ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.11.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lumina din inima Ardealului

TIPĂREȘTE URM de aici

În așteptarea ridicării restricțiilor generate de pandemie, deschid cu grijă sertarul în care stau aliniate recenzii care nu au apucat încă să fie aduse în atenție. Așadar, cu nostalgia vremurilor în care drumurile ne purtau prin locuri de vis ale țării, prin locuri neștiute de mulți dintre noi, ori prin locuri în care ne dorim să ne întoarcem cândva, scriam, încă din toamna anului trecut, că am ajuns în Bucovina trecând prin Ardeal.

În drumul nostru ne-am oprit și la Mănăstirea Izvorul Mureșului. Este o mănăstire” tânără” , fiind sfințită în 2000. La mănăstire se ajunge pe DN 12, pe drumul dintre Gheorgheni și Miercurea Ciuc. Altitudinea este de aproximativ 850 m aflându-se la poalele muntelui Hășmașul Mare, la mică distanță de izvoarele Oltului și Mureșului. Coordonatele lăcașului sunt: 46.620.598 N și 25.701.841 E sau 46 grade 37’14,2” N și 25 grade 42’06,6” E, în funcție de setările GPS.

Mănăstirea are hramul Adormirea Maicii Domnului. Ne-am oprit acolo, pentru că mănăstirea este cu totul și cu totul specială și o să vedeți de ce. În primul rând, în zonă nu sunt decât alte două mănăstiri, aflate la Toplița. Este vorba de mănăstirea Sf. Ilie și mănăstirea Doamnei.

În al doilea rând, de cum te apropii de intrare, nu poți să nu observi drapelele naționale arborate, la fel cum sunt și la intrarea în biserica lăcașului. Peste tot se observă drapele.

În al treilea rând, liniștea care te înconjoară și care te face să pășești pe alei cu multă grijă și, parcă, obligându-te și pe tine, ca vizitator și privitor, să cobori tonul vocii.

Ansamblul mănăstiresc cuprinde zidul ca de cetate, turnul clopotniței, cu fațadă din piatră, care este și poartă de intrare, biserica, corpul chiliilor, trapeza, chilia duhovnicului și atelierele.

Intrarea prin turnul clopotniță reprezintă trecerea prin Poarta Raiului, pictată cu scene ce denotă grija față de oameni, atât în vremuri grele, cât și în vremuri bune.

Icoana ocrotitoarei întregului ansamblu mănăstiresc, Maica Domnului, realizată în mozaic, te întâmpină chiar de cum pășești în mănăstire, alături de o troiță sculptată în stil maramureșean. Mergând mai departe, ajungi la biserică (aici nu am putut să fotografiem), unde, într-o liniște deplină, se rugau câteva măicuțe. Biserica respectă planul triconc, iar picturile dinăuntru ilustrează momente din viața sfinților, frescele fiind realizate în stil neobizantin. Dacă picturile sunt realizate în stilul neobizantin, arhitectura bisericii amintește de stilul muntenesc din epoca lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Culoarea roșie domină întregul interior al biserici, roșul simbolizând considerat culoarea regală. Catapeteasma bisericii este sculptată în lemn de păr sălbatic, atrăgând privirile și pașii spre acolo. Dacă picturile sunt în stil neobizantin, sculptura păstrează rigorile epocii brâncovenești, fiind preluată și reinterpretată după modelul aflat în paraclisul Mănăstirii Dealu. Ca o paranteză, icoanele de pe iconostas sunt pictate de măicuțe în atelierele mănăstirii.

Am rugat o măicuță să ne lase să vizităm corpul de chilii, iar aici am trăit una din cele mai interesante experiențe. Întregul ansamblu a fost renovat sub îndrumarea Înaltpresfințitului Ioan, episcopul Harghitei și Covasnei. Acesta, având cunoștințe solide de arhitectură, a renovat și corpul de chilii, la care domină arcele în stil brâncovenesc. Tot în corpul de chilii, există și un paraclis de iarnă închinat Sf. Ioan Botezătorul. Aici, într-una din săli, tavanul este conceput cu oale acustice. Nu intru în prea multe detalii, pentru că experiența personală a fiecăruia este mai interesantă decât cea povestită. Nu rămâne decât să mergeți acolo și să auziți și să vedeți. Pe lângă acustica excelentă a sălii despre care vorbeam puțin înainte, aici, pereții sunt pictați, în ordine cronologică, cu imagini ale sfinților români. De remarcat, sfinții români sunt înfățișați în portul popular și încălțați în opinci. (Am putut să vedem icoane ale sfinților români și la biserica Seminarului de pe lângă Mănăstirea Neamțu, însă nu atât de mulți.) Aici, la Mănăstirea Izvorul Mureșului, scenele sunt pictate în stil frescă și sunt redate atât de realist, încât ai impresia că ele ar putea să prindă viață, dacă ar dori-o.

Mai departe, holul și trapeza din casa duhovnicului conțin icoane pictate cu scene de întâmpinare și primire a pelerinilor, existând, afară, case care pot caza aproximativ 100-120 de pelerini sau călători.

Unicat în țară și în lume, mănăstirea și toate clădirile conțin, în interior, peste 2000 mp de fresce pictate. Zidul întregului ansamblu mănăstiresc este solid, din piatră, lăsând impresia unui zid de cetate.

Mănăstirea numără aproximativ 25 de măicuțe care duc viață de obște, îndeplinind diverse activități în atelierele aflate undeva în laterala dreaptă a bisericii. Ele se pot vizita, iar aici măicuțele muncesc în atelierele de tricotaje, croitorie, sculptură, pictură sau tâmplărie, iar lucrările realizate sunt oglinda dăruirii și migalei cu care au fost realizate.

Nu în ultimul rând, în exterior, aleile și grădinile sunt îngrijite și pline cu trandafiri, o încântare pentru ochiul obosit și pentru călătorul ostenit de drum.

Rămâne să mergeți acolo și să vă adăpați cu un strop de liniște și nu-mi rămâne decât să vă doresc călătorii plăcute, oriunde veți merge.


[fb]
---
Trimis de Daisy Petal in 07.05.20 14:36:01
Validat / Publicat: 07.05.20 15:05:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în IZVORU MUREȘULUI

VIZUALIZĂRI: 654 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Mănăstirea Izvorul Mureșului - una dintre frescele reprezentând sfinții români - se pot observa opincile și portul național
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16800 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.05.20 17:52:52]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Izvorul Mureșului [Izvoru Mureșului], GHEORGHENI" (nou-creată pe sait)

-

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)​​

webmasterX
[07.05.20 17:56:29]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mishu
[07.05.20 19:48:03]
»

@Daisy Petal

De remarcat, sfinții români sunt înfățișați în portul popular și încălțați în opinci

o biserica pictata interesant in care religia se impleteste cu istoria, dar si cu spiritul national.

Este foarte interesanta aceasta manastire, iar senzatia pe care ti-o insufla este de liniste, de pace si de odihna.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Daisy PetalAUTOR REVIEW
[07.05.20 23:06:49]
»

@webmasterX: Coordonatele sunt corecte. Multumesc și pentru corectarea imaginilor postate (nu m-am priceput să le rotesc).

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[07.05.20 23:11:02]
»

@mishu: Privind sfinții români, ai senzația că deschizi o carte de istorie, ilustrată. Multumesc pentru ecou și pentru vot.

webmaster
[07.05.20 23:20:00]
»

@Daisy Petal

Multumesc și pentru corectarea imaginilor postate (nu m-am priceput să le rotesc).

NU trebuie să vă faceți NICIODATĂ probleme în privința fotografiilor „întoarse”

Noul program de încărcare foto le rotește în AUTOMAT în poziție corectă în cadrul procesului de validare 

(vechiul program la întorcea, într-adevăr, la încărcare, dar am renunțat la implementarea ACOLO, în acel pas — pentru a face procesul de încărcare mai rapid)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Izvorul Mureșului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049226045608521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1