ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Hurezi - monument UNESCO

TIPĂREȘTE

Zi călduroasă a lunii august, trebuie să fugim de arşiţă undeva unde este răcoare, zona aleasă munţi din jurul localităţii Horezu. Aşa că am pornit spre poalele Munţiilor Căpăţânii. Drumul de la Râmnicu Vălcea la Horezu este de aproximativ 50 de kilometri şi se parcurge cam într-o oră. Dar noi nu am intrat in Horezu, ci am virat la dreapta înainte de a intra în localitate, şi am luat-o spre Romanii de Jos, apoi am urcat spre munte paralel cu râul cu acelaşi nume ca şi localitatea. Aici am oprit pe malul râului şi am petrecut o zi relaxantă la iarbă verde. Obiectivul despre care scriu în acest articol l-am vizitat la întoarcerea spre casă şi anume, Mănăstirea Hurezi.

La această mănăstire am fost de mai multe ori, se poate merge cu maşina până lângă poarta mănăstirii unde este amenajată o mică parcare. Această parcare are următoarele coordonate GPS: N – 45.168629 şi E – 24.006871. După ce am parcat maşina am trecut de poarta de la intrare pe domeniul mănăstirii, apoi am mai parcurs vreo 100 de metri pe o alee pietruită şi umbrită de către nişte nuci bătrâni, până la poarta principală a mănăstirii. Această poartă este turnul clopotniţă a mănăstirii. In turnul clopotniţă se află 4 clopote mari, care au o greutate cuprinsă între 300 şi 1000 kilograme, care scot nişte sunete armonioase. Pe trei dintre ele se află o inscripţie cu numele domnitorului Constantin Brâncoveanu. După ce treci şi de această poartă intri practic în curtea bisericii. Denumirea mănăstirii cât şi a localităţii Horezu, provine de la numele unei pasări care trăieşte prin pădurile din zonă şi anume huhurez.

Am intrat în curtea mănăstirii, în dreapta şi stânga clopotniţei, se află chiliile măicuţelor. Chiliile au două nivele şi la fiecare etaj se află câte un coridor cu arcade în semicerc, susţinute de stâlpi de piatră. Pe latura de est a mănăstirii se află muzeul acesteia. Acesta este găzduit de o clădire în care mai demult erau casele domneşti. Clădirea are mai multe săli mari şi spaţioase în care sunt expuse valoroase colecţii de icoane şi obiecte bisericeşti.

In partea stângă după ce se trece de clopotniţă, se află o clădire cu o arhitectură deosebită care incântă privirea vizitatorului, este clădirea foişorului egumenului Dionisie Bălăcescu. Acest foişor a fost ridicat între 1752 -1753. Cele cinci coloane şi balustradele de piatră sunt sculptate, având ca temă natura, vrejuri şi frunze de pălămidă. Pe una dintre balustrade, la baza unui stâlp se află stemele Munteniei şi Moldovei, vulturul şi capul de bour.

O altă clădire importantă din incinta mănăstirii, este clădirea bibliotecii. Pe zidul unei camere este o inscripţie, scrisă cu ocru, de pe vreme domnitorului Constantin Brâncoveanu: “Biblioteca aceasta este casa cu hrană sufletească ce oferă iubitorilor de cultură, masa cea înţeleaptă a cărţilor’’. Din bogata zestre a bibliotecii adunată acolo de ctitor si de alţi cărturarii, invăţatul Gr. A. Tocilescu a găsit şi ridicat în anul 1885, pentru Muzeul National, 38 de manuscrise si 393 de carţi tipărite în diferite limbi. Tot aici s-au păstrat vestitele calendare ale lui Constantin Brâncoveanu din anii 1693,1695,1701 si 1703, precum si un frumos pomelnic.

Am lăsat la sfărşit cea mai importantă piesă a mănăstirii Hurezi, Biserica acesteia. Aceasta este cea mai mare ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Zidirea bisericii a început în al doilea an al domniei sale, adică în anul 1690. Biserica este mare, impunătoare, are o lungime de 32 de metri şi lăţime de 14 metri. Are o împărţire clasică, altar, naos, pronaos şi pridvor. Biserica are hramul Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena.

Constantin Brâncoveanu, dorea ca această biserică, fiind prima sa ctitorie, să fie locul unde va fi îngropat împreună cu întreaga sa familie. In acest scop în pronaus se află mormântul pe care domnitorul şi l-a pregătit în timpul vieţii şi care din păcate a rămas gol. Aici pe lângă mormintele domnitorului şi ale familie sale se mai află şi alte morminte ale unor feţe bisericeşti care au avut legătură cu această mănăstire. Tot în pronaos pe pereţi se află pictată familia domnitorului, precum şi rudele sale din familia Basarabilor şi Cantacuzinilor.

Pe pereţii din interiorul bisericii sunt pictaţi o mulţime de sfinţi, printre care Sfântul Constantin şi mama sa Elena, scene religioase, din Vechiul şi Noul Testament, sinoade ecumenice despărţite de ornamente florale. Pe lângă iconografia religioasă, întâlnim şi compoziţii cu caracter laic, cum e istoria ilustrată a vieţii împăratului Constantin cel Mare, cu o anumită semnificaţie pentru vremea aceea, biruinţa Crucii asupra semilunii.

Tot în biserică se află şi scaunul domnesc frumos sculptat în lemn, purtând stema Cantacuzinilor, stranele şi un bogat policandru, toate din vremea ctitorului.

Din păcate, toate acestea nu vi le pot arăta în poze deoarece, în interiorul bisericii fotografiatul este interzis. Din anul 1995 biserica Mănăstirii Hurezi a fost declarată Monument UNESCO.

După ce am petrecut aici multe clipe de linişte, am pornit spre maşină dar nu am pornit spre casă, ci am făcut o vizită şi în oraşul Horezu, care se află la trei kiometri de mănăstire. Cei care au trecut prin acest oraş au observant că pe marginea drumului principal, la intrarea in oras dinspre Râmnicu Vâlcea, pe ambele sensuri de mers, sunt tarabe cu obiecte de artizanat, unele produse de meşteri populari, altele aduse din China. La aceste tarabe am oprit şi noi pentru a admira şi cumpăra ceva authentic din zonă. Am mai petrecut şi pe aici vreo jumătate de oră, apoi am pornit spre casa, spre arşiţa oraşului.

Datele tehnice din acest articol sunt inspirate dintr-o cărticică cumpărata de la magazinul de suveniruri a mănăstirii.

Vă doresc concedii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 14.10.16 07:39:43
Validat / Publicat: 14.10.16 16:57:10

VIZUALIZĂRI: 2271 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 in curtea manastirii Hurezi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[14.10.16 08:39:15]
»

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

zlatnaAUTOR REVIEW
[14.10.16 08:41:25]
»

@webmaster26: este Ok.

Carmen Ion
[14.10.16 18:34:59]
»

@zlatna: O zonă foarte frumoasă, pe care am vizitat-o de mai multe ori şi unde aş reveni oricând cu mare drag.

Felicitări pentru articol!

Michi
[14.10.16 18:41:31]
»

@Zlatna: Din păcate, toate acestea nu vi le pot arăta în poze deoarece, în interiorul bisericii fotografiatul este interzis.

Eu sunt pur şi simplu paralizată dacă nu fotografiez pentru că nu am memorie bună vizuală. De regulă pozez pe furiş, normal fără blitz. La unele obiective se cer bani pentru fotografiat, deci nu deteriorarea picturilor este motivaţia. Votat cu apreciere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[15.10.16 11:19:28]
»

@Carmen Ion: Multumesc pentru aprecieri, vizită şi vot.

Zona Horezu este plină de obiective turistice, pe lângă mănăastirea Hurezi, în apropiere se află localitatea Costeşti unde sunt mănăstirile Bistriţa şi Arnota plus minunatele Chei ale râului Bistriţa. Mai nou a apărul încă un obiectiv turistic în zonă, este vorba de Trovanţii de lângă Costeşti.

Vă doresc concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[15.10.16 11:24:39]
»

@Michi: Şi eu mai pozez pe furiş când se poate, de data aceasta nu s-a putut. Am fost luna trecută la mănăstirea Voroneţ, unde sunt puse mai multe anunţuri cu fotografiatul interzis in interior, dar la un moment dat eram singuri în biserică şi atunci am furat vreo două poze.

Am întâlnit şi noi locuri în care se cer bani pentru a face fotografii, dar poate în aceste locuri primează câştigul decât afectarea picturilor (dacă or fi afectate).

Toate cele bune.

Carmen Ion
[15.10.16 12:51:21]
»

@zlatna: Aşa este, împrejurimile sunt minunate şi de-a lungul timpului am ajuns şi la mănăstirile Bistriţa şi Arnota, ca şi la Mănăstirea dintr-un lemn şi la Surpatele.

Peisajul, plin de verdeaţă şi cu dealuri cu pante domoale, este foarte plăcut ochiului şi sufletului şi-ţi creează o stare de profundă pace interioară.

Treaba cu trovanţii este acum la mare modă: eu am cercetat un pic problema la Mănăstirea rupestră de la Şinca Veche. Pe cei de lângă Costeşti n-am apucat să-i văd; atunci când am ajuns noi în zonă nu se auzise de ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.10.16 13:43:49]
»

@zlatna: Anul acesta (luna iunie) am vizitat şi eu mănăstirea Hurezi, dar nu am avut timp să fac un review, deşi mi-a plăcut tare mult acest lăcaş de cult.

Spre deosebire de tine, eu am mai vizitat, în partea dreaptă a mănăstirii, un cimitir, o biserică veche şi nişte ruine (probabil ale celei mai vechi biserici existente în acest loc).

Felicitări pentru articol!

mishu
[16.10.16 15:45:00]
»

@zlatna - Aceasta manastire am vizitat-o in urma cu multi ani asa incat aminitirile aproape ca nici nu mai exista si m-am bucurat cu atat mai mult citind acest articol. Despre pozat in fine aici am parerile mele, trebuie sa ne gandim ca sunt o multime de locuri la noi in tara dar si afara unde ai voie sa faci poze chiar existand picturi de valoare in interior dar si multe alte locuri, la fel si la noi in tara dar si afara unde nu ai voie sa pozezi, astfel ca ramanem cu ceea ce ni se ofera.

In ceea ce priveste "furatul" de poze sunt sau nu pentru, depinde de loc.

Cu toate acestea ramanem insa cu amintiri mai mult decat placute iar eu cu o frumoasa lectura.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Hurezi [Românii de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087549924850464 sec
    ecranul dvs: 1 x 1