzi în voie. Într-adevăr, aici parcă trăiesc alţi oameni. Mai calzi, mai blânzi, mai... oameni. Am fost în Maramureş când eram copil şi încă mai ţin minte fetele rumene în obraji, îmbrăcate în strai popular care stăteau pe prispa casei cu furca şi fusul. Şi nu era nici festivalul oraşului, nici alt eveniment cultural, era pur şi simplu viaţa lor.
Ai scris frumos si cu mult suflet. Sunt maramuresan si iti multumesc pentru vorbele tale.
@Tac pac,
Ma bucur ca mi-ai citit review-ul. O sa mai scriu si alte, despre locuri si oameni dragi de acolo, o sa mai incarc si alte poze, am unele si cu mine imbracata in portul vostru popular. ca mi-este tare drag.
M-am mirat ca din acesta zona nu prea sunt useri care sa scrie pe site si ma gandesc sa poate te apuci si tu? ce zici?
uite cum o banateanca, de origine din braila, dupa o excursie in bucovina, scrie un review bun de tot despre maramures!
asta este Marea Unire!!! felicitari @georgiana!
In vara amfostacolo, in Maramu dar in program nu a fost si vizitarea acestei manastiri, ci a altora... Dar acum, dupa citirea impresiilor tale, amfostacolo virtual, cu toate ca pozele si descrierea ta sunt ca si cum as fi fost... pe bune. Felicitari si de la mine...
poate gresesc dar aceste randuri si aceste poze m-au facut sa ma gandesc si sa postez melodia de mai sus!
@georgiana, and @all
Faptul ca, prin review-urile mele pot ajuta, fiind la randu-mi ajutat in alegerea locurilor de vazut, de review-urile de pe sait, ma face de-a dreptul fericit. Un sentiment foarte important. Te felicit pentru ca ai vazut manastirea, eu nu am mai avut timp atunci, iar azi citindu-ti review-ul, am un sentiment de regret. Pe data viitoare.
Frumoase locuri binecuvantate de Dumnezeu. Nu am fost niciodata prin zona, dar tu m-ai convins sa visez la asta. Felicitari.
Am fost si prin zona aceasta, in 2006. Desi nu am mers la manastire, am admirat muntii cu zapada... ma credeam in Austria, Elvetia, pe care nu le vazusem, asa mi le inchipuiam eu...
Locuri deosebite, oameni deosebiti, review pe masura, te felicit
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Manastirea Izvorul Tamaduirii [Petrova]" (deja existentă pe site).
buna la toata lumea si doamne ajuta...
puteti careva sa imi spuneti unde este aceasta manastire la intrare in petrova dinsper sighet sau inspre viseu si pe ce parte? va rog mult vreau sa merg si eu acolo...
m-am nascut in maramures dar stau in new york si vreau sa merg la aceasta manastire special si daca stiu ca atit am sa stau in romania doar citeva zile sa merg la aceasta manastire si sa ma rog la acea icoana facatoare de minuni...
va rog sa ma ajutatiiiiii... ajutorrrrrrrrrrrrrrr
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2012 Apă pentru trup... sau pentru suflet? Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Petrova — scris în 18.12.12 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ